Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ


ΤΟΠΙΚΑ

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ

Καρναβαλικό ξεφάντωμα στα Χανιά!

16.02.2010

Χορός, κέφι, τραγούδι, γέλια, καλή διάθεση και φυσικά μπόλικη σάτιρα στα Καρναβάλια των Χανίων. Σε Ακρωτήρι, Σούδα, Κίσαμο, Βατόλακκο και Παλιόχωρα πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία και φέτος οι καρναβαλικές παρελάσεις, που τις τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου. Με πολλή προσωπική εργασία και οπλισμένοι με όρεξη και πάθος οι καρναβαλιστές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους κερδίζοντας δικαιολογημένα τα χειροκροτήματα για την προσπάθειά τους. Ακολούθησε η αυθόρμητη σύναξη μασκαράδων στο κέντρο των Χανίων μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Το κλίμα του αποκριάτικου διημέρου μεταφέρουν οι ρεπόρτερ των “Χ.Ν.” μέσα σε αυτό το χορταστικό αφιέρωμα.

ΑΚΡΩΤΗΡΙ
Επικαιρότητα και διονυσιασμός
Κέφι, φαντασία και πολύς χορός από μικρούς και μεγάλους στο Καρναβάλι του δήμου Ακρωτηρίου. Τα άρματα άλλοτε σχολιάζοντας με χιούμορ την επικαιρότητα (“Η Ελλάδα χωρίς πρόγραμμα 100 ημερών”) κι άλλοτε δίνοντας έναν διονυσιακό τόνο (“Ερωτευμένοι Καρναβαλιστές”) παρέλασαν ανάμεσα σε κόσμο που χειροκροτούσε, χόρευε και επευφημούσε τους καρναβαλιστές.
Έκλεψαν τις εντυπώσεις οι χορευτές της “Λίμνης των τρύπιων τσεπών” -που με θαυμαστή χάρη και ακρίβεια εκτελούσαν το νούμερό τους μέσα σε ένα πανδαιμόνιο αποθέωσης- και η διάχυτη ερωτική ατμόσφαιρα του γαλλικού “Καμπαρέ” (με τον πύργο του Άιφελ να δεσπόζει ανάμεσα στα κορίτσια) που έσφυζε από αισθησιασμό και υποσχέσεις...
Ακόμα τα μικρά και μεγάλα παιδιά που παρακολούθησαν την παρέλαση των αρμάτων γλυκάθηκαν με τους “παγωτατζήδες”, άκουσαν σπάνιες μελωδίες από τους “Μεξικάνους” και ταξίδεψαν σε τόπους μακρινούς με τους “Ινδιάνους” που επιστράτευσαν ακόμα και άλογα... Κι αυτά ήταν μόνο μερικές από τις εκπλήξεις που επεφύλασσε το καρναβαλικό - αποκριάτικο αποκορύφωμα στο Ακρωτήρι...

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ
Πάρτυ μέχρι τελικής πτώσης!
Κέφι, χορός, μεγάλη συμμετοχή, πρωτοτυπία: Τίποτα δεν έλειπε από το Καρναβάλι της Παλαιόχωρας, που για 19η χρονιά διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου, στην πανέμορφη νύμφη του Λιβυκού, ο δήμος Παλαιόχωρας και οι φορείς του Δήμου Πελεκάνου.
Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, περισσότερα από 34 άρματα και 1.000 μεταμφιεσμένοι έδιναν τον ρυθμό κηρύσσοντας την έναρξη του Καρναβαλιού στους κεντρικούς δρόμους της κωμόπολης. Χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν την παρέλαση αρμάτων, στην οποία συμμετείχαν δημοτικά σχολεία από τον δήμο Πελεκάνου, την Κάντανο, το Ροδοβάνι, το Γυμνάσιο -ΕΠΑΛ Καντάνου αλλά και πολλοί άλλοι φορείς ξεχωριστά.
Όσο για τη θεματολογία: Μεγάλη και πρωτότυπη από τον κόσμο της τηλεόρασης, της πολιτικής αλλά και του “φτερωτού θεού” που είχε άλλωστε την τιμητική του, μιας και συνέπιπτε την ίδια ημέρα.
Την παράσταση ωστόσο έκλεψε το τελευταίο άρμα με το εντυπωσιακό καράβι των πειρατών. Ο κόσμος που βρέθηκε στην Παλαιόχωρα χόρεψε και διασκέδασε με την καρδιά του μέχρι τα ξημερώματα.
Η καύση του βασιλιά Καρνάβαλου έγινε στις επτά το απόγευμα της Κυριακής και όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου!

ΚΙΣΑΜΟΣ
Μοναδική καρναβαλική παρέλαση
Το αδιαχώρητο επικράτησε για άλλη μια χρονιά στην Κίσαμο. Χιλιάδες επισκέπτες βρέθηκαν στο Καστέλλι για την καθιερωμένη παρέλαση που και φέτος ξεχώρισε για την πρωτοτυπία της. Συνολικά 22 άρματα μαζί με πάνω από 1.300 καρναβαλιστές παρέλασαν στον κεντρικό δρόμο με τη συνοδεία δυνατής μουσικής. Νεολαίοι κυρίως της περιοχής, αλλά και νέοι από Χανιά, Βουκολιές και Μήθυμνα χόρεψαν, τραγούδησαν, μεταδίδοντας το κέφι και τη ζωντάνια τους στους παρευρισκόμενους. Την ευθύνη της παρουσίασης είχαν οι Μάντυ Βαρουχάκη και ο Θοδωρής Σταθάκης, ενώ ξεχώρισαν τα εντυπωσιακά άρματα από τις Βουκολιές (τεράστιο μαμούθ), της ομάδας “Ντουμπάι και άντε μπάι”, των μάγων - μαγισσών με ένα εξαιρετικό κάστρο, της ομάδας “Παλούκι Λουκ” με θέμα ερωτευμένοι πιγκουίνοι και πανέμορφες στολές. Το γλέντι συνεχίσθηκε σε διάφορα σημεία της πόλης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Αυθορμητισμός...
Η πόλη των Χανίων δεν οργανώνει καρναβαλική παρέλαση αλλά επικρατεί ο θεσμός των ανένταχτων μεταμφιεσμένων που γυροφέρνουν στους κεντρικούς δρόμους τραγουδώντας και φωνάζοντας για να εντυπωσιάσουν με τον δικό τους τρόπο τους χιλιάδες Χανιώτες που μαζεύονται για να διασκεδάσουν θαυμάζοντας τις ομαδικές μα και μεμονωμένες παρέες των μεταμφιεσμένων. Οι φωτογραφίες αυτές είναι από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας. Βέβαια δεν έλειψαν και τα δυσάρεστα απρόοπτα όπως η παράδοση στις φλόγες ενός μετασκευασμένου αυτοκινήτου στον χώρο στάθμευσης στη “Ρεγγίνα”.

ΒΑΤΟΛΑΚΚΟΣ
Σάτιρα, κέφι, γλέντι
Από νωρίς προχθές το απόγευμα ο Βατόλακκος άρχισε να προσελκύει επισκέπτες, οι οποίοι κατέλαβαν τον κεντρικό δρόμο από τα πρώτα σπίτια του χωριού μέχρι την πλατεία που γινόταν η εκκίνηση. Η χαρά και το κέφι είχαν… ανάψει για τα καλά με την άριστη οργάνωση και τις γλυκύτατες φωνές των κοριτσιών, Νεκταρίας Ιερωνυμάκη και Ματίνας Μιχελάκη, που παρουσίασαν το πρόγραμμα. Ανάμεσα στα ιδιαίτερα και ξεχωριστά άρματα αυτά του Gummy Bear που ήταν και ο βασιλιάς Καρνάβαλος αλλά και τα δύο... πιπεράτα άρματα του “Ανδροπήδα” και του “Πετρούλα - Αφρούλα”. Πλήθος κόσμου παρέμεινε και στην καύση του Καρνάβαλου στην πλατεία του χωριού αλλά και στο πάρτυ που έγινε στη συνέχεια.

ΣΟΥΔΑ
Αρωμα Αποκριάς
Μπορεί οι καιρικές συνθήκες να μην επέτρεψαν την παρέλαση της 7ης Φεβρουαρίου, ωστόσο οι Σουδιανοί δεν έχασαν το κέφι και την όρεξή τους και πραγματοποίησαν το καθιερωμένο Καρναβάλι τους προχθές το μεσημέρι. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και κατέκλυσε κάθε σημείο του δρόμου από όπου και παρέλασαν εκατοντάδες καρναβαλιστές μαζί με τα άρματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου