Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014
Η επέκταση της οικιακής κομποστοποίησης, των δράσεων μείωσης χρήσης της πλαστικής σακούλας, οι τοποθετήσεις ανταλλακτικών βιβλιοθηκών σε όλους τους Δήμους των Χανίων αποτελούν τον επόμενο μεγάλο στόχο της ΔΕΔΙΣΑ. Οι πιο πάνω δράσεις ήδη σε μεγάλο βαθμό υλοποιούνται στα όρια του Δήμου Χανίων και επιθυμία των ανθρώπων της διαδημοτικής επιχείρισης είναι να αρχίσουν να εφαρμόζονται και στον υπόλοιπο νομό όπως τονίσθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβούλιου Διοίκησης του προγράμματος που επεξεργάζεται σχέδια μείωσης της ποσότητας των απορριμάτων.
«Αυτό είναι το τελευταίο συμβούλιο διοίκησης του έργου που σχετίζεται με την πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων. Είναι ένα έργο μέσα από το οποίο αναδείξαμε την έννοια της πρόληψης που είναι πολύ σημαντική και βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμάτων» δήλωσε ο διευθυντής του Εργοστασίου Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης στο Ακρωτήρι κ. Κώστας Πατεράκης.
Στις δράσεις που αναπτύχθηκαν για την μείωση του όγκου των απορριμάτων συγκαταλέγονται οι:
• Πιλοτική εφαρμογή οικιακής κομποστοποίησης.
• Δημιουργία φυλλαδίου οδηγιών για το διαχειριζόμαστε τα τρόφιμα στην οικεία μας για να μειώσουμε τα απόβλητα.
• Τοποθέτηση 4 ανταλλακτικών βιβλιοθηκών σε διάφορα σημεία της πόλης των Χανίων στη λογική του ότι κανένα βιβλίο δεν θα πρέπει να οδηγείται στα απορρίμματα είτε στην ανακύκλωση.
• Δράσεις μείωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας.
Όπως ανάφερε ο κ. Πατεράκης «θέλουμε να γίνουν οριζόντιες δράσεις σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Είναι για αυτό
πολύ σημαντική η εκπαίδευση των πολιτών . Ο σχεδιασμός μας προβλέπει να ξεκινήσουμε από το σπίτι ώστε πχ. τα τρόφιμα μας να μην λήγουν ώστε να χρειαστεί να τα πετάξουμε. »
Η επιστημονική υπεύθυνη του έργου κ. Kάτια Λαζαρίδη καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ανάφερε πως η συγκεκριμένη δράση που είχε στόχο τη μείωση των απορριμάτων υλοποιήθηκε στην Κρήτη και στην Κύπρο. «Ήταν μια ιδέα που αναδείχθηκε βλέποντας τις διεθνείς τάσεις που σιγά-σιγά περνάνε από την επεξεργασία και την ανακύκλωση σε δράσεις πρόληψης έτσι ώστε να αλλάξουμε τους τύπους κατανάλωσης, παραγωγής, τη διαδικασία χρήσης διαφόρων αντικειμένων ώστε να μην παράγουμε τόσα πολλά σκουπίδια. Η εκτίμηση μου είναι ότι Η Κρήτη είναι πια αρκετά μπροστά σε σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων. Ίσως τα προγενέστερα προβλήματα στην περιοχή σας (σ.σ. Κουρουπητός) βοήθησαν στο να βελτιωθεί η συνείδηση και να αποκτηθεί μια πιο μεγάλη σοβαρότητα στη διαχείριση των απορριμάτων που και σε συνδυασμό με τη βοήθεια της πολιτείας να χρηματοδοτήσει το εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ δείχνει ένα ενδιαφέρον ώστε να προχωρήσουμε μπροστά».
Η κ. Λαζαρίδη επισήμανε πως η χώρα μας ενώ είναι πολύ υψηλά στην ανακύκλωση υλικών όπως το χαρτί, το μέταλλο και το γυαλί είναι ακόμα πίσω σε θέματα που αφορούν τα οργανικά απορρίμματα και εκεί θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. Σημειώνεται ότι οι δράσεις για την μείωση των απορριμάτων γίνονται στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE10 ENV/GR/000622 και του έργου «Ανάπτυξη και Επίδειξη ενός Εργαλείου Υποστήριξης της Πρόληψης Αποβλήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση - WASP Tool».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου