Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014
Μειώσεις 68% κλιμακωτά μέχρι το 2019 φέρνει στις επιδοτήσεις των ελαιοπαραγωγών η αλλαγή του κανονισμού που προώθησε προς την Ε.Ε. για τη νέα ΚΑΠ το Ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρακτικά για την επόμενη 6ετία 600 εκ. ευρώ που μέχρι τώρα δίνονταν στους ελαιοπαραγωγούς θα μετακινηθούν προς την χρηματοδότηση άλλων καλλιεργειών πλήττοντας σημαντικά τους παραγωγούς της Κρήτης. Έτσι πέρα από την μείωση των επιδοτήσεων που έρχεται από την Ε.Ε. ακόμα μεγαλύτερη είναι η περικοπή που προτείνει το Ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο Επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Νίκος Μιχελάκης που από πολύ νωρίς είχε προειδοποιήση για τον κίνδυνο σημειώνει πως «με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε στα υπομνήματα διαφόρων δήμων και περιφερειακών ενοτήτων. Στην απάντηση δίνονται δυστυχώς γενικές πληροφορίες που ήταν ήδη γνωστές από κυβερνητικές ανακοινώσεις από την 1η Αυγούστου όταν και είχε υποβληθεί η πρόταση της Ελλάδα στην Ε.Ε. για τη νέα ΚΑΠ. Για την ελαιοκαλλιέργεια που αφορά την Κρήτη και ήταν στο επίκεντρο των υπομνημάτων που υπέβαλλαν οι φορείς της Κρήτης, δυστυχώς η απάντηση του Υπουργείου δεν κάνει καμία αναφορά, καμία μνεία. Δεν δίδεται καμία εξήγηση για το πως και το γιατί οι ενισχύσεις των ελαιοπαραγωγών όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τελικά θα μειωθούν κατά 68%. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που αναφέρονται στην απάντηση του Υπουργείου σύμφωνα με τα οποία για τις δενδρώδεις καλλιέργειες θα δοθεί ποσοστό 28% του συνολικού προϋπολογισμού που αντιστοιχεί σε 470 εκ. ευρώ ετησίως και αφορά 9,7 εκ. στρέμματα. Επομένως με μια απλή διαίρεση διαπιστώνεται ότι η μέση επιδόση ανά στρέμμα για τις ελιές θα είναι 48,45 ευρώ το στρέμμα, ενώ πριν ήταν 152,9 ευρώ το στρέμμα η μέση επιδότηση. Πρακτικά η μέση επιδότηση μειώνεται κατά 68% χωρίς καμία εξήγηση.»
Με βάση την απάντηση του Υπουργείου διαπιστώνεται ότι το 9% των επιδοτήσεων που θα περικοπούν από την ελαιοκαλλιέργεια θα δοθούν σε συνδεδεμένες καλλιέργειες (βιομηχανική τομάτα, όσπρια, σκληρό σιτάρι, ζαχαρότευτλα, πορτοκάλια χυμοποίησης κα) χωρίς να είναι απόλυτα βέβαιο αν ευνοήσουν την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας σε τέτοιο βαθμό ώστε να δικαιολογείται η περικοπή στην ελαιοκαλλιέργεια.
ΑΔΙΚΙΑ
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Μιχελάκη περίπου 600 εκ. ευρώ που δίνονταν μέχρι σήμερα για την ελαιοκομία θα περάσουν σε άλλες καλλιέργειες σταδικά μέχρι το 2019. « Πρέπει να δοθούν από το Υπουργείο εξηγήσεις για τους λόγους που γίνεται αυτή η σημαντική, η δραματική θα έλεγα μετατόπιση πιστώσεων από το ένα τομέα στον άλλο. Υπάρχουν λόγοι που να το δικαιολογούν; Κατά τη άποψη μου δεν θα πρέπει να μπει συγκρίσιμο στοιχείο ότι οι επιδοτήσεις στην ελαιοκαλλιέργεια ήταν υψηλότερες από τις άλλες καλλιέργιεες. Γιατί ο μέσος όρος έκτασης των ελαιοπαραγωγών είναι 10 στρ. Επομένως με τα 152,9 ευρώ ανά στρέμμα επιδότηση προκύπτει μια μέση επιδότηση 1500 ευρώ. Αυτό θα πρέπει να συγκριθεί με τις επιδοτήσεις που έπαιρναν παραγωγοί άλλων καλλιεργειών που μπορεί να είχαν μικρότερη τιμή ανά στρέμμα αλλά μεγαλύτερες εκτάσεις που αντιστοιχούσαν σε 30,40 και 100 στρ. ανά παραγωγό. Ποιό το εθνικό όφελος που θα προκύψει από τη μεταφορά των πιστώσεων σε άλλες καλλιέργειες; Αν θέλει το υπουργείο να τις ενισχύσει θα πρέπει να βρει τους τρόπους και τις μεθόδους να το κάνει όχι όμως περικόπτοντας τις επιδοτήσεις της ελαιοκαλλιέργειας και μεταφέροντας τις αλλού!».
ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΛΛΑΓΩΝ
Ερωτηθείς για το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια αλλαγών στην ελληνική πρόταση ώστε να μην περάσει ως έχει ο κ. Μιχελάκης απαντά πως «δεν φαίνεται να υπάρχουν από τη στιγμή που υποβλήθηκε η Ελληνική πρόταση.» Όμως συμπληρώνει πως «μπορεί να αξιοποιηθεί η παράγραφος του κανονισμού που λέει ότι δεν θα πρέπει οι επιδοτήσεις που λάμβαναν οι παραγωγοί να μειωθούν περισσότερο από 30%. Αυτό όμως μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί από το Υπουργείο και εδώ χρειάζεται έστω και την ύστατη στιγμή υποβολή υπομνημάτων, παραστάσεων ώστε να μην μειωθούν κάτω από 30% οι επιδοτήσεις.»
Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα το 2015 θα φανεί η μεγάλη μείωση των επιδοτήσεων με ένα ποσοστό της τάξης του 25% και έκτοτε κάθε χρόνο μέχρι το 2019 θα προστίθεται και ένα 5% περίπου.
Γ.ΚΩΝ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου