Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015
ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ερευνα για τα εγκλήματα των Ναζί
29Θέλουν να μάθουν περισσότερα, να συνομιλήσουν με ανθρώπους που έζησαν τη ναζιστική βαρβαρότητα, να επισκεφθούν τόπους, μαρτυρίες, να συνομιλήσουν με συνομήλικούς τους.
Είκοσι νέοι -από τη Γερμανία κυρίως- αλλά και από άλλες χώρες βρίσκονται αυτές τις ημέρες στα Χανιά στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος από τη Γερμανική Υπηρεσία Μέριμνας Ταφών (φροντίζει τα γερμανικά νεκροταφεία ανά τον κόσμο και έχει την ευθύνη για τον εντοπισμό και την ταφή θυμάτων του πολέμου) και του συλλόγου “Νέοι Πολίτες του Κόσμου” που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη.
Το πρόγραμμα αυτού του πιλοτικού ταξιδιού, σύμφωνα με τους διοργανωτές, επικεντρώνεται στα εγκλήματα της γερμανικής κατοχής στην Κρήτη συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών αυτής μέχρι και σήμερα π.χ. στη μεταπολεμική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, της δημοκρατίας και του εθνικού χρέους, αλλά και σε όλα τα ζητήματα γερμανικών αποζημιώσεων σχετικά με τον πόλεμο. Οι νέοι ήρθαν στην Κρήτη στις 2 και θα παραμείνουν μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου. Θα επισκεφθούν μερικούς απ’ τους τόπους των εγκλημάτων, θα συναντήσουν επιζήσαντες των θηριωδιών και θα συζητήσουν μερικά από αυτά τα θέματα με Ελληνες ιστορικούς.
Ο Sebastian Fehl, η Anne Schieferdecker και η Carolin Schafer μίλησαν στα “Χ.Ν.” για αυτό το πρόγραμμα. «Γενικότερα στην Παιδεία της Γερμανίας η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι εκτός. Δεν ξέρουμε πολλά πράγματα. Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των νέων των δύο χωρών, ώστε αυτά τα θέματα να συζητηθούν» λέει ο Sebastian.
Ρωτάμε ευθέως τους συνομιλητές μας, επειδή το project που συμμετέχουν χρηματοδοτείται από τη Γερμανική κυβέρνηση αν εντάσσεται σε μία προσπάθεια, ώστε να ξεχαστεί το παρελθόν, να πάψει κάθε αναφορά σε αυτό “θάβοντας” στην ουσία και τις Ελληνικές διεκδικήσεις. «Αυτό είναι ακριβώς που δεν θέλουμε. Ο σκοπός μας είναι να μην ξεχαστούν τα όσα έγιναν. Γι’ αυτό και θέλουμε να έρθουν πιο κοντά οι νέοι, να συζητήσουν μεταξύ τους, γιατί αν ισχυροποιηθούν αυτοί οι δεσμοί τότε τίποτα από το παρελθόν δεν θα λησμονηθεί» τονίζει η Anne.
Τα παιδιά που επισκέπτονται την Κρήτη, βρέθηκαν στην Κάντανο, θα πάνε στη Βιάννο, συναντήθηκαν και συνομίλησαν με κρατούμενους στα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης όπως τον Στ. Παπουτσάκη από τα Μεσκλά. Τους ρωτάμε για τους χιλιάδες σκλάβους – εργάτες που στάλθηκαν στη Γερμανία για να δουλέψουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες ανάμεσά τους και πολλοί από τα Χανιά και αν οι συνομήλικοί τους γνωρίζουν τι συνέβη.
Οι Anne και Sebastian λόγω της εργασίας τους στην Υπηρεσία Μερίμνης Τάφων γνωρίζουν αρκετά χωρίς όμως να ξέρουν πολλά για την περίπτωση της Ελλάδας. Αυτό που επισημαίνει η Carolin Schafer είναι ότι παρότι έχει διαβάσει πολλά είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν επιζήσαντα στρατοπέδου εξόντωσης και αυτή η προσωπική επαφή ήταν μοναδική.
Σε εποχές κακοπιστίας ανάμεσα στις δύο χώρες και που κάθετί που αναφέρεται στη Γερμανία δεν είναι καθόλου… δημοφιλή στην Ελλάδα, πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αμβλύνουν το άσχημο κλίμα.
«Τα προβλήματα αφορούν περισσότερο τις κυβερνήσεις και τα Μ.Μ.Ε. Εμείς αυτό που έχουμε ζήσει εδώ στην Κρήτη είναι η φιλοξενία και ότι οι απλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται άμεσα πόσα κοινά έχουν» δηλώνει ο Sebastian, ενώ η Αnne συμπληρώνει «προφανώς δεν μπορούμε να λύσουμε τα πολιτικά προβλήματα των δύο χωρών, αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε μία κοινή βάση πάνω στην οποία μελλοντικά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν κάποια θέματα».
«ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΗΞΕΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ»
Ο Kωνσταντίνος Φίσερ Γερμανικής υπηκοότητας μόνιμος κάτοικος των Χανίων συνεργάζεται με την ομάδα των 20 νέων. Ο ίδιος έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες το project “θα ήθελα να ήξερα περισσότερα…” που έχει ως στόχο να αφυπνίσει τη Γερμανική, αλλά και την Ελληνική κοινωνία για τα ζητήματα της κατοχής αλλά και των Γερμανικών αποζημιώσεων. Για τη συμμετοχή του στο project παραθέτει ένα δικό του κείμενο: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που γνώρισα ανάμεσα σε αυτούς τους νέους από τη Γερμανία ανθρώπους που έχουν καταφέρει να αντισταθούν στην προπαγάνδα της πλειοψηφίας των πολιτικών φορέων της Γερμανίας και στην παραπληροφόρηση σχεδόν όλων των γερμανικών Μ.Μ.Ε. Χαίρομαι που γνώρισα νέους Γερμανούς που τάσσονται υπέρ των επανορθώσεων για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εκ μέρους της Γερμανίας χωρίς να τους ενδιαφέρει το βραχυπρόθεσμο κόστος που ενδεχομένως θα καλεστούν να πληρώσουν, χαίρομαι που γνώρισα νέους ανθρώπους που αναζητούν μια νέα, πιο δίκαιη Ευρώπη, μια Ευρώπη της αλληλεγγύης. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Το καλλιτεχνικό μου project “θα ήθελα να ήξερα περισσότερα…” δεν είναι ούτε υπέρ ούτε κατά της Γερμανίας ούτε υπέρ ούτε κατά των Ελλήνων. Το project επικεντρώνεται στην αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας σε προσωπικό επίπεδο και στην απόδοση της δικαιοσύνης. Κατά τη γνώμη μου, ο πολιτισμός της Γερμανίας ή εν πάση περιπτώσει η νοοτροπία των Γερμανών πάσχει από επικίνδυνες αυτοκαταστροφικές τάσεις, χωρίς να είμαι σε θέση να προσδιορίσω από που ακριβώς προέρχονται αυτές. Επικίνδυνες για όλη την Ευρώπη όχι μονάχα λόγω του μεγάλου μεγέθους της συγκεκριμένης χώρας και ενδεχομένως μιας αυτοκαταστροφής αυτής επικίνδυνες για όλους μας πρωτίστως επειδή κάποια εσωτερική ανάγκη των Γερμανών -νοσηρή ασφαλώς και αυτή-τους προάγει να εντοπίσουν ανάμεσά τους ή και τριγύρω τους εξιλαστήρια θύματα: Ετσι κατέληξαν δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί γκέι στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, έτσι εξοντώθηκε η πλειοψηφία των Εβραίων και Ρομά της Γερμανίας και της υπό κατοχήν Ευρώπης, έτσι σκότωσαν οι Γερμανοί εκατομμύρια Ρώσους και Πολωνούς, έτσι τιμώρησαν και την Ελλάδα που πρώτη αντιστάθηκε στη θηριωδία. Η κατανόηση πως οι επιθέσεις των Γερμανών κατά βάθος ήταν μάταιες προσπάθειες επίλυσης των δικών τους ψυχολογικών προβλημάτων δεν έκανε τα βάσανα των θυμάτων λιγότερο επώδυνα και οδυνηρά, η κατανόηση πως η παρούσα επίθεση της Γερμανίας αποτελεί ένα επιπλέον σύμπτωμα της ιδίας νοσηρής κατάστασης δεν κάνει τον δικό μας σημερινό πόνο λιγότερο πραγματικό.
Πιστεύω, όμως, πως ο ασθενής πρέπει να αντιληφθεί τον πόνο που έχει προκαλέσει σε άλλους, τον πόνο που συνεχίζει να προκαλεί, για να φτάσει στο σημείο όπου θα βρει πρόσβαση στον δικό του πόνο, στην κρυφή αιτία της πάθησής του. Πιστεύω πως οι νέοι Γερμανοί έχουν το δικαίωμα να μας έχουν δίπλα τους σ’ αυτό τον δύσκολο δρόμο. Σε έναν δρόμο στον οποίο οι επανορθώσεις δεν αποτελούν τον προορισμό, το στόχο, αλλά το πρώτο βήμα. Πριν είναι αργά για το καλό όλων μας. Ελπίζω το project μου “θα ήθελα να ήξερα περισσότερα…” και η ένταξή του στο πρόγραμμα του φετινού πιλοτικού επιμορφωτικού ταξιδιού που διοργανώνεται από τον σύλλογο “Νέοι Πολίτες του Κόσμου” σε συνεργασία με τη “Γερμανική Υπηρεσία Μερίμνης Τάφων”, να συμβάλουν στην ανάρρωση από τις πληγές που κληρονομήσαμε, όπως και στην ενθάρρυνση των νέων Ελλήνων και Γερμανών να μην παρατήσουν τα όνειρά τους για μια αληθινή Ευρώπη, να μην παραιτηθούν από ένα εγχείρημα στο οποίο οι δικές μας γενιές απέτυχαν παντελώς».
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/erevna-gia-ta-egklimata-ton-nazi/#ixzz3lG8ZIoaP
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου