Δευτέρα 23 Μαΐου 2016
ΣΤΗΝ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
Ανησυχία παραγωγών
Μειώνεται η στάθμη της λιμνοδεξαμενής
06Στερεύει από την υπεράντληση η λιμνοδεξαμενή της Κουντούρας, η στάθμη της οποίας έχει πέσει στο 1/4 του συνολικού της όγκου και συνεχώς μειώνεται. Το ζήτημα έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των παραγωγών της περιοχής που παρουσιάζει πολύ μεγάλη παραγωγή σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες και κηπευτικά και βασίζεται στη λιμνοδεξαμενή.
Το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Καντάνου-Σελίνου, ενώ ο δήμαρχος Αντώνης Περράκης ζήτησε εγγράφως από τον ΟΑΚ την αποστολή γεωλόγων στην περιοχή προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα είτε για την πραγματοποίηση γεώτρησης, είτε για την αξιοποίηση άλλων υδάτινων αποθεμάτων. Ενήμερος είναι και ο αντιπεριφερειάρχης Αποστόλης Βουλγαράκης ο οποίος και τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους.
Η λιμνοδεξαμενή έχει χωρητικότητα 370.000 κυβικά και ποτίζει το σύνολο σχεδόν των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Κουντούρα.
«Θέλουμε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αυτή τη στιγμή, τη μια μέρα ποτίζει η μισή Κουντούρα και την άλλη ημέρα η υπόλοιπη, η στάθμη έχει πέσει σε πρωτόγνωρα για την εποχή μεγέθη» δηλώνει στα “Χ.Ν.»” ο κ. Αγγελής Μανουσάκης πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κουντούρας.
Ο ΤΟΕΒ προκρίνει 3 λύσεις στους υπόλοιπους φορείς:
• Στον Σαρακινιώτη φαίνεται να υπάρχουν υπολογίσιμες ποσότητες νερού που μπορούν να αξιοποιηθούν και με ένα αγωγό 1800 μ. να μπουν στο δίκτυο άρδευσης.
• Η πραγματοποίηση γεώτρησης στην περιοχή σε κατάλληλο σημείο που θα υποδειχθεί από τους ειδικούς.
• Στον κάμπο της Κουντούρας έχει βρεθεί νερό, η καταλληλότητα του οποίου για άρδευση θα εξεταστεί από το ΜΑΙΧ.
Αναφορικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει ορθολογικότερη κατανάλωση νερού από τους παραγωγούς προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση ο κ. Μανουσάκης απάντησε πως «μέχρι πριν από λίγο καιρό είχαμε ένα περιορισμό και έκλεινε η δεξαμενή παροχής νερού τα βραδιά. Τώρα έχουμε ορίσει 5 ώρες παροχή νερού για την κάθε παροχή, όμως και πάλι η στάθμη της λιμνοδεξαμενής πέφτει.
Ο ποταμός ο Πελεκανιώτης από τον οποίο αρδευόμαστε υπολογίζω ότι έχει 60-70 κυβικά νερό την ώρα, έχουμε και δύο γεωτρήσεις 60 και 70 κυβικών την ώρα επίσης, όμως αυτό το νερό είναι ελάχιστο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παραγωγών. Παρά του ότι η τιμή της τομάτας είναι χαμηλή, ο κάθε καλλιεργητής προσπαθεί να παράγει και έχει ανάγκη νερό. Εμείς αρδεύουμε πάνω από 1400 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών».
Σημειώνεται ότι η λιμνοδεξαμενή της Κουντούρας κατασκευάστηκε πριν χρόνια και παρότι οι αρχικοί σχεδιασμοί ήταν για 600.000 κυβικά χωρητικότητα, τελικά περιορίστηκε στα 370.000 κυβικά.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/anisichia-paragogon/#ixzz49Ug778VO
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου