Δευτέρα 23 Μαΐου 2016
ΤΟΠΙΚΑ
ΑΠΟ 45ΧΡΟΝΟ ΡΩΣΣΟ
Γύρος του κόσμου με ένα καταμαράν
Εφτασε με τη γυναίκα και τον σκύλο του στα Χανιά, ξεκινώντας από τη Βαλτική!
Πάνω από 12.000 μίλια στη θάλασσα και στα ποτάμια με ένα καταμαράν, από τη Βαλτική στη Μαύρη θάλασσα και στη συνέχεια στη Μεσόγειο έχει διανύσει ένα τολμηρό ζευγάρι θαλασσοπόρων από τη Ρωσία, ο Denis Morev και η σύζυγος του Natalia, παρέα με τον σκύλο τους Umka!
Τo ταξίδι τους που έχει διαρκέσει σχεδόν 4 χρόνια, αφού βρίσκονται εν πλω από το 2012 βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση του και αυτές τις ημέρες βρίσκονται στα Χανιά, αγκυροβολημένοι στο λιμανάκι του Σταυρού στο Ακρωτήρι.
Ο 45χρονος Denis δεν είναι ναυτικός. Είχε ένα κατάστημα στην πόλη του στο Καζάν κοντά στη Σιβηρία όταν όπως εξηγεί στα “Χ.Ν.”: «Αποφάσισα να αλλάξω τη ζωή μου. Ολοι οι άνθρωποι δεν σκεφτόμαστε τίποτα άλλο παρά το: Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Έκλεισα το μαγαζί που είχα, πήρα τη γυναίκα και το σκύλο μου και από το 2012 ταξιδεύω». Το ταξίδι όμως έχει κάποιο κόστος και ο Denis δεν είναι πλούσιος. Καταφέρνει και ανταποκρίνεται στα έξοδα του χάρη στην στήριξη χιλιάδων ανθρώπων που παρακολουθούν το καθημερινό του ημερολόγιο και τη στήλη του σε εξειδικευμένη σε θέμα ναυσιπλοΐας ρωσική ιστοσελίδα και κατά καιρούς προσφέρουν τον… οβολό τους προκειμένου να συνεχίσει την περιπέτεια του.
Το σκάφος με το οποίο ταξιδεύει η οικογένεια Morev είναι ένα Καταμαράν, που όπως λένε είναι ποιοτικά άριστο, από μια εξειδικευμένη εταιρεία της Ρωσίας και έχει ταχύτητα 25 κόμβους. Κινείται με πανιά και μηχανή, ενώ ηλεκτροδοτείται από φωτοβολταϊκά!
Το ταξίδι τους ξεκίνησε από τη Βαλτική, πέρασαν από τον ποταμό Νέβα, τη λίμνη Ονιέγκα, διέσχισαν ένα πολύ μεγάλο μέρος του Βόλγα, στη συνέχεια του Δον, κατέληξαν στην Αζοφική και στη Μαύρη Θάλασσα και από τη θάλασσα του Μαρμαρά και τα Δαρδανέλλια στη Μεσόγειο. Επειτα Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γιβραλτάρ, Πορτογαλία και στη συνέχεια ξανά πίσω.
ΧΑΝΙΑ… ΔΙΑΜΑΝΤΙ
Λέσβος, Χίος είναι μερικά από τα μέρη που έχει μείνει για πολύ καιρό το ζευγάρι από τη Ρωσία, ωστόσο η Κρήτη αποτελεί ένα ξεχωριστό προορισμό όπως λένε. «Ερχόμασταν από τη Σητεία, όπου πήραμε ένα ζευγάρι φίλων από τη Ρωσία για να έλθουν μαζί μας. Ταξιδεύαμε κατά μήκος της Κρήτης και λέγαμε για τις παραλίες και τα λιμανάκια που επισκεπτόμασταν ότι είναι χρυσάφι, μόλις φτάσαμε στα Χανιά είπαμε ότι εδώ είναι… διαμάντι» λέει ο Denis στον οποίο αρέσει πολύ η νοοτροπία των Ελλήνων και των Κρητικών, το ότι προσφέρουν βοήθεια και ότι τα κοινά στοιχεία με τους Ρώσους είναι πάρα πολλά.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ
Σε αυτά τα 4 χρόνια οι επικίνδυνες στιγμές όπως μας εξηγεί η Natalia ήταν αρκετές. Μεγάλες κακοκαιρίες, κύματα, καταιγίδες, θύελλες ήταν πολύ συχνές. Χαρακτηριστικά μας αναφέρουν ένα γεγονός που συνέβη πριν από δύο χρόνια ανοικτά του ηφαιστειογενούς νησιού Στρόμπολι, ανάμεσα στη Σικελία και την Ηπειρωτική Ιταλία. «Είχαμε πάρει πάνω στο σκάφος πολλούς φίλους, Βρεταννούς, Αυστριακούς, Αφρικανούς, πίναμε τα ποτά μας και κάναμε το γύρο του νησιού Στρόμπολι όταν από το ηφαίστειο έβγαινε λάβα. Βλέπαμε το ποτάμι της λάβας να κατεβαίνει από το ηφαίστειο στην πλαγιά του βουνού, ενώ οι εκρήξεις ήταν συχνές. Από μια από αυτές εκσφενδονίστηκε μια μικρή πέτρα που έπεσε μέσα στο καταμαράν προκαλώντας μια μικρή ζημιά» αναφέρει ο Denis που για του λόγου το αληθές μας δείχνει το σημάδι που υπάρχει ακόμα από την πέτρα. H καθημερινότητα για ένα τολμηρό θαλασσοπόρο όπως ο Denis δεν είναι εύκολη όταν βρίσκεται εν πλω. «Τη μια μέρα θα έχουμε κάποιο πρόβλημα στη μηχανή, την άλλη θα έχει σπάσει κάτι στα πανιά, να γράψω το ημερολόγιό μου, να μαγειρέψουμε, να πλύνουμε τα ρούχα. Πάντα υπάρχουν πράγματα να κάνεις σε ένα σκάφος. Μας αρέσει να δένουμε σε μικρά ψαρολίμανα, όχι σε μεγάλες μαρίνες, γιατί στα ψαρολίμανα βλέπεις τους πραγματικούς, τους αληθινούς ανθρώπους» αναφέρει.
Μετά την Κρήτη θα πλεύσει για Πελοπόννησο, στη συνέχεια Αδριατική και στη συνέχεια ο προγραμματισμός είναι να επιστρέψει στο Καζάν… αν μέχρι τότε δεν αλλάξει γνώμη!
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/giros-tou-kosmou-me-ena-katamaran/#ixzz49Ufmbiw7
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου