Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Ξεσηκωμός
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 05-02-2013 09:06:44
Σε συγκέντρωση σήμερα το απόγευμα στο λιμάνι της Σούδας, προκειμένου να πιέσουν να φύγει το πλοίο φορτωμένο με ευπαθή προϊόντα, προχωρούν οι αγρότες των Χανίων. Χθες, δεκάδες παραγωγοί πήγαν στο λιμάνι της Σούδας, σε αναμονή του αποτελέσματος της συνάντησης του υπουργού Ναυτιλίας με την Π.Ν.Ο. Κάποια στιγμή έβαλαν φωτιά σε λάστιχα δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Στο μεταξύ, σήμερα, στις 11 το πρωί, στο κέντρο των Χανίων, οργανώνει αγροτικό συλλαλητήριο η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η οποία καλεί σε συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο στις 6 το απόγευμα.
Πιο αναλυτικά:
ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ
Χθες το βράδυ, μετά την άκαρπη συνάντηση της Π.Ν.Ο. με το Υπουργείο Ναυτιλίας, οι 60 - 70 συγκεντρωμένοι αγρότες στο λιμάνι της Σούδας από την Κουντούρα, τον Πλάτανο και το Λαφονήσι, αποφάσισαν να μαζέψουν σήμερα το πρωί τη συγκομιδή τους και το απόγευμα να είναι έξω από το πλοίο 'Ελυρος' της ΑΝΕΚ ζητώντας την άμεση μεταφορά τους.
Από το πρωί χθες επικρατούσε έντονη κινητικότητα με συνεχείς συναντήσεις στην Περιφερειακή Ενότητα μεταξύ αγροτοσυνδικαλιστών, στελεχών Συνεταιρισμών, αγροτών με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Απ. Βουλγαράκη, που είχε επικοινωνία με την Περιφέρεια και την ΑΝΕΚ και αναζητούσαν λύση.
Το ζήτημα για τα Χανιά, σύμφωνα με τους μετέχοντες, ήταν ότι εν αντιθέσει με τις 'Μινωικές' τα πληρώματα των πλοίων τόσο της ΑΝΕΚ όσο και της ΛΑΝΕ (γραμμή Κισάμου) είναι απλήρωτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ετσι θεωρείτο σχεδόν αδύνατο ότι θα σταματούσαν την απεργία. Μολονότι ακουγόταν πως θα μπορούσαν να φύγουν κάποια φορτηγά μέσω Κισάμου, αυτό ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα γινόταν. Με πρόταση του παραγωγού κ. Αντώνη Μπιτσάκη αποφασίστηκε να κατέβουν οι παραγωγοί στο λιμάνι της Σούδας το απόγευμα, αναμένοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης στην Αθήνα. Αν δεν υπήρχε αποτέλεσμα, η πρόταση ήταν να μπει μία αντιπροσωπία των αγροτών στο πλοίο και να συζητήσει με το πλήρωμα, ώστε να το πείσει να κάνει ένα δρομολόγιο για να μην καταστραφεί η παραγωγή τους.
Στο λιμάνι έφτασαν περίπου 60 - 70 παραγωγοί που ανέμεναν το αποτέλεσμα της συνάντησης. Πολλοί εξ αυτών τόνιζαν πως δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τους ναυτεργάτες και δεν στρέφονταν σε βάρος τους, άλλοι πάλι σημείωναν πως δεν μπορεί να καταστρέφονται κάθε φορά που απεργεί η Π.Ν.Ο., άλλοι πάλι επεσήμαναν πως θα μπορούσε μέσα στην απεργία ανά 2 - 3 ημέρες να αναχωρεί ένα πλοίο με ευπαθή προϊόντα.
ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ
Με την παρότρυνση ορισμένων παραγωγών οι συγκεντρωμένοι έξω από το λιμάνι, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, μπήκαν σε αυτό και έφτασαν κάτω από το 'Ελυρος' όπου έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, δημιουργώντας για λίγο αποπνιχτική ατμόσφαιρα. Οταν στις 8 το απόγευμα ανακοινώθηκε η αποτυχία της συνάντησης στην Αθήνα, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν και σχεδόν άμεσα αποφάσισαν να ξαναβρεθούν σήμερα το απόγευμα στο λιμάνι, αυτή τη φορά όμως με τα προϊόντα τους, προκειμένου το πλοίο να φύγει άμεσα. Τα γεγονότα παρακολουθούσαν άνδρες του Λιμενικού από κοντινή απόσταση. «Την Τετάρτη θα είμαστε στο λιμάνι της Σούδας με τα φορτηγά, με τα κηπευτικά, τα πορτοκάλια, όλοι οι αγρότες, οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και ας μην φύγει το καράβι. Εμείς θα είμαστε εδώ. Δεν υπάρχει, τελειώσαμε. Ας αναλάβει το κράτος τις ευθύνες του, ας αναλάβουν και αυτοί (σ.σ. οι ναυτεργάτες) τις ευθύνες τους. Αν θέλανε να τους στηρίξουμε, ας μας στηρίξουν», τόνισε ο κ. Αλέξανδρος Τζατζάνης, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου. Ο ίδιος επεσήμανε πως «είναι αίσχος αυτό που γίνεται κάθε χρόνο στις πλάτες μας. Κάθε χρόνο κάνουν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τις απεργίες, ξέρουν ότι έχουμε το 'φουλ' της σεζόν, αυτή τη στιγμή οι εξαγωγές έχουν πάθει μεγάλες ζημιές και η παραγωγή στα θερμοκήπια δεν ξέρουμε αν θα μπορεί να κοπεί».
ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στο μεταξύ, έντονα δυσαρεστημένοι από τη στάση των συναδέλφων τους παραγωγών του Τυμπακίου και της Ιεράπετρας, αλλά και από τις τοπικές Αρχές, εμφανίζονται οι παραγωγοί των Χανίων. Και αυτό γιατί, παρά τη διαβεβαίωσή τους ότι τα φορτηγά πλοία θα αναχωρούσαν το βράδυ της Κυριακής από το λιμάνι του Ηρακλείου με τα προϊόντα τους, τελικά έμειναν απέξω, ενώ, όταν ρώτησαν γιατί δεν μπορούν να μπουν στο πλοίο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με αποδοκιμασίες από πλευράς των παραγωγών της Ανατολικής Κρήτης που ήθελαν να μπουν στο πλοίο μόνο τα δικά τους αυτοκίνητα. Την ίδια στιγμή οι τοπικές Αρχές, μέσω του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του περιφερειάρχη, που βρίσκονταν στο λιμάνι, έπαιξαν τον ρόλο του... Πόντιου Πιλάτου.
Από το πρωί της Κυριακής οι παραγωγοί των Χανίων είχαν ανοιχτή επικοινωνία με προέδρους Συνεταιρισμών του Τυμπακίου και της Ιεράπετρας, αλλά και αγροτοσυνδικαλιστές από την Ανατολική Κρήτη. «Η ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι θα φύγει πλοίο σίγουρα το βράδυ της Κυριακής από το Ηράκλειο και θα μπορούσε να πάρει και τα δικά μας αυτοκίνητα. Μέχρι το απόγευμα στις επικοινωνίες που είχαμε μας διαβεβαίωναν ότι θα επιβιβαστούμε κανονικά στο πλοίο καθώς τα κηπευτικά από την Ανατολική Κρήτη δεν θα το γέμιζαν», δηλώνει στα 'Χ.Ν.' παραγωγός από τα Χανιά. Φτάνοντας στο λιμάνι του Ηρακλείου τα φορτηγά ετοιμάστηκαν για την είσοδο. Ωστόσο, όταν πήγαν να κόψουν εισιτήρια, τα εκδοτήρια των 'Μινωικών Γραμμών' τους έλεγαν να περιμένουν. Την ίδια ώρα έκοβαν κανονικά εισιτήρια για τους παραγωγούς από την Ανατολική Κρήτη, αλλά και για αυτοκίνητα με περιεχόμενο έπιπλα, εμπορικά είδη και άλλα.
Παραγωγοί από τα Χανιά ενημέρωσαν τον περιφερειάρχη, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ότι δεν τους δίνουν εισιτήρια. Αυτός έφτασε μπροστά στα εκδοτήρια, όπου, όμως, όταν ακούστηκε ότι οι Χανιώτες ήθελαν να βγάλουν εισιτήρια, ξεκίνησαν αποδοκιμασίες και φωνές από τους συγκεντρωμένους παραγωγούς από την Ιεράπετρα και το Τυμπάκι, με αποτέλεσμα ο περιφερειάρχης να φύγει, ο δε γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Δεικτάκης, που ήταν από το απόγευμα στο λιμάνι και δήλωνε στους αγρότες ότι άμεσος στόχος του είναι να φύγει το πλοίο, δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου για το ζήτημα! Επίσης εξαφανίστηκαν όλοι οι Λασιθιώτες και οι Ηρακλειώτες αγροτοσυνδικαλιστές και πρόεδροι των Συνεταιρισμών, που μέχρι το απόγευμα διαβεβαίωναν τους Χανιώτες ότι τα φορτηγά τους θα μπουν στο πλοίο. Σύμφωνα με Χανιώτη παραγωγό και οι 'Μινωικές Γραμμές', με το να μην υπάρχει κανένας έλεγχος και να επικρατεί αλαλούμ, θέλησαν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, γι’ αυτό και στο πλοίο επιβιβάστηκαν πολλά φορτηγά με περιεχόμενο που μόνο ευπαθή προϊόντα δεν ήταν! Ετσι το πλοίο έφυγε αφήνοντας στο λιμάνι τα 15 φορτηγά από τα Χανιά, ενώ πήρε όλα τα φορτηγά από Μεσαρά και Ιεράπετρα.
Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Εν τω μεταξύ, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα κατεβαίνουν σήμερα, στις 11 το πρωί, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, οι αγρότες των Χανίων, διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία τους έχουν οδηγήσει, όπως επισημαίνουν, σε οικονομικό αδιέξοδο. Στο μεταξύ, στο πλευρό των απεργών ναυτεργατών τάσσεται η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, τονίζοντας ότι τα προβλήματα ναυτικών και αγροτών είναι κοινά και ό,τι αυτός που θα πρέπει να απολογηθεί είναι η κυβέρνηση.
Παράλληλα, η Ομοσπονδία καλεί σήμερα το απόγευμα, στις 7, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, εργατικά σωματεία, συλλογικότητες και συνδικαλιστικούς φορείς του Νομού σε ανοιχτή συνέλευση προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους.
Μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου, κάλεσαν όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους του Νομού να λάβουν μέρος στη σημερινή κινητοποίηση, ενώ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους «χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα που έχουν βγει σε δεκάδες μπλόκα σε όλες τις περιοχές».
«Το κάλεσμά μας απευθύνεται σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους. Δεν διαχωρίζουμε κανένα... Η πλατεία της Δημοτικής Αγοράς δεν έχει απαγορευτικά κάγκελα για κανέναν», επεσήμαναν χαρακτηριστικά, ενώ έκαναν λόγο για «βάρβαρη επίθεση» που δέχονται οι αγρότες «στο εισόδημα και στη ζωή τους, με τα απούλητα ή με τις εξευτελιστικές τιμές των εσπεριδοειδών και των κτηνοτροφικών προϊόντων, την ίδια ώρα που οι τιμές σε ζωοτροφές, λιπάσματα και άλλα αγροεφόδια όλο και αυξάνονται», ενώ κατήγγειλαν για «αντιαγροτική και αντιλαϊκή πολιτική» τη συγκυβέρνηση και την Ε.Ε.
«ΝΕΑ ΒΑΡΗ»
Ειδικότερα, τα μέλη της Ομοσπονδίας σημείωσαν ότι στα «δυσβάσταχτα βάρη των φτωχών αγροτών έρχονται να προστεθούν και νέα» και ανέφεραν μεταξύ άλλων:
• Η άγρια φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και των σπιτιών και των χωραφιών και οι μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛ.Γ.Α., στις εισφορές του Ο.Γ.Α., στην τιμή του αγροτικού και του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου αγροτικής χρήσης και θέρμανσης, των ζωοτροφών και των άλλων αγροτοκτηνοτροφικών μέσων και εφοδίων, στα δημοτικά τέλη για το νερό στα χωριά κ.ά.
• Η μείωση της επιστροφής του Φ.Π.Α., από 11% σε 6% φέτος, με άμεση προοπτική την κατάργησή της, όπως και στον φόρο πετρελαίου και η άγρια περικοπή των πενιχρών αγροτικών συντάξεων, με μείωση κατά 30 ευρώ και το κόψιμο των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.
• Η μη καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛ.Γ.Α. για μεγάλες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες, όπως στον Δήμο Πλατανιά από τη χιονόπτωση του 2008.
Σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις τα μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας ανέφεραν μεταξύ άλλων:
• Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών, σε όλα τα φυτικά και ζωικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.
• Μείωση του κόστους παραγωγής με την κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά μέσα και εφόδια και μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%, αφορολόγητο εισόδημα 40.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι αγροτών και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, μείωση των συντελεστών φορολογίας από εκεί και πάνω, φορολόγηση με 45% των Α.Ε. και Ε.Π.Ε.
• Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών, όσο διαρκεί η κρίση κ.ά.
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΧΑΛΕΠΑΣ
Στο μεταξύ, η Συνέλευση Χαλέπας με χθεσινή ανακοίνωσή της «χαιρετίζει τους χιλιάδες αγρότες που ξαναβγαίνουν στους δρόμους και στις πλατείες της χώρας. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους για αξιοπρεπή ζωή ενάντια στα μνημόνια της φτώχειας και της υποτέλειας».
Στο πλευρό των ναυτικών
Ερωτηθείς για το θέμα της απεργίας των ναυτικών και τις διενέξεις που προέκυψαν στο Ηράκλειο ανάμεσα σε αγρότες ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, Σοφοκλής Τσουρουνάκης, απάντησε μεταξύ άλλων: «Η θέση μας ως Ομοσπονδία είναι ότι εκεί που έχουν πάει τα πράγματα όλες οι τάξεις πιέζονται. Και οι φτωχοί αγρότες και οι ναυτεργάτες. Το πρόβλημα είναι κοινό και χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση. Η κυβέρνηση πρέπει να πιεστεί σήμερα και όχι κάποιος κλάδος που αγωνίζεται. Πάντα μια απεργία έχει κάποιο ρίσκο. Αλλά πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και ο αγώνας των ναυτεργατών έχει μια ιδιαιτερότητα. Είναι αγώνας και για εμάς, διότι, αν εφαρμοστεί το νέο νομοσχέδιο, κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα. Μειώνει τη σύνθεση των πληρωμάτων, θα διώξουν όλο το βοηθητικό προσωπικό και θα μπαίνουμε να πάμε στον Πειραιά και θα είναι όλοι αλλοδαποί. Αυτό σημαίνει ότι το πλοίο δεν θα έχει ασφάλεια... Ο αγώνας, λοιπόν, των ναυτεργατών είναι αγώνας για όλο τον κόσμο και πολύ περισσότερο για τους νησιώτες», σημείωσε ο κ. Τσουρουνάκης, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας σχολίασε: «Θέλουμε επίσης να καταγγείλουμε τις μεθοδεύσεις δημάρχων και περιφερειαρχών της Ανατολικής Κρήτης που στοχεύουν στη διάσπαση του αγροτικού κινήματος. Εβαλαν τους Χανιώτες με τους Ηρακλειώτες αγρότες να μαλώσουν γιατί δεν έβαλαν τις νταλίκες μέσα στο καράβι. Εσπασαν που έσπασαν την απεργία μεθοδεύουν και τέτοιες κινήσεις».
ΔΗΛΩΣΗ Σ. ΡΙΖΟΥ
Στο μεταξύ, χθες τη συμπαράστασή του στην απεργία των ναυτεργατών της Π.Ν.Ο. εξέφρασε με δήλωσή του ο περιφερειακός σύμβουλος, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Παρέμβασης στην Κρήτη, Σεραφείμ Ρίζος, τονίζοντας:
«Τα αιτήματά τους είναι απολύτως δίκαια και αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό τους δικαίωμα να απεργούν για τα διεκδικήσουν. Το νέο πολυνομοσχέδιο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Ναυτιλίας θα σημάνει μεγαλύτερη ανεργία για τους ναυτικούς και κατάρρευση των Ασφαλιστικών τους Ταμείων καθώς και το σπάσιμο των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «για μια ακόμη φορά η πολιτική και η επιχειρηματική ελίτ κήρυξε μια λυσσασμένη εκστρατεία κατά των ναυτεργατών. Για μια ακόμη φορά προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους φτωχούς αγρότες για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Κανείς όμως από αυτούς δεν ψέλλισε ούτε λέξη για το κόστος της αγροτικής παραγωγής για την εξαθλίωση του φτωχού αγρότη εξαιτίας των πολιτικών που οι ίδιοι υποστηρίζουν».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου