Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΨΕΚΑΣΜΟΙ



ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΛΕΜΕ
Αντιδράσεις για χρήση φυτοφαρμάκου
Γιώργος Κώνστας | 22.02.2010

Ανήσυχοι για τους συνεχιζόμενους ψεκασμούς... δεξιά και αριστερά στο οδικό δίκτυο του Δήμου Πλατανιά, εμφανίζονται κάτοικοι της περιοχής.
Προκειμένου να αντιμετωπισθούν ζιζάνια που αναπτύσονται παραπλεύρως των δρόμων ο Δήμος προχωράει αυτήν την εποχή στον ψεκασμό τους με το φυτοφάρμακο Roundup προκαλώντας την έντονη αντίδραση κατοίκων της περιοχής. Από τη μεριά του ο δήμαρχος Πλατανιά υποστηρίζει πως το φάρμακο δεν είναι τοξικό και δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα.
"Μέσα στην κατοικημένη περιοχή ψεκάζουν τα αγριόχορτα με φυτοφάρμακα. Δίπλα στις αυλές, δίπλα στα σπίτια. Υπάρχουν αγριόχορτα αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα, απλώς ο ψεκασμός τους είναι η... εύκολη λύση, γιατί διαφορετικά χρειάζεται να βγουν με κάποια φρέζα" δηλώνει ο κάτοικος του Μάλεμε κ. Λευτέρης Γαλάνης. Ο ίδιος έκανε παρατήρηση στους εργάτες του Δήμου την ώρα που ψέκαζαν πάνω στον κεντρικό δρόμο του Μάλεμε.
" Μας ανησυχεί η πρακτική αυτή γιατί έχουμε μικρά παιδιά που παίζουν έξω και δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Στον Δήμο όταν βάλαμε το θέμα μας είπαν ότι δεν ψεκάζουν μέσα σε κατοικημένη περιοχή, κάτι που διαψεύδουν και οι φωτογραφίες. Αν ψεκάσεις ως ιδιώτης σε δικό σου χώρο περιφραγμένο πρέπει να ειδοποιήσεις τους γύρω σου και να πάρεις μέτρα προφύλαξης. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να ψεκάζει ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει ενημερώσει κανένα" τονίζει ο κ. Γαλάνης.
"Ο ψεκασμός σε κατοικημένη περιοχή είνα απαράδεκτος γιατί όχι μόνο δεν καθαρίζει τα αγριόχορτα αλλά ρυπαίνει το περιβάλλον. Ολοι ακούμε τι προκαλούν τα φυτοφάρμακα, δεν είναι δυνατόν να ψεκάζονται τα πεζοδρόμια" δηλώνει ο κ. Γιώργος Πρεκατσάκης. Ο ίδιος επισημαίνει πως τα αγριόχορτα (ξυνίδες κ.λπ.) δεν προκαλούν τόσο πρόβλημα ώστε να απαιτείται η αντιμετώπισή του με φυτοφάρμακο. "Το είχα βάλει θέμα πέρυσι στο δήμαρχο και μου είχε πει ότι δεν θα γίνουν ψεκασμοί μέσα στους οικισμούς. Ομως και φέτος έχουμε τα ίδια. Θεωρούμε ότι πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι ψεκασμοί· δεν μπορούν να συνεχιστούν σε κανένα σημείο."
Ο ΔΗΜΟΣ
"Το Roundup που χρησιμοποιούμε δεν είναι τοξικό και δεν έχει καμία επικινδυνότητα. Το χρησιμοποιούν και οι ίδιοι οι κάτοικοι του Δήμου μας για να λιπάνουν τις καλλιέργειες και τους κήπους τους" δηλώνει στα "Χ.Ν." ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιώργος Τσαγκαράκης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο πρέπει να γίνεται ψεκασμός για την αντιμετώπιση των αγριόχορτων καθώς αν μεγαλώσουν μπαίνουν μέσα στο δρόμο. "Αν υπήρχε το οποιαδήποτε πρόβλημα δεν θα προχωρούσαμε στους ψεκασμούς, αυτό είναι το σίγουρο", τονίζει ο δήμαρχος.
ΓΕΩΠΟΝΟΣ
"Οταν ο ψεκασμός γίνεται σε ανοικτό χώρο, πάνω σε πεζοδρόμια τότε το Roundup που είναι ισχυρό φυτοφάρμακο αδρανοποιείται" υπογράμμισε στην εφημερίδα μας ο γεωπόνος του τμήματος φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Σκουντριδάκης. Ο επιστήμονας ωστόσο συμπληρώνει πως "ο ψεκασμός θα πρέπει να γίνεται σε απόσταση τουλάχιστον 30-40 μέτρων από τα σπίτια".
Ερωτήματα πάντως προκαλεί ο λόγος για τον οποίο επιλέγεται ο συγκεκριμένος τρόπος -ψεκασμός- για την αντιμετώπιση των ζιζανίων εντός των οικισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου