Τρίτη 25 Ιουνίου 2013
ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Χανιώτες πρώτοι στην ανακύκλωση!
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 25-06-2013 10:47:35
Πρωταθλητές... στην ανακύκλωση, αλλά με δυνατότητες να διπλασιάσουν τα μεγέθη τους, οι Χανιώτες σε πανελλαδικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια.
Η πορεία της ανακύκλωσης, που είχε ως αποτέλεσμα και τη βράβευση της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. ως καλύτερης Επιχείρησης στον τομέα αυτό πανελλαδικά, συνεχίζεται με πολύ καλά αποτελέσματα.
«Αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε ότι ένα ποσοστό από 15 - 18% των απορριμμάτων μας ανακυκλώνεται. Αυτό, όμως, μπορεί να διπλασιαστεί καθώς υπάρχουν μεγάλες ποσότητες που δεν πηγαίνουν στον διπλό κάδο ή όταν κάποιος ασυνείδητος ή κατά λάθος ρίξει μία σακούλα απορριμμάτων, π.χ. με ντομάτες, σε έναν μπλε κάδο καταστρέφει τα προς ανακύκλωση χαρτιά, πλαστικά, μεταλλικά αντικείμενα», αναφέρει ο κ. Μανώλης Βαρδάκης, διευθυντής Εναλλακτικής Διαχείρισης της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Αυτό είναι και το πιο συχνό λάθος που εντοπίζεται στην ανακύκλωση.
«Ομως οι πολίτες σε γενικές γραμμές ανταποκρίνονται και πηγαίνουμε καλά, γι? αυτό και η βράβευσή μας από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. ως καλύτερη επιχείρηση στην ανακύκλωση δεν είναι τυχαία, αλλά οφείλεται στην πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου», τονίζει ο κ. Βαρδάκης.
Παράλληλα μας δίνει μία σειρά από συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουμε κάνοντας ανακύκλωση.
Ανακυκλώσιμα προϊόντα στα Χανιά
για τη χρονιά που πέρασε
ΠΡΟΪΟΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ
Χαρτί 5,831 τον.
Πλαστικά 1,643 τον.
Μέταλλα 2,031
Γυαλί 267
Σύνολο 9,775
Πώς τα πάμε στον κάδο;
Τα υπό ανακύκλωση προϊόντα μπαίνουν σε μία τσάντα του σούπερ μάρκετ στο σπίτι και στη συνέχεια όταν γεμίσει τη ρίχνουμε στον μπλε κάδο. «Το σωστό είναι να μην είναι δεμένη η τσάντα. Αν θέλουν να μας βοηθήσουν περισσότερο οι πολίτες να αδειάζουν το περιεχόμενο της πλαστικής σακούλας στον κάδο και να πετάνε μέσα και τη σακούλα. Αν θέλουν να βοηθήσουν και εμάς και το περιβάλλον, να πάρουν τη σακούλα πίσω και να την ξαναγεμίσουν. Ο κάθε χειροδιαλέκτης δεν έχει τον χρόνο να ανοίξει τη σακούλα και να τα βγάλει. Επίσης είναι σημαντικό να μην ρίχνονται άσχετα πράγματα μέσα στον μπλε κάδο. Ο χειροδιαλέκτης θα πρέπει να βγάλει με τα χέρια του το τζάμι ή το γυαλί που έριξε κάποιος μέσα στον μπλε κάδο», αναφέρει ο κ. Βαρδάκης.
Συμπίεση πλαστικών - αλουμινίου
«Παρατηρούμε έναν κάδο να είναι γεμάτος. Είναι γεμάτος γιατί κάποιος έριξε πέντε χαρτόκουτες ασυμπίεστες ή δέκα μεγάλα μπουκάλια του νερού. Ασυμπίεστα δεν χωράνε 100 μπουκάλια, συμπιεσμένα χωράνε δεκαπλάσια», λέει ο υπεύθυνος της ανακύκλωσης. Αυτό που συστήνει η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. στους πολίτες είναι να αφιερώνουν λίγα δευτερόλεπτα για να συμπιέσουν το πλαστικό ή το αλουμίνιο και να διπλώσουν τη χαρτόκουτα. Ο χώρος που κερδίζεται είναι τεράστιος.. Στην Ελλάδα ανακυκλώνονται 6 συσκευασίες πλαστικού. Δεν ανακυκλώνονται -και καλό είναι να μην ρίχνονται στον κάδο- αφρολέξ, φελιζόλ, λαστιχένια αντικείμενα (σαγιονάρες, σωσίβια, βατραχοπέδιλα, κούκλες κ.ά.).
Προσοχή... στο γυαλί
Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας ρίξαμε σε έναν κίτρινο κάδο πέρα από το μπουκάλι της μπίρας ή του κρασιού και ένα τζάμι ή μια λάμπα. Ομως αυτό αποτελεί μεγάλο λάθος. Οπως εξηγεί ο υπεύθυνος «όταν λέμε ανακύκλωση γυαλιού δεν εννοούμε τζάμι (έχει μέσα μολύβι), δεν εννοούμε καθρέπτες, κρύσταλλα, λάμπες, πυρίμαχα σκεύη που χρησιμοποιούνται για ψήσιμο και σίγουρα όχι κεραμικά και πύλινα. Γυαλί είναι ό,τι μπορούμε να βάλουμε στο ψυγείο, μπουκάλια αναψυκτικών, ποτών κ.ά. Και κάποια ποτήρια ίσως, αν και τα περισσότερα είναι από υλικά που μοιάζουν με το γυαλί, αλλά δεν είναι».
Καθαρές συσκευασίες
Ενα άλλο μείζον ζήτημα είναι η καθαριότητα των συσκευών που ρίχνονται στους κάδους. «Αδειάζει το σαμπουάν μας; Να το γυρίσουμε ανάποδα στην μπανιέρα μέχρι να στραγγίξει. Το ίδιο και με το μπουκάλι του γάλακτος. Τα παιδιά τρώνε το κρουασάν και δεν θέλουν τη 'γωνίτσα' που δεν έχει σοκολάτα; Ας μην την πετάξουν μαζί με τη συσκευασία. Ρίχνουν τη συσκευασία στον κάδο της ανακύκλωσης, τη 'γωνίτσα' στον κάδο απορριμμάτων. Τρώμε παγωτό ή ένα γιαούρτι, με τη χαρτοπετσέτα που θα σκουπιστούμε ας σκουπίσουμε μετά τα τοιχώματα έτσι ώστε το κυπελλάκι να πάει καθαρό. Χρειάζεται η χρήση νερού και κάποιο ξέπλυμα πιθανόν σε κονσέρβες ή πλαστικά με τρόφιμα. Προσέχουμε να μην καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα του αγαθού αυτού που λέγεται νερό», λέει ο κ. Βαρδάκης.
Μπαταρίες - ηλ. συσκευές
Ενα άλλο ζήτημα αφορά την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών και μπαταριών. Για τις ηλεκτρικές συσκευές ανακύκλωση γίνεται στα καταστήματα με ηλεκτρικά και στα super market, ενώ για τις μπαταρίες υπάρχει το σύστημα ΑΦΗΣ με 800 σημεία παραλαβής σε όλα τα Χανιά. Είναι λάθος να ρίχνονται στους μπλε κάδους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου