Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016
ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ
“Πάγωσαν” τα έργα στα Τοπόλια
Σε απόγνωση οι κάτοικοι της περιοχής
«Μας έκοψαν τις ελιές, χάλασαν τους δρόμους και δεν μπορούμε να πάμε στις περιουσίες μας και την ίδια στιγμή οι εργασίες έχουν σταματήσει εδώ και έναν χρόνο, ενώ τα χρήματα υπάρχουν… Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;». Κάτοικοι των Τοπολίων και των γύρω χωριών είναι ανάστατοι για το έργο της παράκαμψης Τοπολίων προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, το οποίο ξεκίνησε το 2014, αλλά εξαιτίας μίας δικαστικής διαμάχης τράπεζας και εργολάβου παραμένει ημιτελές. «Με το που μπήκε ο εργολάβος ξεκίνησε το κόψιμο των ελαιοδέντρων για να περάσει ο δρόμος.
PrevNext
Χάσαμε δύο βεντέμες, θα χάσουμε και τη φετινή σοδειά, δεν έχουμε πληρωθεί ακόμα την αποζημίωση και πάλι… δρόμος δεν υπάρχει» λέει ο Γιώργος Πατεράκης, κάτοικος της περιοχής, συμπληρώνοντας πως οι κάτοικοι ανησυχούν μήπως τελικά το έργο δεν γίνει! «Με το να ξεκινήσουν τα έργα και να μην ολοκληρωθούν έχουν αλλοιωθεί τα γεωλογικά στοιχεία της περιοχής, έχουν χαλάσει οι δρόμοι, τα χαντάκια, άλλαξαν οι ροές των νερών όταν βρέχει, δεν μπορείς να πας στην περιουσία σου.
Υπήρξαν άνθρωποι που τους κόπηκαν 200 ελιές, που τώρα δύο χρόνια θα μπορούσαν να μη χάσουν το λάδι τους. Και τώρα βρισκόμαστε σε αυτό το χάλι» είναι τα λόγια του Φώτη Περράκη. Το ζήτημα της επικινδυνότητας του δρόμου που οδηγεί προς Μηλιά και Βλάτος από τα Τσουρουνιανά θέτει ο κ. Γιώργος Μαρκάκης. «Αρκετός κόσμος που ήθελε να πάει στη Μηλιά ή να γνωρίσει τον ορεινό όγκο έπαιρνε τον “πάνω δρόμο” αυτόν που ξεκίνησε να γίνεται το έργο της παράκαμψης. Ξεκίνησαν τα έργα και ο δρόμος κόπηκε σε 3 – 4 σημεία και σε ένα απ’ αυτά μάλιστα έχει σχηματιστεί απότομη κατηφόρα και το αυτοκίνητο δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Προσωπικά έχω τραβήξει 4 – 5 αυτοκίνητα απ’ το σημείο, γιατί είχαν εγκλωβιστεί, αυτό είναι μία δυσφήμιση για την περιοχή και τον τόπο και εγκυμονεί και κινδύνους. Ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει, γιατί δεν συνεχίζεται το έργο από τη στιγμή που υπάρχουν τα χρήματα» τονίζει.
«ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ»
Από τη μεριά του Δήμου Κισάμου ο δήμαρχος κ. Θ. Σταθάκης απευθύνει έκκληση στον περιφερειάρχη κ. Σ. Αρναουτάκη να συμβάλει στη λύση του προβλήματος. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που ο περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης, το περιφερειακό συμβούλιο από την πρώτη στιγμή “αγκάλιασαν” το έργο και το στήριξαν. Δυστυχώς, όμως, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα για λόγους δικαστικής διαμάχης ή για παραλείψεις ορισμένων υπηρεσιακών που δεν υλοποιούν το αυτονόητο. Δηλαδή την πληρωμή του εργολάβου για να του δοθεί η εντολή να συνεχίσει το έργο και αν δεν το κάνει τότε να τον κηρύξουν έκπτωτο.
Δεν αφορούν τους δημότες οι διαφορές εργολάβου – τράπεζας. Περιμένουμε από τον περιφερειάρχη να δώσει τη λύση. Αν το έργο εμπλακεί περαιτέρω δικαστικά φοβόμαστε ότι ο δρόμος θα παραμείνει ένα εργοτάξιο. Σημειώνω ότι υπάρχει γνωμοδότηση έγκριτων δικηγόρων -όπως του κ. Βγόντζα- ότι το εργολαβικό έργο είναι ακατάσχετο, άρα αν έχει κάποια οφειλή ο εργολάβος στην τράπεζα αυτή δεν μπορεί να του κατάσχει τα χρήματα που του δίνει η Περιφέρεια για έργο που εκτελεί. Κάτι ανάλογο γίνεται με τη λιμνοδεξαμενή του Ελους που κατασκευάζεται με πόρους του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης από τον ίδιο εργολάβο και συνεχίζεται κανονικά. Εκεί γιατί δεν υπάρχει θέμα με την πληρωμή του;» διερωτάται ο κ. Σταθάκης.
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο έκανε δεκτή την εισήγησή μου για το έργο της παράκαμψης Τοπολίων να περάσει ως “γέφυρα” στην επόμενη προγραμματική περίοδο» δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο αντιπεριφερειάρχης Αποστ. Βουλγαράκης που εμφανίζεται καθησυχαστικός για την πορεία του, αφού τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα. «Ο περιφερειάρχης το ενέταξε άμεσα στο νέο πρόγραμμα 2014 – 2020, επίσης όπως λέει η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ο εργολάβος, αν έχει τη δυνατότητα, μπορεί να απορροφήσει όλο το ποσό που είναι διευθετημένο.
Ο εργολάβος έχει χρέη προς μία τράπεζα και αυτή έχει κάνει κατάσχεση “εις χείρα τρίτων” έτσι η Περιφέρεια δεν μπορεί να πληρώσει. Η δικαστική διένεξη όμως λήγει το επόμενο δεκαπενθήμερο. Αν αποφασίσουν τα δικαστήρια ότι δεν μπορεί να πληρωθεί τότε εμείς τον κηρύττουμε έκπτωτο και προχωράμε στον επόμενο εργολάβο, αν μας πει το δικαστήριο ότι πληρώνεται ο εργολάβος απευθείας τότε είναι υποχρεωμένος να ξεκινήσει από την επόμενη ημέρα, γιατί τα χρήματα υπάρχουν» δηλώνει ο κ. Βουλγαράκης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου