Κυριακή 9 Ιουνίου 2013
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Νέες μέθοδοι καταπολέμησης της υπέρτασης
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 08-06-2013 10:56:17
Νέες μέθοδοι που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την υπέρταση εφαρμόζονται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα με πολύ καλά αποτελέσματα.
Αυτό μεταξύ άλλων τονίσθηκε στη χθεσινή πρώτη ημέρα του "9ου Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας" που συνεχίζεται και σήμερα στο Μεγάλο Αρσενάλι.
Ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και αυτή της κας Eλένης Τριανταφυλλίδη επιμελήτριας Α’ στη Δεύτερη Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του 'Αττικόν', για τα νεότερα δεδομένα για την υπέρταση.
«Υπάρχει μια καινούργια επεμβατική μέθοδος πια στις περιπτώσεις εκείνων των ασθενών που τα πολλά αντιυπερτασικά φάρμακα δεν οδηγούν σε μείωση της πίεσης.
Με τη μέθοδο αυτή καταστρέφονται κάποιες νευρικές ίνες στα νεφρά, καταφέρνουμε και ρίχνουμε την πίεση. Τα δεδομένα που έχουμε τα τελευταία 3 χρόνια που εφαρμόζεται η μέθοδος είναι πολύ ενθαρρυντικά. Είναι μια μέθοδος που έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο στη χώρα μας» είπε η κα Τριανταφυλλίδη.
Η καρδιολόγος έδωσε περισσότερες πληροφορίες λέγοντας πως «η μέθοδος αυτή θυμίζει αρκετά τις στεφανιογραφίες που ξέρει ο πολύς κόσμος που με μια παρόμοια μέθοδο με την οποία φτάνουμε στις νεφρικές αρτηρίες και όχι στης καρδιάς όπως η στεφανιογραφία, μπορούμε να καταστρέψουμε το δίκτυο των νευρικών ινών. Η μέθοδος μοιάζει πολύ ασφαλής».
Παράλληλα η κα Τριανταφυλλίδη σημείωσε πως οι υπερτασικοί αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και το 2030 σύμφωνα με τις στατιστικές 1 στους 3 ανθρώπους θα υπερτασικός! Ειδικά για την Κρήτη τόνισε πως «αποτελούσε ένα λαμπρό παράδειγμα διεθνώς σε ό,τι αφορούσε τη μακρά επιβίωση των ανθρώπων της με την καλή διατροφή και το ελαιόλαδο. Ομως αρχίζει να έχει τα ίδια επίπεδα αρτηριακής πίεσης και στεφανιαίας νόσου με την υπόλοιπη Ελλάδα».
Ο πρόεδρος του 'Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας' κ. Γιώργος Θεοδωράκης μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στις μεγάλες προόδους της καρδιολογίας την τελευταία 50ετία. Χαρακτηριστικά τόνισε πως «το οξύ έμφραγμα είχε θνητότητα 25%. Δηλαδή 1 στους 4 πέθαινε. Αυτό τώρα έχει πέσει στο 4-5%. Οφείλεται στα φάρμακα, στην πρόληψη, στις θεραπείες, στα θρομβολυτικά, στα 'μπαλονάκια'. Γενικά έχει προχωρήσει πάρα πολύ η καρδιολογία τα τελευταία χρόνια».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου