Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ-ΜΠΑΝΤΕΣ



Δημιουργοί του ήχου...


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Μικρή,αλλά υπαρκτή η μουσική σκηνή της σύγχρονης electro, pop, ατμοσφαιρικής μουσικής και στα Χανιά. Μια σειρά από σχήματα και project, δημιουργούν, συνθέτουν, επηρεάζουν και επηρεάζονται σε νέους ήχους που αγκαλιάζει ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας.Μια διεισδυτική ματιά σε αυτόν τον πολύχρωμο μουσικό κόσμο επιχειρούμε σήμερα μέσα από τις "Διαδρομές" των "Χ.Ν." παρουσιάζοντας τρεις τέτοιες νέες προσπάθειες.Καλή...ακρόαση!
















VELLO LEAF

Mε dream pop διάθεση




Δέκα χρόνια ζωής συμπληρώνουν οι Vello Leaf, που αποτελούνται απο τους Αποστόλη Λιονουδάκη, Νίκο Γριβάκη και Μιχάλη Κουλιέρη. Ξεκίνησαν ως άλλο ένα σχολικό συγκρότημα της ακολουθώντας τα μονοπάτια του εναλλακτικού ροκ. Σιγά-σιγά άρχισε η διαφοροποίηση και η δημιουργία ενός ξεχωριστού ύφους το οποίο κινείται σε πιο ατμοσφαιρικούς και πειραματικούς ήχους. Ανοίγουμε συζήτηση με τους Αποστόλη και Νίκο...
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ; Σίγουρα όταν αποφασίσαμε να σταματήσουμε διασκευές, να γράψουμε δικά μας κομμάτια και να τα αποδώσουμε ζωντανά.
ΗΧΟΣ-ΣΤΙΧΟΙ ; Η μουσική μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί dream pop και shoegaze . Ο ήχος μας είναι κινηματογραφικός οι στίχοι προσωπικοί και γενικά συναισθηματικοί, υπάρχει μια γενικότερη μελαγχολία στη μουσική μας .
ΣΥΝΘΕΣΗ ; Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που γράφουμε. Υπάρχουν κάποια ολοκληρωμένα κομμάτια, μελωδικά, στιχουργικά από κάποιον από μας και άλλα στα οποία τα δουλεύουμε όλοι μαζί.
LIVE ; Στις ζωντανές εμφανίσεις μας δεν έρχεται κάποιος για να ..κτυπηθεί. Δημιουργείται μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Συνδέουμε τη μουσική με εικόνες, video art. Οποιος δει θα καταλάβει.
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΩΝΗΤΙΚΑ ; Τα χρησιμοποιούμε καθώς ταιριάζουν απόλυτα με τη μουσική μας. Με την Alexandra McKay συνεργαζόμαστε σταθερά αλλά υπάρχουν και άλλες γυνακείες φωνές με τις οποίες συνεργαζόμαστε όπως η Evira από τους Abbie Gale.
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ; Η πρώτη μας δουλειά ήταν το Ε.P. "Morning Star" πριν από 4 περίπου χρόνια που πήρε πολύ καλές κριτικές και συμπεριλήφθηκε στις καλύτερες κυκλοφορίες του 2007 από τους αναγνώστες του μουσικού περιοδικού Sonik. Πρόσφατα κυκλοφορήσαμε το "Tonight, I'm Leaving..." το νέο μας LP. Ο κόσμος μπορεί να ακούσει δειγμα της δουλειάς μας στο διαδίκτυο και να προμηθευτει το LP από τα δισκάδικα.
ΘΕΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ; Το καλύτερο που έχουμε ακούσε είναι ότι από κάποιους που μας λένε πως δεν μπορούν να βρουν κάποιο άλλο συγκρότημα στο οποίο να μοιάζουμε, ότι βρίσκουν ιδιαίτερο το στυλ μας ή άλλο κάποια τραγούδια που τους έχουν αγγίξει...Αυτή είναι και η μεγαλύτερη αναγνώριση.
AΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ; Δεν είχαμε κάτι που να μας ενόχλησε. Μάλλον είναι ευγενικοί μαζί μας (γέλια) . Τα σχόλια αδιαφορίας ίσως κάπου ενοχλούν , μπορεί κάποιος να πει ότι είμαστε υποτονικοί αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μας στεναχωρεί αφού σε κάποιο βαθμο το επιδιώκουμε. Είναι λογικό σε κάποιους να αρέσει σε κάποιους άλλους όχι η μουσική μας.
ΣΤΟΧΟΣ ; Να συνεχίζουμε να παίζουμε τη μουσική που μας αρέσει. Ο κόσμος είναι καλό να ψάχνετε περισσότερο καθώς γίνεται πολύ μεγάλη δουλειά από πολλά συγκροτήματα, διαφόρων είδων και κυκλοφορούν ανεξάρτητα πολύ καλές προσπάθειες. Υπάρχουν πολλές προσπάθειες που αξίζει να ανακαλύψει κανείς και ...ίσως μια από αυτές να είμαστε και εμείς.




Ιnfo



www.velloleaf.gr και http://www.myspace.com/velloleaf. Βίντεο στο http://www.youtube.com/user/VelloLeaf




DALOT

Η τέχνη του ήχου








Dalot είναι το project της Μαρίας Παπαδομανωλάκη. Με ambient ύφος αλλά και άφθονους πειραματισμούς πάνω στην τέχνη του ήχου. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική από μαθητικές μπάντες στα Χανιά στα τέλη της δεκαετίας του ΄90. Από το 2000 άρχισε να ασχολείται ακόμα περισσότερο με τη μουσική ως φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη και από το 2004 στην Αγγλία. Η Μαρία μας εξηγεί τα μυστικά του ιδιαίτερου μουσικού της στυλ.
ΥΦΟΣ ; Μέσα από το project μου ξεκίνησα να δουλεύω πάνω στην τέχνη του ήχου μέσα από εγκαταστάσεις, μουσική για χορό, soundtrack. Από αυτή τη διαδικασία δημιουργήθηκε και το project Dalot με δικές μου καθαά μουσικές.
ΜΟΥΣΙΚΗ ; Εχει σίγουρα μια ambient διάθεση και επιρροές που παραπέμπουν στην κινηματογραφική μουσική. Οι επιρροές μου είναι...χιλιάδες. Μιλάμε για εικόνες από την καθημερινότητα, χρώματα, ήχους. Από την Καλντέρα της Σαντορίνης μέχρι τα urban τοπία στα οποία ζω τα τελευταία 5 χρόνια σε Λονδίνο, Μπράιτον, Νέα Υόρκη. Και φυσικά και ο τόπου μου τα Χανιά που είναι πάντα τόπος αναφοράς για μένα.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ; Πολλές. Συμμετείχα στον ομώνυμο δίσκο από τα "Chromata", είμαι μέλος του σχήματος
"Cloudcub" όπου γράφω στίχους, τραγουδάω, παίζω κιθάρα και άλλα όργανα. Πρόκειται για ένα σχήμα που συνδυάζει electronica, experimental, trip hop, post rock και shoegaze ηχοχρώματα. Επίσης συμμετέχω στο καινούργιο αλμπου των Vello Leaf, ενώ έχω και μια ενεργή δραστηριότητα ως ραδιοφωνική παραγωγούς και τ τελευταία χρόνια έχω συνεργαστεί με τους σημαντικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς πώς τον resonance fm το Λονδίνου όπου κα παρουσίασα εκπομπή με έντονο ελληνικό χρώματα. Τέλος έχω συνεργαστεί και την χορογράφο, Κατερίνα Δινοπούλογ για την παράρασταση της με τίτλο Αmalgam, για την οποία έγραψα και τη μουσική.
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ; Eχω κυκλοφορήσει 3 Ε.Ρ. Πρόσφατα κυκλοφόρησα το Ε.Ρ. Flight Sessions το οποίο όπως με ενημέρωσαν από τη δισκογραφική πηγαίνει πολύ καλά. Eχω μετακομίσει στη Ν.Υόρκη και κατάφερα και έκλεισα ένα συμβόλαιο με την n5MD πολυ γνωστή εταιρεία για το χώρο του ambient με την οποία πιστεύω ότι θα καταφέρω να έχω ένα πιο ολοκληρωμένο άλμπουμ.
ΣΤΟΧΟΣ ; Γενικότερα τα σχήματα μας τα διακρίνει μια ειλικρίνεια και αυτό είνα πολύ σημαντικό κατά την άποψη μου. Να είσαι πρώτα ειλικρινής με τον ευατό σου και αυτό που κάνεις να το κάνεις με την ψυχή σου. Θέλω να συνεχίσω να κάνω αυτό το πράγμα.



Ιnfo

myspace:www.myspace.com/dalot
facebook:http://www.facebook.com/pages/dalot/105743329889
last fm:http://www.last.fm/music/dalot
website: www.voicesoundtext.com




DERGAR


Μουσική της 7ης τέχνης


DERGAR LIVE
Από τη ζωντανή εμφάνιση στη Μόσχα.






“Dergar” είναι το όνομα του σόλο project του Χρίστου Γαρμπιδάκη, που ζει και εργάζεται στα Χανιά. Λάτρης της κινηματογραφικής μουσικής, ξεκίνησε να γράφει μουσική απο το 1994. Κύριο χαρακτηριστικό της μουσικής του Χρήστου ο ατμοσφαιρικός ήχος με τη χρήση υπολογιστή και software synthesizers και άλλων οργάνω. "Η μουσική όταν είναι πάθος θέλει θυσίες" λέει ο Χρήστος, εξηγόντας μας τα σχετικά με τους Dergar ...
ΥΦΟΣ ; Στην αρχή ξεκίνησα με πιο techno διάθεση, είχα μια τάση προς την χορευτική μουσική τελικά όμως...επικράτησαν οι πιο βαθιές επιρροές μου όπως οι Genesis, η ανεξάρτητη σκηνή Joy Division, οι Radiohead οι δικοί μας Χατζηδάκης, Θεοδωράκης, Καραίνδρου. Οι απόπειρες μου περιέχουν όλα αυτά. Αυτό που επιδιώκω να βγάλω μέσα από τις συνθέσεις μου είναι κάτι σαν το "Λιβάδι που δακρύζει" της Καραίνδρου.
ΗΧΟΣ ; Από την κλασσική μου κιθάρα μέχρι τον υπολογιστή μου. Η μελόντικα, ήχους από το περιβάλλον τώρα τελευταία ηλεκτρική κιθάρα και μπάσο. Ολα βέβαια τα παίζω μόνος μου.
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ; Tην πρώτη μου δουλειά ήταν το 2001, η οποία όμως δεν κυκλοφόρησε, έμεινε μόνο για κάποιους φίλους. Ουσιαστικά η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά ήταν το άλπουμ "Fraternity" που επρόκειτο να κυκλοφορήσει σε κάποιες εταιρείες αλλά για κάποιους λόγους δεν έγινε αυτό και από τον περασμένο Οκτώβριο δίνεται δωρεάν από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://dergar.bandcamp.com . Παράλληλα βέβαια έχω συμμετάσχει σε πολές συνεργασίας με άλλα σχήματα και project.
ΣΧΟΛΙΑ ; Αυτό που ακούω από φίλους ότι είναι πολύ ατμοσφαιρική και ότι ταιριάζει πολύ με κινηματογράφο. Και πραγματικά ταιριάζει πολύ με την εικόνα, με ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο.
ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΝΤΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ SOUNDTRACK ; Μια ταινία που μου άρεσε πολύ ήταν η Κορεάτικη "Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας και Ανοιξη". Μια ταινία για την οποία πραγματικά θα ήθελα να φτιάξω τη μουσική.
LIVE ; Μαζί με τους Ιταλούς, καλούς φίλους, τους Port Royal, τους συνόδευσα σε ζωντανές εμφανίσεις τους στο Μιλάνο, την Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα ως special guest.
ΣΤΟΧΟΣ ; Ζω, κοιμάμαι, δουλεύω με μουσική. Πάντα επιδίωκα να γράφω αυτό που μου αρέσει αισθητικά. Δεν απέχω πολύ από αυτό. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι αυτό που εσύ νιώθεις ότι είναι όμορφο και σε ικανοποιεί να αντιλαμβάνεται ότι αγγίζει και άλλους. Επίσης θέλω να συνεχίσω να απολαμβάνω τη μαγεία τη δημιουργίας της μουσικής. Για όσους μπουν στην ιστοσελίδα μου θα με ενδιέφερε μια άμεση επικοινωνία, ένα feedback, κάποιο σχόλιο ακόμα και αρνητικό.


Info
website...http://dergar.bandcamp.com
myspace.... www.myspace.com/dergar

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου