Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΟΔΗΓΙΕΣ


ΠΕΝΤΕ ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Οδηγίες... ανακύκλωσης!



Ανακυκλώνονται όλα τα υλικά που μπαίνουν στους μπλε κάδους; Το γυαλί πρέπει να αφήνεται μόνο στους κίτρινους κάδους;
Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τα πλαστικά, οι συσκευασίες, τα χαρτιά θα ανακυκλωθούν πραγματικά και δεν θα οδηγηθούν και από δική μας αμέλεια στον χώρο υγειονομικής ταφής; Στα παραπάνω ερωτήματα απαντάει στα “Χ.Ν.” ο προϊστάμενος της Εναλλακτικής Διαχείρισης της ΔΕΔΙΣΑ κ. Μανώλης Βαρδάκης, εξηγώντας πράγματα απλά που θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας για την ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων και όχι μόνο.

Δεν είναι όλα γυαλί!
ΟΧΙ: Όταν λέμε γυαλί δεν εννοούμε τζάμια, κρύσταλλα, πυρίμαχα σκεύη, κεραμικά, πορσελάνες, καθρέφτες, κατηγορίες πλαστικού που μοιάζουν με το γυαλί αλλά δεν ανακυκλώνονται.
ΝΑΙ: Μπουκάλια, γυάλινες συσκευασίες από τρόφιμα, καλλυντικά. Οποιαδήποτε γυάλινη συσκευασία πρέπει να είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμο γυαλί.
«Από τα υλικά που βρίσκουμε στους κίτρινους κάδους στα Χανιά, ένα ποσοστό περίπου 50% κατ’ όγκο, είναι πολλές φορές σκουπίδι ή άλλα υλικά και όχι γυαλί. Έχουμε δει να αδειάζει απορριμματοφόρο που έχει πάρει κάδους γυαλιού και να βγαίνουν ρούχα, παπούτσια, πλαστικό, οτιδήποτε εκτός από γυαλί», αναφέρει ο κ. Βαρδάκης.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ρίξουμε γυάλινη συσκευασία σε μπλε κάδο δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός και το γυαλί δεν μπορεί να ανακυκλωθεί!

Αδειες συσκευασίες
«Είναι πολύ σημαντικό όλες οι συσκευασίες είτε μεταλλικές είτε πλαστικές που μπαίνουν στους μπλε κάδους να είναι άδειες, να είναι καθαρές. Πίνουμε τον χυμό μας και βάζουμε το μπουκάλι στην ανακύκλωση, ας φροντίσουμε να είναι άδειο. Τρώμε ένα γιαούρτι, με τη χαρτοπετσέτα που σκουπιζόμαστε ας καθαρίσουμε το εσωτερικό του κεσεδακιού πριν το πετάξουμε στην ανακύκλωση. Αδειάζει το απορρυπαντικό για τα πιάτα, ας το κρατήσουμε λίγο ανάποδα ώστε να στραγγίσει και να φύγει όλο το υγρό. Πολλές συσκευασίες όπως αφρολέξ, φελιζόλ δεν ανακυκλώνονται, ενώ τα αλουμινένια πιατάκια στα οποία μπαίνει έτοιμο φαγητό θα πρέπει να είναι καθαρά (χωρίς λίπη, λάδια κ.λπ.). Συσκευασίες αφρών ξυρίσματος, λακ, σπρέι κ.λπ. θα πρέπει να είναι εντελώς άδεια.

Σακούλα... ανοικτή
Οι πλαστικές σακούλες με τα υπό ανακύκλωση προϊόντα είναι καλό να μπαίνουν ανοικτές μέσα στον κάδο. Αυτό βοηθάει πάρα πολύ τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο κομποστοποίησης της ΔΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι καθώς μειώνει κατά πολύ τον χρόνο τους, τους βοηθάει να κάνουν καλύτερη διαλογή σε πολύ περισσότερα απορρίμματα.

Μείωση όγκου
Παρατηρείται συχνά ένας μπλε κάδος ανακύκλωσης να είναι ασφυκτικά γεμάτος από… πέντε χαρτόνια, δέκα πλαστικά μπουκάλια, μερικά τενεκεδάκια. “Είναι σημαντική η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που μπορεί να γίνει απλά με ένα δίπλωμα των χαρτονιών, τη συμπίεση των πλαστικών μπουκαλιών και των αλουμινένιων κουτιών. Ο χώρος που εξοικονομείται είναι πραγματικά τεράστιος, ενώ την ίδια στιγμή και η εικόνα του κάδου ανακύκλωσης παρουσιάζεται βελτιωμένη” σημειώνει ο κ. Βαρδάκης.
Οι πολίτες είναι καλό επίσης να μην ρίχνουν στον κάδο συσκευασίες που είναι από δύο υλικά (π.χ. πλαστικό και χαρτί) αλλά να προσπαθούν να τα διαχωρίσουν, ενώ το ίδιο να γίνεται με τα γυάλινα μπουκάλια (κίτρινος κάδος) και τα καπάκια τους (μπλε κάδος).

Προσοχή: Δεν ανακυκλώνονται!

Δεν πρέπει να καταλήγουν στους κάδους ανακύκλωσης, όπου η διαλογή γίνεται με το χέρι σύριγγες, συσκευασίες ορών, φάρμακα. Όπως επίσης φωτογραφίες, φύλλα καρμπόν, συσκευασίες ορυκτέλαιων (υπάρχουν αδειοδοτημένα συνεργεία που μπορούν να τα πάρουν για ανακύκλωση), τενεκέδες χρωμάτων που χρησιμοποιήσαμε για να βάψουμε κάτι. Φυσικά στον κάδο ανακύκλωσης δεν μπαίνουν χρησιμοποιημένα χαρτιά υγείας ή χαρτί κουζίνας (κατά καιρούς έχει συμβεί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου