Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012
Η σωτηρία ενός νεαρού δύτη στα Χανιά το 2002
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012
[Εκτύπωση] [Αποστολή με Email] [Μικρότερη Γραμματοσειρά] [Μεγαλύτερη Γραμματοσειρά]
Ο νευροχειρουργός Γιώργος Αρχοντάκης το 2002 είχε διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία ένα παρόμοιο, αλλά πολύ πιο δύσκολο περιστατικό. Μάλιστα, η είδηση της σωτηρίας ενός νεαρού είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, είχε μεταδοθεί από διεθνή δίκτυα και είχε δημοσιευτεί σε επιστημονικές επιθεωρήσεις ως παράδειγμα.
Ως διευθυντής, τότε, της νευροχειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων, είχε κληθεί μαζί με άλλους συναδέλφους του να σώσει έναν νεαρό άνδρα, στο κεφάλι του οποίου είχε καρφωθεί το καμάκι από το ψαροντούφεκο. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα, το καμάκι είχε μπει από τον λαιμό και είχε βγει από το κρανίο, περνώντας μέσα από τον εγκέφαλο.
«Οταν του καρφώθηκε το καμάκι γονάτισε, έχασε τις αισθήσεις του και στηρίχθηκε στο καμάκι, το οποίο είχε σκαλώσει στο βράχο. Εκεί, παρέμεινε περίπου μισή μέρα. Ευτυχώς όμως η βέργα από το ψαροντούφεκο σφήνωσε και σταμάτησε το αίμα, διαφορετικά θα είχε πεθάνει από αιμορραγία. Τον βάλαμε αμέσως στο χειρουργείο και κάναμε μια πολύ επικίνδυνη επέμβαση. Επειδή είχε ανοίξει η τρίαινα του καμακιού, η δελφινιέρα όπως ονομάζεται, είχε σπάσει τα κόκαλα στο πάνω μέρος του κρανίου. Κλείσαμε την τρύπα, τη ράψαμε, κάναμε ράμματα στον ουρανίσκο και τον φάρυγγα», εξηγεί ο κ. Αρχοντάκης.
Παρότι το καμάκι πέρασε μέσα από τον εγκέφαλο, είναι απορίας άξιο πώς δεν έπληξε καίρια την υγεία του νεαρού. Σε αυτό το σημείο στάθηκε τυχερός καθώς, λέει ο νευροχειρουργός, «με το να διεισδύσει γρήγορα και με δύναμη η τρίαινα, έφραξε τα αγγεία και επιπλέον δεν έπληξε κάποιο μεγάλο αγγείο που θα ήταν αδύνατο να σταματήσει η αιμορραγία.
Ακόμα και σήμερα αναρωτιέμαι πώς δεν έπαθε τουλάχιστον μόλυνση, τόσες ώρες στον ήλιο με ανοικτό τραύμα, με τόσα μικρόβια στη βέργα».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου