Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΦΟΥΡΝΕΣ Δ.Σ.



ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΕ
Χώρος πολιτισμού το παλιό σχολείο
18.02.2010


Να μην γίνει Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στο κτήριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του Φουρνέ, αλλά να συνεχίσει να αξιοποιείται για τις κοινωνικές, πολιτιστικές δραστηριότητες του συλλόγου και του ιατρείου της περιοχής αποφάσισαν ομόφωνα στη χθεσινή γενική συνέλευση οι κάτοικοι του χωριού.
Οι κάτοικοι είναι υπέρ της δημιουργίας του ΚΗΦΗ σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της περιοχής αλλά όχι στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου καθώς δεν διαθέτουν κανέναν άλλο ανάλογο χώρο προκειμένου να πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους.
Σε μια μαζική συνέλευση οι κάτοικοι αφού ενημερώθηκαν από τον πολιτιστικό σύλλογο για την πρόθεση του Δήμου να δημιουργήσει ΚΗΦΗ στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου τοποθετήθηκαν πάνω στο ζήτημα, έκαναν ερωτήσεις και όταν ήλθε η ώρα να ψηφίσουν όλοι τάχθηκαν υπέρ της μη δημιουργίας του Κέντρου.
“Δεν είμαστε αντίθετοι να γίνει ΚΗΦΗ απλά προσπαθούμε εδώ και ενάμισι χρόνο να γίνει σε άλλο μέρος, σε άλλο κτήριο καθώς στον Φουρνέ δεν υπάρχει κανένα άλλο κατάλληλο κτίσμα να στεγάσει τις κοινωνικές, πολιτιστικές, ιατρικές δραστηριότητες που γίνονται. Υπάρχουν οικόπεδα που ανήκουν στον Δήμο, οι αποθήκες της «Αγρέξ», το παλιό εργοστάσιο Δερμιτζάκη, το παλιό Γυμνάσιο του Καψωμένου, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν το ΚΗΦΗ”, ανέφερε η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου κα Σμαράγδη Φυτουράκη.
Τα τελευταία τρία χρόνια ο πολιτιστικός σύλλογος “Θέσπις” του Φουρνέ έχει πάρει το Δημοτικό Σχολείο, το οποίο χρησιμοποιεί για επιμορφωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, για τις ανάγκες του ιατρείου, για ιατρικές ημερίδες. Γι’ αυτό και αντιτίθεται στην πρόθεση του Δήμου να δημιουργήσει εκεί το ΚΗΦΗ. “Δεν θέλουμε να τσακωθούμε με κανένα. Θέλουμε να βρεθεί μια λύση αλλά δεν θέλουμε να χάσουμε και το κτήριό μας. Το τοπικό συμβούλιο του χωριού έχει ζητήσει τρεις φορές να παραμείνει το παλιό Δημοτικό Σχολείο για τον πολιτιστικό σύλλογο και το επιβεβαίωσε και με νέα απόφασή του την Τρίτη”, ανέφερε η κα Φυτουράκη.
Οπως ενημερώθηκε η συνέλευση έχει ενημερωθεί ο γ.γ. της Περιφέρειας Κρήτης και μέσω δικηγόρου εξετάζεται η προσφυγή σε δικαστήρια (ασφαλιστικά μέτρα), στον Συνήγορο του Πολίτη αλλά και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. “Δεν είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ενέργεια του Δήμου για τη δημιουργία ΚΗΦΗ αλλά θέλουμε το δίκαιο και το φρόνιμο για το χωριό. Στερούμαστε έναν χώρο όπου θα δραστηριοποιούμαστε για διάφορους σκοπούς. Το σχολείο έχει κτιστεί από το 1928 και οι χωριανοί είναι συναισθηματικά δεμένοι με αυτό. Χρησιμοποιείται από τον πολιτιστικό σύλλογο, από την εκκλησία, που έχουμε έναν πολύ καλό ιερέα, έχουμε έναν πολύ καλό γιατρό που το χρησιμοποιεί για ενημερωτικές ημερίδες”, ανέφερε ο κ. Μανώλης Φραγκομιχελάκης, μέλος του τοπικού συμβουλίου του Φουρνέ.
Ερωτηθείς για το αν μπορούν να “παντρευτούν” οι δραστηριότητες του συλλόγου και του ΚΗΦΗ στο ίδιο κτήριο ο κ. Φραγκομιχελάκης ήταν κατηγορηματικός. “Για να γίνει ΚΗΦΗ θα πρέπει να χωριστεί το σχολείο σε δωμάτια, λουτρά, ειδικούς χώρους. Το ΚΗΦΗ θέλει πολλούς και μεγάλους χώρους και το κτήριο είναι μικρό. Δεν θα μείνει τίποτα για τον πολιτιστικό σύλλογο παρά ένας μικρός χώρος και το ίδιο και για το ιατρείο. Ο Δήμος έχει περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να τα αξιοποιήσει για τη δημιουργία ΚΗΦΗ” απάντησε.
Στη συνέλευση δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος του Δήμου. Ο δήμαρχος, όπως ειπώθηκε, ήταν άρρωστος, παρότι είχε υπάρξει προφορική ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου