Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΕΒΡΑΙΚΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ


ΧΑΝΙΑ

Για δεύτερη φορά έβαλαν φωτιά στην εβραϊκή Συναγωγή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κώνστας


▅ Από τη φωτιά στην Εβραϊκή Συναγωγή Ετς Χαγίμ  στην παλιά πόλη των Χανίων καταστράφηκαν  σπάνια βιβλία και αρχειακό υλικό
ΣΤΟΧΟΣ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ έγινε για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα έντεκα ημερών η εβραϊκή Συναγωγή Ετς Χαγίμ στην παλιά πόλη των Χανίων τα ξημερώματα του Σαββάτου. Από τη φωτιά καταστράφηκαν σπάνια βιβλία και αρχειακό υλικό. Το γεγονός αυτό προκάλεσε οργή αλλά και έντονο προβληματισμό στην εβραϊκή κοινότητα των Χανίων, ενώ συνδέεται, σύμφωνα με την αστυνομία αλλά και φορείς της πόλης, με το μπαράζ των ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο δίμηνο.

Περίπου στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου άγνωστοι μπήκαν στη Συναγωγή παραβιάζοντας ένα παράθυρο της αυλής.

Την πυρκαγιά έσβησε τελικά η Πυροσβεστική γύρω στις 4.30

τα ξημερώματα και το γεγονός ότι δεν επεκτάθηκε ήταν σωτήριο για ολόκληρη την Παλιά Πόλη των Χανίων. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Συναγωγής Νίκο Χαννάν Σταυρουλάκη, ένα μεγάλο μέρος του αρχείου της Συναγωγής έγινε στάχτη και μαζί με αυτό σπάνια θρησκευτικά βιβλία, το μουσικό αρχείο- με σπάνιες ηχογραφήσεις από θρησκευτική μουσική- δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και σημαντικό μέρος όλης της Συναγωγής.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο κ. Σταυρουλάκης ανέφερε ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου άκουσε τον συναγερμό της Συναγωγής και μόλις έφθασε αντίκρυσε την πυρκαγιά που είχε πάρει ήδη διαστάσεις: «Ήταν μεγάλη πυρκαγιά. Είναι παράξενο όμως που δεν υπήρχε ασφάλεια εδώ», ανέφερε τονίζοντας ότι έπειτα από την πρώτη επίθεση στις 6 Ιανουαρίου είχε επισημανθεί η ανάγκη για φύλαξη.

Ο κ. Σταυρουλάκης πρόσθεσε ότι η επίθεση στη Συναγωγή δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο συμβάν, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί στα Χανιά και άλλα ανάλογα περιστατικά:

«Είναι πολύ εύκολο να πει κανείς ότι πρόκειται για αντισημιτική επίθεση», είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο πρόσθεσε ότι τους τελευταίους μήνες και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας καταγράφηκαν επιθέσεις σε εβραϊκές Συναγωγές, νεκροταφεία και μνημεία: «Μέχρι στιγμής στα Ιωάννινα, τον Βόλο, τη Λάρισα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τους τελευταίους 6 μήνες έχουν γίνει φοβερά επεισόδια», είπε και κάλεσε τους Χανιώτες να αντιδράσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου