Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Ανάγκη αναβάθμισης αρδευτικού δικτύου

agwgoi1
Στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου αναφέρονται στελέχη του ΟΑΚ και αγρότες στον κάμπο των Χανίων
Στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου αναφέρονται στελέχη του ΟΑΚ και αγρότες στον κάμπο των Χανίων
Την ανάγκη αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου δικτύου άρδευσης σε διάφορα σημεία του κάμπου των Χανίων τονίζουν οι αγρότες, καθώς αυτή τη στιγμή μεγάλοι όγκοι νερού χάνονται εξαιτίας των διαρροών. 
Το θέμα έχει απασχολήσει έντονα τον ΟΑΚ που αυτές τις ημέρες σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ έχει ξεκινήσει μια σειρά από εργασίες αντικατάστασης του δικτύου με αγωγού πολυαιθυλενίου που είναι ανθεκτικότεροι και ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των αγροτών.
«Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μειώσουμε τις απώλειες νερού που είναι και αντιπεριβαλλοντικό και κοστίζει και παράλληλα να μπορέσουμε να αποδεσμεύσουμε τα συνεργεία μας που ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την επιδιόρθωση βλαβών» ανάφερε στα “Χ.Ν.” ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Φ. Καζάσης.
Σύμφωνα με τον κ. Καζάση ο ΟΑΚ έχει ξεκίνησει «μια σειρά στοχευμένων ενεργειών αντικατάστασης παλαιών δικτύων βάση προτεραιοτήτων που βγάζει η Διεύθυνση Διαχείρισης Υδραυλικών και Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ. Παρεμβαίνουμε σε σημεία του δικτύου όπου παρουσιάζονται πολλές ζημιές , όπου οι αγωγοί είναι πεπαλαιωμένοι. Οι εργασίες γίνονται με ίδιους πόρους του ΟΑΚ και γίνονται ανταποδοτικά από τα χρήματα που εισπράττουμε από τους ΤΟΕΒ και τους χρήστες. Αναφέρομαι στους ΤΟΕΒ που συνεργάζονται με τον Οργανισμό, φροντίζουν να πληρώνουν για το νερό που παίρνουν».
Για τις εργασίες αντικατάστασης δεν απαιτούνται εκσκαφές αφού οι αγωγοί πολυαιθυλενίου θα περνάνε μέσα από τους χαλύβδινους υπάρχοντες σωλήνες κάτι που σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων και λιγότερη ταλαιπωρία.
Συνολικά ο ΟΑΚ θα δαπανήσεις 100.000 ευρώ από ίδιους πόρους για αντικαταστάσεις αγωγών σε:
 ΒΡΥΣΣΕΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ: Αντικαθίσταται αγωγός 240 μ. σε ένα σημείο όπου τα σπασίματα ήταν πολύ συχνά και ο ΤΟΕΒ Αγιάς-Κολυμβαρίου είχε ζητήσει την παρέμβαση του Οργανισμού. Τοποθετείται σωλήνας Φ-200, πολυαιθυλενίου.
• ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΠΛΑΤΑΝΙΑ: Αντικαθίσταται αγωγός 25μ. που ξεκινάει από την δεξαμενή με αγωγό πολυαιθυλανίου Φ-355. Ο παλιός αγωγός παρουσίαζε πολύ συχνά προβλήματα.
• ΠΕΡΒΟΛΙΑ: Θα γίνουν αντικαταστάσεις αγωγών στα Περβόλια.
• ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ: Θα προχωρήσουν εργασίες και σε διάφορα σημεία του Αποκόρωνα.
Σε δεύτερη φάση αναμένονται επιπλέον εργασίες. Ωστόσο οι ίδιοι πόροι του ΟΑΚ δεν αρκούν προκειμένου να αντικαταστήσουν ένα δίκτυο που είναι πολύ παλιό.
Όπως εξηγεί ο κ. Γ. Μυλωνάκης από τα συνεργεία επισκευών του ΟΑΚ «από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 που μπήκαν αυτοί οι αγωγοί δεν αντικαταστάθηκαν. Κάτι πήγε να γίνει στις αρχές της δεκαετίες του ΄90 αλλά προέκυψαν άλλα θέματα και δεν έγινε η αντικατάσταση». Μας δείχνει μάλιστα στο σημείο που είναι σε εξέλιξη οι εργασίες στις Βρύσσες Κυδωνίας το οδόστρωμα που σε μια απόσταση 100 μέτρων έχει πάνω από 4 “μπαλώματα”. «Δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να προσπαθήσουμε να επιδιορθώσουμε τις συνεχείς διαρροές» αναφέρει.
Ρωτάμε τον κ. Καζάση για το αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός του ΟΑΚ για να προχωρήσει σε μια μεγάλη αντικατάσταση των δικτύων με αντίστοιχη χρηματοδότηση. «Δυστυχώς ο ΟΑΚ δεν έχει τη δυνατότητα να μπει σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα όπως ο “Φιλόδημος” καθώς δεν είναι δικαιούχος, το ΕΣΠΑ επίσης δεν θεωρεί επιλέξιμη δαπάνη την αντικατάσταση δικτύων επομένως πάμε ή ανταποδοτικά ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Έχουμε καταθέσει μια πρόταση στο Υπουργείο Υποδομών για να μας χρηματοδοτήσει την αντικατάσταση αγωγών και ελπίζουμε να έχουμε θετική απάντηση» σημειώνει.


«Οι αγρότες ζημιώνονται από το κακό αρδευτικό δίκτυο»
«Το αρδευτικό δίκτυο στο κάμπο των Χανίων έχει προ πολλού περάσει τα όρια ζωής του. Είναι πάνω από 35 ετών και έχουμε πάρα πολλές ζημιές και διαρροές» δηλώνει ο αγρότης και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αγιάς-Κολυμπαρίου Μανώλης Βαρουξάκης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι ειδικά σε εποχές λειψυδρίας είναι απαράδεκτο να χάνεται νερό. « Φέτος είχαμε μια πολύ ξηρή χρονιά. Οι βλάβες και οι απώλειες στο δίκτυο ήταν πολλές και την ίδια στιγμή το φράγμα του Βαλσαμιώτη που έγινε για να δώσει λύσης είναι “τρύπιο” και πρέπει η Περιφέρεια να αναλάβει τις ευθύνες της. Κάτω από αυτές τις συνθήκες πως θα υπάρξει αγροτική παραγωγή; Δεν μας φτάνει η υπερφορολόγηση των αγροτών και το ότι πρέπει να δίνουμε το 50% και πλέον του εισοδήματος μας αλλά είμαστε αντιμέτωποι και με το θέμα του αρδευτικού δικτύου που θα έπρεπε να είχε αντικατασταθεί εδώ και χρόνια» είπε ο κ. Βαρουξάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου