Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ


ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ
Κινητοποιήσεις για την εξισωτική αποζημίωση
01.06.2010

Σε συλλαλητήριο στις 10 Ιουνίου, με προσυγκέντρωση στις 11 το πρωί στον κόμβο των Μουρνιών, προχωρούν οι κτηνοτρόφοι των Χανίων, καθώς ακόμη δεν έχουν πληρωθεί την εξισωτική αποζημίωση του 2009.
Ο κτηνοτροφικός σύλλογος καλεί τα μέλη του στον κόμβο προκειμένου στη συνέχεια να αποφασίσουν τη μορφή της κινητοποίησης, λέγοντας πως "δεν θα πρόκειται για απλό συλλαλητήριο".
"Είχαμε προειδοποιήσει πριν από ένα μήνα ότι αν δεν καταβληθεί η εξισωτική αποζημίωση του 2009 στους κτηνοτρόφους θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Οχι μόνο δεν καταβλήθηκε αλλα βγήκε και ο υφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης και προσπάθησε να παίξει με τη νοημοσύνη μας λέγοντας πως θα πληρωθεί σε λίγες ημέρες η εξισωτική του 2008. Αυτό μόνο ως εμπαιγμός σε βάρος των κτηνοτρόφων μπορεί να θεωρηθεί, γιατί την εξισωτική αποζημίωση του 2008 την έχουμε πληρωθεί από το Νοέμβρη του 2008. Διεκδικούμε την αποζημίωση του 2009", ανέφερε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων κ. Γ. Βενετάκης.
Δικαιούχοι της εξισωτικής είναι κτηνοτρόφοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Τα χρήματα προέρχονται από κρατικούς και κοινοτικούς πόρους και δίνονται ανάλογα τα στρέμματα και τον αριθμό ζώων που διαθέτει ο κάθε κτηνοτρόφος.
"Την αποζημίωση θα έπρεπε να την είχαμε πάρει από τον περασμένο Νοέβριο. Προεκλογικά, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά έλεγαν ότι οι επιδοτήσεις ήταν κλειδωμένες, εξασφαλισμένες. Τώρα ως κυβέρνηση λένε ότι ήταν ένα πακέτο που δεν διαχειρίστηκε σωστά η προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα δεν υπάρχουν λεφτά. Προ ημερών η υπουργός κ. Μπατζελή ανέφερε πως έχουν εξασφαλιστεί 170 εκ. ευρώ για την εξισωτική του 2010. Δεν το καταλαβαίνουμε αυτό, πώς είναι δυνατόν να μιλάνε για εξασφαλισμένα χρήματα το 2010 και εμείς να μην έχουμε πάρει ακόμα το 2009" τόνισε ο κ. Βενετάκης.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ
Τους κτηνοτρόφους απασχολεί και το θέμα της ηλεκτρονικής σήμανσης των αιγοπροβάτων τους. "Οταν επέβαλλαν τα ενώτια είχαν πει ότι θα τα πληρώσουν, κόστισαν 50 λεπτά όταν κανένα δεν κόστιζε πάνω από 5 λεπτά, αλλά τελικά τα πληρώσαμε εμείς. Είπαν ότι όταν θα χρειασθεί να βάλουν την ηλεκτρονική σήμανση θα την επιδοτήσουν. Εμείς πληρώσαμε τα ενώτια και τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε και τη σήμανση. Ούτε υπάρχει ενημέρωση για το ποσό που απαιτείται, ούτε έχουμε κάποια κατάρτιση για να τα τοποθετήσουμε στα ζώα, ούτε ξέρουμε αν αυτό εγκυμονεί κάποιους κινδύνους για τα ζώα ή και για μας", τόνισε ο κ. Βενετάκης, ενώ ο γραμματέας του συλλόγου κ. Μ. Σταυριανουδάκης επισήμανε πως "είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και ο λόγος είναι ότι η σήμανση δεν ωφελεί πουθενά τον κτηνοτρόφο, ίσα-σία μειώνει το εισόδημα του, γιατί μας επιβαρύνει με κόστος. Οι ράτσες των προβάτων δεν το αντέχουν· ένα ποσοστό πεθαίνει· δεν μας οφελούν σε τίποτα. Καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους τοπικούς βουλευτές να πάρουν θέση για το θέμα. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου