Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΝΤΕ ΔΗΜΩΝ

Διαφωνία για τις συνενώσεις

10.02.2010
"Δεν τα βρήκαν" στο θέμα των συνενώσεων οι πέντε δήμοι της πρώην επαρχίας Κισάμου σε μια πρώτη κοινή συνάντηση που πραγματοποίηθηκε στο Καστέλλι Κισάμου. Οι εκπρόσωποι των πέντε δήμων και οι αντιπολιτεύσεις τους συμφώνησαν σε μερικά βασικά σημεία που αφορούν το θέμα των πόρων, των αρμοδιοτήτων, του εκσυγχρονισμού της κεντρικής διοίκησης, ωστόσο για το χωροταξικό είχαν διαφορετικές προτάσεις και θέσεις.
Η δημοτική αρχή Κισάμου τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός Δήμου στα όρια της παλιάς επαρχίας, η αξιωματική αντιπολίτευση Κισάμου και οι Δήμοι Ιναχωρίου και Μηθυμνης στη δημιουργία ενός Δήμου Δυτικής Κισάμου (Κίσαμος, Ιναχώριο, Μήθυμνα) και ενός Ανατολικής Κισάμου, ο Δήμος Βουκολιών θέλει να συνενωθεί με τους υπόλοιπους Δήμου του Βόρειου Άξονα και να μην γίνει δημος Ανατολικής Κισάμου, ενώ υπέρ της δημιουργίας δήμου Ανατολικής Κισάμου τοποθετήθηκε η δημοτική αρχή Κολυμπαρίου.
ΔΗΜΟΣ ΜΗΘΥΜΝΗΣ
"Επικεντρώσαμε κυρίως την προσοχή μας στο πώς θα αντιμετωπισθούν οι ασάφειες του νόμου και τι θα γίνει με το θέμα των πόρων που είναι ζωτικό για την αυτοδιοίκηση", δήλωσε ο δήμαρχος Μηθύμνης κ. Γιώργος Μυλωνάκης. Αναφορικά με την πρόταση του Δήμου για το χωροταξικό της συνένωσης ο κ. Μυλωνάκης τόνισε πως "εμείς ως Δήμος αυτό που είπαμε είναι ότι έχουμε απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου για να συνενωθούμε με το Ιναχώριο και την Κίσαμο. Αυτή είναι η δική μας θέση".
ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
"Ηταν μια γόνιμη σύσκεψη ακούστηκαν διάφορες απόψεις", ήταν το σχόλιο της δημάρχου Κισάμου κ. Φρόσως Σκουλάκη. Η δημοτική αρχή Κισάμου πρότεινε στη σύσκεψη τη δημιουργία ενός Δήμου στο επίπεδο της παλιάς επαρχίας (Κίσαμος, Ιναχώριο, Μήθυμνα, Κολυμπάρι, Βουκολιές.) Ειδικότερα η κ. Σκουλάκη σημείωσε πως "ο Δήμος Κισάμου έχει πληθυσμό 7.500 κατοίκους, αν ενωθούμε με τους Δήμους Μηθύμνης και Ιναχωρίου φτάνουμε στους 11.700 περίπου κατοίκους. Θεωρώ ότι δεν είναι ένας διευρυμένος Δήμος που να υπόσχεται ανάπτυξη στην περιοχή την στιγμή που γνωρίζουμε ότι σε πολλά προγράμματα μπαίνει κριτήριο ο πληθυσμός. Ο κόλπος της Κισάμου που αυτή τη στιγμή ανήκει σε 3 δήμους (Κισάμου, Μηθύμνης, Κολυμπαρίου) δεν πρέπει να τεμαχιστεί έχουμε κοινά προβλήματα, κοινές διεκδικήσεις. Ολη η επαρχία Κισάμου θα πρέπει να είναι ένας Δήμος, να έχει μια ισχυρή φωνή, να έχει ένα μεγάλο πληθυσμό ώστε να μπορεί να διεκδικεί περισσότερα πράγματα". Η ίδια τόνισε πως θα φέρει το θέμα στο Δ.Σ. ώστε να πάρει συγκεκριμένη απόφαση.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Καλαϊτζάκης ανέφερε από την πλευρά του πως "η συγκέντρωση ξεκίνησε με μια δική μου εισήγηση καθώς είχα και την πρωτοβουλία για να γίνει αυτή η συνάντηση. Σε αυτήν την εισήγηση το αίτημα που τεκμηριώθηκε ήταν ότι στην παλιά επαρχία Κισάμου, τα όρια της δεν πρέπει να παραβιαστούν, είτε με την μορφή ενός Δήμου, είτε με την μορφή περισσοτέρων. Η άποψή μου είναι ότι με τις σημερινές συνθήκες η ιδανικότερη και εφικτότερη λύση είναι η δημιουργία δύο δήμων, ενός στην ανατολική (Κολυμπάρι, Βουκολιές) και ενός στην δυτική (Κίσαμος, Ιναχώριο, Μήθυμνα). Αυτά που λέω εγώ τεκμηριώνονται και από το Σύνταγμα, την ισχύουσα νομοθεσία, το χωροταξικό της Κρήτης, τις κατευθυντήριες γραμμές της ΚΕΔΚΕ. Δεν καταλήξαμε όμως γιατί διατυπώθηκαν διάφορες τάσεις".
Αναφορικά με τη θέση του Δήμου Βουκολιών που επιθυμεί την ένταξή του στο Δήμο του Βόρειου Αξονα (Πλατανιάς, Ν. Κυδωνίας, Μουσούρων κ.ά.) ο κ. Καλαϊτζάκης παρατήρησε πως "λένε ότι θέλουμε να πάμε Ανατολικά, επικαλούμενοι το ότι είναι προς το συμφέρον τους να πάνε σε ένα τουριστικό δήμο γιατί θα έχουν περισσότερη στήριξη. Κατά την γνώμη μου τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Από ποια έσοδα θα τους στηρίξει, όταν το τέλος παρεπιδημούντων έπεσε από το 2% στο 0,5% ; Οι τουριστικοί δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Είναι άλλες οι σκοπιμότητες στη δημιουργία ενός τέτοιου δήμου και ο Δήμος Βουκολιών δεν έχει καμία θέση. Θα είναι ζημιά για τον ίδιο τον Δήμο Βουκολιών να πάει προς τα Ανατολικά".
ΔΗΜΟΣ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ
"Για εμάς, το μείζον θέμα είναι πέρα από τον εκσυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης να προχωρήσει και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, των δομών του κράτους που στη σύγχρονη εποχή αποδεικνύονται ανεπαρκέστατοι" ανέφερε ο δήμαρχος Ιναχωρίου κ. Κώστας Κουκουράκης. Ο κ. Κουκουράκης τάχθηκε υπέρ του "Καλλικράτη", υπογραμμίζοντας πως το Δ.Σ. του Δήμου έχει πάρει απόφαση για συνένωση με τους Δήμους Κισάμου και Μηθύμνης σε ένα δήμο "Δυτικής Κισάμου".
ΔΗΜΟΣ ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ
"Η θέση που έχουμε πάρει με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ήταν ο Δήμος να συνενωθεί με τους Δήμους στα ανατολικά του. Αυτή την θέση μας αιτιολόγησα στη σύσκεψη", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Δήμου Βουκολιών Γιώργος Εμμ. Καλαϊτζάκης. Οπως είπε, "εμείς ως δημοτικό συμβούλιο απευθυνθήκαμε στους δημότες μας για το θέμα. Είχαμε επαφές με κόσμο που σε ποσοστό 99% έλεγε ότι θέλει κατεύθυνση ανατολική. Υπάρχουν πολιτιστικοί δεσμοί σίγουρα με την υπόλοιπη Κίσαμο, αλλά ο δήμος μας σημειωτέον αποτελείται και από χωριά της πρώην επαρχίας Κυδωνίας τα οποία δεν διαφέρουν σε κάτι από την υπόλοιπη ενδοχώρα. Συν τοις άλλοις υπάρχει και η Διαδημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Βορείου Αξονα (ΔΕΥΑΒΑ) που συνδέει τους δήμους μας".
ΔΗΜΟΣ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ
"Για μας υπάρχουν κάποια τεκμήρια βασικά, με βάση τα οποία πρέπει να γίνει ο Καλλικράτης. Μιλάμε για την εδαφική συνοχή, τα πολιτιστικά - ιστορικά στοιχειά, την γεωγραφική ιδιομορφία κ.ά. Με βάση αυτά τα κριτήρια το Κολυμπάρι και οι Βουκολιές μπορούν να δημιουργήσουν ένα δήμο, Ανατολικής Κισάμου, καθώς είμαστε αγροτικοί δήμοι, με πολλά χωριά και πάρα πολλά κοινά στοιχεία" ανέφερε ο δήμαρχος Κολυμβαρίου κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίδης. Ο κ. Πολυχρονίδης υποστήριξε πως ο μεγάλος Δήμος Βορείου Άξονα δεν μπορεί να προχωρήσει "θα είναι ένας πλαδαρός Δήμος, με τεράστια έκταση. Δεν έχουμε καμία αντιπαλότητα με τους Δήμους Πλατανιά, Ν. Κυδωνίας, μας συνδέουν πάρα πολλά μπορούμε να συνεργαστούμε σε διαδημοτικά θέματα αλλά πρέπει να δημιουργηθεί δήμος Ανατολικής Κισάμου" .
Σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κισάμου Σ. Σγουρομάλλης γίνεται αναφορά στα αποτέλεσματα της συνάντησης στη συμφωνία όλων των μερών ότι το πρόγραμμα "Καλλικράτης" πρέπει να προχωρήσει όπως και να διασαφηνιστούν τα κενά που υπάρχουν στο προς συζήτηση σχέδιο κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου