Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ
Απειλή για τα παιδιά τα ξένα διατροφικά πρότυπα
Από: Γιώργος Κώνστας και Ελένη Φουντουλάκη
Δημοσιεύθηκε στις: 25-02-2013 09:00:57
Πρώτοι στον εμβολιασμό των παιδιών τους έρχονται οι Κρητικοί ενώ η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην Ευρώπη όσον αφορά την παιδιατρική παρακολούθηση, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της 16ης παιδιατρικής διημερίδας του Συλλόγου Παιδιάτρων ιδιωτικού τομέα Κρήτης που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο ξενοδοχείο Iolida Beach στην Αγ. Μαρίνα Χανίων. Ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ξένα διατροφικά πρότυπα που απέχουν από τη μεσογειακή διατροφή, έχουν ως αποτέλεσμα τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας να πενταπλασιαστούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Η διημερίδα ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου με μια σειρά από ενδιαφέροντα θέματα όπως: Οι νεότερες οδηγίες για τη διατροφή του βρέφους, δυσκοιλιότητα, εμβρυϊκός υπέρηχος και συγγενείς καρδιοπάθειες, ο ρόλος της διατροφής στην ανάπτυξη της όρασης και του εγκεφάλου.
Όπως επεσήμανε η πρόεδρος του Συλλόγου Παιδιάτρων Ιδιωτικού τομέα Κρήτης κα Γεωργία Καζάκου «τα θέματα της 16ης παιδιατρικής διημερίδας είναι θέματα που απασχολούν καθημερινά τον παιδίατρο όπως: η παιδική διατροφή, ο εμβρυϊκός υπέρηχος καρδιάς, οι προτεραιότητες που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά αυτήν την εποχή της κρίσης κ.ά.. Πρώτη προτεραιότητα είναι πάντα η υγεία του παιδιού, τόσο η ψυχική όσο και η σωματική».
Σχετικά με τον ρόλο της πρόληψης, η κα Καζάκου τόνισε ότι στην Κρήτη υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιασμού των παιδιών. «Στην Κρήτη, έχουμε το καλύτερο ποσοστό εμβολιασμού στην Ελλάδα. Οσον αφορά την παρακολούθηση από παιδίατρο, τα Ελληνόπουλα είναι πρώτα στην Ευρώπη. Για τον Ελληνα, αποτελεί προτεραιότητα η υγεία του παιδιού του και η παρακολούθηση από παιδίατρο».
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΡΕΦΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Μιλώντας για τη σημασία της βρεφικής διατροφής και τις νεότερες οδηγίες για τη διατροφή του βρέφους, η Παιδίατρος-Παιδογαστρεντερολόγος, υπεύθυνη Παιδογαστρεντερολογικού Τμ. Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτις Β' Παιδ. Κλ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων κα Εύη Καρανίκα τόνισε ότι: «Με την κατάλληλη διατροφή στο βρέφος, μπορούμε πλέον όχι μόνο να διατηρήσουμε καλή υγεία κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας αλλά να προλάβουμε χρόνιες παθήσεις στην ενήλικη ζωή. Ολα τα νοσήματα φθοράς όπως είναι η υπέρταση, η παχυσαρκία τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι δυνατόν με τον κατάλληλο προγραμματισμό από τη βρεφική ζωή να προλάβουμε να μειώσουμε τη συχνότητά τους ως ενήλικες».
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Σχετικά με τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας η κα Καρανίκα τόνισε ότι «δυστυχώς τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα ακολοθούν τα αυξημένα ποσοστά άλλων χωρών της Ε.Ε.. Μάλιστα φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πενταπλασιαστεί τα ποσοστά παχυσαρκίας στη χώρα μας, κάτι που οφείλεται στο ότι έχουμε ξεφύγει από τον μεσογειακό τρόπο διατροφής».
«Αυτό που θα έπρεπε να εφαρμόζουμε εδώ και χρόνια σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, είναι να μαθαίνουμε από πολύ μικρά στα παιδιά τον μεσογειακό τρόπο διατροφής με λιγότερο κρέας, περισσότερα λαχανικά, όσπρια κ.ά..
Ουσιαστικά να μειώσουμε την πρωτεϊνή στη βρεφική διατροφή και να εντάξουμε και άλλες ομάδες διατροφής.
Ποτέ επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε τη θέση που έχει ο μητρικός θηλασμός στη βρεφική ηλικία, γιατί το μητρικό γάλα θα πρέπει να έχει τον κυρίαρχο ρόλο καθόλη τη βρεφική ηλικία» ανέφερε.
ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Η κα Ντόροθυ Μυριδάκη, παιδίατρος, παιδιοκαρδιολόγος, M.D., FAAP, FACC, Director of pediatric echocardiography St Joseph's Hospital and Medical Center, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για 'τον εμβρυϊκό υπέρηχο και τις συγγενείς καρδιοπάθειες' αναφέρθηκε στη σημασία τού προγεννητικού ελέγχου και της έγκαιρης διάγνωσης στην πρόληψη των καρδιοπαθειών στα παιδιά.
«Στόχος είναι οι γενικοί παιδίατροι να καταλάβουν τη σημασία του εμβρυϊκού υπερήχου ώστε να εξοικειωθούν με αυτό και να δουν πώς ακριβώς γίνεται κάτι που εμείς το κάνουμε στην Αμερική τα τελευταία 25 χρόνια. Διότι πιστεύω ότι και εδώ όλα μπορούν να γίνουν και εύχομαι να μπορούν να γίνουν γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικός ο προγεννητικός έλεγχος και η διάγνωση. Προπαντός στην Κρήτη ένα παιδάκι που θα γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερο πρόβλημα από ένα άλλο παιδάκι που είναι στην Αθήνα, διότι το δεύτερο μπορεί να πάει σε ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο (όπου θα μπορεί να κάνει εμβρυϊκό υπέρηχο)» ανέφερε.
Σύμφωνα με την κα Μυριδάκη η έγκαιρη διάγνωση «βοηθά πάρα πολύ τους γονείς και μειώνει κατά πολύ το ψυχολογικό στρες, παρόλο που δεν μπορείς να προετοιμάσεις ποτέ έναν γονιό εάν το παιδάκι του έχει πρόβλημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον γενικό πληθυσμό το ποσοστό του μέσου όρου καρδιοπαθειών σε παιδιά είναι 0,8% περίπου. Αυτό το 1% είναι πολύ σημαντικό ποσοστό, διότι είναι πιθανόν να πρόκειται για ένα πολύ μικρό πρόβλημα αλλά μπορεί να είναι και ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα καρδιοπάθειας που θα διαγνωστεί έγκαιρα.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι σε ένα νοσοκομείο που γίνονται 2.000 - 3.000 γεννήσεις, υπάρχει ποσοστό 1% των παιδιών με πρόβλημα καρδιοπάθειας, καταλαβαίνει κανείς την σημασία του προγεννητικού ελέγχου».
Aπό κατοικίδια οι μυκητιάσεις
Στην ανάγκη συχνής εξέτασης των κατοικιδίων από κτηνιάτρους προκειμένου να μην μεταδίδονται μύκητες σε παιδιά αλλά και μεγάλους αναφέρθηκε η κα Ελμα Κουμαντάκη - Μαθιουδάκη, αναπλ. καθηγ. δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Οι μυκητιάσεις μεταδίδονται από τον ίδιο τον άνθρωπο, το έδαφος και κυρίως από τα ζώα. Συνήθως στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη τα πιο συχνά προβλήματα έχουν να κάνουν με τα μικρά κατοικίδια ζώα. Για τη θεραπεία υπάρχουν εξαιρετικά φάρμακα που λαμβάνονται και από το στόμα και τοπικά, ειδικά για μυκητίαση στο τριχωτό της κεφαλής είναι απαραίτητα τα φάρμακα από το στόμα. Οταν λοιπόν έχουμε ζωάκια στο σπίτι απαιτείται η συχνή τους εξέταση από τον κτητρίατρο μήπως και έχουν κάποια μυκητίαση που κολλήσει το παιδί. Οι μύκητες που μεταφέρονται από τον άνθρωπο στον άνθρωπο είναι πολύ λίγοι, τα περισσότερα περιστατικά έχουν να κάνουν με μυκητιάσεις από ζώα» τόνισε η ίδια.
Η ΑΚΟΗ
Στη διάγνωση της βαρυκοΐας από τη νεογνική και παιδική ηλικία αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο διεθυντής της ΩΡΛ κλινικής του Νοσοκομείου 'Αγ. Σοφία' κ. Γιάννης Οικονομίδης. «Θα πρέπει να γίνεται λεπτομερής έλεγχος της ακοής, γιατί είναι η αίσθηση που καθοδηγεί την ομαλή ανάπτυξη ενός παιδιού σε ό,τι αφορά τον λόγο αλλά και τη συμπεριφορά του. Πρέπει να γίνουν όλα τα απαραίτητα test, οι ωτοακουστικές εκπομπές από την ημέρα της γέννησης και στη συνέχεια αν υπάρχει αμφιβολία, η εξέταση να επαναλαμβάνεται πάνω στον μήνα. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει ένας πλήρης ηλεκτρονικός ακουολογικός έλεγχος σε ειδικά εξειδικευμένο κέντρο. Αν εντοπιστεί βαρυκοΐα θα πρέπει άμεσα, και ας είναι το παιδί μικρό 5-6 μηνών να βάλει ακουστικά βαρυκοΐας ή αν είναι μεγαλύτερο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χειρουργικά με την εμφύτευση κοχλιακού εμφυτεύματος», υπογράμμισε ο κ. Οικονομίδης. Ο ίδιος επεσήμανε πως παρά τη δύσκολη οικονομικά εποχή, η κλινική ΩΡΛ του Αγ. Σοφία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου