Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

Οίνος ευφραίνει... τουρίστες

Τα θεμέλια για οινοτουρισμό βάζει το Δίκτυο Οινοποιών Δυτικής Κρήτης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κώνστας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Πάνω, ο πατέρας  Αμφιλόχιος στο κελάρι του  μοναστηριού της Αγίας  Τριάδας. Δεξιά από το  οινοποιείο Λουπάκη
«Στο εξωτερικό τα οινοποιεία πουλάνε το 60% της παραγωγής τους στους τουρίστες που τα επισκέπτονται. Γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς αυτό;» αναρωτιέται ο Νίκος Καραβιτάκης, οινοποιός και μέλος του Δικτύου Οινοποιών Δυτικής Κρήτης που δραστηριοποιείται σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Ήδη έξι οινοποιεία- κυρίως στον Νομό Χανίων- έχουν διαμορφώσει επισκέψιμους χώρους, μικρά μουσεία οίνου, ξενώνες, αξιοποιούν λαογραφικό υλικό της Κρήτης και εκσυγχρονίζουν τις κάβες τους και τους χώρους παλαίωσης. Είναι οινοποιεία που προφέρονται ακόμη και για... διακοπές. «Το κόστος είναι μεγάλο, μεγαλύτερο από ένα εκατομμύριο ευρώ και πολλοί οινοποιοί το σκέφτονται, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο», λέει ο Νίκος Καραβιτάκης που εδώ και μια δεκαετία διατηρεί οινοποιείο στα Ποντικιανά Κολυμβαρίου. «Μέχρι τον Μάιο θα έχουμε ακόμα ένα χώρο επισκέψιμο, συνολικά πάνω από 300 τ.μ. Ο επισκέπτης θα μπορεί να δει τον τρόπο παραγωγής του κρασιού, αλλά και να δοκιμάσει κάποιο από τα επτά κρασιά που παράγουμε», υπογραμμίζει ο Αντώνης Πνευματικάκης που μαζί με τον αδελφό του Μιχάλη διατηρούν οινοποιείο στον Δραπανιά Κισσάμου.

Ο Θεόδωρος Μανουσάκης διαθέτει οινοποιείο στον Βατόλακκο Μουσούρων, για τη λειτουργία του υπεύθυνη είναι η κόρη του Αλεξάνδρα Μανουσάκη. «Τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν το 1993 και η πρώτη παραγωγή ήλθε το 1997. Παράγουμε αποκλειστικά βιολογικά κρασιά που προέρχονται από δικά μας αμπέλια 130 στρεμμάτων». Η ξενάγηση γίνεται από τους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους του οινοποιείου. Το οινοποιείο και οι χώροι φιλοξενίας οικοδομήθηκαν με βάση την ντόπια αρχιτεκτονική και βρίσκονται μέσα στο κτήμα της οικογένειας, ανάμεσα σε ελιές και πορτοκαλιές.

Το μοναστήρι
«Εδώ και μια δεκαετία το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας ασχολείται με την τυποποίηση και την εμπορία κρασιού», σημειώνει ο πατέρας Αμφιλόχιος. Όλα τα κρασιά είναι βιολογικά και προέρχονται εξ ολοκλήρου από τους αμπελώνες του μοναστηριού. Κάθε χρόνο παράγονται συνολικά περίπου 150.000

φιάλες κρασιού από τα 160 στρέμματα αμπελιών. Πριν από τρία χρόνια άρχισε η ανάπλαση χώρων του μοναστηριού προκειμένου να δημιουργηθούν οι κάβες και ο χώρος υποδοχής επισκεπτών.

«Έχει ωριμάσει ο καιρός ώστε όλα τα οινοποιεία στον Νομό Χανίων να είναι επισκέψιμα» λέει ο Αντώνης Ντουράκης του ομώνυμου οινοποιείου, που είναι από τα πρώτα που άνοιξαν και δέχθηκαν κοινό το 1988. Οι αμπελώνες του οινοποιείου εκτείνονται σε 20 στρέμματα. «Τα σχέδια ώστε το οινοποιείο να είναι επισκέψιμο υπήρχαν από την αρχή. Έτσι όταν άρχισε να κτίζεται διαμορφώθηκε ο πρώτος όροφος ως χώρος οινογευσίας. Τα τελευταία έξι- επτά χρόνια συστηματικά δεχόμαστε και ξεναγούμε τουρίστες» συμπληρώνει.


Και τοπικοί μεζέδες στην ξενάγηση

Οι επισκέψεις σε όλα τα οινοποιεία γίνονται ύστερα από προσυνεννόηση και είναι δωρεάν, ενώ προσφέρονται ακόμη και σε μικρές ομάδες ή μεμονωμένους επισκέπτες. Οι επισκέπτες δοκιμάζουν τα κρασιά συνοδεία τοπικών μεζέδων και είναι στη διακριτική τους ευχέρεια να αγοράσουν φεύγοντας.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΚΗ
Τηλ.: 28220-31.740, www.pnevmatikakis.com.gr ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ
Τηλ.: 28219-63.572, www.agiatriada-chania.gr ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΝΤΟΥΡΑΚΗ
Τηλ.:28250-51.761, www.dourakiswinery.gr ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΚΑΡΑΒΙΤΑΚΗ
Τηλ.: 28210-23.381, email: karavitakis@hotmail.com. ΚΤΗΜΑ ΛΟΥΠΑΚΗ
Τηλ.: 28240-91.111, loupakis@otenet.gr ΝΟSΤΟS ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ
Τηλ.: 28210-78.787, www.nostoswines.com
Διαμονή 4 αστέρων στη Μέκκα του οινοτουρισμού

ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ από τους περισσότερους η Μέκκα του οινοτουρισμού. Στα βόρεια της Ιταλίας, η Τοσκάνη προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη που αγαπούν το κρασί. Άλλωστε, η περιοχή φημίζεται για τα 39 διαφορετικά είδη οίνου με ονομασία προέλευσης.

Σταθμός για τους οινόφιλους είναι η περιοχή του Chianti Classico, που φημίζεται ιδιαίτερα για τα κόκκινα κρασιά της.

Από τα πιο φημισμένα οινοποιεία στα οποία μπορεί κανείς να διανυκτερεύσει είναι το Capanelle, παρ΄ όλο που η ετήσια παραγωγή του αγγίζει μόλις τις 70.000 φιάλες. Αλλά και το οινοποιείο Dievole, το οποίο εκτός από τις ξεναγήσεις στους αμπελώνες προσφέρει και διαμονή 4 αστέρων στους επισκέπτες.

Όσο για το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι... οινοτουρίστες είναι μάλλον τσουχτερό, αφού για μία διανυκτέρευση οι τιμές ξεκινούν από 105 ευρώ και φθάνουν τα 430 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου