Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013
ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
"Οχι" στη μεταστέγαση της Αρχιτεκτονικής
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 26-06-2013 09:47:17
Την έντονη αντίθεσή της στις προθέσεις της Πρυτανικής Αρχής να μεταφέρει την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου από το κτήριο της Γαλλικής Σχολής στη Χαλέπα στην Πολυτεχνειούπολη στο Ακρωτήρι εξέφρασε η Γενική Συνέλευση των φοιτητών της Σχολής.
Την ίδια ώρα υπάρχουν καταγγελίες και από τον πρόεδρο της Σχολής Αριστομένη Βαρουδάκη για παρεμβάσεις στο έργο του από πλευράς των Πρυτανικών Αρχών.
Συγκεκριμένα, την «εκπαραθύρωση» από τη θέση του κοσμήτορα από την Πρυτανική Αρχή καταγγέλλει με έγγραφό του προς τα μέλη Δ.Ε.Π. της Αρχιτεκτονικής Σχολής ο πρόεδρός της κ. Βαρουδάκης. Ενημερώνοντας τους συναδέλφους του σημειώνει πως «ο πρύτανης κ. Διγαλάκης συμφωνεί με απάντηση του νομικού συμβούλου που προκλήθηκε από ερώτημα (τίνος άραγε;) και φρονεί ότι μετά το Π.Δ. 73/2013 δεν μπορώ να εκτελώ χρέη κοσμήτορα, τα οποία ο ίδιος με διαπιστωτική πράξη μού έχει αναθέσει και ότι το 'κενό εξουσίας' θα καλύψει ο ίδιος ο πρύτανης (βλ. συν. 3816/12.6.2013, άνευ τίτλου έγγραφο του νομικού συμβούλου). Σας γνωστοποιώ επίσης την απάντηση την οποία έδωσα (βλ. συν. 591/17.6.2013) σκεπτόμενος ότι οι κινήσεις αυτές δεν πλήττουν το πρόσωπό μου, αλλά την πρόσφατη δική σας επιλογή. Στη θέση του προέδρου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών δεν βρέθηκα από προσωπική φιλοδοξία, όπως καλά γνωρίζετε ούτε γιατί κάποιος με διόρισε, αλλά επειδή εσείς με εμπιστευθήκατε και με εκλέξατε».
Επίσης ο κ. Βαρουδάκης κάνει λόγο και για παρεμπόδιση του έργου του από την Πρυτανεία, ενώ σχολιάζει ότι «η επανατοποθετηθείσα από τον πρύτανη γραμματέας λειτούργησε ως εντεταλμένη γραμματέας της Πρυτανείας και όχι ως γραμματέας της Σχολής Αρχιτεκτόνων. Κάθε φορά που προσπάθησα να ασκήσω καθήκοντα πέραν της καθημερινής διαχείρισης, αντιμετώπισα, όλως τυχαίως, την αστραπιαία αντίδραση του πρύτανη. Η αλληλουχία των γεγονότων των τελευταίων τριών μηνών αποτελεί αδιάψευστο τεκμήριο. ?Αυτός είναι ο σεβασμός στη νομιμότητα, την οποία επικαλέστηκε ο κ. πρύτανης για να δικαιολογήσει τις ενέργειές του και αυτά είναι τα νέα ήθη με τα οποία θα διοικείται στο εξής το Ιδρυμα;». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι παρεμβάσεις που έχει δεχτεί το Τμήμα (νυν Σχολή) Αρχιτεκτόνων από το 2005, μετά από έναν χρόνο επιτυχούς και πολλά υποσχόμενης λειτουργίας «δεν έχουν προηγούμενο στην κρατούσα ακαδημαϊκή πρακτική» για να συμπληρώσει: «Προσπάθησα και προσπαθώ να προστατεύσω την αξιοπρέπειά του γιατί πραγματικά πιστεύω ότι σε ακαδημαϊκό επίπεδο γίνεται πολύ καλή δουλειά και ότι οι δυνατότητες της Σχολής, οι δικές μας και των φοιτητών μας που είναι ό,τι καλύτερο έχουμε, είναι τεράστιες, εφόσον οι Διοικήσεις μάς αφήσουν να επικεντρωθούμε στο έργο μας?».
Ακόμη, ο κ. Βαρουδάκης δηλώνει προς τους συναδέλφους του πως δεν φεύγει ακόμη από τη θέση «που εσείς με ορίσατε, σεβόμενοι και σεβόμενος τη θεσμική λειτουργία των Α.Ε.Ι., την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Διότι, η Σχολή ανήκει σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και στην ελληνική κοινωνία που πληρώνει γι? αυτήν, δεν είναι ατομική επιχείρηση κανενός».
Καταλήγοντας επισημαίνει ότι «ο εκφοβισμός και οι πελατειακές σχέσεις είναι τα μέσα που μέχρι σήμερα έχουν στραγγαλίσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα».
ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Στο μεταξύ, οι φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης σημειώνουν πως «η αυταρχική απόφαση της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη μεταφορά του Τμήματος της Αρχιτεκτονικής στην Πολυτεχνειούπολη στα Κουνουπιδιανά είναι η φυσική συνέχεια μιας σειράς κινήσεων από την πλευρά της που αναδεικνύεται όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό. Αυτές οδηγούσαν συνειδητά στην παρακμή τόσο της λειτουργίας του Τμήματος όσο και του ίδιου του κτηρίου της Γαλλικής Σχολής. Η έλλειψη επαρκούς διδακτικού και εργαστηριακού προσωπικού, υλικοτεχνικών υποδομών (σχεδιαστήρια, καρέκλες, αναλώσιμα υλικά, εργαστηριακός εξοπλισμός κ.ά.), χώρων για τους φοιτητές και καθηγητές καθώς και η απουσία της στοιχειώδους υγιεινής απαξιώνουν τις σπουδές μας και καθιστούν την καθημερινότητά μας στη Σχολή όλο και πιο δύσκολη. Τίποτε από τα παραπάνω δεν εμφανίστηκε ξαφνικά στο προσκήνιο. Ακολουθούν τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις χρόνων για τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης». Οι φοιτητές δηλώνουν πως θα προχωρήσουν σε μία σειρά από κινήσεις, πανό, ενημέρωση των Αρχιτεκτονικών Σχολών της χώρας, των αρχιτεκτόνων και των μηχανικών της Κρήτης, μοίρασμα ανακοίνωσης και δελτίο Τύπου και άλλες κινήσεις.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου