Τρίτη 13 Μαΐου 2014
ΛΕΖΑΝΤΑ
Οι κ. Κατρούγκαλος (κέντρο) και Γ. Αγοραστάκης, Γ. Σταθάκης χθες το απόγευμα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων.
Αλλαγή της σελίδας με επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει τέλος «στον παλαιοκομματισμό, στο σύστημα διαπλοκής των πολιτικών με τις οικονομικές ελίτ και σπάσιμο της αλυσίδας του νεοφιλευθερισμού», ενώ παράλληλα θα αποτελέσει «ένα αισιόδοξο καθρέφτη για το μέλλον της Ευρώπης». Με τα λόγια αυτά ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε χθες από τα Χανιά όπου βρέθηκε και συναντήθηκε με τον βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Σταθάκη, τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Αγοραστάκη και μέλη του κόμματος.
Αναφορικά με την υποψηφιότητα και τους λόγους που συστράτευτηκε με το ΣΥΡΙΖΑ παρότι δεν είναι μέλος του επισήμανε πως «θεώρησα τις εκλογές αυτές ιστορικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη για αυτό και αποφάσισα να στρατευτώ στο ψηφοδέλτιο και να κάνω ότι μπορώ ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει την νίκη που χρειάζεται η χώρα. Είναι φανερό ότι στην Ελλάδα πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, να βάλουμε τέλος στον παλαιοκομματισμό, πρακτικά στο σύστημα διαπλοκής των πολιτικών με τις οικονομικές ελίτ, γιατί δεν είναι τόσο τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όσο το σύμπλεγμα εξουσίας από το οποίο πρέπει να απαλλαγούμε. Ακόμα καθοριστικότερες είναι οι εκλογές για την Ευρώπη καθώς τα μνημόνια δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά συμπυκνωμένη εφαρμογή των ίδιων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Ποιά είναι η διαφορα; Ότι εδώ επιχειρήθηκε να εφαρμοστούν και σε κενό δημοκρατίας. Αυτό δεν έχει μόνο αποτέλεσμα να «ματώσει» μόνο η κοινωνία , να συρρικνωθεί η οικονομία αλλά λαο διέλυσε και το παλιό πολιτικό σύστημα. Επειδή εδώ απέτυχε αυτό το εκτεταμένο πείραμα κοινωνικής μηχανικής η Ελλάδα έγινε ο αδύναμος κρίκος του νεοφιλευθερισμού και εδώ θα σπάσει. Δεν μπορεί για λόγους καθαρά ιστορικής συγκυρίας να αμφισβητηθούν οι πολιτικές αυτές από αριστερά πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Αυτή είναι μια συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ και στη δημοκρατία. Γιατί ενστικτωδώς αντιδρούν οι λαοί σε αυτές τις πολιτικές που διαλύουν τα δικαιώματα τους αλλά εκφράζονται από δεξιά και πολλές φορές από ακροδεξιά κόμματα, βλέπουμε ότι στη Γαλλία το «Εθνικό Κόμμα» της Λεπέν θα είναι πρώτο, το περίεργο κόμμα του Φάρατζ στη Μ. Βρετανία επίσης. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ελπίδα για όλη την Ευρώπη και για να μπει ένα φρένο στις πολιτικές του νεοφιλευθερισμού και για να σηματοδοτηθεί μια νέα πορεία προς τα αριστερά.»
Ερωτηθείς από τα «Χ.Ν.» για το τι αλλαγές μπορούν να έλθουν από το ευρωκοινοβούλιο οι αρμοδιότητες του οποίου είναι περιορισμένες και που η Αριστερά θα είναι στην καλύτερη περίπτωση τρίτη δύναμη ο συνταγματολόγος αφού σημείωσε πως το ευρωκοινοβούλιο «σωστά δεν είναι νομοθετικό σώμα και μπορεί μόνο να τροποποιήσει τις προτάσεις που έρχονται και η Αριστερά στην καλύτερη περίπτωση θα είναι τρίτη αλλά εμείς αυτή τη στιγή δεν απευθυνόμαστε στις ελίτ αλλά στους λαούς. Είπα ότι εξαιτίας της πολιτικής του νεοφιλευθερισμού όλα τα πολιτικά συστήματα της ηπείρου είναι σε ασταθή ισορροπία, αυτό δείχνουν τα φαινόμενα ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων. Σε τέτοιες περιπτώσεις που οι ισορροπίες είναι ασταθής αρκεί ένα «τικ» για να φύγουν συνολικά τα πολιτικά συστήματα και κυρίως οι κοινωνίες προς τα αριστερά. Για μένα είναι ιστορική ευκαιρία ανατροπής όχι μόνο γιατί θα υπάρχουν μερικές έδρες παραπάνω στο ευρωκοινοβούλιο αλλά γιατί δημιουργείται πρώτη φορά εδώ και 30 χρονια πραγματικά ριζική προοπτική ανατροπής στην κοινωνία. Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι ο καθρέφτης του μέλλοντος για την Ευρώπη. Ή θα κερδηθεί η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ και θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την Ευρώπη ή ο νεοφιλευθερισμός θα εδραιωθεί. Η Ελλάδα με μια μικρή δόση υπερβολής μοιάζει με την Ισπανία το 1936. Μια πρόβα τζενεράλε για αυτά που θα ακολουθήσουν. Και ναι με στον Ισπανικό εμφύλιο οι δυνάμεις της δημοκρατίας, της προόδου, της αριστεράς ηττήθηκαν εδώ όμως θα κερδηθεί αυτή η μάχη και η Ελλάδα θα γίνει ο καθρέπτης του μέλλοντος της Ευρώπης όχι με τη δυσμενή αλλά με την πιο ελπιδοφόρο έννοια που μπορώ να φανταστώ. »
ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Αναφορικά με τη συνταγματική εκτροπή που κατήγγειλε καθόλη τη διαδικασία ψήφισης των μνημονίων ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως «τα συντάγματα είναι στενός κορσές για τον νεοφιλευθερισμό. Για τον απλό λόγο ότι θεσπίσθηκαν σε εποχές που ο συσχετισμός δύναμης κεφαλαίου-εργασίας ήταν πολύ καλύτερος για τον κόσμο της εργασίας, για αυτό το λόγο και στα συντάγματα όλων των δυτικών χωρών κατοχυρώνονται τα δικαιώματα του συλλογικού και ατομικού εργατικού δικαίου που θέλει να διαλύσει ο νεοφιλευθερισμός. Ο νεοφιλευθερισμός δεν είναι μόνο μια δύναμη εχθρική προς τη κοινωνία αλλά και την υφιστάμενη συνταγματική τάξη. Για αυτό και χρησιμοποιώ για τις πολιτικές του μνημονίου τον όρο παρασύνταγμα, θέλοντας να δείξω ότι δεν είναι αυτές οι πολιτικές μόνο αντισυνταγματικές ως προς ορισμένα σημεία του συντάγματος, αλλά στην ουσία αποτελούν ένα αντίπαλο – συνολικό αντισχέδιο στο κράτος πρόνοιας, το μοντέλο ρύθμισης του καπιταλισμού των μεταπολεμικών δεκαετιών. Είναι το δεύτερο παρασύνταγμα της Ελληνικής ιστορίας, μετά το μετεμφυλιακό σύνταγμα του ΄52 που κατοχύρωνε τυπικά ελευθερίες και δικαιώματα και υπήρχε και ένα παράλληλο σύστημα αναγκαστικών νόμων που καθιέρωνε στην πράξη ένα αστυνομικό κράτος εξορίας, εκτοπίσεων,εκτελέσεων σε πλήρη παραβίαση του συντάγματος του ΄52 με επίκληση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της απόκρουσης του κομμουνιστικούκινδύνου. Το νέο παρασύνταγμα επικαλείται πάλι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υποτίθεται για να αποκρουστεί η χρεοκοπία, ενώ στην πραγματικότηατ έχει χρεοκοπήσει και η κοινωνία. Χρειάζεται μια πολιτική τομή που θα τη σηματοδοτήσει αρχικά ο ερχομός κυβέρνησης της αριστεράς αλλά για να γυρίσουμε σελίδα χρειαζόμαστε ένα νέο σύνταγμα, όχι αναθεώρηση του συντάγματος. Μάλιστα σύνταγμα που θα φτιαχθεί από κάτω, θα ενσωματώνει θεσμούς άμεσης δημοκρατίας αλλά και το ίδιο θα είναι προϊόν άμεσης δημοπρκατάις. Σύνταγμα των πολιτών όχι των πολιτικών.»
Γ.ΚΩΝ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου