Δευτέρα 23 Μαΐου 2016
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΦΟΡΟΣ:
«Εμφαση στη γνωριμία με την τοπική ιστορία»
DSC_0012Η ανάγκη και η σημασία της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας αναδείχθηκε κατά την παρουσίαση του βιβλίου “Η Κούπα του Πτολεμαίου – Περιπέτεια στο Πόρτο Ράφτη”, από τον Κώστα Στοφόρο στην παιδική-εφηβική βιβλιοθήκη της Σούδας.
Ο συγγραφέας παρουσίασε το βιβλίο του στα παιδιά της Στ΄ τάξης του 1ου Δ.Σ. Σούδας και παράλληλα αναφέρθηκε στη συνεργασία του με το “Moυσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης” στην Αθήνα για την προώθηση προγραμμάτων διδασκαλίας τοπικής ιστορίας.
«Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο θέμα της τοπικής ιστορίας καθώς πολλά παιδιά αγνοούν εντελώς την ιστορία του τόπου τους. Είναι πολύ βασικό να γνωρίζεις την τοπική ιστορία, να έχεις την ταυτότητα σου, να μπορείς να καταλάβεις τον εαυτό σου και τους άλλους. Στα σχολεία διδάσκονται τη γενική ιστορία και μπορεί να μένεις στη Σούδα ή στα Χανιά και να μην γνωρίζεις τίποτα για την ιστορία της περιοχής σου. Εχουμε ένα πρόγραμμα στο Μουσείο Σχολική Ζωής, στο οποίο περπατάμε στην πόλη, βλέπουμε τα βασικά μνημεία, μιλάμε στα παιδιά με απλό και προσιτό τρόπο όχι με βαριές κουβέντες και ημερομηνίες και προσπαθούμε μέσα από τη μυθοπλασία και την περιπέτεια να μιλήσουμε για την τοπική ιστορία» ανέφερε ο κ. Στοφόρος μιλώντας στις “διαδρομές”.
Ενα παράδειγμα αναφοράς στην τοπική ιστορία είναι και το βιβλίο του “Η Κούπα του Πτολεμαίου” που εξελίσσεται στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη στην Αττική και στο οποίο μιλάει για την περιοχή, τις ιδιαιτερότητες, την ιστορία και τα μνημεία της. «Εστω και 5 πράγματα να κρατήσουν τα παιδιά είναι σημαντικό γιατί παίρνουν τα ερεθίσματα για να ψάξουν και να αναζητήσουν στοιχεία» τόνισε ο συγγραφέας.
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής έχει προτείνει στις Αναπτυξιακές Εταιρείες των Νησιών ώστε να ξεκινήσει από τις νησιώτικες πρωτεύουσες μια ενημέρωση εκπαιδευτικών ώστε σε κάποιες ώρες του σχολείου ή και εκτός προγράμματος, να μπορούν να διδάξουν στα παιδιά την τοπική ιστορία με βιωματικό τρόπο.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/emfasi-sti-gnorimia-me-tin-topiki-istoria/#ixzz49UbeEuzu
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου