Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ



ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

Κίνδυνος λειψυδρίας


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Στα όρια της έχει φτάσει η επάρκεια νερού για ένα μεγάλο μέρος του τμήματος του Ν. Χανίων. Με ορατό το κίνδυνο της λειψυδρίας ειδικά για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο επιχειρείται μια προσπάθεια εξοικονόμησης νερού αρχικά με παρεμβάσεις σε περιοχές που παρατηρείται μεγάλες απώλλειες αλλά και με ενημέρωση των καταναλωτών ώστε να είναι πιο φειδωλή στη χρήση νερού.
"Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο καθώς όλες σχεδόν οι πηγές παρουσιάζουν πολύ μειωμένα αποθέματα. Στα πλαίσια αυτά προχωρήσαμε σε κάποιες εργασίες στην περιοχη της Αγιάς και συγκεκριμένα στο φράγμα από όπου είχαμε απώλλειες νερού μέχρι και 2000 κυβικά την ώρα" ανάφερε ο αν. γεν. διευθυντής του ΟΑΔΥΚ κ. Μάρκος Πατρελάκης.
Στο υδατόφραγμα της ΔΕΗ τοποθετήθηκαν μεμβράνες και έγινε μια πρώτη στεγανοποίηση τους η οποία φάνηκε να έχει κάποια πρώτα αποτελέσματα. "Η μεγάλη διαρροή νερού σταμάτησε και είναι χαρακτηριστικό ότι η στάθμη της λίμνης απέκτησε το μέγιστο βαθμό της για αυτήν την εποχή. Πρόκειται όμως για ένα έργο που θα πρέπει να συμπληρωθεί και με άλλες απρεμβάσεις. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα μπορούμε να τοποθετήσουμε ανοξείδωτο κύλινδρο ώστε να κρατάει το νερό μέσα στη δεξαμενή και να μην χάνεται. Θα είναι μια ακόμα πιο αποτελεσματική παρέμβαση η οποία θα μας εξοικονομήσει αρκετό νερό γιατί κακά τα ψέματα ο κίνδυνος της λειψυδρίας είναι υπαρκτός" τονίζει ο κ. Πατρελάκης.
"ΟΥΤΕ ΣΤΑΓΟΝΑ ΧΑΜΕΝΗ"
"Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι και να δούμε τι θα κάνουμε με το ζήτημα του νερού" δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ κ. Ανδρέας Μαραμπουτάκης. Στα πλαίσια αυτά τις επόμενες ημέρες στους λογαριασμούς της Διαδημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Βορείου Αξονα θα υπάρχει ενημερωτικό σημείωμα προς τους πολίτες που θα τους καλεί να συμβάλουν στην προσπάθεια να μην χαθεί ούτε μια σταγόνα. " Τα αποθέματα πόσιμου νερού στο Νομό μας είναι ελάχιστα.Ο κίνδυνος λειψυδρίας και ερημοποίησης του τόπου μας ορατός.Η ΔΕΥΑΒΑ μεριμνά ώστε να περιοριστούν οι απώλειες νερού .Για να μη στερηθούμε το πολυτιμότερο αγαθό για τη ζωή μας, ας χρησιμοποιούμε όλοι το νερό με σύνεση. Ούτε σταγόνα χαμένη ! " αναφέρει το κείμενο της ΔΕΥΑΒΑ.
Το θέμα της ύδρευσης του Βορείου Άξονα αφορά και τον τουρισμό, καθώς η ΔΕΥΑΒΑ είναι επιφορτισμένη με την τροφοδοσία των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων του Νομού.
"Οταν μειώνεται η ποσόστητα των νερών που παίρνουμε από την Αγιά, ενεργοποιούμε τις γεωτρήσεις που έχουμε στο Ντερέ και στον Κυπάρισσο και ενισχύουμε το σύστημα μας, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Είναι αναγκαίο οι συμπολίτες να χρησιμοποιούν το νερό με σύνεση" υπογραμίζει ο κ. Μαραμπουτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου