Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
“Θησαυρός” το χαρούπι
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 23-07-2012
«Το χαρούπι είναι ένα πραγματικό χρυσάφι για την Κρήτη. Από αυτό βγαίνουν εξαιρετικά προϊόντα», λέει ο κ. Ηλίας Μανούσακας, ο Ρεθυμνιώτης επαγγελματίας, που από το 2006 έχει δημιουργήσει μια μικρή βιοτεχνία στην Αργυρούπολη, η οποία επεξεργάζεται το χαρούπι φτιάχνοντας δεκάδες προϊόντα.
Η μέχρι τώρα επιτυχία του είναι τεράστια καθώς έχει καταφέρει να τα εξάγει σε 8 χώρες (ανάμεσά τους Γερμανία, Φινλανδία, Κροατία, Σλοβενία κ.α.) και να βρίσκεται σε καταστήματα με ποιοτικά προϊόντα, βιολογικά, αλλά και μεγάλα super market. Εχοντας ζήσει για χρόνια στον Καναδά ο κ. Μανούσακας αντιλήφθηκε, όταν επέστρεψε στην Κρήτη το 2006, πως το χαρούπι, το προϊόν που έθρεψε τους κατοίκους του νησιού κατά τη ναζιστική κατοχή, αλλά και τα μετέπειτα χρόνια, έχει πολλές δυνατότητες.
Με πολύ προσωπική εργασία και πολλά έξοδα δημιούργησε μια μικρή μονάδα επεξεργασίας χαρουπιού στην Αργυρούπολη. Η πρωτοτυπία της προσπάθειας έγκειται στο ότι όλα τα μηχανήματα είναι δικής του πατέντας, στην ουσία κατασκευάστηκαν από τον ίδιο με τις γνώσεις μηχανολογίας που διαθέτει, προκειμένου να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα το προϊόν αυτό. «Το πρόβλημα του χαρουπιού είναι ότι δεν επεξεργάζεται εύκολα. Είναι δύσκολο να το κάνεις αλεύρι γιατί είναι σκληρό, έχει σπόρους κ.ά. Γι’ αυτό και το ψάξαμε πολύ και κατασκεύασα με δικές μου πατέντες τα μηχανήματα για την επεξεργασία του που δεν θα τα δείτε πουθενά αλλού», μας εξηγεί καθώς μας ξεναγεί στη μονάδα του.
Η πρώτη ύλη για το προϊόν του είναι πλούσια σε όλη την Κρήτη και προπάντων βιολογική από μόνη της. «Εχω και δικιές μου χαρουπιές, αλλά αγοράζω χαρούπια από όπου βρω από Αγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα, Στύλο, Γαβαλοχώρι στα Χανιά. Η ποιότητά του είναι μοναδική, είναι βιολογικό 100%, γιατί είναι ένα δέντρο που δεν ψεκάζεται και δεν λιπαίνεται».
Στη μονάδα της εταιρείας του, που έχει το όνομα 'Creta Carob', ο κ. Μανούσακας επεξεργάζεται τους λοβούς του χαρουπιού και παράγει υποκατάστατα καφέ, σιροπιού, κακάο, αλλά και αλεύρι. Στόχος του είναι να φτιάξει και μερέντα, σοκολάτα και παστέλι απ’ την ίδια πρώτη ύλη. «Πριν από δύο χρόνια, μόλις τρεις φούρνοι στην Ελλάδα ζύμωναν με χαρουπάλευρο. Τώρα είναι εκατοντάδες», τονίζει ο επαγγελματίας. Απασχολεί έξι άτομα προσωπικό και μέχρι στιγμής έχει διαθέσει 4 εκατ. ευρώ για τη βιοτεχνία του, ενώ υπολογίζει στην ανάπτυξή της η μονάδα να απορροφήσει 10 εκατ. ευρώ. Ηδη έχει τις πρώτες προσφορές για να την πουλήσει από ανταγωνιστικές του επιχειρήσεις στη Γερμανία, κάτι που και ο ίδιος δεν το συζητά.
Υγιεινό!
Το χαρούπι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, Β2, Β3 και Δ και περιέχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Δεν περιέχει καθόλου γλουτένη, ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Εχει δύο φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και ενώ από αυτό παράγονται καφές, τσάι και κακάο δεν περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου