Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015
ΤΟΠΙΚΑ
Πιο ευάλωτα στους σεισμούς τα εδάφη από επιχώσεις
PrevNext
Τα εδάφη που προέρχονται από επιχώσεις και προσχώσεις (μπάζα και άλλα φερτά υλικά) είναι πιο ευάλωτα στις σεισμικές δονήσεις και σε αυτές τις περιοχές η οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα απαιτεί μεγάλη προσοχή και ακριβή εφαρμογή του αντισεισμικού σχεδιασμού.
Αυτό τονίσθηκε στη ημερίδα με θέμα: «Γεωτεχνικός χαρακτηρισμός επιλεγμένων θέσεων στην Κρήτη με την συνδυαστική χρήση γεωφυσικών και γεωτεχνικών μεθόδων» στην οποία παρουσιάσθηκε η πρώτη φάση του ερευνητικού έργου Geocharacterization κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν επιλεγμένες μετρήσεις σε εδάφη σε 12 σημεία της Κρήτης.
Μιλώντας για το ερευνητικό έργο ο κ. Nίκος Θεοδουλίδης σεισμολόγος -διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών επισήμανε τη μεγάλη σημασία του για την Κρήτη «από την άποψη κυρίως της βελτίωσης των διατάξεων αντισεισμικού σχεδιασμού που αφορούν ένα εξής απλό παράγοντα. Την επίδραση των εδαφικών συνθηκών στα μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα (στα θεμέλια των κατασκευών και των μεγάλων έργων) κάτω από την επίδραση μιας σεισμικής κίνησης. Δηλαδή η σεισμική κίνηση που φτάνει στο υπέδαφος κάτω από τον οικισμό μας, κάτω από το έργο μας ,διαμορφώνεται ανάλογα με το ποίες είναι οι εδαφικές συνθήκες κάτω από την θεμελίωση αλλάζοντας την και δραματικά. Αυτό ήταν κάτι που δεν το γνωρίζαμε με ακρίβεια μέχρι τώρα. Το έργο αυτό το πρώτο που κάνει είναι να μελετήσει τις ιδιότητες των εδαφών σε συγκεκριμένες θέσεις που έχουμε επιταχυνσιογράφους και σεισμογράφους και να βγάλει τα πρώτα συμπεράσματα για να μπορέσουμε να τροποποιήσουμε αν χρειαστεί ή να αλλάξουμε προς το καλύτερο τις αντισεισμικές διατάξεις.»
Στα πλαίσια του ερευνητικού έργου δημιουργήθηκε βάση δεδομένων με όλες τις πληροφορίες κάτι πολύ χρήσιμο για τους μηχανικούς.
Ερωτηθείς για τα πιο επικίνδυνα εδάφη ο κ. Θεοδουλίδης δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες καθώς κάτι τέτοιο θα ερευνηθεί στη δεύτερη φάση του έργου παρατήρησε πάντως ότι τα σεισμικά φαινόμενα είναι πιο έντονα όπου υπάρχουν επιχώσεις και προσχώσεις εδαφών παρατηρώντας τέλος πως «ότι σχεδιάστηκε με βάση τον τελευταίο αντισεισμικό σχεδιασμό , με σωστή πρακτική δόμηση από το μηχανικό και τον εργολάβο δεν έχει να φοβάται τίποτα, για τα άλλα που δεν έγιναν σύμφωνα με τις πιο πάνω οδηγίες ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του».
Ο συντονιστής του έργου καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Βαφείδης υπογράμμισε πως η όλη ερευνητική προσπάθεια «έχει άμεση
χρησιμότητα στους μηχανικούς καθώς προτείνουμε ελαστικά φάσματα σχεδιασμού πολύ χρήσιμα για να σχεδιάσουμε τα κτήρια ώστε να είναι ασφαλή σε περίπτωση σεισμού».
Οι συνεργαζόμενες ερευνητικές ομάδες προέρχονται από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Εργαστήριο Γεωφυσική του ΙΤΕ και το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας. Το έργο συγχρηματοδοτοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και Εθνικούς πόρους.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/pio-evalota-stous-sismous-ta-edafi-apo-epichosis/#ixzz3tcXKgFPv
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου