Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014
ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες
» Παρέμβαση πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά τη χωροθέτηση δύο αιολικών πάρκων σε Σπίνα και Πλακάκια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 6 Οκτωβρίου 2014 8:30 πμ (ενημερώθηκε: 5 Οκτ 8:46 μμ) - Σχολιάστε
Μεγάλες αντιδράσεις από κατοίκους του Πλατανιά βρίσκει η αδειοδότηση από πλευράς του Υπουργείου Περιβάλλοντος της κατασκευής αιολικών πάρκων σε βουνοκορφές και οροσειρές της Κρήτης. Ανάμεσά τους η Σπίνα στα όρια με τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου, αλλά και η θέση Πλακάκια με σύνολο 48 ανεμογεννήτριες στα όρια του Δήμου Πλατανιά. Στη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση του Δ.Σ. με θέμα το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας του Δήμου Πλατανιά, δεκάδες πολίτες που συμμετείχαν ζήτησαν επιτακτικά από το συμβούλιο να πάρει θέση ενάντια σ’ αυτές τις δύο επενδύσεις όπως και κατηγορηματικά απέναντι στις βιομηχανικές Α.Π.Ε. Παράλληλα, να συνδράμει ο Δήμος στην προσφυγή που θα γίνει ενάντια στα σχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής ο δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης επεσήμανε -απευθυνόμενος στους πολίτες- πως «ποτέ δεν μας ρώτησε κανείς και δεν συναινέσαμε ποτέ για αυτές τις δύο μελέτες. Το μάθαμε στις 18/9 και 30/9 μετά από δημοσιεύματα στα “Χ.Ν.”. Ζήτησα με έγγραφο από τον υπουργό να μας γνωστοποιήσει πότε πήραν εγκρίσεις οι περιβαλλοντικοί όροι, αν αυτές οι εγκρίσεις δόθηκαν στους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού και να μας το κοινοποιήσει και σε εμάς. Εμείς δεν θα συναινέσουμε σε ο,τιδήποτε, αν δεν πάρει απόφαση το Δ.Σ. Πλατανιά.
Μόλις πάρω στα χέρια μου τη μελέτη θα τη φέρουμε προς συζήτηση στο Δ.Σ. και καμία αντίρρηση, να κάνουμε προσφυγή στο ΣτΕ, αλλά δεν μπορώ να το κάνω αν πρώτα δεν έχω δει τη μελέτη». Οι πολίτες από τη μεριά τους επεσήμαναν στον δήμαρχο πως η απόφαση για τις μελέτες έχει ανέβει στη “Διαύγεια” και είναι αδύνατον να μην είναι ενημερωμένος ο Δήμος. Η θέση του δημάρχου έγινε αποδεκτή από το Δ.Σ. που δεσμεύτηκε να συζητήσει το θέμα και να πάρει απόφαση μέσα στις προθεσμίες, ώστε να στηριχθεί η προσφυγή στο ΣτΕ. Στις αιχμές πολιτών αναφορικά με το ότι το Υπουργείο και οι πολυεθνικές κάνουν τα πάντα για να πάρουν τη γη και να εκμεταλευτούν το νερό των περιοχών που δεσμεύουν για αιολικά πάρκα και βιομηχανικές Α.Π.Ε., οι σύμβουλοι δήλωσαν την αντίθεσή τους στις τοποθετήσεις σε αυτές τις πρακτικές. Ο κ. Μαλανδράκης ανέφερε στους πολίτες ότι ο Δήμος ήταν δίπλα σε όλους τους δημότες που βρίσκονται κατηγορούμενοι στα δικαστήρια επειδή αντιστάθηκαν στις ΒΑΠΕ και πως είχε πάρει ξεκάθαρη θέση ότι είναι αδιαπραγμάτευτο το θέμα της ιδιοκτησίας του κάθε δημότη είτε μέσα από τίτλους ιδιοκτησίας ή από χρησικτησία.
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Από τη μεριά της παράταξης του Μανώλη Ντουντουλάκη, την εισήγηση έκανε ο κ. Γιώργος Τσαγκαράκης. Για το επίμαχο ζήτημα παρουσίασε επτά θέσεις: «1. Η ανάπτυξη των Α.Π.Ε. πρέπει να γίνει στη βάση ενός γενικού χωροταξικού σχεδιασμού και όχι άναρχα με χωρικό καταμερισμό των περιβαλλοντικών φορτίων και απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος (χωροταξικές μελέτες, οπτική ρύπανση, άντληση υδάτων από καρσιανά πεδία, προστασία βοσκοτόπων, πανίδας, βλάστησης) 2. Θα πρέπει να εξαιρεθούν οι προστατευόμενες περιοχές από τα έργα Α.Π.Ε. ή να γίνει από εξειδικευμένες μελέτες στο πλαίσιο του “Natura”. 3. Αναγνώριση των ιδιοκτησιών, ακόμα και όταν είναι δασικές και σύνταξη των δασικών χαρτών με σεβασμό στα υπαρκτά και αποδεκτά από τη νομοθεσία ιδιοκτησιακά δικαιώματα. 4. Αντισταθμιστικά έργα από τους επενδυτές περιβαλλοντικών επιπτώσεων πέραν από τα μετρήσιμα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων. 5. Επενδυτικά κίνητρα σε Δήμους αλλά και σε τοπικές επιχειρήσεις λαϊκής βάσης, προκειμένου να επενδύσουν στις Α.Π.Ε. και οι μικροί επενδυτές. 6. Να δοθούν κατ’ εξαίρεση άδειες στον Δήμο και στις επιχειρήσεις του αλλά και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια ως ανταπόδοση στο πλαίσιο της εγκατάστασης αιολικών πάρκων. 7. Διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Για τη “Λαϊκή Συσπείρωση” οι δημοτικοί σύμβουλοι Μανώλης Νταγκουνάκης και Αλεξία Κουμάκη επεσήμαναν πως αυτές οι πολιτικές είναι προσαρμοσμένες στις αποφάσεις της Ε.Ε. που εξειδικεύτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. και είναι προς όφελος των πολυεθνικών. Χαρακτηριστικά ανέφεραν πως ούτε μείωση εκπομπής αερίων, ούτε μείωση στα τιμολόγια του ρεύματος, αλλά αντίθετα αύξηση που ξεπερνά το 100% προκλήθηκε στις περισσότερες χώρες που επιβλήθηκαν τέτοιες “επενδύσεις” και παράλληλα ιδιωτικοποιήθηκε το νερό. «Είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από δημόσιους Φορείς, με σεβασμό στο περιβάλλον και στις ιδιοκτησίες και όχι στο χάρισμα της γης και του νερού στις πολυεθνικές», τόνισαν χαρακτηριστικά. Για ανάγκη πολιτικής λύσης στο πρόβλημα έκανε λόγο ο κ. Γιώργος Μπικάκης, ενώ ο Κώστας Πατεράκης επεσήμανε την απαράδεκτη -όπως ανέφερε- στάση του Υπουργείου να μην ενημερώνει καν τους Δήμους για τις ενέργειές του. «Η πολυεθνική EDF που στη Γαλλία έχει πυρηνικά εργοστάσια έρχεται εδώ για να κάνει αιολικά πάρκα, θα την πιστέψουμε; Οταν καίγεται το σπίτι σου δεν μπορείς να συζητάς για το τι μέτρα πυρασφάλειας πρέπει να πάρεις. Πρέπει να δράσεις άμεσα. Γι’ αυτό και ο Δήμος Πλατανιά πρέπει να αντιδράσει στην απόφαση του Υπουργείου που χωρίς να ρωτήσει κανένα, χωροθετεί ΒΑΠΕ στις κορφές της Κρήτης», είπε ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος του Δικτύου ενάντια στις ΒΑΠΕ Γιάννης Κυριακάκης. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση μελών του Δικτύου από το Ρέθυμνο που ζήτησαν τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του συλλόγου Κτηνοτρόφων Μανούσος Σταυριανουδάκης.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/antidrasis-gia-tis-anemogennitries/#ixzz3FO3GzpUk
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου