Τρίτη 31 Ιουλίου 2012
ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΝΤΑΝΟΥ - ΣΕΛΙΝΟΥ
Αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 31-07-2012
Εντονα αντιδρά και το Δημοτικό Συμβούλιο Καντάνου -Σελίνου στον τρόπο που επιχειρείται να επιβληθούν οι ΑΠΕ και ειδικά οι ανεμογεννήτριες στην περιοχή του Σελίνου και γενικά στην Κρήτη.
Το θέμα συζητήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σελίνου 'Τα Λευκά Όρη'.
Το ψήφισμα του Συλλόγου πάντως που ζητούσε να στηρίξει νομικά ο Δήμος την προσφυγή σε βάρος των Βιομηχανικών ΑΠΕ, δεν έγινε δεκτό από τη Δημοτική Αρχή πριν το μελετήσει με τους νομικούς της συμβούλους, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των παρευρισκομένων κατοίκων της περιοχής. Δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για ιδιωτικοποίηση των νερών από τις εταιρείες και για την επικράτηση πλήρους ασυδοσίας στο θέμα της ενέργειας.
ΤΟ ΝΕΡΟ
Εκ μέρους του Συλλόγου 'Τα Λευκά Όρη' τοποθετήθηκε ο δημ. σύμβουλος κ. Φιωτοδημητράκης. Αφού τόνισε την ανάγκη ο Δήμος Καντάνου - Σελίνου να προσφύγει όπως και άλλοι Δήμοι σε βάρος των αδειών που έχουν δοθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, υπογράμμισε πως με τις αδειοδοτήσεις fast crack σε περιοχές Natura, στα ορεινά της Κρήτης πλήττεται το φυσικό περιβάλλον, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε στα υβριδικά αιολικά πάρκα που δεσμεύουν και νερό τονίζοντας πως «με αυτή την κίνηση βάζουν χέρι στα νερά της Κρήτης και του Σελίνου». Παράλληλα πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας αιολικού πάρκου από τον Δήμο, που να λειτουργεί προς όφελος των δημοτών προσφέροντας φθηνό ρεύμα. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Γ. Ζουριδάκης αρχικά διάβασε από τα 'Χανιώτικα νέα' τα όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης για το θέμα των ανεμογεννητριών στο χθεσινό μας φύλλο και δήλωσε τη στήριξη του στις ΑΠΕ, αφού πρώτα 1) έχει εξασφαλιστεί το ιδιοκτησιακό, 2) υπάρχουν μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη για τον Δήμο και τους δημότες, 3) δεν θίγεται το φυσικό περιβάλλον της κάθε περιοχής. «Ναι στις ΑΠΕ αλλά με κανόνες και όρους», ανέφερε ο κ. Μ. Μπουζάκης, συμφωνώντας ότι δεν πρέπει οι ανεμογεννήτριες να τοποθετηθούν στις Μαδάρες, συμπληρώνοντας όμως ότι η συνέχιση της λειτουργίας της Ξυλοκαμάρας, που καίνε πετρέλαιο είναι ακόμα πιο επιζήμια για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Τέλος υπογράμμισε πως με ανταποδοτικά τέλη, με χωροθέτηση των ΑΠΕ στις κατάλληλες τοποθεσίες και κατοχύρωση όπου υπάρχουν των ιδιοκτησιών δεν θα μπορεί κανείς να είναι κατά των ΑΠΕ.
'ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ'
Το θέμα του ιδιοκτησιακού τόνισε και η κα Στέλλα Αλφιέρη, που υπογράμμισε πως οι εταιρείες μέχρι στιγμής επιβάλλουν τις ΑΠΕ όπου θέλουν σε βάρος των ιδιοκτητών γης. Και η ίδια ζήτησε να προσφύγουν άμεσα ως Δήμος σε βάρος των fast crack επενδύσεων που εγκρίθηκαν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση επί υπουργίας Στουρνάρα.
«Για μας κόκκινες γραμμές πρέπει να είναι το θέμα να μπουν άλλες ανεμογεννήτριες στη Μαδάρα και να μην πάρουν τα νερά», είπε ο κ. Β. Κουκουβιτάκης. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των κ. Κονταδά, Λιατάκη και Φιωτάκη, Πυροβολάκη και Μπουλινάκη.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
«Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ αλλά σε καθορισμένες περιοχές, όχι όποια κορφή υπάρχει να τη δεσμεύει η Α΄ και η Β΄ εταιρεία», ανέφερε ο κ. Αρχοντάκης, συμφωνώντας με τη δημιουργία Δημοτικής Επιχείρισης που θα αναλάβει να δημιουργήσει αιολικό πάρκο. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών καταγόμενος από την Κάντανο κ. Ε. Παπαδοπετράκης. «Η πιο ήπια μορφή ενέργειας αν εντατικοποιηθεί μπορεί να γίνει ό,τι χειρότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Αν δείτε τον χάρτη με τις περιοχές που έχουν δεσμεύσει οι εταιρείες, μόνο στη Σαμαριά δεν μπαίνουν ανεμογεννήτριες! Είναι φανερό ότι έχουν σκοπό να βάλουν το χέρι και στα νερά και το παράδειγμα των χωρών της Λατ. Αμερικής όπου μεγάλες εταιρείες έχουν πάρει τα νερά μετατρέποντας η ζωή των κατοίκων σε κόλαση δεν είναι μακριά», είπε. Ο ίδιος αναρωτήθηκε γιατί οι ανεμογεννήτριες δεν τοποθετούνται στη θάλασσα όπως στη Δανία, ενώ στάθηκε στα υβριδικά λέγοντας πως δεσμεύουν τεράστιες ποσότητες νερού.
Την ανάγκη να πάρει απόφαση το Δ.Σ. ενάντια στα σχέδια για fast crack όπως έκαναν οι Δήμοι Αγ. Νικολάου και Ιεράπετρας υπογράμμισε ο κ. Κ. Πετράκης, ενώ ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε πως από τις υπάρχουσες ανεμογεννήτριες στο Σέλινο παράγονται 16 MW, οι εταιρείες το πουλάνε δύο φορές πιο ακριβό από ό,τι το παράγουν, στη ΔΕΗ και οι κάτοικοι δεν έχουν κανένα όφελος. Πάνω στο θέμα τοποθετήθηκε και ο περιβαλλοντολόγος στον Δήμο κ. Ανδρουλάκης ζητώντας να ασκηθούν πιέσεις προς τον περιφερειάρχη και τους βουλευτές να σταματήσουν τη διαδικασία αδειοδοτήσεων έως ότου ολοκληρωθεί η χωροθέτηση των ΑΠΕ.
«Οχι άδειες πριν το χωροταξικό»
Να σταματήσει η εκχώρηση αδειών έως ότου εκπονηθεί το χωροταξικό για τις ΑΠΕ που υλοποιεί το Πολυτεχνείο Κρήτης και ολοκληρωθεί η σχετική διαβούλευση, ήταν η θέση του δημάρχου Γ. Δερμιτζάκη. Όπως ανέφερε, ήδη η Κρήτη παράγει το 20% του ρεύματος που καταναλώνει από ΑΠΕ και δεν μπορεί σε κάθε βουνοκορυφή της να 'φυτευτούν' ανεμογεννήτριες. Ο ίδιος τάχθηκε εναντίον των υβριδικών και τη χρησιμοποίηση του νερού για την αποθήκευση ενέργειας καθώς κάτι τέτοιο βάζει χέρι στα υδάτινα αποθέματα. Στο αίτημα κατοίκων για να υιοθετήσει ο Δήμος το ψήφισμα και να προσφύγει και αυτός σε βάρος του fast crack ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αν πρώτα δεν πάρει στα χέρια του την προσφυγή και δεν την μελετήσει με τους νομικούς του συμβούλους.
ΣΤΟΧΟΣ ΦΟΡΕΩΝ
Ανάδειξη ελαιολάδου με επώνυμες εξαγωγές
Δημοσιεύθηκε στις: 31-07-2012
Η ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου θα πρέπει να είναι ο πρώτος και βασικός στόχος των φορέων που ασχολούνται με το 'χρυσό' προϊόν της Κρήτης.
Και αυτό γιατί η ποιότητά του είναι σχεδόν άγνωστη μέχρι στιγμής στο επίπεδο του τελικού καταναλωτή στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.
Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε από τον Πλατανιά το στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Μαγδαληνή Ράππου.
Εχοντας θητεύσει για μια 10ετία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ελαιολάδου η κα Ράππου στην εισήγησή της που έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης 'Γη, πολιτισμός, τουρισμός' και στην ημερίδα για το λάδι, στάθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα της ανάδειξης της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου τονίζοντας πως το ότι είναι άγνωστο στους καταναλωτές είναι αποτέλεσμα «της περιορισμένης επώνυμης παρουσίας του προϊόντος στις παραπάνω αγορές. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η αύξηση των εξαγωγών είναι οι επώνυμες εξαγωγές αξιοποιώντας στο μάξιμουμ την παγκοσμιοποίηση του ελαιολάδου. Με τον όρο παγκοσμιοποίηση εννοούμε ότι ο πληθυσμός πολλών χωρών, που πρότινος δεν το γνώριζε σχεδόν καθόλου, τώρα είναι όλο και πιο ενήμερος για τα υγιεινά πλεονεκτήματά του και έχει αρχίσει να εξοικειώνεται με τις μεσογειακές γεύσεις και τη μεσογειακή δίαιτα».
Στους τομείς που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου στάθηκε η κα Ευαγγελία Στεφανουδάκη - Κατζουράκη, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς. Πέρα από τα θέματα που επηρεάζουν την ποιότητα όπως η ποικιλία, το μικροκλίμα, οι καλλιεργητικές πρακτικές, η σωστή φυτοπροστασία η κα Στεφανουδάκη στάθηκε ιδιαίτερα στην εφαρμογή ορθών πρακτικών επεξεργασίας: Ελαχιστοποίηση του χρόνου μεταφοράς και αποθήκευσης του ελαιόκαρπου, ορθή λειτουργία των ελαιουργείων με HACCP και ISO, τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας όσο αφορά τη χωροθέτηση, τον σχειδασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση του κτηρίου και των όρων υγιεινής και καθαριότητας του ελαιοτριβείου, επεξεργασία του ελαιόκαρπου και παραλαβή του ελαιόλαδου με αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες. Επίσης, τονίσε και τη σημασία της αποθήκευσης και της συσκευασίας.
Την ημερίδα χαιρέτισαν ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς κ. Κ. Χαρτζουλάκης κ.ά.
"Με το ελαιόλαδο μπορείς να κάνεις τα πάντα" λένε το προσωπικό και ο σεφ του ξενοδοχείου Caldera στο Γεράνι. Ενα δείγμα της δουλειάς τους είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν στην βραδιά γευσιγνωσία που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του "Γη, πολιτισμός, τουρισμός". Γιατί πέρα από παράγοντας υγίειας και ευζωίας το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της γευστική μας κληρονομίας.
Γ.ΚΩΝ.
Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012
Φωτιά και στο Φραγκοκάστελο
Η άμεση επέμβαση του εθελοντικού κλιμακίου του Δήμου Σφακίων αποσόβησε την επέκταση πυρκαγιάς χθες το μεσημέρι στο Φραγκοκάστελο. H φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση όχι μακριά από το κάστρο, ωστόσο ήταν άμεση η αντιμετώπιση και η κατάσβεσή της.
«Αποδείχθηκε πόσο σωστή ήταν η απόκτηση από τον Δήμο πριν από ένα χρόνο με τα χρήματα που είχαμε πάρει για την αντιπυρική προστασία, τριών συστημάτων με βυτία, πιεστικές αντλίες και λάστιχα 150 μέτρων» δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο δήμαρχος Σφακίων κ. Παύλος Πολάκης. Οπως τόνισε ο κ. Πολάκης «το ένα σύστημα είναι εγκατεστημένο στο φορτηγάκι του Δήμου, τα άλλα δύο τα διαχειρίζεται η εθελοντική ομάδα των 60 ατόμων και είναι στη διάθεση των δύο ατόμων που βρίσκονται εναλλάξ επιφυλακή καθημερινά. Ετσι όταν ξέσπασε η φωτιά επενέβησαν άμεσα και γρήγορα και δεν πήρε διαστάσεις. Γιατί στο σημείο που πήρε φωτιά ήταν κοντά πολλά σπίτια κι επειδή ο άνεμος ήταν δυνατός ήταν πολύ επικίνδυνα πραγματικά. Ευτυχώς η έγκαιρη επέμβαση είχε ως αποτέλεσμα το σβήσιμο της φωτιάς. Στη συνέχεια ήλθαν και τα μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα της πυροσβεστικής που θα παραμείνουν στην περιοχή ως αργά για τον φόβο της αναζωπύρωσης», σημείωσε ο κ. Πολάκης, ενώ υπογράμμισε πως «θέλω να ευχ
ΓΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
Διεθνής διάκριση
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 30-07-2012
Πρώτο βραβείο για τρίτη συνεχή χρονιά από την TUI UK για ένα ξενοδοχείο στη Γεωργιούπολη. Πρόκειται για το "Kokkalas Resort" που τα τελευταία χρόνια παίρνει το πρώτο βραβείο από τους πελάτες του tour operator για την κατηγορία του στη Δυτική Κρήτη.
«Η προσπάθειά μας είναι συλλογική. Είμαστε μια οικογενειακή επιχείριση, δύο οικογένειες η δική μου και του αδελφού μου εργαζόμαστε καθημερινά στο ξενοδοχείο ώστε να μην λείπει τίποτα από τους επισκέπτες μας. Πιστεύω ότι στο πρόσωπό μας βραβεύεται ως προορισμός και ολόκληρη η Γεωργιούπολη» αναφέρει ο κ. Νίκος Κοκολάκης, εκ των ιδιοκτητών της ξενοδοχειακής μονάδας 3 αστέρων.
Η TUI UK αφορά τα γραφεία Τhomson και First Choice, τα οποία και διοχετεύουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών στην Κρήτη. Τα βραβεία δίνονται ανά κατηγορία (3, 4, 5 αστεριών). Κάθε πελάτης μπαίνοντας στο αεροπλάνο της επιστροφής καλείται να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο με διάφορες ενότητες (τοποθεσία, service, καθαριότητα, δημόσιες σχέσεις, μπαρ, περιοχή στην οποία βρίσκεται η ξενοδοχειακή μονάδα) και να δώσει τη βαθμολογία του ανάλογα με την ικανοποίηση του.
«Η βαθμολογία που συγκεντρώσαμε ήταν 99,8%. Ενα πολύ τιμητικό ποσοστό. Πιστεύουμε ότι κάνουμε και εμείς ό,τι μπορούμε έτσι ώστε οι πελάτες μας να περάσουν όσο καλύτερα μπορούν. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας είναι μπαίνοντας σε ιστοσελδίες όπως το Trip Advisor να βλέπουμε τα σχόλια που γράφονται για μας. Είναι όλα θετικά αλλά ακόμα και οι όποιες παρατηρήσεις προσπαθούμε να τις λάβουμε υπόψη και να τις υλοποιήσουμε.
Κάποιος επισκέπτης π.χ. έγραφε πολύ θετικά σχόλια και έκανε μια παρατήρηση ότι ο πάγκος της κουζίνας στο διαμέρισμα του ήταν λίγο μικρός. Αμέσως φροντίσαμε να τον διπλασιάσουμε προκειμένου να καλύψουμε την όποια αδυναμία μας» τονίζει ο κ. Κοκολάκης.
Συνολικά το ξενοδοχείο διαθέτει 21 διαμερίσματα και studios, ιδανικά για οικογένειες. Ενα εξ? αυτών είναι αυτό του Στίβεν και της Μάργκαρετ Κόλινς που από το 2003 επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή της Γεωργιούπολης και το συγκεκριμένο ξενοδοχείο.
«Είμαστε φίλοι της Γεωργιούπολης μετά από τόσα χρόνια, ξέρουμε όλο σχεδόν τον κόσμο, νιώθουμε πραγματικά την περιοχή ως το δεύτερο σπίτι μας.
Πέρα από το φυσικό τοπίο, είναι πολύ καλή και η φιλοξενία των ανθρώπων» λέει το ζευγάρι.
Αναφορικά με το ξενοδοχείο υπογραμμίζουν πως είναι ιδανικό για διακοπές οικογενειών και δεν είναι τυχαίο που κάθε χρόνο παίρνει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του.
ΣΕ Μ.Μ.Ε. ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Ελλειμμα οικολογικής συνείδησης
Από: Γιώργος Κώνστας και Ελένη Φουντουλάκη
Δημοσιεύθηκε στις: 30-07-2012
Το έλλειμμα περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας, αλλά και την αδήριτη ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες, επεσήμαναν οι ομιλητές κατά την πρώτη ημέρα του 2ου Θερινού Σχολείου για την Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία, που διοργανώνει και φέτος το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ιδρυμα 'Αγία Σοφία').
Οι εργασίες του σχολείου ξεκίνησαν προχθές με την ημερίδα 'Περιβάλλον και Δημοσιογραφία', που συνδιοργάνωσαν το Ι.Ε.Τ., η Περιφέρεια Κρήτης και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα, που απασχολούν την Κρήτη, αλλά και όλη τη διεθνή κοινότητα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης ημέρας της ημερίδας, που ήταν ανοικτή στο κοινό και πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (Ιδρυμα 'Αγία Σοφία') στους Αγίους Πάντες Δήμου Αποκορώνου.
Ανοίγοντας τον κύκλο των ομιλιών της ημερίδας ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Σκαμνάκης, προχώρησε σε μία σύντομη παρουσίαση του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, στην πορεία των προγραμμάτων του και στην πολυδιάστατη συνεργασία με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Ο ίδιος τόνισε τη σημασία των περιβαλλοντικών θεμάτων σε τοπικό, περιφερειακό, αλλά και διεθνές επίπεδο. Ακολούθησε προβολή βίντεο με εικόνες από τη φυσική ομορφιά της Κρήτης, το οποίο δημιούργησαν Τούρκοι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν σε ένα από τα θερινά σχολεία που διοργάνωσε το Ι.Ε.Τ.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Στον ρόλο της Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας, με στόχο την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, αλλά και στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης του πολίτη, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος δήλωσε την άμεση και έμπρακτη υποστήριξη της Περιφέρειας στο έργο του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου. «Για την περιβαλλοντική δημοσιογραφία η Κρήτη είναι παράδεισος και ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για όσους πραγματικα θέλουν να ασχοληθούν: χλωρίδα, πανίδα, χιλιόμετρα ακτών, Εθνικοί Δρυμοί, ιδιαίτερα δάση, μοναδικό περιβάλλον για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προστατευόμενες περιοχές μοναδικού κάλλους, βουνά και θάλασσες είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από το πλούσιο περιβάλλον της Κρήτης», τόνισε.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αποκορώνου, Γρηγόρης Μαρκάκης, επεσήμανε τον κυρίαρχο ρόλο του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου για τις δράσεις του και την ανάδειξη θεμάτων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι ο ρόλος των δημοσιογράφων προς αυτήν την κατεύθυνση «είναι μεγάλος και πρέπει να παραμείνει σταθερός». Μάλιστα ο κ. Μαρκάκης επεσήμανε την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία της λίμνης του Κουρνά.
Ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, στάθηκε στο τρίπτυχο περιβάλλον - δημοσιογραφία - παιδεία και γνωστοποίησε την επέκταση σε όλη την παλιά πόλη των Χανίων του συστήματος αποκομιδής των απορριμμάτων 'πόρτα - πόρτα', ενώ αναφέρθηκε σε έργα που έχει δρομολογήσει ο Δήμος Χανίων προς ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
KΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Στην κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στην ανθρώπινη παρέμβαση, αναφέρθηκε ο καθηγητής, πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννης Φίλης, που μίλησε για τα αποτελέσματα των καταστρεπτικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο πρύτανης τόνισε ότι η άνοδος των τιμών της θερμοκρασίας οφείλεται στην αύξηση των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και παρουσίασε έρευνες από τις οποίες προκύπτει ότι τα επόμενα χρόνια η θερμοκρασία στη γη θα αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα ο κ. Φίλης, αναφερόμενος στις επιπτώσεις για τον άνθρωπο από τη χρήση του διοξειδίου του άνθρακα, παρουσίασε έρευνα Πανεπιστημίου στο Μεξικό, σύμφωνα με την οποία η ατμοσφαιρική ρύπανση ευνοεί την εξάπλωση νόσων, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, ενώ, όπως δείχνουν τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία, οι ρύποι επηρεάζουν και τα έμβρυα.
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Στις εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών στην Κρήτη και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Βουρδουμπάς, καθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης.
Ο κ. Βουρδουμπάς επεσήμανε ότι η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν δημιουργεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν τα ορυκτά καύσιμα καθώς η χρήση των τελευταίων είναι συνδεδεμένη με τις εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές. Ο καθηγητής τόνισε πως η χρήση της ηλιακής ενέργειας με παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας σε μικρή κλίμακα δεν δημιουργεί αξιόλογες επιπτώσεις στο περιβάλλον και αναφέρθηκε στα ενεργειακά, περιβαλλοντικά και οικονομικά πλεονεκτήματα από τη χρήση Α.Π.Ε. στην Κρήτη, προσθέτοντας ότι συμβάλλουν στη σημαντική κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Τη σημασία της ορθής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και των προστατευόμενων περιοχών επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας εισήγησής του ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης, ερευνητής, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.
Ο κ. Λυμπεράκης τόνισε ότι η Κρήτη, από άποψη ποικιλότητας, μπορεί να θεωρηθεί ως μια μικρή ήπειρος (φαράγγια, ορεινοί όγκοι, κορυφές άνω των 200 μ., σπήλαια, νησίδες, ακρωτήρια) και υπογράμμισε πως η ποικιλότητα είναι η μεγάλη αξία του νησιού που πρέπει να διαφυλάξουμε. Μάλιστα τόνισε ότι στην Κρήτη οι προστατευμένες περιοχές, που έχουν χαρακτηρισθεί ως Νatura, είναι 33, καλύπτοντας σχεδόν το 33% της έκτασης του νησιού και επεσήμανε ότι απαιτείται όχι απλά η προστασία τους, αλλά η σωστή διαχείρισή τους. Κάνοντας μια ιστορική βόλτα από το Μειόκαινο, πριν 23.000.00 χρόνια, έως την οικονομική κρίση με όχημα την οικολογία, ο κ. Λυμπεράκης ανέφερε πως «η φύση έχει περάσει έξι μαζικές καταστροφές και επέζησε. Ο άνθρωπος είναι που πρέπει να διαφυλάξει την ποιότητα ζωής του».
Ο κ. Λυμπεράκης έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής διαχείρισης και παραβιάσεων -με τη συναίνεση της κοινωνίας λόγω οικονομικών οφελών- τον υγροβιότοπο της Αγιάς χαρακτηρίζοντάς τον ως τον σημαντικότερο της Κρήτης. Επίσης στάθηκε στις μεγάλες αυθαιρεσίες στον Αλμυρό Ηρακλείου, αλλά και στις περιβαλλοντικές απειλές σε βάρος της λίμνης του Κουρνά.
«Το περιβάλλον έχει ελάχιστη υπεράσπιση απέναντι στο καταλυτικό επιχείρημα της 'Ανάπτυξης'. Οι αντίθετες φωνές χαρακτηρίζονται ως συλλήβδην 'γραφικές'», επεσήμανε. Μάλιστα καυτηρίασε την απουσία μέχρι σήμερα εφαρμοσμένου χωροταξικού σχεδιασμού «για να μην μπορεί να γίνεται έλεγχος» και υπογράμμισε πως οι προσπάθειες για την ολοκλήρωσή του πρέπει να συνεχιστούν.
Ο ίδιος τόνισε ότι παρατηρείται έλλειμμα περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας, που όμως πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση διότι «την έχουμε ανάγκη ως κοινωνία».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στη σχέση των Μ.Μ.Ε με τις ειδήσεις για το περιβάλλον αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Πλειός, αν. καθηγητής, πρόεδρος Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε., Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο κ. Πλειός τόνισε ότι τα περιβαλλοντικά θέματα μέχρι σήμερα διατηρούν χαμηλή προβολή στις ειδήσεις, ενώ αντιθέτως μεγαλύτερη προβολή έχουν οι άμεσες και ορατές καταστρεπτικές περιβαλλοντικές κρίσεις. Ωστόσο, επεσήμανε τη σταδιακά αυξανόμενη σημασία της περιβαλλοντικής αλλαγής.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι τα Μ.Μ.Ε. είναι σήμερα η κύρια πηγή διαμόρφωσης αντιλήψεων για το περιβάλλον στον σύγχρονο κόσμο, αφού: προάγουν ορισμένο τρόπο ζωής με επιπτώσεις στο περιβάλλον, ευνοούν ή όχι πολιτικές για το περιβάλλον και τη δράση επιστημονικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, επηρεάζουν την περιβαλλοντική συμπεριφορά του κόσμου.
Για τους επικίνδυνους και τοξικούς παράγοντες στην τροφική αλυσίδα μίλησε ο κ. Ευάγγελος Γιδαράκος, καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης, ενώ στο Περιβάλλον και στη Στρατηγική της Ανθρώπινης Ανάπτυξης αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Λέανδρος, αν. καθηγητής, πρόεδρος Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Το 'παρών' στην ημερίδα έδωσαν μεταξύ άλλων: ο διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών 'Ελ. Κ. Βενιζέλος' κ. Νίκος Παπαδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Δημήτρης Μιχελογιάννης, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών - οικολογικών φορέων και συλλογικοτήτων, δημοσιογράφοι κ.ά.
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ “ΓΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ”
Προώθηση τοπικών προϊόντων
Δημοσιεύθηκε στις: 30-07-2012
Τοπικά προϊόντα, με πρώτη ύλη από την Κρητική γή από πολλούς επαγγελματίες που συμμετέχουν στο 2ο φεστιβάλ "Γη, πολιτισμός, τουρισμός" που συνεχίζεται στο Γεράνι του Δήμου Πλατανιά. Η παραγωγή, τα προϊόντα, η προσπάθεια για εξαγωγές και οι στόχοι τους από τη συμμετοχή τους στην Εκθεση, ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν, μιλώντας ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων στα "Χ.Ν." .
«Εδώ και 25 χρόνια παράγουμε στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας στην Καλυδωνία Κολυμβαρίου παξιμάδια, βουτήματα, φρυγανιές. Εχουμε δικό μας δίκτυο διανομής, πρατήριο στην Αθήνα και βρισκόμαστε σε πολλά super market σε όλη την Κρήτη» μας αναφέρει η κα Γεωργία Φαλελάκη, από την εταιρεία "Σαμαριά" την οποία συναντήσαμε στο περιπτερο της επιχείρησης. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να δει και να δοκιμάσει πολλά από τα προϊόντα της αρτοποιίας. Tα προϊόντα εξάγονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και σε Αμερική και Αυστραλία. Aπό τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις, η εταιρεία έχει ως στόχο όπως αναφέρει η κα Φαλελάκη «να παρουσιάσει τα προϊόντα της σε ανθρώπους που δεν τα γνωρίζουν».
«Παράγουμε όλα όσα βγάζει η περιοχή μας. Γραβιέρες, φέτες, ξηρούς - νωπούς αθότυρους, μυζήθρα, η πρώτη ύλη είναι από πρόβεια γάλατα και πολύ λίγο κατσικίσιο, όλα από ζώα της περιοχής μας» αναφέρει ο κ. Σήφης Μανουσέλης που διαθέτει τυροκομείο στον Πατσιανό Σφακίων το οποίο λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια. Τα προϊόντα του διατίθενται κυρίως στην τοπική αγορά αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει μέσα από τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ θέλει να προωθήσει τα προϊόντα του. «Με αυτή την οικονομική συγκυρία ευελπιστούμε ότι ο κόσμος θα στραφεί περισσότερο στα τοπικά - ποιοτικά προϊόντα γι’ αυτό και είμαστε εδώ στον Πλατανιά» καταλήγει.
«Ξεκινήσαμε τη λειτουργία μας το 2007 ασχολούμαστε με την παραγωγή και τυποποίηση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων με πρώτη ύλη το λάδι, το μέλι, τα αυγά, το γάλα που παράγει το χωριό μας» μας εξηγεί στο περίπτερο του Συνεταιρισμού Γυναικών Παλαιών Ρουμάτων, το μέλος του, κα Ευτυχία Μοτάκη.
Παράλληλα οι γυναίκες του Συνεταιρισμού ασχολούνται και με την οικοτεχνία και ένα δείγμα της δουλειάς τους μπορούν να δουν από κοντά οι επισκέπτες του περιπτέρου. «Ελπίζουμε ο κόσμος να έλθει να δει το περίπτερό μας και να εκτιμήσει τη δουλειά μας.
Θέλουμε την προβολή και να μας γνωρίσει καλύτερα ο Χανιώτης και ο επισκέπτης γι’ αυτό και συμμετέχουμε σε αυτήν την Εκθεση».
Αυγοκαλάμαρα, ξεροτήγανα, χόντρος, χυλοπίτες, κουλουράκια, λάδι, τσικουδιά μέλι, γλυκά του κουταλιού είναι κάποια από τα προϊόντα που φτιάχνει ο Συνεταιρισμός τα οποία και διακινούνται από καταστήματα με τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα στα Χανιά όπως τα "Ξαθέρια" ο "Σκορδυλάκης" κ.ά..
ΤΟΠΙΚΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Οριστική λύση για τα υγρά απόβλητα
Δημοσιεύθηκε στις: 30-07-2012
Η διαχείριση του θέματος των υγρών και στερεών αποβλήτων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την Περιφέρεια Κρήτης την προγραμματική περίοδο που διανύουμε, τόνισε από τα Χανιά ο περιφερειάρχης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης.
Μιλώντας στο πλαίσιο της ημερίδας 'Περιβάλλον και Δημοσιογραφία' του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, ο κ. Αρναουτάκης έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για την οριστική λύση του προβλήματος των υγρών αποβλήτων στο νησί μέσα από χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά - περιφερειακά προγράμματα που πρόκειται να εγκριθούν στο επόμενο δεκαπενθήμερο.
Μάλιστα, ζήτησε τη στήριξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Κρήτης πάνω στην πρόταση της Περιφέρειας που βρίσκεται σε διαβούλευση για τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα. Ο κ. Αρναουτάκης ανακοίνωσε ότι μετά από διαβούλευση -που θα αρχίσει στις 2 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα- πρόκειται να κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί με στόχο την εξάλειψη της καύσης των απορριμμάτων στην Κρήτη.
«Εχουμε μεγάλη ευθύνη να λύσουμε, μέσα σε αυτήν την προγραμματική περίοδο, το θέμα που απασχολεί τόσα χρόνια το νησί: της διαχείρισης των υγρών και στερεών αποβλήτων. Μέσα από τη διαβούλευση και την καλύτερη πρόταση, τη δουλειά που έχει κάνει ο αρμόδιος περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Καλογερής, θα μπορέσουμε μέσα στον χρόνο να εξασφαλίσουμε όλες τις χρηματοδοτήσεις γι’ αυτό το μεγάλο θέμα για την Κρήτη έτσι ώστε να μην ταλανίζει άλλο το νησί μας», τόνισε.
ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
Ξεχωριστή συζήτηση έγινε για το θέμα των ανεμογεννητριών. Στις τοποθετήσεις τους οι επιστήμονες σημείωσαν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το χωροταξικό για την εγκατάσταση των Α.Π.Ε. στην Κρήτη και να μην δίνονται άδειες ανεξέλεγκτα. Παράλληλα, επεσήμαναν ότι σαφώς είναι καλύτερο να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες από το να συνεχιστεί η παραγωγή ενέργειας από την καύση υδρογονανθράκων (πετρέλαιο κ.ά.) και στο ζήτημα που μπήκε για τυχόν κινδύνους για τα πουλιά χαρακτηριστικά επισημάνθηκε ότι ο αριθμός των νεκρών πουλιών είναι απειροελάχιστος, ειδικά, αν υπολογιστεί, πόσα εκατομμύρια πουλιά σκοτώνονται από κυνηγούς κ.ά.
Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο κ. Αρναουτάκης υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατόν, όπως είπε, 30 άτομα από όλη την Κρήτη να έρχονται κάθε φορά που συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο και να αποκαλούν 'προδότες' τα στελέχη της Περιφέρειας. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί και η Περιφέρεια Κρήτης είναι η μόνη που έχει προχωρήσει στην εκπόνηση χωροταξικού για τις Α.Π.Ε. σε όλη τη χώρα.
ΜΝΗΜΕΣ 1974 ΣΤΟ ΜΑΛΕΜΕ
Τιμή στους ήρωες της 1ης Μ.ΑΛ.
Δημοσιεύθηκε στις: 30-07-2012
Τους 29 καταδρομείς της 1ης Μ.ΑΛ. και τους 4 αεροπόρους που έχασαν τη ζωή τους στη μαρτυρική Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 τίμησαν χθες οι συγγενείς, οι συμπολεμιστές και οι τοπικές Αρχές σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ. Μιλώντας για τους πεσόντες υπογράμμισε -μεταξύ άλλων -πως «στα πρόσωπά τους μνημονεύουμε και τιμούμε τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα στην Κύπρο και στον κυπριακό λαό. Υποκλινόμαστε με ευγνωμοσύνη μπροστά στη θυσία τους».
Κάνοντας μια σύνδεση του χθες με το σήμερα ο κ. Ιωσήφ τόνισε πως «διατηρούμε ζωντανή την ελπίδα, την προσμονή, το πείσμα και την προσήλωση στην ανάγκη και στον στόχο επανένωσης του νησιού και απαλλαγής του από τον αναχρονισμό της κατοχής και της μοιρασμένης πατρίδας».
Στα ιστορικά γεγονότα αναφέρθηκε και ο διοικητής της 1ης Μ.ΑΛ., αντισυνταγματάρχης Πεζικού Γεώργιος Μαρίνης. Χαρακτηριστικά τόνισε την αναχώρηση των καταδρομέων από το Μάλεμε για το αεροδρόμιο Χανίων με τραγούδια και ακμαίο ηθικό και το κατευόδιο από τους κατοίκους των Χανίων που βγήκαν στους δρόμους των γύρω χωριών και της πόλης. Στην εκδήλωση την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Δημ. Διοίκησης κ. Μ. Βολουδάκης, τη Βουλή εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρός της κ. Χ. Μαρκογιαννάκης, ο βουλευτής κ. Κ. Βιρβιδάκης, ο διοικητής Β’ Σώματος αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τόπης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Α. Βουλγαράκης, οι δήμαρχοι Χανίων κ. Μ. Σκουλάκης και Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκης, ενώ στο μνημόσυνο χοροστάτησαν οι μητροπολίτες Κυδωνίας και Α
AΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Προβληματισμός για τις συγχωνεύσεις
Δημοσιεύθηκε στις: 30-07-2012
Τη διατήρηση των υπαρχόντων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.), όπως η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., προκειμένου να συνεχίσουν το σημαντικό έργο που επιτελούν, επιθυμεί το σύνολο των ανάλογων Φορέων σε όλη τη χώρα, αλλά και στην Κρήτη.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι κατά μέρους Φο.Δ.Σ.Α., όπως η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., θα συγχωνευτούν με τους υπόλοιπους της Περιφέρειας Κρήτης σε έναν Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α. με έδρα το Ηράκλειο. Ανάλογες συγχωνεύσεις θα γίνουν και σε άλλες Περιφέρειες, κάτι που όμως κρίνεται ότι θα λειτουργήσει σε βάρος της διαχείρισης των απορριμμάτων γι? αυτό και έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αλλαγής της νομοθεσίας.
«Το πανελλαδικό δίκτυο Φο.Δ.Σ.Α. έχει μέλη 47 Φορείς σε όλη την Ελλάδα. Στην ετήσια σύνοδό του στον Βόλο τέθηκε το θέμα και κανένας Φορέας δεν τάχθηκε υπέρ του νόμου 4071 που ορίζει τη συγχώνευσή τους σε επίπεδο Περιφέρειας», δηλώνει στα 'Χ.Ν.' ο πρόεδρος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., κ. Β. Καστρινάκης.
Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., «η κάθε διαχειριστική ενότητα, που και σε εμάς στην Κρήτη είναι τα όρια των παλιών Νομών, θα πρέπει να έχει μια αυτονομία σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της. Μπορεί να υπάρξει ένας Φορέας σε επίπεδο Κρήτης που δεν θα επεμβαίνει στα λειτουργικά θέματα των επιμέρους Φο.Δ.Σ.Α., απλώς θα χαράσσει στρατηγική σε επίπεδο Περιφέρειας. Πιστεύω ότι τελικά αυτό θα γίνει. Προς το παρόν η νέα κυβέρνηση δεν έχει εκφράσει τη θέση της. Από το Δίκτυο Φο.Δ.Σ.Α. επιδιώκεται μια συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Εκτιμώ ότι και η κυβέρνηση το μελετά το θέμα και τις προτάσεις των Φο.Δ.Σ.Α. και θα τις δεχτεί».
Ηδη η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. αποτελεί ίσως μοναδικό παράδειγμα πανελλαδικά Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων που έχει καταφέρει τόσο σημαντικά αποτελέσματα, δείχνοντας πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν θέλει μπορεί.
«Ο δικός μας φορέας, η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης, αποκομιδής, ανακύκλωσης που δεν υπάρχει άλλος Φορέας στην Κρήτη με τόσο μεγάλο εύρος. Στην Κρήτη ο μοναδικός Φορέας που πλησιάζει τον δικό μας Φορέα είναι αυτός της Πεδιάδας που έχει προσωπικό 12 άτομα! Η δραστηριότητά τους είναι ουσιαστικά σε επίπεδο μελετών και επίβλεψης, ενώ αντίθετα εμείς έχουμε εργοστάσιο, κάνουμε την αποκομιδή και την διαχείριση. Αν υπάρξει στην έδρα της Περιφέρειας ένα Συμβούλιο με 45 μέλη και τα Χανιά θα διαθέτουν 16 ως Νομός, τα λειτουργικά προβλήματα που θα προκύψουν δεν θα επιλύονται εύκολα. Δημιουργείται δύσκαμπτος Οργανισμός, που δεν θα μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα τα όποια προβλήματα. Ενα Συμβούλιο που θα συνεδριάζει, όποτε συνεδριάζει στο Ηράκλειο, δεν θα μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις όταν πρέπει και όποτε πρέπει. Για αυτό και είμαστε υπέρ της διατήρησης των Φο.Δ.Σ.Α. ανά περιοχή», καταλήγει ο κ. Καστρινάκης.
Κυριακή 29 Ιουλίου 2012
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ
Εργαζόμενοι του... καύσωνα
Από: Γιώργος Κώνστας και Ελένη Φουντουλάκη
Δημοσιεύθηκε στις: 28-07-2012
Την ώρα που το θερμόμετρο μπορεί να φτάνει τους 40 βαθμούς, που η ζέστη είναι αφόρητη και αναζητούμε όλοι μια μικρή πηγή δροσιάς, υπάρχουν και εκείνοι που η δουλειά τους είναι να στέκονται κάτω από τον ήλιο ή να εργάζονται πάνω από φούρνους και κάρβουνα. Αναζητήσαμε και βρήκαμε εργαζόμενους και επαγγελματίες του... καύσωνα, που μας μίλησαν για την δική τους ξεχωριστή εμπειρία.
Παύλος Λυτινάκης, ναυαγοσώστης
Τόλμη, συνέπεια, αίσθηση της ευθύνης και απεριόριστη υπομονή 7 ώρες κάτω από τον ήλιο, την ώρα που οι λουόμενοι απολαμβάνουν το μπάνιο τους στη θάλασσα, απαιτεί το επάγγελμα του ναυγοσώστη, επισημαίνει ο Παύλος Λυτινάκης, ναυγοσώστης και επικεφαλής της ομάδας ναυγοσωστών του δήμου Χανίων, ο οποίος ξεκίνησε να ασχολείται με το επάγγελμα σε ηλικία 18 χρονών το 2004. Μέσα σε αυτά τα χρόνια μαζί με την ομάδα του έχουν ξεπεράσει τις 400 διασώσεις ενώ φέτος μόνο τον τελευταίο 1,5 μήνα επενέβησαν σε 75 περίπου περιστατικά, στις παραλίες του δήμου Χανίων. Κάτι που δεν κρίνεται ιδιαίτερα εύκολο...'Επειδή ασχολούμουν από πολύ μικρός με το υγρό στοιχείο, την κολύμβηση και γενικότερα μεγάλωσα μέσα στην θάλασσα αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη ναυγοσωστική. Στην συνέχεια αποφάσισα πιο οργανωμένα και σε επιχειρηματικό επίπεδο και έτσι το 2007 ίδρυσα μια σχολή ναυγοσωστικής' ανέφερε.
Τα δύσκολα της δουλειάς...
'Είναι ότι αυτές τις επτά ώρες που βρισκόμαστε σε υπηρεσία πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο για το τι γίνεται σε όλο το μήκος της παραλίας.
Κάθε ναυαγοσώστης καλύπτει περίπου 600 μέτρα ακτογραμμή στην παραλία.
Πρέπει να αντέχουμε και έχουμε μάθει να αντέχουμε. Φοράμε καπέλα, προσπαθούμε να είμαστε σε σκιά, να καταλανώνουμε πολλά υγρά, δεν πρέπει σε αυτές τις ώρες σε καμία περίπτωση να φάμε κάτι γιατί αν συμβεί κάποιο περιστατικό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να ανταπεξέλθουμε.
Γενικά πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και να παρατηρούμε επί 7 ώρες τους λουόμενους. Αυτή η συνεχής παρατήρηση κάτω από τον ήλιο, τη ζέστη για τόσες ώρες επί τέσσερις μήνες στην παραλία είναι κάτι πάρα πολύ κουραστικό.
Πολλές φορές έχει τύχει να πάθουμε ηλίαση ή θερμοπληξία ή να λιποθυμήσουμε μετά από συνεχόμενα περιστατικά'.
Τα ευχάριστα...
'Η χαρά της δουλειάς για μας είναι η ικανοποίηση που νοιώθουμε όταν σώζουμε έναν συνάνθρωπο που κινδύνευσε να πνιγεί, όπως πρόσφατα έγινε με ένα 7χρονο αγοράκι το οποίο μαζί με τον ναυαγοσώστη Δημήτρη Γρυφάκη καταφέραμε να επαναφέρουμε στη ζωή. Αυτό ήταν και το πιο χαρμόσυνο γεγονός που μου έχει τύχει στα εννέα χρόνια που εργάζομαι ως ναυαγοσώστης'.
Και τα... ευτράπελα
'Σε μια περίπτωση που κινδύνευσε να πνιγεί στην παραλία της Αγ. Μαρίνας μια τουρίστρια από τη Ρωσία, αν και ήμουν εκτός ωραρίου έτρεξα στο σημείο για να σώσω τη γυναίκα. Ομως όταν την έβγαλα σώα από την θάλασσα διαπίστωσα ότι ήταν σε κατάσταση μέθης. Είχε καταναλώσει πολύ αλκοόλ και δεν ήξερε τι έλεγε και τι έκανε: έτσι είχε "γατζωθεί" από πάνω μου και δεν με άφηνε να φύγω μέχρις ότου ήρθαν άνδρες από το Λιμεναρχείο και με αποδέ σμευσαν'.
Δημήτρης Γρυφάκης, ναυαγοσώστης
'Μπορεί να υπομένουμε -αν χρειαστεί- υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους όμως όταν η επέμβασή μας αποδεικνύεται σωτήρια για έναν άνθρωπο, αυτή η ικανοποίηση που νοιώθεις μέσα σου, ότι προσέφερες βοήθεια, είναι η μεγαλύτερη', επισημαίνει η Δημήτρης Γρυφάκης, που εδώ και επτά χρόνια ασχολείται με την ναυαγοσωστική.
'Η σχέση μου με τη ναυαγοσωστική ξεκινάει από παλιά, καθώς ήμουν πρωταθλητής κολύμβησης στον ΝΟΧ, είχα ασχοληθεί με την υδατοσφαίρηση κ.ά.' αναφέρει ο Δημήτρης που τα τελευταία χρόνια ασχολείται παράλληλα και ως personal trainer.
Οι δυσκολίες...
'Είναι αρκετές και έχουν να κάνουν με τα καιρικά φαινόμενα είτε πρόκειται για υψηλές θερμοκρασίες που πολλές φορές δημιουργούν συνθήκες αφυδάτωσης είτε ισχυρούς ανέμους και φουρτουνιασμένη θάλασσα που όμως πρέπει να επέμβουμε εάν κινδυνεύσει κάποιος λουόμενος.
Ενα περιστατικό που δεν θα ξεχάσω ποτέ
-από ψυχολογικής άποψης- είναι το 7χρονο παιδάκι που σώσαμε μαζί με τον Παύλο τον Λυτινάκη στον Κάτω Σταλό.
Οι καρδιακοί παλμοί του παιδιού είχαν σταματήσει, δηλαδή ήταν κλινικά νεκρό, όμως καταφέραμε και το επαναφέραμε στην ζωή. Τώρα ο 7χρονος είναι καλά και επέστρεψε στην πατρίδα του. Τέλος καλό, όλα καλά. Μόνο χαρά μπορείς να νοιώσεις μετά από μια τέτοια ιστορία.
Ενα άλλο περιστατικό που με ζόρισε πάρα πολύ -σωματικά κυρίως- ήταν πριν τρία χρόνια σε μια πολύ δύσκολη διάσωση μιας πενταμελούς οικογένειας μέσα στην θάλασσα. Θα το θυμάμαι για πάντα. Είπα τότε ότι θα "σπάσει" η καρδιά μου'.
Τα ευχάριστα της δουλειάς...
'Είναι όταν συμβαίνει ένα περιστατικό που χρειάζεται να επέμβεις και η επέμβασή σου αποδεικνύεται σωτήρια για έναν άνθρωπο. Αυτή η ικανοποίηση που νοιώθεις μέσα σου, ότι προσέφερες βοήθεια, είναι η μεγαλύτερη'.
Και τα ευτράπελα...
'Εχει τύχει να "πέσω" στην θάλασσα για να βοηθήσω κάποιες κοπέλες που έκαναν ότι "δήθεν" πνίγονται...
Ομως στη συνέχεια να χρειαστεί να επέμβω γιατί πραγματικά χρειάζονταν βοήθεια. Συμβαίνουν και αυτά...'.
Κώστας Μήλιος, ξεναγός - συνοδός γκρουπ
Εικοσι τρία χρόνια ξεναγός - συνοδός γκρουπ, ο κ. Κώστας Μήλιος, επισημαίνει ότι παρά τις πολλές ώρες που ένας ξεναγός βρίσκεται εκτεθειμένος στον ήλιο, αυτό που είναι απαραίτητο εκτός από την υπομονή είναι η αγάπη για το συγκεκριμένο αντικείμενο και 'να μιλάς με την καρδιά σου για τον τόπο σου στους ξένους επισκέπτες'.
Οι δυσκολίες...
'Είναι κυρίως ότι βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στο ήλιο. Για να αποφύγουμε την ζέστη πρέπει να κρατάμε ή ομπρέλες ή να φοράμε καπέλο. Ομως μπορεί να πέσουμε και σε κάποια βροχή. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρώτο πράγμα που κοιτάς είναι να προφυλάξεις τους πελάτες σου. Σε κάποια γκρουπ μπορεί να τύχει να συμμετέχουν ξένοι επισκέπτες που έχουν κάποιες παραξενιές ειδικά την περίοδο των διακοπών τους ή έχουν κάποιου είδους σνομπισμό. Εκείνες τις στιγμές χρειάζεται ψυχραιμία. Εξάλλου σε αυτό το επάγγελμα επειδή γνωρίζεις τόσο πολύ κόσμο γίνεσαι ψυχολόγος είτε το θες είτε όχι'.
Τα ευχάριστα...
'Χρειάζεται πραγματική αγάπη γι’ αυτό που κάνεις και όχι μόνο ένα τυπικό χαμόγελο.
Οι περισσότεροι από εμάς πραγματικά αγαπάμε αυτό που κάνουμε, την Ελλάδα, την ιστορία της χώρας μας, την τεράστια πολιτισμική κληρονομιά οποιασδήποτε χρονικής περιόδου.
Πολλές φορές έχει τύχει να ακούσω καλά λόγια, γιατί φαίνεται ότι όταν μιλάω για την χώρα μου, μιλάω με την καρδιά μου. Ισως γιατί αγαπώ αυτό που κάνω. Αλλωστε όπως έλεγε και ο Κομφούκιος: "Βρες τη δουλειά που θα σου αρέσει, θα την αγαπάς και δεν θα δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου. Εγώ έτσι αισθάνομαι'.
Τα ευτράπελα...
'Είναι όταν οι ξένοι που έρχονται εδώ παρατηρούν διάφορα που τους "χτυπάνε περίεργα στο μάτι", τους κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση και ρωτάνε, όπως: γιατί οι πινακίδες στους δρόμους είναι γαζωμένες (από μπαλωθιές), γιατί βλέπουν σίδερα στις ταράτσες των σπιτιών σαν να είναι μισοτελειωμένη η οικοδομή, γιατί οι γυναίκες στα χωριά είναι συνήθως μαυροντυμένες κ.ά..
Το δύσκολο είναι να εξηγήσεις στους ξένους με λογικά επιχειρήματα και να καταλάβουν κάποια πράγματα που εδώ θεωρούνται έθιμο ή "άγραφοι νόμοι"'.
Στέφανος Μαλαδάκης, αρτοποιός
Χρόνια εμπειρίας και εργασίας κάτω από τις δύσκολες συνθήκες για τον Στέφανο Μαλαδάκη, ιδιοκτήτη ξυλόφουρνου στην περιοχή των Παχιανών. Οσο και αν η ζέστη αποτελεί ρουτίνα για τον ίδιο και το προσωπικό του φούρνου, ακόμα δεν μπορεί να τη συνηθίσει και να συμβιβαστεί με αυτή.
Οι δυσκολίες...
'Κάθε φορά που έχουμε καύσωνα, οι δυσκολίες αυξάνονται. Πρόσφατα περάσαμε φοβερές ζέστες, ήταν δύσκολο για μας να ανταπεξέλθουμε ειδικά όταν είμαστε πάνω στους φούρνους. Καθημερινά ψήνουμε στους 250 βαθμούς ενώ για μας που είμαστε έξω το θερμόμετρο είναι μόνιμα κολλημένο σε θερμοκρασίες γύρω στους 40, που φτάνουν και τους 45. Κάνω αυτή τη δουλειά 25 χρόνια αλλά ακόμα δεν έχω συνηθίσει τη ζέστη. Κάθε μέρα είναι διαφορετική από την άλλη. Πώς το αντιπαλεύουμε; Πίνουμε πολλά νερά! Δεν έχουμε και άλλο τρόπο'!
Τα ευχάριστα...
'Το να δουλεύεις σε ένα Ξυλόφουρνο είναι δύσκολη δουλειά, γιατί πέρα από τη ζέστη, έχουμε και το ξενύκτι. Παρόλα αυτά, η στήριξη του κόσμου μάς δίνει δύναμη, μας στηρίζει, είναι κοντά μας και δίπλα μας και για αυτό τον ευχαριστούμε.
Τα ευτράπελα...
'Ερχεται και ο κόσμος και μας λέει "πώς την παλεύετε εδώ μέσα, εμείς δεν αντέχουμε ούτε λεπτό", αλλά τι να κάνουμε αυτή είναι η δουλειά μας'.
Βασίλης Τσοντάκης, ψήστης
Από το 1992, καλοκαίρι και χειμώνα, νύκτα και μέρα πάνω από τα κάρβουνα ο κ. Βασίλης Τσοντάκης, ιδιοκτήτης της ψησταριάς 'Κουμπές'.Στα χρόνια εργασίας του... κι αν έχει ψήσει!
Οι δυσκολίες...
'Η ζέστη δεν παλεύεται με τίποτα, δεν υποφέρεται. Είναι παράφορη που πρέπει να έχεις τεράστια υπομονή για να δουλέψεις. Συνήθεια δεν υπάρχει σε αυτή τη δουλειά. Η ζέστη είναι ζέστη, ενοχλεί αλλά πολύ περισσότερο ενοχλεί η αναδουλειά, τότε μπαίνει... κυριολεκτικά φωτιά στην τσέπη. Οταν έξω έχει 32-35 βαθμούς, όταν είσαι πάνω από τα κάρβουνα η θερμοκρασία είναι 70 βαθμοί. Δεν είναι λίγες οι φορές που πραγματικά... ζορίστηκα, αλλά τι να κάνεις πρέπει να βγει το μεροκάματο. Υπήρχαν και φορές που παιδιά που έψηναν έφτασαν στα όρια της λιποθυμίας. Γίνονται αυτά στο επάγγελμα.
Τα ευχάριστα...
'Για μας η ευχαρίστηση είναι η ικανοποίηση του κόσμου, όταν έρχεται και ξαναέρχεται και σε προτιμάει για την αγορά του, όταν ακούς ένα καλό λόγο. Αυτή είναι η ευχαρίστηση μας'.
Τα ευτράπελα...
'Χαράς το κουράγιο σας, μας λέει ο κόσμος. Μπαίνει μέσα στο μαγαζί, παραγγέλνει και... τρέχει έξω, ειδικά αυτές τις ημέρες'.
ΣΕ ΚΑΛΥΒΕΣ ΚΑΙ ΑΣΗ ΓΩΝΙΑ
Τέλος η ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 28-07-2012
Οριστικό τέλος για τους δύο τελευταίους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) στη Δυτ. Κρήτη και συγκεκριμένα στις Καλύβες και στην Αση Γωνιά. Η ΔΕΔΙΣΑ προχωράει άμεσα στη δημοπράτηση της αποκατάστασης των χώρων, που για χρόνια δέχονταν ένα μεγάλο μέρος των σκουπιδιών του Αποκόρωνα.
Το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 534.000 ευρώ και είναι απαραίτητο, ώστε επιβαρυμένες περιοχές να επανέλθουν περιβαλλοντικά στην κατάσταση που ήταν πριν γίνουν χωματερές.
«Προχωράμε άμεσα στη δημοπράτηση της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στη θέση "Μοδάκια" στις Καλύβες του Δήμου Αποκορώνου και "Σπηλιά" της Δημοτικής Ενότητας Ασή Γωνιάς. Η ΔΕΔΙΣΑ ως πιστοποιημένος φορέας μπορεί να εκτελέσει τέτοια έργα, έχει εκπονήσει και τη μελέτη της αποκατάσταση των δύο αυτών χώρων ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων και πλέον προχωράμε στη δημοπράτηση. Τα Χανιά μπορούμε να πούμε πια ότι πληρούν ό,τι προβλέπει ακριβώς η νομοθεσία και οι δύο τελευταίοι ΧΑΔΑ στη Δυτ. Κρήτη θα αποτελούν παρελθόν», ανέφερε μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ κ. Βασίλης Καστρινάκης.
Το έργο εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί και εντός της χρονιάς. Προβλέπεται μεταξύ άλλων στεγανοποίηση, επιχωμάτωση και στήριξη του χώρου, ο οποίος στη συνέχεια θα μπορεί να δεντροφυτευθεί και να αξιοποιηθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την πραγματοποίηση κοινοφελών δραστηριοτήτων.
«Η υλοποίηση των έργων της αποκατάστασης των 2 ΧΑΔΑ θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας καθώς επίσης στη συμμόρφωση της χώρας σε σχέση με την ανειλημμένη υποχρέωση της, λόγω καταδίκης, για τους μη αποκαταστημένους ΧΑΔΑ», δήλωσε ο υπεύθυνος των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΔΙΣΑ κ. Ηρακλής Καραμπατσάκης.
Το όλο έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007 - 2013 του Υ.ΠΕ.Κ.Α. με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ (ΟΤΑ) και κύριο του έργο και φορέα λειτουργίας των Δήμο Αποκορώνου.
Ο ΧΑΔΑ στις Καλύβες είναι έκτασης 15 περίπου στρεμμάτων και παρ’ ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα είχε κλείσει υπήρχαν καταγγελίες από κατοίκους της περιοχής στα 'Χ.Ν.' για συν
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΓΕΡΑΝΙ
“Γη, πολιτισμός, τουρισμός”
Δημοσιεύθηκε στις: 28-07-2012
Η ανάδειξη των προϊόντων του τόπου μας με παράλληλη προβολή του τουρισμού και του πολιτισμού είναι ο στόχος του 2ου φεστιβάλ 'Γη, πολιτισμός, τουρισμός', που ξεκίνησε χθες στο Γεράνι του Δήμου Πλατανιά, σε χώρο που παραχώρησε το ξενοδοχείο 'Caldera'.
Περισσότεροι από 50 εκθέτες θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους, ενώ παράλληλα αύριο θα πραγματοποιηθεί, με τη συνεργασία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και του Ινστιτούτου Ελιάς, ημερίδα αποκλειστικά για το ελαιόλαδο.
«Πρώτη ημέρα και η συμμετοχή είναι πολύ καλή. Τα προϊόντα που εκτίθενται πιάνουν όλο το φάσμα από μέλια, κρασιά, ελαιόλαδα, αρωματικά φυτά, παραδοσιακά εδέσματα, χειροποίητες κατασκευές. Προσπαθούμε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, να κάνουμε ό,τι καλύτερο», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Πλατανιά, κ. Αντώνης Καπνισάκης. Στον κ. Καπνισάκη τέθηκαν σχόλια περυσινών εκθετών, σύμφωνα με τα οποία η κίνηση δεν ήταν αυτή που ανέμεναν στην πιο τουριστική περιοχή των Χανίων. «Πέρυσι το φεστιβάλ είχε κόσμο. Ισως η ημερομηνία που έγινε δεν ήταν η καλύτερη, αλλά και πάλι πιστεύω ότι πήγε καλά, αν σκεφθείτε ότι ήταν η πρώτη διοργάνωση. Προσπαθήσαμε να διορθώσουμε τα όποια λάθη τα περυσινά και πιστεύουμε ότι φέτος τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλύτερα», απάντησε ο κ. Καπνισάκης.
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γ. Μαλανδράκης, υπογράμμισε τους στόχους του φεστιβάλ και τη σημασία που έδωσε ο Δήμος ώστε να το επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες (Ελληνες και ξένοι).
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο υφυπουργός κ. Μ. Βολουδάκης, οι βουλευτές Χ. Μαρκογιαννάκης και Γ. Σταθάκης, οι αντιπεριφερειάρχες κ. Βουλγαράκης και Καλογερής, ο δήμαρχος Χανίων κ. Σκουλάκης και στον Αγιασμό χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.
Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Αντιπαράθεση για τα νερά
Δημοσιεύθηκε στις: 27-07-2012
Ακατάλληλα για πόση βρίσκει τα νερά της πηγής, του αντλιοστασίου 'Καβούσι' και της δεξαμενής 'Καποκιανά', στην περιοχή του Στύλου στον Αποκόρωνα, εξαιτίας της παρουσίας ολικών κολοβακτηριοειδών και E.coli - εντερικών στρεπτόκοκκων, η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας.
Η αντιπολίτευση, που ενημέρωσε σε συνέντευξη Τύπου τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, επεσήμανε πως πρόκειται για τις ίδιες πηγές που πριν από 10 μήνες είχε διαπιστωθεί και πάλι μικροβιακό φορτίο και είχαν κριθεί ακατάλληλες. Από μεριάς του Δήμου Αποκορώνου γίνεται αναφορά σε νεότερες μετρήσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης στις ίδιες πηγές που δείχνουν πολύ μειωμένα τα μικροβιακά φορτία και επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει θέμα ακαταλληλότητας του νερού.
Ο Χ. ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗΣ
«Είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε το θέμα, να προσφύγουμε στον Συνήγορο του Πολίτη, δεν έχουμε άλλη επιλογή και όπου αλλού κρίνουμε προκειμένου, επιτέλους, οι Υπηρεσίες να βγουν από τον λήθαργό τους και να κάνουν τη δουλειά τους», ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και της παράταξης της Ε.Μ.Α.Α.Κ., κ. Χ. Κουκιανάκης. Σύμφωνα με τον κ. Κουκιανάκη, «πέρυσι, μετά από προτροπή του Τοπικού Συμβουλίου Στύλου και της Ε.Μ.Α.Α.Κ., η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Χανίων πραγματοποίησε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε πηγές του Στύλου για να δούμε αν τα νερά είναι πόσιμα. Σύμφωνα με τις δειγματοληψίες, τα νερά είναι ακατάλληλα προς πόση, δόθηκε προθεσμία στη Δημοτική Αρχή να προβεί σε σειρά ενεργειών προκειμένου τα νερά που διατίθενται σε μια μεγάλη περιοχή του Αποκόρωνα (Πεμόνια, Πρόβαρμα, Στύλος, Μελιδόνι, Παϊδοχώρι, Νεροχώρι, Αγιοι Πάντες, Τζιτζιφές και Φρες) να είναι καθαρά. Πριν από 20 ημέρες και δυστυχώς μετά από παρέλευση 10 μηνών -αν μπορεί αυτό να θεωρηθεί εύλογο διάστημα- μετά από καταγγελίες έγινε ξανά δειγματοληπτικός έλεγχος και τα νερά αποδείχθηκαν και πάλι ακατάλληλα προς πόση. Η Δημοτική Αρχή δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια από αυτές που είχαν υποδειχθεί από τις Υπηρεσίες πριν από 10 μήνες!». Ο κ. Κουκιανάκης άφησε αιχμές και σε βάρος των Υπηρεσιών καθώς εξέφρασε την απορία «πώς είναι δυνατόν η Διεύθυνση Υγείας μετά από 10 μήνες να κάνει εκ νέου ανάλυση και να δίνει εκ νέου προθεσμία στον Δήμο, προφανώς άλλο ένα 10μηνο προκειμένου ο Δήμος να κάνει τη δουλειά του; Ποια είναι η προστασία της υγείας των κατοίκων του Αποκόρωνα;».
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Καθησυχαστικός απέναντι στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και στα στοιχεία της Διεύθυνσης Υγείας εμφανίσθηκε ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου, κ. Μ. Χαριτάκης. «Πριν από λίγες ημέρες, στα μέσα Ιουλίου, προχωρήσαμε σε ελέγχους στις δεξαμενές 'Καποκιανά' και στην πηγή 'Καβούσι' με Πολυτεχνείο Κρήτης και οι τιμές του μικροβιακού φορτίου είναι πολύ χαμηλότερες. Η ολική μεσόφιλη χλωρίδα (σ.σ. το χόρτο που αναπτύσεται όπου υπάρχει νερό και που σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγείας είναι και στα 4 σημεία που έκανε μετρήσεις πολύ αυξημένη) δεν είναι παθογόνο στοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως γνωρίζουμε, ανεξάρτητα από τις τιμές της. Τα ολικά κολοβακτηριοειδή βρήκαμε με τις μετρήσεις του Πολυτεχνείου να είναι 1, όταν το όριο είναι 0, πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με τις τιμές που τους έδωσε το Υγειονομικό», ανέφερε ο αντιδήμαρχος. Ο ίδιος αναφέρθηκε στον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Στύλου, κ. Γαβριλάκη, λέγοντας πως με δική του ευθύνη απομακρύνθηκε η παλιά περίφραξη από την πηγή 'Καβούσι', την αποκατάσταση της οποίας ζητά το Υγειονομικό. Από τη μεριά του ο κ. Γαβριλάκης απάντησε πως η συγκεκριμένη περίφραξη ήταν πολύ παλιά και επικίνδυνη και έπρεπε να απομακρυνθεί με την υποχρεώση του Δήμου να την αντικαταστήσει με νέα. Τέλος, ο κ. Χαριτάκης επανέλαβε πως ο Δήμος έχει πρόγραμμα αποκατάστασης των πηγών της περιοχής.
Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
Τα 'Χ.Ν.' απευθύνθηκαν και στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγείας, κ. Δ. Νικολακάκη, με το ερώτημα γιατί από το στιγμή που διαπιστώνουν ότι το νερό δεν είναι πόσιμο δεν κλείνουν τις πηγές αυτές έως ότου εξυγιανθούν, ο κ. Νικολακάκης απάντησε ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του Δήμου και όχι της Υπηρεσίας του.
Στη γνωμάτευσή της η Υπηρεσία του διαπιστώνει πως τα δείγματα πόσιμου νερού από το αντλιοστάσιο Καβούσι, πηγή Καβούσι και Δεξαμενή Καποκιανά «είναι εκτός προβλέψεων, δεν πληρούν τους όρους από μικροβιολογικής απόψεως και προς τις παραμέτρους που εξετάστηκαν και κρίθηκαν ακατάλληλα για πόση λόγω παρουσίας ολικών κολοβακτηριοειδών και Ε.-coli - εντερικών στρεπτόκοκκων (προβλέπεται απουσία στα 100 ml δείγματος για κάθε παράμετρο)». Ειδικότερα, με όριο το '0' τα ολικά κολοβακτηριοειδή είναι '03' στην πηγή Καβούσι, '03' στο αντλιοστάσιο Καβούσι και 04 στη δεξαμενή 'Καποκιανά'.
Η Υπηρεσία προχωρά και σε μια σειρά από προτάσεις στον Δήμο προκειμένου να γίνουν άμεσα εργασίες απορρύπανσης, σωστής υδρομάστευσης, στεγανής διοχέτευσης του νερού, αλλά και προστασίας των πηγών.
«Δεν εντάχθηκε η επέκταση του βιολογικού Καλυβών»
«Δυστυχώς με τη στάση της Δημοτικής Αρχής χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για την ευρύτερη περιοχή των Αρμένων», τόνισε ο κ. Χ. Κουκιανάκης, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή για «προχειρότητα και ανευθυνότητα» στην αντιμετώπιση της ένταξης της επέκτασης του βιολογικού των Καλυβών στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ με αποτέλεσμα το έργο να μην ενταχθεί. «Διά στόματος δημάρχου ενημερωθήκαμε για τη μη ένταξη της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού των Καλυβών. Μια θέση που εμάς εξ αρχής μας έβρισκε αντίθετους μια και ήταν ανέφικτη γιατί ο βιολογικός των Καλυβών δεν αντέχει άλλα λύματα. Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή του Στύλου να έχει σήμερα μια μικρή ευέλικτη βιολογική μονάδα τύπου compact, από τη στιγμή που προμελέτη υπήρχε στα χέρια μας. Το έργο θα κόστιζε 500.000 ευρώ περίπου και είχαμε τη δέσμευση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ότι το έργο θα ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. για να υλοποιηθεί. Είχαμε προτείνει τη συνέχιση του έργου αυτού και τη δημιουργία compact βιολογικού καθαρισμού», ανέφερε ο κ. Κουκιανάκης, τονίζοντας τη θέση του συνδυασμού του υπέρ της δημιουργίας compact στον Στύλο, αφού έτσι και αλλιώς το έργο της επέκτασης του βιολογικού των Καλυβών είναι πολύ δύσκολο. Η σχετική πρόταση κοινοποιήθηκε εγγράφως και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Αποκόρωνα, κ. Γρ. Μαρκάκης, ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως «το έργο με ευθύνη αυτών που ήταν στον Δήμο Αρμένων το 2008 και το 2009 δεν είχε περιβαλλοντικά στοιχεία για αυτές τις χρονιές ώστε να υποβληθεί πλήρης πρόταση όπως απαιτούσε το πρόγραμμα. Παρόλα αυτά εμείς κάνουμε έναν αγώνα ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα θέματα και να επανυποβάλλουμε την πρόταση για χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ».
Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012
ΤΟΠΙΚΑ
ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
Αγώνας δρόμου για στήριξη της Ραφαέλας
Δημοσιεύθηκε στις: 26-07-2012
«Τρέχοντας για τη Ραφαέλα, πέρα από την ενίσχυση της προσπάθειάς της, προσπαθούμε να μεταδώσουμε ένα μήνυμα αλτρουϊσμού και αγάπης στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας».
Με αυτά τα λόγια μέλη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στον αγώνα δρόμου της Κυριακής στις 6.30 το απόγευμα στους Αγίους Αποστόλους, σε ένδειξη στήριξης της μικρής Ραφαέλας. Οι δρομείς που θέλουν να συμμετέχουν στον αγώνα δρόμου (4 γύροι της περιοχής) καλούνται να δώσουν το ποσό των 5 ευρώ για την εγγραφή και παίρνουν παράλληλα και ένα μπλουζάκι του αγώνα, με τα χρήματα να διατίθενται για τις ανάγκες του κοριτσιού που ήδη βρίσκεται στην Ελβετία για μια σειρά εγχειρήσεων.
«Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της 'Επιτροπής Αλληλεγγύης' οργανώνουμε τον συμβολικό αυτό δρόμο σε ένδειξη αγάπης και συμπαράστασης στη μικρή Ραφαέλα. Η προσπάθεια έχει χαρακτήρα περισσότερο εθελοντικό. Θέλουμε όλος ο κόσμος των Χανίων να μεταδώσει ένα μήνυμα αλτρουισμού και αγάπης στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας», ανέφερε ο κ. Γιώργος Αλογδιανάκης πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας.
Από τη μεριά του ο γραμματέας του Συλλόγου κ. Γιάννης Πενταγιώτης υπογράμμισε πως «όλοι ελπίζουμε στην κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και την συμπαράσταση όλων. Ο Σύλλογός μας όπως και ο Σύλλογος Αιμοδοτών στηρίζει τέτοιες προσπάθειες». Ο κ. Πενταγιώτης εκτίμησε ότι οι συμμετοχές θα φτάσουν τις 500 και θα πουληθούν και τα 1000 μπλουζάκια που τυπώθηκαν.
ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΧΑΛΕΠΑΣ
Βραδιά με γλυκές γεύσεις
Δημοσιεύθηκε στις: 26-07-2012
Ολοένα και περισσσότερο τα τελευταία χρόνια επανακάμπτουν παραδοσιακές γλυκές γεύσεις στο τραπέζι μας, όπως φάνηκε και από την πολύ μεγάλη επιτυχία του 'Διαγωνισμού Παραδοσιακών Κρητικών Γλυκισμάτων', που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αγία Μαγδαληνή στη Χαλέπα.
Χαρακτηριστική ήταν η μεγάλη συμμετοχή Χανιωτών στον διαγωνισμό.
Περίπου 28 άτομα δημιούργησαν με πολύ μεράκι παραδοσιακά κρητικά και όχι μόνο γλυκά κάνοντας πολύ δύσκολο το έργο της κριτικής επιτροπής.
«Διαγωνίσθηκαν 28 γυναίκες σε παραδοσιακά γλυκά ζύμης και γλυκά με φρούτα, παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά, γλυκά του κουταλιού. Το έργο μας είναι πολύ δύσκολο γιατί μέσα από αυτές τις γεύσεις θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε το καλύτερο», ανέφερε o κ. Γιώργος Μακρής αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης.
Ο κ. Μακρής τόνισε πως «τα τελευταία χρόνια επανέρχονται στην κουζίνα, στο τραπέζι, στη διατροφή μας γιατί γίνονται με αγνά υλικά και με τη χρήση ελαιολάδου και όχι βούτυρο. Είναι ό,τι πιο αγνό μπορεί να προσφέρει ο καθένας στην κουζίνα του».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από το ΣΤ΄ ΚΑΠΗ ΔΟΚΟΙΠΠ Χανίων σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, ο γιατρός - καρδιολόγος κ. Μανόλης Αλιφιεράκης αναφέρθηκε στα οφέλη της κρητικής διατροφής. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η πρόεδρος του ΔΟΚΟΙΠΠ κα Χ. Χαριτάκη - Μακράκη, ο αντιδήμαρχος κ. Δ. Λειψάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Τ. Βάμβουκας και Γ. Πουλιδάκης κ.ά.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
"Οχι" στη χρηματοδότηση
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 26-07-2012
Υποσχέσεις, παραινέσεις, αλλά καμία δέσμευση για χρηματική ενίσχυση της ολοκλήρωσης μιας σειράς από αθλητικές εγκαταστάσεις των Χανίων, δεν πήραν οι τοπικοί Φορείς στη χθεσινή τους συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Ιωαννίδη, χθες στην Αθήνα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έλειψε και η ένταση καθώς ο κ. Ιωαννίδης δεν φαινόταν πρόθυμος να ανταποκριθεί στα αιτήματα των τοπικών Φορέων. Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι βουλευτές κ. Μαρκογιαννάκης, Βιρβιδάκης, Σταθάκης, ο δήμαρχος Χανίων, κ. Σκουλάκης, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. - Δυτ. Κρήτης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε στα αιτήματα που έβαλε στον κ. Ιωαννίδη και στις απαντήσεις που πήρε.
? ΓΗΠΕΔΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΝ: «Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν έχει να δώσει ούτε ένα ευρώ στον Δήμο. Επομένως εμείς το μόνο που θέλουμε είναι μια ενίσχυση από τον ΟΠΑΠ. Εχω μιλήσει με τον πρόεδρο του Οργανισμού τον κ. Σπανουδάκη και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε πολύ θετικές εξελίξεις. Είμαι αισιόδοξος για τη χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ», σημείωσε.
? ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ: «Για το κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι ξεκαθάρισα ότι ο Δήμος έχει υποβάλει αίτημα για παραχώρηση της χρήσης, όμως, μετά τις κλοπές του χειμώνα και τις ζημιές λόγω της κακοκαιρίας του ανέφερα ότι 'πάγωσα' το θέμα. Αν το Υπουργείο δεν αποκαταστήσει τις βλάβες, δεν πρόκειται να παραλάβω ένα τέτοιο έργο. Εμείς έχουμε συμφωνήσει να φτιάξουμε την είσοδο και την περίφραξη του κολυμβητηρίου. Είπε θα το δει το θέμα και θα μου απαντήσει. Για το Κολυμβητήριο των Χανίων δεν μπορούσε να απαντήσει αν θα συγχωνευθεί ή θα καταργηθεί ο Φορέας. Τον ρώτησα αν ο Δήμος κάνει μία παρέμβαση ενεργειακής αναβάθμισης και μειώσει το λειτουργικό κόστος κατά 50%, το Υπουργείο είναι διατεθειμένο να μας δώσει ένα μέρος από αυτά που δίνει σήμερα ως λειτουργικές δαπάνες; Είπε ότι θεωρεί σημαντική την πρόταση και θα τη μελετήσει».
? ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ: «Για το ποδηλατοδρόμιο στο Ακρωτήρι δεν ζητήσαμε τίποτα γιατί έχουμε δύο εργολαβίες σε εξέλιξη που δεν μπορούν όμως 'να τρέξουν' γιατί η Γ.Γ.Α. δεν έχει ξεκαθαρίσει μια σειρά από τεχνικά ζητήματα. Δεσμεύτηκε ο κ. Ιωαννίδης ότι θα δώσει εντολή στους μηχανικούς του να κατέβουν στα Χανιά για να λυθούν αυτά τα τεχνικά ζητήματα. Γιατί εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε τις εργασίες, αν δεν είμαστε βέβαιοι ότι το ποδηλατοδρόμιο θα πιστοποιηθεί, θα είναι σύμφωνα με όλα τα ολυμπιακά κριτήρια», ανέφερε ο δήμαρχος.
'ΣΥΝΝΕΦΑ' ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Τα νεότερα δεδομένα σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό πρόγραμμα 'Jessica' (χρήματα από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εθνικούς πόρους, Τράπεζες), στο οποίο ο Δήμος μελετούσε την ένταξη της ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς, φέρνουν 'σύννεφα' στο έργο. Ενα έργο που έχει ολοκληρωμένη μελέτη και πλέον ο Δήμος θα πρέπει να αναζητήσει και άλλες χρηματοδοτικές δομές.
Σημειώνεται πως την ένταξη της ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς στο 'Jessica' είχε προαναγγείλει και ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σ. Αρναουτάκης.
«Εμείς έχουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη Δημοτική Αγορά. Αξιολογώντας τα νεότερα δεδομένα για το πρόγραμμα με βάση την πρόσκληση που βγήκε από την Περιφέρεια Κρήτης, είδαμε ότι το επιτόκιο, που, όταν συζητιόταν η ένταξή μας στο πρόγραμμα ήταν 1%, σήμερα φτάνει στο 6 - 6,5%! Δεύτερον υπάρχει στην πρόσκληση ως βασικός συντελεστής η απόδοση του έργου και η διάρκεια αποπληρωμής. Ενα έργο, όπως η Δημοτική Αγορά, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί να αποπληρωθεί σε 4, 5, 6 χρόνια που είναι η οροφή του εν λόγω προγράμματος», δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο γενικός γραμματέας του Δήμου, κ. Γαβριήλ Κουρής.
Ο κ. Κουρής συμπλήρωσε ότι ο Δήμος εξετάζει τις δυνατότητες του εν λόγω προγράμματος και κατά πόσο εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του έργου, ενώ παράλληλα διερευνά και άλλες χρηματοδοτικές πηγές (Π.Ε.Π. Κρήτης κ.ά.) προκειμένου το έργο να γίνει.
ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ:
«Υπομονή για τα σφαγεία»
«Να κάνουμε υπομονή. Μόνο αυτό μπορώ να δηλώσω. Θεωρώ ότι το θέμα του σφαγείου θα αντιμετωπιστεί και θα λυθεί. Φτάνει οι κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν τη συνεργασία με τον Δήμο, τον φορέα που μαζί τους θα λύσει το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Σκουλάκης σε σχετική ερώτηση των 'Χ.Ν.' μετά και τις καταγγελίες των κτηνοτρόφων των Χανίων για καθυστερήσεις από πλευράς του Δήμου στο θέμα της επαναλειτουργίας των σφαγείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάτμηση του οικοπέδου που στεγάζονται τα σφαγεία είχε ως αποτέλεσμα να κριθεί άκυρο το συμβόλαιο παραχώρησης του χώρου στην κοινή εταιρεία που συνέστησαν η Δημοτική Επιχείρηση 'Κύδων Α.Ε.' και ο Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Επέκταση πάρκινγκ Περίδου
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 26-07-2012
'Πράσινο φως' παίρνει η επέκταση με 5 ορόφους του δημοτικού χώρου στάθμευσης στην οδό Περίδου καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή του φακέλου χρηματοδότησης στο πρόγραμμα 'Jessica'.
H επέκταση προβλέπει την πρόσθεση άλλων 190 θέσεων στάθμευσης στις ήδη υπάρχουσες, αυξάνοντας τον συνολικό τους αριθμό στις 330.
Το συνολικό κόστος της κατασκευής αναμένεται να προσεγγίσει τα 2 εκατ. ευρώ με τον Φ.Π.Α. και την έκπτωση του αναδόχου.
«Η χρηματοδότηση προέρχεται από το πρόγραμμα 'Jessica' (αφορά πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, εθνικούς πόρους και πόρους Τραπεζών) και είναι ένα από τα 3 έργα που εντάχθηκαν σε αυτό. Η δημοπράτηση μπορεί να ξεκινήσει άμεσα μόλις πάρουμε το 'ΟΚ' της ένταξης, ο φάκελός μας είναι απόλυτα έτοιμος και σε 8 μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί ο εργολάβος. Το έργο δεν μπορεί να σκοντάψει πουθενά», δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο πρόεδρος της 'Κύδων Α.Ε.', της δημοτικής επιχείρησης που διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, τον δημοτικό χώρο στάθμευσης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της 'Κύδων Α.Ε.', «με το έργο της επέκτασης του δημόσιου σταθμού αυτοκινήτων προκαλούνται πολλαπλά οφέλη για την ποιότητα ζωής στο κέντρο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης των Χανίων». Οπως λέει ο κ. Πουλιδάκης «με την εν λόγω επένδυση επιτυγχάνεται η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και η βελτίωση των μετακινήσεων του κέντρου, η εξυπηρέτηση των αναγκών της Δημοτικής Αγοράς, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αναβαθμίζεται αισθητικά και λειτουργικά η περιοχή, ενώ θα αναδειχθούν και τα αρχαιολογικά ευρήματα του οικοπέδου».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόκλησης κυκλοφοριακού φόρτου στην οδό Περίδου από την υπερσυγκέντρωση οχημάτων, ο κ. Πουλιδάκης απάντησε πως: «Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Η κυκλοφοριακή μελέτη των Χανίων, η επικαιροποιημένη, στο στάδιο της εφαρμογής, έχει συμπεριλάβει το πάρκινγκ και μάλιστα όχι σε 5, αλλά σε 6 ορόφους. Μάλιστα, οι μελετητές το προτείνουν ως λύση στην αποσυμφόρηση της πόλης. Εγιναν μετρήσεις και οι μελετητές λένε ότι θα υπάρχει κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και η επέκταση του χώρου στάθμευσης θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κίνησης».
Στο Δημοτικό Συμβούλιο που ενέκρινε την κατασκευή του έργου μειοψήφησε η άποψη του δημοτικού συμβούλου κ. Νίκου Παπαντωνάκη, που τάχθηκε υπέρ της κατασκευής δημοτικών χώρων στάθμευσης περιαστικά και όχι στο κέντρο της πόλης καθώς, όπως τόνισε, έτσι μόνο θα αποσυμφορηθεί το κέντρο.
ΕΝΤΟΣ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ
Ελπίδες για νέο Βιοτεχνικό Πάρκο
Δημοσιεύθηκε στις: 26-07-2012
Ορατή είναι η δημιουργία δεύτερου ΒΙΟΠΑ - 'Eπιχειρηματικό Πάρκο Χανίων Α.Ε.'- καθώς εντός τριμήνου αναμένεται να είναι έτοιμες οι σχετικές τεχνικές μελέτες προκειμένου να κατατεθεί πρόταση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες μιλώντας στους δημοσιογράφους των Χανίων ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων (ΕΒΕΧ) κ. Γιάννης Μαργαρώνης στο πλαίσιο απολογιστικής συνέντευξης Τύπου για τους 6 πρώτους μήνες της νέας διοίκησης του Επιμελητηρίου.
«Συμφωνήσαμε με την ανάδοχο εταιρεία ώστε να προχωρήσουμε στις οριστικές τεχνικές μελέτες», ανέφερε ο κ. Μαργαρώνης συμπληρώνοντας πως τα όποια προβλήματα που υπήρξαν με την έκταση των 500 στρ. που βρίσκεται στα Κεραμειά ξεπεράσθηκαν. «Μέσα σε 3 μήνες θα είναι έτοιμες οι μελέτες, τρέχουμε να προλάβουμε το ΕΣΠΑ και να γίνει πραγματικότητα η 'Eπιχειρηματικό Πάρκο Χανίων Α.Ε.', που τόσο έχει ανάγκη ο εμποροβιοτεχνικός κόσμος των Χανίων», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ.
Παρουσιάζοντας τις δράσεις της νέας διοίκησης αναφέρθηκε σε κάθε τομέα χωριστά. Ειδικότερα:
• ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Έγινε αναφορά σε δράσεις για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού (αγροτουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός, online τουρισμός σε συνεργασία με τα μεγάλα εξειδικευμένα site του είδους κ.ά.). Επίσης σημειώθηκε η επέκταση της τουριστικής περιόδου με της εταιρείες low cost.
• ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ: Βρίσκεται σε εξέλιξη η καμπάνια προώθησης των τοπικών επιχειρήσεων, έγιναν προσπάθειες σοβαρές για την καταπολέμηση του παραεμπορίου.
• ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΒΙΟΠΑ. Ερωτηματολόγιο προς όλους τους βιοτέχνες για το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις. Μείωση για το χαράτσι της ΔΕΗ και τα δημοτικά τέλη των βιοτεχνών.
• ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Συστήθηκε ομάδα εργασίας από όλους τους συνδυασμούς και παράγει έργο, ενημερώνεται. Το ίδιο έχει συμβεί και για τις ΑΠΕ. Ηλεκτρονική ενημέρωση όλων των εξαγωγέων για τη σύνδεσή τους με τις ξένες αγορές. Γίνονται προσπάθειες για εξαγωγές low budget, συμμετέχουμε σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές αποστολές δουλεμένες», ανέφερε ο κ. Μαργαρώνης απαντώντας σε ερώτηση των 'Χ.Ν.' για το αν γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης εξαγωγικής δραστηριότητας.
• ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ: Σύνδεση με τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης (Πολυτεχνείο, ΤΕΙ, Πανεπιστήμιο). Αναφέρθηκε στην ημερίδα που συνδιοργανώθηκε με τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα και σημείωσε πως «έχουμε σχεδιάσει πολλές έρευνες και μελέτες για να τις προχωρήσουμε μαζί με τα Ιδρύματα, επίσης 3 προγράμματα στα οποία εμπλέκονται όλα τα Επιμελητήρια και όλα τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα».
• ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ: Εχει ενταθεί σε όλα τα επίπεδα η συνεργασία με όλα τα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια της Κρήτης. Συνεργασία με νησιωτικά Επιμελητήρια, Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων.
• ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ: Σύντομα θα είναι σε λειτουργία μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να μπούμε στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Μέσα από αυτή θα μπορούν οι επιχειρήσεις και οι παραγωγοί να πουλούν και να αγοράζουν προϊόντα σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε έναν μήνα θα λειτουργήσει το ανανεωμένο site του ΕΒΕΧ.
• ΥΠΟΔΟΜΕΣ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: Αξιοποιήσαμε όλες τις κτηριακές υποδομές του ΕΒΕΧ, δημιουργία Νομικού Τμήματος για δωρεάν συμβουλές στα μέλη, γραφείου Τύπου, γραφείο υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λογιστική υποστήριξη, επιμορφωτικά σεμινάρια που ξεκινούν τον Σεπτέμβρη. Ο κ. Μαργαρώνης ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για την στήριξή τους, σημείωσε ότι δεν έχει απολυθεί κανείς παρά του όσα ανάφεραν αντίπαλοι της πλειοψηφίας για ρεβανσιστικές απολύσεις.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Μαργαρώνης και στο άνοιγμα του ΕΒΕΧ στους επαγγελματίες των Χανίων και στην κοινωνία. Από τη μεριά του ο γραμματέας του Επιμελητηρίου κ. Γ. Τραχαλάκης αρμόδιος για τη διαχείριση, τον προγραμματισμό του εσωτερικού του ΕΒΕΧ υπογράμμισε πως έχουν προχωρήσει όλα τα θέματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του.
ΕΛΕΩ 'ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ'
Μειωμένες οι ενισχύσεις
Μειωμένες και μόνο προς δράσεις που φέρνουν έσοδα θα είναι οι ενισχύσεις του ΕΒΕΧ προς φορείς, οργανώσεις, Συλλόγους κ.λπ. καθώς εξαιτίας του PSI τα αποθεματικού κυριολεκτικά κουτσουρεύτηκαν. «Είχαμε 1,2 εκατ. ευρώ αποθεματικό, τα οποία κουρεύτηκαν με αποτέλεσμα να μείνουν 390.000 ευρώ. Τα 90.000 δόθηκαν στα έργα προετοιμασίας για το νέο ΒΙΟΠΑ και μας έμεινε 300.000 αποθεματικό. Η κρίση έχει φέρει ένα υστέρημα εισόδων της τάξης του 20 - 30% και είμαστε υποχρεωμένοι να εξορθολογήσουμε τις δαπάνες σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Το ΕΒΕΧ δεν μπορεί να λειτουργεί και να ικανοποιεί δράσεις και αιτήματα όπως έκανε παλιότερα. Τώρα τα αιτήματα πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένα και τεκμηριωμένα. Χρηματοδοτούμε δράσεις που φέρνουν χρήματα στον τόπο όπως το τουρνουά σκάκι στην Παλαιόχωρα, το διεθνές σιρκουί ποδηλασίας κ.ά. Λυπούμαστε, θέλουμε πάρα πολύ, αλλά σε αυτή τη δεδομένη στιγμή δεν μπορούμε να ενισχύσουμε όλους τους φορείς που μας ζητάνε χρήματα», ανέφερε ο κ. Μαργαρώνης.
ΣΤΗ ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥ
Πυρκαγιά έκαψε 50 στρέμματα
Δημοσιεύθηκε στις: 26-07-2012
Ελιές, αμυγδαλιές και χορτολιβαδική έκταση 50 στρεμμάτων κατέκαψε φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στη Σκάφη Ανατολικού Σελίνου.
Η φωτιά αντιμετωπίστηκε άμεσα χάρη στην επέμβαση του πυροσβεστικού κλιμακίου Καμπανού και των πυροσβεστικών οχημάτων του Δήμου, ενώ πολύ μεγάλη ήταν η κινητοποίηση όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων του Νομού.
«Για άλλη μια φορά φάνηκε πόσο σημαντική είναι η παρουσία του πυροσβεστικού κλιμακίου του Καμπανού. Τα παιδιά άμεσα ενήργησαν και έδωσαν την πρώτη μάχη με τη φωτιά», δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο αντιδήμαρχος Καντάνου - Σελίνου, υπεύθυνος για το Ανατολικό Σέλινο, κ. Ευτύχης Πυροβολάκης.
Οπως τόνισε ο κ. Πυροβολάκης «στις 12.45 το μεσημέρι φάνηκε ο πρώτος καπνός, ήμουν πολύ κοντά στο σημείο και έσπευσα άμεσα. Η φωτιά ξεκίνησε από τον οικισμό Λουκιανά. Την αντιμετωπίσαμε αμέσως· προλάβαμε γιατί αμέσως επενέβη ένα αυτοκίνητο της Πυροσβεστικής από το πυροσβεστικό κλιμάκιο του Καμπανού και δύο του Δήμου, όπως επίσης και κάτοικοι της περιοχής. Πολύ γρήγορα η Πυροσβεστική κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις της. Το μεσημέρι έφτασε και το ελικόπτερο και μέχρι τις 4 η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και στις 7 (χθες το απόγευμα) είχε σβήσει εντελώς».
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ
Φόβοι για πλημμύρες
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 25-07-2012
Σε αγώνα δρόμου για να 'οχυρωθεί' με αντιπλημμυρικά έργα, να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και να βελτιωθεί η αντιπυρική προστασία καλούνται να επιδοθούν το επόμενο διάστημα οι φορείς της Κισάμου και του Νομού καθώς και οι αρμόδιες Υπηρεσίες. Αυτό τονίσθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Κεφάλι Ιναχωρίου, παρουσία των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων κομμάτων και της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι.
Στην καταγραφή των ζημιών που έκανε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κισάμου και στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσιβουράκης σημειώνεται μεταξύ άλλων:
• H ολική καταστροφή 2 σπιτιών.
• Τα προβλήματα στην στατική επάρκεια 3 σπιτιών και οι ζημιές (μικρότερης εμβέλειας) σε άλλα σπίτια της περιοχής.
• Το κάψιμο 1500 ελαιοδέντρων και 2.500 στρ. συνολικά γεωργικής και δασικής έκτασης.
Από μεριάς του ΕΛΓΑ ο κ. Ψαρουδάκης, ανέφερε πως 5 κτηνοτρόφοι δήλωσαν τον θάνατο 260 ζώων και 2 μελισσοκόμοι την απώλεια 20 μελισσιών, συμπληρώνοντας πως η Υπηρεσία του αποζημιώνει το ζωικό κεφάλαιο. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του κ. Χαλκιαδάκη από τα ΠΣΕΑ αναφορικά με την αποζημίωση σε δέντρα και καρπό, για τα οποία σημείωσε πως υπάρχουν δυνατότητες για ένταξή τους σε σχετικό πρόγραμμα.
Στην εισήγηση της Περιφέρειας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για ένταξη της περιοχής στις πυρόπληκτες αναφέρθηκε ο κ. Βερυκοκίδης υπογραμμίζοντας πως τις επόμενες ημέρες για τις ζημιές στα σπίτια θα βρεθούν μηχανικοί του Υπουργείου προκειμένου να κάνουν τη σχετική καταγραφή.
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ
Προτάσεις αναφορικά με την πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων προστασίας στις ορεινές περιοχές θα κάνει η Δασική Υπηρεσία, ενημέρωσε η προϊσταμένη της κα Σκλαβάκη. Η κα Σκλαβάκη επεσήμανε στους κατοίκους ότι οι αναδασωτέες περιοχές δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι θίγοντας το ζήτημα της υπερβόσκησης, ενώ για την Υπηρεσία τοποθετήθηκε και ο δασολόγος κ. Φωτάκης. Για τα αντιπλημμυρικά ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βουλγαράκης σημείωσε πως όποιες προτάσεις τους έρθουν από τις Υπηρεσίες θα προσπαθήσει να τις χρηματοδοτήσει.
'ΔΥΣΚΟΛΗ ΦΩΤΙΑ'
«Ισως ήταν η πιο δύσκολη πυρκαγιά που έχω αντιμετωπίσει», δήλωσε ο διοικητής της Π.Υ. Κισάμου κ. Μπουντουράκης, υπογραμμίζοντας πως το γεγονός ότι οι άνεμοι ήταν ισχυροί και ξεπερνούσαν τα 8 Μποφόρ αποδείχθηκε 'θείο δώρο', αφού με μικρότερης έντασης ανέμους η φωτιά θα παρέμενε για περισσότερο χρόνο στον οικισμό Παπαδιανά και σήμερα θα θρηνούσαμε θύματα. Ο ίδιος απαντώντας σε παράπονα κατοίκων ότι τις φωτιές μέσα στους οικισμούς τις έσβησαν οι ίδιοι ο κάτοικοι με λάστιχα και δεν φάνηκαν πυροσβέστες απάντησε πως «η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα. Ο καθένας θέλει να σώσει το σπίτι του αλλά ποιος θα λογοδοτήσει αν κάποιος πυροσβέστης έχανε τη ζωή του;». Παράλληλα ζήτησε από τον δήμαρχο Κισάμου να επεκτείνει το δίκτυο υδροάρδευσης στην περιοχή έτσι ώστε να υπάρχει νερό με πίεση. Κάλεσμα στους φορείς να δώσουν έμφαση στην πρόληψη απηύθυνε ο πατήρ Μπαριωτάκης εκπρόσωπος του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου.
ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ
Πολύ λόγος έγινε για το θέμα του ελικοπτέρου, με τους ανθρώπους του Δήμου να επισημαίνουν ότι αν ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή, η φωτιά δεν θα εξαπλωνόταν. Επίσης αναφέρθηκε ότι το μικρό ελικόπτερο Kamov, που ήλθε τη δεύτερη ημέρα και μπορεί να μεταφέρει 5 τόνους νερού αποδείχθηκε ανεπαρκέστατο και ότι στην Κρήτη και στα Χανιά θα πρέπει να τοποθετεί ελικόπτερο βαρέος τύπου που μπορεί να μεταφέρει 10 τόνους νερό.
Μιλώντας για το θέμα της εναέριας πυρόσβεσης ο κ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε στην αλληλογραφία με το Υπουργείο και το αίτημα του από τον Απρίλη για εγκατάσταση ελικοπτέρου στα Χανιά καθώς είναι ο Νομός με τη μεγαλύτερη βλάστηση, το μεγαλύτερο ανάγλυφο και το 48% της έκτασής του είναι Natura. «Η απάντηση του Υπουργείου ήταν ότι δεν έχω μέσα. Αν το κράτος δεν αποφασίσει να αποκεντρώσει τις Υπηρεσίες του στην Αυτοδιοίκηση θα έχουμε τα ίδια φαινόμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αργότερα στους δημοσιογράφους επεσήμανε πως η Περιφέρεια έχει την ευθύνη του συντονισμού των Υπηρεσιών που θα βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς αλλά τον συντονισμό της κατάσβεσης τον κάνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σε αυτό το σημείο άφησε αιχμές και στους δημάρχους λέγοντας πως «οι δήμαρχοι δεν έχουν διαβάσει τα έγγραφα που τους έχω στείλει για την οργάνωση της πρόληψης. Έχουν πάρει ένα μεγάλο κομμάτι της πρόληψης και αυτό πρέπει να το καταλάβουν. Χρηματοδοτούνται για αυτό, ενώ η Περιφέρεια δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ. Επομένως και εθελοντικές οργανώσεις πρέπει να συστήσουν και πυροσβεστικά οχήματα να πάρουν και σκοπιές να βάλουν σε κάθε οικισμό».
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Οι κάτοικοι που πήραν τον λόγο απεύθυναν κυρίως ερωτήματα αναφορικά με τις αποζημιώσεις και πώς θα δωθούν, εξέφρασαν την ανησυχία τους για επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα με τις πρώτες βροχές, ενώ παράλληλα έγινε αναφορά και στην προγενέστερη αντιπυρική οργάνωση της περιοχής. «Εδώ και 8 χρόνια δούλευε το δεύτερο πυροσβεστικό του Δήμου, πήγαινε σε όλες τις φωτιές, 5 άτομα είχαμε τα κλειδιά του και μπορούσαμε να το κινήσουμε άμεσα, εδώ και ενάμιση χρόνο παραμένει εγκαταλελειμμένο και το βράδυ της φωτιάς κινήθηκε στις 10 το βράδυ», ανέφερε κάτοικος, καλώντας τον Δήμο να οργανώσει εθελοντικά κλιμάκια και να τα εξοπλίσει σε κάθε χωριό έτσι όπως γίνονταν επί Δήμου Ιναχωρίου.
ΚΟΜΜΑΤΑ
Στη σύσκεψη συμμετειχαν εκπρόσωποι κομμάτων και των βουλευτών. Ο κ. Στ. Μπαριωτάκης, υπεύθυνος αγροτικού της ΝΔ και εκπρόσωπος του κ. Βολουδάκη ανέφερε πως «ο κ. υφυπουργός δεσμεύεται για όποια πολιτική παρέμβαση χρειασθεί». Ο κ. Σπανουδάκης, εκπρόσωπος του Χ. Μαρκογιαννάκη σημείωσε την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής για το θέμα του ελικοπτέρου υπογραμμίζοντας πως το συγκεκριμένο θέμα είναι το πιο σοβαρό, ενώ ο κ. Παπαδερός εκπρόσωπος του κ. Βιρβιδάκη δήλωσε τη συμπαράστασή του και σημείωσε ως μείζονα τα ζητήματα του εθελοντισμού.
Τον ΣΥΡΙΖΑ, ο τοπικός βουλευτής του οποίου κ. Γιώργος Σταθάκης, είχε επισκεφθεί την περιοχή με κλιμάκιο του κόμματος την περασμένη Παρασκευή, εκπροσώπησαν ο κ. Γ. Ζουρίδης και η κα Β. Βαγιωνάκη. Ο πρώτος αφού στάθηκε στην υπερπροσπάθεια των πυροσβεστών άφησε αιχμές σε βάρος του Δήμου για καμία πρόβλεψη στο θέμα της πυροπροστασίας. Απευθυνόμενος στους κατοίκους εξέφρασε επιφυλάξεις κατά πόσο θα αποζημιωθούν και σημείωσε την ανάγκη άσκησης πίεσης προς την πολιτική εξουσία και για αποζημιώσεις και για το ελικόπτερο.
Από το ΚΚΕ, ο κ. Τ. Δημουλάς, αναφέρθηκε στην ερώτηση των βουλευτών του κόμματος στη Βουλή για τη φωτιά και τόνισε πως με την καταστροφή που προκλήθηκε οι κάτοικοι της περιοχής θα μείνουν για 6 - 7 χρόνια χωρίς εισόδημα. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας. Τέλος, στη συνάντηση παραβρέθηκαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Σημαντηράκης και Κονταξάκης. «Το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας θα το βρούμε μπροστά μας. Αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα κινδυνεύουμε τον χειμώνα να υποστούμε πιο μεγάλες ζημιές από αυτές που προκάλεσε η πυρκαγιά», ανέφερε ο κ. Σημαντηράκης, ενώ ο κ. Κονταξάκης υπογράμμισε πως «καταγόμενος από την περιοχή του Ιναχωρίου παρακάλεσα για τον σωστό συντονισμό όλων των εμπλεκομένων, ώστε σύντομα η ζημιά να αποκατασταθεί».
Εντονη αντιπαράθεση και επεισόδιο
Σε καταγγελίες σε βάρος της Δημοτικής Αρχής για μεγάλες ελλείψεις στην πυροπροστασία αλλά και μη αξιοποίηση των σχετικών πόρων προχώρησε η αντιπολίτευση, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Μάλιστα σε κάποιο σημείο ο κ. Θοδωρής Σταθάκης, εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης ήρθε στα χέρια με τον κ. Μιχάλη Μουντάκη, δημ. σύμβουλο της Δημοτικής Αρχής και προέδρου της Μονομετοχικής του Δήμου Κισάμου, ωστόσο η παρέμβαση των ψυχραιμότερων έληξε το επεισόδιο.
«Ο Δήμος ενάμιση χρόνο τώρα δεν έχει κάνει καμία σύσκεψη για το θέμα της πυροπροστασίας παρ’ ότι ενοποιήθηκαν 3 Δήμοι με τον "Καλλικράτη" και ο νέος Δήμος Κισάμου έχει μια τεράστια έκταση. Δεν έχει κάνει τίποτα, πέρα του να ορίσει έναν δημοτικό σύμβουλο ως υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας και χωρίς αρμοδιότητες και ο άνθρωπος κινδυνεύει να μπλέξει χωρίς να φταίει. Σίγουρα δεν θα κατηγορήσω τη Δημοτική Αρχή ότι φταίει για τη φωτιά, δεν μπορεί να το κάνει κανείς, δεν είναι λογικό. Όμως η Δημοτική Αρχή και ο κ. δήμαρχος έχουν ευθύνη γιατί δεν προχώρησαν σε μέτρα πρόληψης», ανέφερε ο κ. Σταθάκης. Στη συνέχεια σημείωσε πως «πριν από έναν χρόνο ακριβώς τον Ιούλιο του 2011 ήρθε χρηματοδότηση στον Δήμο μας με 62.000 ευρώ για Πολιτική Προστασία. Το θέμα εισήχθη στο Δ.Σ. και αναβλήθηκε από τη Δημοτική Αρχή και ξαναήρθε μετά από ενάμιση μήνα. Η Δημοτική Αρχή επέλεξε να κατανείμει σε κάποιες δράσεις τα χρήματα. Σας πληροφορώ ότι τα χρήματα είνα ακόμα αδιάθετα στο ταμείο του Δήμου! Από τα 62.000 τα 45.000 ευρώ είναι στο ταμείο του Δήμου! Σε αδιάθετες δράσεις! Αυτό είναι το λυπηρό. Ζητάμε από την Πολιτεία να μας στείλει λεφτά και δεν είμαστε έτοιμοι και ικανοί να τα απορροφήσουμε. Για τα φετινά λεφτά έχουν έρθει άλλες 49.000 ευρώ στον Δήμο εδώ και 10 μέρες και ο δήμαρχος δεν το γνωρίζει! Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τους κατοίκους και ο Δήμος να αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού». Απαντώντας στον κ. Σταθάκη, ο δήμαρχος Γιώργος Μυλωνάκης τόνισε: «Δεν ερχόμαστε στα αποκαΐδια να κάνουμε ψηφοθηρία. Τα έργα έχουν ανατεθεί και δεν έχουν φύγει από το ταμείο του Δήμου τα χρήματα, γιατί πρώτα εκτελούνται τα έργα και μετά πληρώνουμε. Είναι καθαρισμοί όπου χρειάζεται και άλλα έργα. Τα δε λεφτά τα φετινά. Σήμερα Τρίτη (σ.σ. χθες) μπήκαν στο ταμείο του Δήμου. Δεσμεύτηκα ότι θα δοθούν στην περιοχή ώστε να κάνουμε έργα υποδομής για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα». Από τη μεριά του ο κ. Μιχάλης Μουντάκης, αντιδήμαρχος Κισάμου, υπογράμμισε: «Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι κάποιοι επιθυμούν να κάνουν πολιτική με όπλο τα αποκαΐδια και τις στάχτες της φωτιάς. Ειπώθηκε ότι δεν ήρθε το μικρό πυροσβεστικό του Δήμου την ώρα της φωτιάς. Ηρθε από την πρώτη στιγμή, το ότι δεν μπόρεσε να συμβάλει στο σβήσιμό της σημαίνει ότι ήταν μια φωτιά πρωτόγνωρη που επεκτάθηκε με τρομακτικές διαστάσεις. Το μεγάλο πυροσβεστικό του Δήμου ήρθε με καθυστέρηση. Η φωτιά όμως δεν επεκτάθηκε επειδή δεν ήρθε το μεγάλο πυροσβεστικέ. Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα και δεν μπορούσαν να τη σβήσουν όλα τα οχήματα της Πυροσβεστικής. Ζήσαμε μια πρωτοφανή φωτιά με μεγάλες δυσκολίες με 10 Μποφόρ. Είναι άσχημο κάποιοι να θέλουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τη φωτιά αυτή».
Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012
Ανάγκη για διαβάσεις
Δημοσιεύθηκε στις: 25-07-2012
Μελέτες για την κατασκευή διαβάσεων στο εθνικό οδικό δίκτυο που βρίσκεται στα όριά του ετοιμάζει ο Δήμος Αποκορώνου. Επιβεβλημένο έργο που θα έπρεπε να γίνει όχι χθες... αλλά πριν δεκαετίες. Οποιος έχει ταξιδέψει, ειδικά βραδινές ώρες, τόσο στο ύψος του Καβρού, στη διασταύρωση της Γεωργιούπολης κυρίως, αλλά και των Βρυσών και του Φρε δευτερευόντως, είναι αδύνατον να μην έχει δει να πετιούνται από αριστερά και δεξιά τουρίστες που απλά προσπαθούν να περάσουν στην αντίθετη πλευρά! Μάλιστα δεν έχει περάσει πολύ καιρός που ένα νέο παιδί έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια να κατευθυνθεί στο αντίθετο ρεύμα στο ύψος των Βρυσών κατεβαίνοντας από λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Ας ελπίσουμε, αφού το έργο φαίνεται να δρομολογείται, να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα για το καλό όλων μας!
Γ.ΚΩΝ.
Τρίτη 24 Ιουλίου 2012
Παράνομες διαβάσεις
Δημοσιεύθηκε στις: 24-07-2012
Πριν από μία δεκαετία η τότε Περιφέρεια με μια μεγάλη σε έκταση επιχείρηση είχε κλείσει δεκάδες παράνομες διαβάσεις που οδηγούσαν στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου. Διαβάσεις πραγματικές καρμανιόλες, λίαν επικίνδυνες για τους οδηγούς, στις οποίες είχαν καταγραφεί πάρα πολλά ατυχήματα.
Μια δεκαετία μετά ορισμένες εξ αυτών κάνουν και πάλι την... εμφάνισή τους καθώς ασυνείδητοι συμπολίτες μας, σκεπτόμενοι μόνο την ευκολία τους, έχουν αφαιρέσει τμήματα της μπαριέρας σε διάφορα σημεία. Οπως αυτό που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός των 'Χ.Ν.' ανάμεσα σε Βρύσες και Γεωργιούπολη. Οι αρμόδιοι οφείλουν άμεσα να επέμβουν και να προχωρούσαν στο κλείσιμο όλων των παράνομων διαβάσεων πριν να θρηνήσουμε κάποιο θύμα.
Γ.ΚΩΝ.
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Κρατική... υποχρηματοδότηση
Δημοσιεύθηκε στις: 24-07-2012
'Στραγγαλισμένοι' παραμένουν οι Δήμοι καθώς το κράτος, καθόλη τη διάρκεια του 2012, ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του με το... σταγονόμετρο. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Δήμου Αποκορώνου που δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) για το 2012.
Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος κ. Γρηγόρης Μαρκάκης περιέγραψε την πολύ δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος.
«Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι είναι πολύ μειωμένοι εν συγκρίσει με το 2009 και 2010 σε ποσοστό της τάξης του 50%, αλλά και η ΣΑΤΑ είναι μειωμένη κατά 55%. Μέχρι τώρα προσδοκούσαμε από τη ΣΑΤΑ ένα ποσό της τάξης των 600.000 ευρώ και δεν έχουμε πάρει ούτε μια δόση για το 2012. Αυτό είναι κυρίαρχο θέμα σε ό,τι αφορά την επιβίωση των Δήμων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προχωρούν έργα όπως τα ΟΣΑΠΥ».
Παράλληλα ο κ. Μαρκάκης αναφέρθηκε και στο νομοθετικό πλαίσιο αδειοδοτήσεων των έργων, το οποίο όπως τόνισε βάζει εμπόδια στη λειτουργία των Δήμων. «Δεν είναι δυνατόν για μικρές αναπλάσεις, π.χ. για πλατείες, να ζητούνται τόσες πολλές αδειοδοτήσεις έτσι ώστε να μην μπορούμε να προχωρήσουμε τα έργα αυτά. Πρέπει να δούμε πώς θα συνεργαστούμε με τις Υπηρεσίες, ώστε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια προχώρησε σε έναν 'μίνι - απολογισμό' των τελευταίων εξελίξεων στον Δήμο Αποκορώνου:
• ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗΣ: «Είμαστε σε καλό δρόμο, προσδοκούμε ότι μέσα στον Σεπτέμβρη θα έχουμε δημοπρατήσει. Είμαστε σε τελικό στάδιο, τα διαδικαστικά θέματα επιλύονται και πιστεύουμε ότι το έργο θα προχωρήσει».
• ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΛΥΒΩΝ: «Θέλουμε την επέκταση και την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού. Είχαμε ένα ζήτημα σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά· προσπαθούμε να το λύσουμε».
• ΠΑΡΑΛΙΕΣ: «Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με τη διαχείριση των παραλιών και είναι γνωστό το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα. Οι δημότες πρέπει να ανταποκρίνονται στις οφειλές τους όπως και οι επιχειρηματίες που έχουν τραπεζοκαθίσματα. Εμείς δεν έχουμε Δημοτική Αστυνομία και προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα εκ των ενόντων, να στήσουμε Δημοτική Αστυνομία με αποσπάσεις από άλλες περιοχές».
• «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ»: «Εχουμε εντάξει στο 'Πράσινο Ταμείο' 3 έργα, με τις αναπλάσεις των πλατειών σε Βάμο, Γαβαλοχώρι και Κόκκινο Χωριό, με 500.000 ευρώ. Το ποσό των 400.000 ευρώ έχουμε εντάξει στο τμήμα αυτό που έχει να κάνει με την εξοικονόμηση ενέργειας σε 4 σχολεία Φρε, Εμπροσνέρου, Βάμου και Γαβαλοχωρίου».
• ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ: «Εκπονούμε μελέτες που έχουν ενταχθεί στον σχεδιασμό της Περιφέρειας με 1,5 εκατ. ευρώ για τις δύο γέφυρες του Δέλφινα και τη δημιουργία διαβάσεων πάνω στην εθνική οδό. Επίσης προχωρά ο δρόμος του Ξηροστερνίου, έργο ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα τελειώσει και η γέφυρα της Αλμυρίδας».
• ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Αναφορικά με το πρόγραμμα «Κοινωνικής εργασίας» του Δήμου ο κ. Μαρκάκης ανέφερε πως «είναι πολύ καλό πρόγραμμα και θεωρούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν τέτοια προγράμματα προς τους Δήμους για να καταπολεμηθεί η ανεργία που μαστίζει τον τόπο».
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
«Τα νερά πρέπει να τα διαχειρίζεται o Δήμος, δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό», ανέφερε ο κ. Μαρκάκης, ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για αδράνεια του Δήμου στο θέμα της διαχείρισης των νερών του Αποκόρωνα. Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακούγονται για ιδιωτικοποίηση του νερού, στην οποία θα συμβάλει η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης σε επίπεδο Κρήτης, ο κ. Μαρκάκης υπογράμμισε πως «από ό,τι πληροφορούμαι θα ιδιωτικοποιηθούν οι ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα. Για τα δικά μας νερά μπορώ να πω ότι ανήκουν στον λαό, στους δημότες και στον τόπο και δεν παίρνονται έτσι εύκολα».
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)