Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013
ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΚΟΥ
Ασχημες προβλέψεις για ελαιοπαραγωγούς
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 27-06-2013 10:08:37
Αρνητικό ρεκόρ σε επίπεδο 15ετίας αναμένεται να παρουσιάσει η παραγωγή ελαιολάδου στη Δυτική Κρήτη φέτος.
Όλα τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς δείχνουν ότι οι ισχυροί νότιοι άνεμοι και οι αυξημένες θερμοκρασίες του περασμένου Μαΐου προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στην παραγωγή, μια ζημιά που θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η δακοπροσβολή.
Μιλώντας στα "Χ.Ν." η κα Κική Βαρίκου εντομολόγος - υπεύθυνη του εργαστηρίου εντομολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς, στο πλαίσιο χθεσινής ημερίδας στην Σπηλιά Κολυμπαρίου, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα προβληματισμένη αναφορικά με τη φετινή σοδειά.
«Εχουμε σημαντικά μειωμένη παραγωγή στον νομό, μικρότερη από κάθε άλλη χρονιά τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτό οφείλεται στους ισχυρούς νοτιάδες κατά τη διάρκεια της άνθισης, στις υψηλές θερμοκρασίες, την υγρασία» είπε η ερευνήτρια του Ινστιτούτου.
Η ήδη μειωμένη παραγωγή θα πληγεί ακόμα περισσότερο από την παρουσία του δάκου. « Θα είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη η αντιμετώπιση του δάκου και η προστασία της παραγωγής. Και αυτό γιατί υπάρχει πολύ λίγος καρπός και μεγάλη πληθυσμιακή πίεση δάκου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σωθεί η παραγωγή. Αν σωθεί η παραγωγή, θα γίνει από αυτούς που κάνουν καλύψεις στα δέντρα, οι οποίες δεν είναι ο εγκεκριμένος τρόπος αντιμετωπίσης καθώς θα αφήσουν υπολείμματα στο λάδι, θα είναι καταστροφικό για το περιβάλλον, για αυτόν που ψεκάζει, τον καταναλωτή, όλους. Νομίζω ότι για φέτος η παραγωγή δυστυχώς θα χαθεί» δήλωσε η κα Βαρίκου, που εκτίμησε ότι η έναρξη της δακοκτονίας νωρίτερα δεν θα έλυνε κάποιο πρόβλημα και καλώς ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου.
Από τη μεριά του ο κ. Γιώργος Κουμπούρης ερευνητής επίσης στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών τόνισε πως «φέτος είχαμε το ιδιαίτερο κλιματικό φαινόμενο του Μαΐου με τους ισχυρούς νότιους ανέμους που μείωσε ακόμα περισσότερο την παραγωγή, όπως φαίνεται ειδικά στις περιοχές που περίμεναν χαμηλό φόρτο καρποφορίας. Αυτός ο χαμηλός φόρτος μετατράπηκε τώρα πια σε σχεδόν ανύπαρκτο, επομένως ο αγροτικός κόσμος έχει πάθει σημαντική ζημιά και εκεί που έχουμε μια κάποια παραγωγή και απλά μειώθηκε, δυσχεραίνεται και η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη δακοκτονία. Γιατί ένας γενικός κανόνας είναι ότι όσο λιγότερο καρπό έχει ένα δέντρο, τόσο δύσκολο είναι να διαχειριστείς τον δάκο».
Στην ημερίδα στη Σπηλιά Κολυμβαρίου που οργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά, έγιναν ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις για τις ορθές γεωργικές πρακτικές στην ελιά και στις άλλες δενδρώδεις καλλιέργειας.
Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς κ. Αντώνης Καπνισάκης σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να πετύχουμε την παραγωγή αγροτικών προϊόντων με αξία μέσα από σωστές πρακτικές, καθώς δυστυχώς δεν γνωρίζει ο κόσμος πολλά πράγματα. Ο κόσμος είναι διψασμένος για να μάθει, για αυτό και ξεκινήσαμε αυτές τις ημερίδες που θα τις συνεχίσουμε και σε άλλα μέρη του Δήμου».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου