Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΡΕΘΥΜΝΟ
Λαογράφος της Κρήτης ο Παύλος Βλαστός
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 20 Οκτωβρίου 2014 10:59 πμ - Σχολιάστε
Στον κορυφαίο λαογράφο της Κρήτης, τον Παύλο Βλαστό, που συγκέντρωσε τραγούδια, μαντινάδες, εκκλησιαστικούς ύμνους, αλλά και άλλα στοιχεία της παράδοσης του νησιού, ήταν αφιερωμένο το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο σε Ρέθυμνο και Χανιά.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου κατατέθηκαν και προτάσεις για την έκδοση του αρχείου του Βλαστού, αλλά και την πραγματοποίηση τιμητικών εκδηλώσεων.
Ο λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης αναφέρθηκε στα κρητικά τραγούδια στο αρχείο του Βλαστού. «Ο Βλαστός επιδίδεται συστηματικά στη συλλογή κρητικών τραγουδιών, διατρέχει τις επαρχίες της Κρήτης καταγράφοντας δημοτικά τραγούδια και όχι μόνο. Η συλλογή και η έρευνά του απλώνεται σε όλους τους τομείς, όπως ιστορία, θεολογία, χλωρίδα, πανίδα, γεωλογία και καταλαμβάνει 94 τόμους. Δικαίως θεωρείται και είναι ο λαογράφος της Κρήτης», τόνισε ο κ. Αποστολάκης, υπογραμμίζοντας πολλές φορές πως χάρη στη δουλειά που έκανε ο Βλαστός διατηρήθηκε ένα μεγάλο μέρος της παράδοσης του νησιού.
Από τη μεριά του ο κ. Κώστας Μουτζούρης τόνισε την ανάγκη της ψηφιοποίησης του αρχείου του λαογράφου, ώστε να δοθεί στα Πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα για μελέτη. «Ηδη στο Ρέθυμνο έγινε ο “αρραβώνας” μεταξύ Ιστορικού Αρχείου και Πανεπιστημίου Κρήτης για την ψηφιοποίηση. Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης αναλαμβάνει χωρίς καμία οικονομική απαίτηση να ψηφιοποιήσει το αρχείο βλαστού και να το ανεβάσει στη διαδικτυακή πύλη και τα δικαιώματα θα ανήκουν στο Ιστορικό Αρχείο. Σταδιακά θέλουμε να εκδοθεί το έργο του Βλαστού, να τιμηθεί το όνομά του, να δοθεί το όνομά του σε σχολείο του Ρεθύμνου, να τοποθετηθεί η προτομή του στον τόπο καταγωγής του. Παράλληλα, όμως, πρέπει να πιέσουμε όλοι οι φορείς ώστε να ιδρυθεί στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Τμήμα Λαογραφίας και να διδάσκεται Λαογραφία», υπογράμμισε ο κ. Μουτζούρης.
Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνου, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και η Π.Ε. Χανίων.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/laografos-tis-kritis-o-pavlos-vlastos/#ixzz3GiIalxH2
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου