Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΑΚΤΩΝ

















ΒΟΡΕΙΕΣ ΑΚΤΕΣ ΤΟΥ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Προχωράει η διάβρωση-σημειωτόν η αποκατάσταση





Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Με βήματα...σημειωτόν προχωράει η αποκατάσταση των ακτών του Ν. Χανίων που έχουν πληγεί από τη διάβρωση. Η μείωση του μεγέθους των παραλιών, για την οποία ευθύνεται το κτίσιμο δίπλα στη θάλασσα και οι παρανόμες αμμολιψίες, μεγενθύνεται παρά τις κατα καιρούς διακηρύξεις των αρμόδιων φορέων ότι "το πρόβλημα είναι σοβαρό" και θα κάνουν ότι μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν έχει γίνει ούτε το πρώτο βήμα, εμπλουτισμός των παραλιών που έχουν πρόβλημα (Πλατανιάς) δεν έχει γίνει καθώς η όλη προσπάθεια "σκοντάφτει" στην Ελληνική γραφειοκρατία. Παράλληλα όμως δεν προχωράει τίποτα και στο θέμα της επιστημονικής έρευνας και μελέτης του φαινομένου της διάβρωσης.
"Δυστυχώς αν και το πρόβλημα φάνηκε σε όλο του το μέγεθος μετά την μεγάλη καταιγίδα του 2006 και τις ζημιές που προκλήθηκαν στο Κολυμβάρι, τίποτα το ουσιαστικό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα" τονίζει μιλώντας στα "Χ.Ν." ο κ. Κώστας Συνολάκης, υπεύθυνος του εργαστηρίου φυσικών καταστροφών και παράκτιας μηχανικής του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή την απότομη άνοδο της στάθμης στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο που προκάλεσε έντονη ανησυχία στους επιστήμονες. Παρότι το πρόβλημα είναι γνωστό στις βόρειες ακτές της Κρήτης δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη.
ΛΙΜΑΝΙ ΧΑΝΙΩΝ
"Πρέπει να γίνουν μακροχρόνιες μετρήσεις κυμάτων σε βάθος χρόνου. Με το περίεργο φαινόμενο που είχαμε τον τελευταίο μήνα και την άνοδο της στάθμης χάσαμε την ευκαιρία να δούμε πως αντιδρούν οι ακτές. Είναι αστείο στα Χανιά που τα κύματα σκάνε πάνε στο Φιρκά και τον Φάρο να μην έχουμε ένα μετρητή να μελετήσουμε την ένταση και τη συχνότητα τους. Δεν υπάρχει παλιρροιογράφος. Με όλα τα εκατομμύρια που έχουν δωθεί για λιμενικά έργα δεν φρόντισαν να αποκτήσουν ούτε ένα σύστημα καταγραφής των κυμάτων" υπογραμίζει ο καθητητής του Πολυτεχνείου. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και για τον Πλατανιά και το Κολυμβάρι όπου το πρόβλημα είναι διαπιστωμένο. " Μας λείπει μια συνολική έρευνα για το τι ακριβώς γίνεται. Υπάρχουν συστήματα στη Βόρεια Ευρώπη, στην Καλιφόρνια, στην Φλόριντα όπου τοποθετείται μια κάμερα σε ένα σημείο και καταγράφει πλήρως πως αντιδρά τοπικά η ακτογραμή σου. Αυτό βοηθάει στο να κάνεις αξιόπιστες εκτιμήσεις. Ούτε και αυτό το έχουμε. Δυστυχώς θα πρέπει να έχουμε άλλη μια καταστροφή για να κινηθούν οι αρμόδιοι φορείς" υπογραμμίζει ο κ. Συνολάκης.
Η ΑΝ. ΚΡΗΤΗ
Την ίδια στιγμή στην Ανατολική Κρήτη, η Νομαρχία Λασιθίου ανέθεσε στο Πολυτεχνείο Κρήτης μια μελέτη αποτύπωσης του προβλήματος στις ακτές της επικράτειας της θορυβημένη από τα προβλήματα με τη διάβρωση των ακτών. "Αναλάβαμε να κάνουμε μια μελέτη αποτύπωσης του προβλήματος για να τους προτείνουμε σε ποιά σημεία θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις. Πήγαμε σε 35 σημεία στο Λασίθι και στο Νότιο Ηράκλειο. Παρόλο που υπάρχουν πολλά φαράγγια και μάλιστα χωρίς φράγματα που να εμποδίζουν την κάθοδο του νερού, οι παραλίες εξαφανίζονται. Μάλιστα σε μερικά σημεία (Τσούτσουρος, Μύρτως) έχουν κτήσει πολύ υψηλούς κρηπιδότοιχους τους οποίους και υποσκάπτει η θάλασσα. Δυστυχώς σε αυτό φταίει το ότι έχουν γίνει κάποια λιμάνια κυριολεκτικά ...με το μάτι. Ανατολικά της Ιεράπετρας το πρόβλημα είναι τεράστιο. Δεν έχουμε ολοκληρώσει τη δουλειά μας αλλά ευτυχώς η κατάσταση στα νότια παράλια φαίνεται αναστρέψιμη. Ωστόσο ανάλογες έρευνες πρέπει να γίνουν για όλη την Κρήτη. Και αυτό γιατί π.χ. στα Χανιά βλέπουμε η παραλία της Παλαιάς Αμμου που ήταν πολύ μεγαλύτερη ότι "φαγώθηκε" γιατί κτίσθηκε όλη η Παλαιόχωρα. Κάτι ανάλογο έγινε και στην Αγ. Ρουμέλη όπου πάρθηκε άμμος από την παραλία προκειμένου να κάνουν κάποιες εργασίες στην περιοχή στο παρελθόν" αναφέρει ο κ. Συνολάκης.
Το εργαστήριο του Πολυτεχνείου Κρήτης επισημαίνει πως δεν μπορεί να γίνονται έργα ανάπλασης ακτών χωρίς πρώτα να έχει μελετηθεί η συμπεριφορά της θάλασσας και οι επιπτώσεις των έργων στις παραλίες."Φτιάχνουν δρόμους δίπλα στην παραλία, για να τους προστατεύσουν βάζουν τσιμεντένια τείχη προκειμένου η κίνηση οχημάτων να γίνεται άνετα. Οπου έγινε αυτό είχαμε καταστροφές γιατί όχι μόνο χάνεται απότομα ένα μεγάλο κομμάτι της παραλίας αλλά και ο τσιμεντένιος τοίχος εμποδίζει την κίνηση των θαλάσσιων ρευμάτων, την φυσική ροή της θάλασσας που αρχίζει να τον υποσκάπτει. Η προχειρότητα αυτή είναι απίστευτη" υπογραμμίζει ο κ. Συνολάκης.





Παραλία Πλατανιά


Ειδικά σε ότι αφορά την παραλία του πιο τουριστικού Δήμου του Ν. Χανίων, αυτή του Πλατανιά και ειδικά στο σημείο της ανατολικά του λιμανιού που εδώ και μερικά χρόνια η άμμος έχει υποχωρήσει αποκαλύποντας τον βράχο δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη. Νομαρχία και ΟΑΔΥΚ ξεκίνησαν μια προσπάθεια για τον εμπλουτισμό της παραλίας με άμμο (5.000 κυβικά) ωστόσο και αυτή προσέκρουσε στην ελληνική γραφειοκρατία καθώς απαιτούνται μια σειρά από εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Κτηματική Υπηρεσία). "Δεν έχει γίνει τίποτα για το θέμα αυτό και ανησυχούμε έντονα" αναφέρει ο δήμαρχος Πλατανιά Γ. Τσαγκαράκης, ο οποίος και τονίζει πως " από το Πολυτεχνείο έχουν γίνει προτάσεις για το πως μπορεί να αντιμετωπισθεί η διάβρωση των ακτών και τι μπορούμε να κάνουμε. Πρέπει να δούμε πως θα υλοποιήσουμε αυτές τις προτάσεις, να γίνει μια σοβαρή μελέτη για όλο τον βόρειο άξονα πριν να είναι αργά" καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου