Παρασκευή 23 Μαΐου 2014
ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΑΚ
Οι μέλισσες προστατεύουν τη βιοπικιλότητα
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 23 Μαΐου 2014 5:57 μμ - Σχολιάστε
Aναγκαίο συνδετικό κρίκο επιβίωσης για την βιοποικιλλότητα αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο αποτελούν οι μέλισσες.Αυτό τόνισαν μιλώντας στο 7ο συνέδριο για τη βιοποικιλλότητα που ξεκίνησε χθες στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης οι μαθητές του Λυκείου Κολυμπαρίου.
Τα παιδιά χειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους σύνεδρους-εξειδικευμένους επιστήμονες σε θέματα φυτών τόσο για την παρουσίαση όσο και για την πολύ καλή χρήση της Αγγλικής γλώσσας.
«Ήταν μια απόφαση της πλειοψηφίας της τάξης μας να ασχοληθούμε με το ζήτημα της μελισσοκομίας. Είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε πολλά θέματα και εμείς επιλέξαμε τη μελισσοκομία», ανέφερε η Μαρία Χριστοδουλάκη μαθήτριας της Α΄τάξης.
Τα παιδιά συνδύασαν την αναζήτηση στο διαδίκτυο με την επίσκεψη σε μελισσοκόμο.
«Μας ενδιαφέρει πολύ το περιβάλλον και μέσα από αυτό το πρότζεκτ μάθαμε πολλά πράγματα που αγνοούσαμε κυρίως για το πόσο σημαντική είναι η μέλισσα για την τη φύση αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο. Η προστασία τους είναι απαραίτητη για τη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους», ανέφερε η Μαρία.
Μια άλλη μαθήτρια η Kασσάνδρα Κλεμάν τόνισε πως «αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο αλλά επειδή είμαστε σε μια περιοχή όπου είναι ανεπτυγμένη η μελισσοκομία, επισκεφθήκαμε μελισσοκόμο, μάθαμε για τη διαδικασία και πως παράγεται το μέλι. Το μάθημα για μας ήταν σημαντικό γιατί αντιληφθήκαμε όλοι πολύ καλά πως η εξαφάνιση της μέλισσας σημαίνει και εξαφάνιση του ανθρώπου».
Ανάλογή ήταν και η τοποθέτηση της Λία Βογιατζάκη. «Χωριστήκαμε σε ομάδες και η κάθε ομάδα συγκέντρωσε πληροροφίες για ένα συγκεκριμένο θέμα. Από τους κινδύνους για τη μέλισσα, τα προϊόντα που παράγει πέρα από το μέλι, τα όργανα που χρησιμοποιεί ο μελισσοκομος. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία», υπογράμμισε η Λία. Το συντονισμό της εργασίας είχε ο εκπαιδευτικός Κ. Σπυριδάκης.
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Ο πλούτος της Ευρώπης σε ότι αφορά φυτά και ειδικά τα ενδημικά, οι πολιτικές που ακολουθούνται για την προστασία των άγριων φυτών, αναλύθηκαν την πρώτη ημέρα του συνεδρίου από τους ειδικούς επιστήμονες.
Στο χαιρετισμό του γ.γ. διευθυντής της ΟΑΚ κ. Λουκάς Ανδριανός τόνισε πως «η Ελλάδα είναι το «σπίτι» για περισσότερα από 6000 είδη φυτών, τα 750 εκ των οποίων είναι ενδημικά. Το όμορφο νησί της Κρήτης έχει μια τεράστια ποικιλλία φυτών, λουλουδιών και δέντρων. Πάνω από 2000 διαφορετικά είδη φυτών αναπτύσσονται στο νησί και τα 160 από αυτά δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο».
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/melisses-prostatevoun-ti-viopikilotita/#ixzz32ZBZZ1EP
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου