Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013
ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟ “ΕΛΥΡΟΣ”
Μεταφορά αγροτικών προϊόντων
Από: Γιώργος Κώνστας και Ελένη Φουντουλάκη
Δημοσιεύθηκε στις: 06-02-2013 11:02:40
Στις 12 τα μεσάνυχτα αναμενόταν να αποπλεύσει το 'Ελυρος' από το λιμάνι της Σούδας με 65 φορτηγά γεμάτα με κηπευτικά και ευπαθή προϊόντα.
Παρότι η επιστράτευση αρχίζει επίσημα σήμερα στις 9 το πρωί, από τους ναυτικούς κρίθηκε σωστό να φύγει το 'Ελυρος' από χθες προκειμένου να μην προκληθούν περαιτέρω προβλήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τα προϊόντα θερμοκηπίου.
Νωρίτερα, το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε αγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο των Χανίων.
Ειδικότερα:
ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, η φόρτωση του πλοίου 'Ελυρος' ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 μ.μ. και αφού είχε ανακοινωθεί η επιστράτευση, ωστόσο, από το μεσημέρι η ΑΝΕΚ είχε ενημερώσει συνδικαλιστές των αγροτών ότι το πλοίο θα έφευγε καθώς υπήρχε πληροφόρηση ότι θα προχωρήσει η επίταξη.
Ωστόσο, υπήρχαν και άλλες εξελίξεις. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων 'Η Ενότητα', κ. Γιώργος Μπικάκης «από τη 1 το μεσημέρι είχε επικοινωνήσει μαζί μου ο βουλευτής Γιώργος Σταθάκης και μου είχε δώσει το τηλέφωνο του κ. Αντώνη Νταλακογιώργου της Π.Ν.Ο. με τον οποίο και μίλησα. Μου είπε ο κ. Νταλακογιώργος ότι το βράδυ της Τρίτης θα παιρνόταν απόφαση να φύγει το 'Ελυρος' από τα Χανιά, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με την αγροτική παραγωγή. Αυτή τη διαβεβαίωση είχαμε από το μεσημέρι της Δευτέρας από τους ναυτεργάτες».
Από το πρωί παραγωγοί, Συνεταιρισμοί και έμποροι συσκεύαζαν και φόρτωναν αυτοκίνητα σε Πλάτανο, Λαφονήσι και Κουντούρα.
«Είχαμε πει από τη Δευτέρα ότι θα είμαστε στη Σούδα από το πρωί της Τρίτης για να δούμε ποια θα είναι η κατάσταση. Από τη στιγμή που αποφάσισε η Π.Ν.Ο. να προχωρήσει σε συνέχιση της απεργίας, θα παίρναμε και εμείς τις αποφάσεις μας. Σε συνομιλία που είχαμε με τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον κ. Μ. Βολουδάκη, μου είπε ότι είχε επαφές με τον κ. Μουσουρούλη γιατί θα έπρεπε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Ηταν μονόδρομος όχι να γίνει επίταξη, αλλά να πιεστεί η κατάσταση, ώστε να φύγει το καράβι από τη Σούδα κα να διώξουμε τα κηπευτικά. Η ζημιά έχει γίνει, που είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τους παραγωγούς», ανέφερε. Ο κ. Μπικάκης τόνισε πως το πρωί της Δευτέρας ο ίδιος ο κ. Γ. Γωνιωτάκης και ο κ. Γ. Βαρδουλάκης συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της ΑΝΕΚ, κ. Σπύρο Πρωτοπαπαδάκη, «που μας διαβεβαίωσε ότι στις 12 το βράδυ το πλοίο θα φύγει. Ειδοποιήσαμε τους παραγωγούς, ώστε να είναι έτοιμοι».
Ερωτηθείς αναφορικά με τους ναυτεργάτες και του γεγονότος ότι βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση καθώς στις περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες είναι απλήρωτοι για μήνες, ο κ. Μπικάκης απάντησε πως: «Εμείς ουδέποτε σταθήκαμε απέναντι στη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Είπαμε ότι είμαστε στο πλευρό τους και θέλαμε μόνο ένα καράβι κάθε 3 - 4 ημέρες, ώστε να μπορέσουμε να διώξουμε τα κηπευτικά μας και θα είμαστε μαζί τους. Αναγνωρίζουμε ότι εδώ και 1 - 2 χρόνια πληρώνονται έναντι, καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες τους, βλέπουμε τι γίνεται. Είμαστε στο πλευρό τους, αλλά λίγη συμπαράσταση και σε εμάς· έχουμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού. Αν ξέρουμε ότι κάθε 3 - 4 ημέρες φεύγει καράβι με τα κηπευτικά, εμείς θα είμαστε μαζί τους σε οποιονδήποτε αγώνα και να κάνουν.»
ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Νωρίτερα το πρωί, με μαύρες σημαίες στα αγροτικά τους αυτοκίνητα κατέβηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς οι αγρότες των Χανίων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία τους έχουν οδηγήσει, όπως επισημαίνουν, σε οικονομικό αδιέξοδο.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Νομού διαμαρτύρονται για το νέο φορολογικό και τις «εξευτελιστικές τιμές και τα απούλητα εσπεριδοειδή, τις τιμές κάτω του κόστους στα κτηνοτροφικά προϊόντα, το πρόβλημα της δακοκτονίας στις ελιές και της ίωσης στα πρώιμα κηπευτικά και την αύξηση των εισφορών σε Ο.Γ.Α. και ΕΛ.Γ.Α.».
Το αγροτικό συλλαλητήριο διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων.
Αρχικά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και στη συνέχεια οι αγρότες με τα αυτοκίνητά τους έφτασαν μέχρι την πλατεία Δικαστηρίων, όπου και παρέδωσαν ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη, που το μεταβίβασε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το απόγευμα της Τρίτης οι αγρότες της 'Ενωτικής' συναντήθηκαν με Σωματεία και Φορείς στο πλαίσιο προσπάθειας για κοινή δράση.
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, κ. Σοφοκλής Τσουρουνάκης, «οι αγρότες του Νομού συντονιζόμαστε πανελλαδικά με τους υπόλοιπους αγρότες της χώρας μας, που ήδη βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα από τις 20 Ιανουαρίου. Οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα που προκαλεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει η Κ.Α.Π. και γενικότερα η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε. και της συγκυβέρνησης».
«Υψώνουμε τείχος αντίστασης για να ανακόψουμε τη βάρβαρη επίθεση που δεχόμαστε στο εισόδημα και τη ζωή μας, με τα απούλητα ή με τις εξευτελιστικές τιμές των εσπεριδοειδών και των κτηνοτροφικών προϊόντων, την ίδια ώρα που οι τιμές αυξάνονται».
Σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις η Ενωτική Ομοσπονδία ζητά:
• Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα φυτικά και ζωικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.
• Μείωση του κόστους παραγωγής με την κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά μέσα και εφόδια και μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%, αφορολόγητο εισόδημα 40.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι αγροτών και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, μείωση των συντελεστών φορολογίας από εκεί και πάνω, φορολόγηση με 45% των Α.Ε. και Ε.Π.Ε.
• Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών όσο διαρκεί η κρίση κ.ά.
• Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κατάργηση χαρατσιών στα Νοσοκομεία και της συμμετοχής στα φάρμακα, στην εξέταση και στη συνταγογράφηση φαρμάκων.
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
«Οχι στο ξεκλήρισμα των κτηνοτρόφων από το νέο φορολογικό» είπαν χθες κτηνοτρόφοι του Νομού Χανίων, που συμμετείχαν στο αγροτικό συλλαλητήριο με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα.
«Παλεύουμε ενάντια στον οικονομικό στραγγαλισμό και το ξεκλήρισμα που οδηγούνται χιλιάδες μικρομεσαίοι παραγωγοί, λόγω της κυριαρχίας των μονοπωλιακών ομίλων στην παραγωγή και εμπορία των κτηνοτροφικών προϊόντων, στον κλάδο της κτηνοτροφίας», ανέφεραν ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων, κ. Μανούσος Σταυριανουδάκης και ο γραμματέας του Συλλόγου, κ. Κώστας Αλεξανδράκης.
Οπως επεσήμαναν «η κινητοποίηση γίνεται σε μία περίοδο που οι χαμηλές τιμές παραγωγού στο γάλα και στο κρέας από τη μια και το αυξημένο κόστος παραγωγής από την άλλη σφίγγουν τη θηλιά για όλο και περισσότερους κτηνοτρόφους». Επίσης αναφέρθηκαν σε μια σειρά από άλλους παράγοντες, όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛ.Γ.Α., η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, η αύξηση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά μέσα και εφόδια, η μείωση της επιστροφής του Φ.Π.Α. από 11% στο 6% για τα αγροτικά προϊόντα.
«Παράγοντες, όπως το νέο φορολογικό, που με την απόφαση για τήρηση λογιστικών βιβλίων και την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, εξαθλιώνει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, ενώ θα σημάνει και την κατάργηση της επιστροφής του Φ.Π.Α. Οι αρνητικές εξελίξεις από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική και στον κλάδο της κτηνοτροφίας αφορούν και τη διατροφή του λαού, την υπονόμευση της δυνατότητάς του να έχει πρόσβαση σε φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, με υψηλή μάλιστα θρεπτική αξία, όπως είναι το γάλα και το κρέας», τόνισαν.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Δ.Ο.Υ. ΑΥΡΙΟ
Στο μεταξύ, με αποκλεισμό του κτηρίου της Εφορίας Χανίων στις 11 αύριο το πρωί θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους τα μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων. Στη συνέχεια μέσα από συνέλευση θα αποφασίσουν για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους.
Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο
Την ίδια ώρα, η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης μέτρων στήριξης γεωργών και κτηνοτρόφων της Κρήτης, όπως και των νησιών του Ιονίου, στον τομέα των μεταφορών, τονίστηκε από Ελληνες ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συζητήθηκε η αναδιατύπωση του καθεστώτος ειδικών μέτρων για τη γεωργία στα μικρά νησιά του Αιγαίου.
Αναφορικά με το μεγάλο κόστος της μεταφοράς πρώτων υλών, αλλά και των παραγόμενων προϊόντων που ταλανίζει τους Κρήτες παραγωγούς, ο κ. Δανέλλης σημείωσε ότι «δεν μπορούσε να αποτελέσει θέμα της παρούσας αναθεώρησης. Η διαδικασία της αναδιατύπωσης του κανονισμού δεν επιτρέπει καμία ουσιαστική μεταβολή στις προβλέψεις για την κάλυψη δράσεων ή στη δομή και το πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού που θεμελιώθηκε το 1993».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου