Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015
Αυξάνονται οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ
Σύμφωνα με την καταγραφή του Κέντρου Ημέρας
2Αυξάνονται και πληθύνονται τα περιστατικά της νόσου Αλτσχάιμερ και στα Χανιά με βάση την καταγραφή που κάνει το “Κέντρο Ημέρας νόσου Αλτσχάιμερ” -το μοναδικό τέτοιου τύπου κέντρο στην Κρήτη που λειτουργεί από το 2006.
Παρά την ελλιπή χρηματοδότηση -εδώ και χρόνια- αλλά και την προβληματική στήριξη το Κέντρο συνεχίζει να εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 23 ασθενείς, να εκπαιδεύει τους φροντιστές αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό γηροκομείων και ιδρυμάτων.
1«Λειτουργούμε καθημερινά από τις 8 έως τις 2 μ.μ. τόσο στο κομμάτι της αξιολόγησης της διάγνωσης όσο και της παρέμβασης με όλες τις υπηρεσίες να προσφέρονται δωρεάν. Για τη διάγνωση θα πρέπει να γίνουν 3 ραντεβού και στη συνέχεια ξεκινά το πρόγραμμα παρέμβασης που μπορεί να είναι καθημερινό ατομικό ή ομαδικό» απαντά η κα Κατιάνα Μελισσάρη επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου. Το Κέντρο Αλτσχάιμερ περιλαμβάνει τις ειδικότητες: Νοσηλευτή, εργοθεραπευτή, γυμναστή, ψυχολόγου, λογοθεραπευτή, κοινωνικού λειτουργού και καθημερινά εξυπηρετεί έναν μεγάλο αριθμό ασθενών και εκπαιδεύει συγγενείς τους και επαγγελματίες της υγείας.
«Μέσα από μια πληθώρα ομαδικών και ατομικών ασκήσεων προσπαθούμε να διατηρήσουμε τους ανθρώπους αυτούς όσο το δυνατόν περισσότερο σε ένα αρχικό στάδιο. Δυστυχώς, η νόσος Αλτσχάιμερ είναι εκφυλιστική άρα και προοδευτική, δεν έχει βρεθεί θεραπεία για την εξέλιξή της γι’ αυτό και η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωσή της είναι το πιο βασικό για την πορεία της παρέμβασης. Η νόσο Αλτσχάιμερ -που το βασικότερό της σύμπτωμα είναι η άνοια- μπορεί να προέλθει από διάφορους παράγοντες. Συνήθως τα περισσότερα περιστατικά που βλέπουμε είναι αγγειακού τύπου άνοια. Λόγω υψηλού σακχάρου, υπέρτασης, καρδιοαγγειακών νοσημάτων κ.ά. Αρα είναι βασικός ο προληπτικός έλεγχος μετά τα 50. Από εκεί και πέρα μετά τα 65, αν οποιοσδήποτε άνθρωπος παρατηρήσει δυσκολίες όχι μόνο στη μνήμη αλλά στη συγκέντρωση, στην προσοχή του ή μπερδεύει πράγματα που κάνει καθημερινά καλό είναι να απευθυνθεί σε εμάς έστω και προληπτικά, ώστε να λάβει κάποιες πληροφορίες. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η παρέμβαση στο Κέντρο μας δεν είναι τόσο στους ασθενείς όσο στους φροντιστές (οι συγγενείς και οι άνθρωποι που βλέπουν τους ασθενείς). Το στίγμα αλλά και η επιφόρτιση της οικογένειας, η οικονομική που είναι τεράστια αλλά και η ψυχοσυναισθηματική ακόμα μεγαλύτερη. Οι φροντιστές πρέπει να έρχονται εδώ, να μάθουν πώς θα χειρίζονται τους ανθρώπους αυτούς, γιατί θέλουν ιδιαίτερο χειρισμό, και πώς θα αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις που θα έρχονται σε επαφή» τόνισε η κα Μελισσάρη.
Παρότι το Κέντρο λειτουργεί από το 2006 με συγχρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α., η οικονομική του στήριξη είναι προβληματική με αποτέλεσμα να μη μπορεί να λειτουργήσει όπως θα ήθελε το προσωπικό του. Την ίδια στιγμή έχουν “παγώσει” τα σχέδια για δημιουργία κινητής μονάδας και οικοτροφείου για ασθενείς με προβλήματα Αλτσχάιμερ, δομές απαραίτητες για τα Χανιά και την Κρήτη.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/afxanonte-i-asthenis-me-altschaimer/#ixzz3mUIWSAtR
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου