Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014
ΜΕΡΕΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ
“Τρυγοπατήματα” από Φινλανδούς
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 10 Σεπτεμβρίου 2014 9:48 πμ - Σχολιάστε
Από το αμπέλι στο πατητήρι και από εκεί στην ύπαιθρο για να δουν πώς ανοίγεται φύλλο για καλιτσούνια και πώς τυλίγονται τα ντολμαδάκια. Ολο και πιο πολλοί Σκανδιναβοί τουρίστες θέλουν να μάθουν περισσότερα για την Κρητική κουλτούρα και επιλέγουν προγράμματα αγροτουρισμού όπως αυτά που γίνονται εδώ και χρόνια -τελευταία ακόμα πιο οργανωμένα και σχεδιασμένα- στον Βάμο Αποκορώνου. Οι 30 Φινλανδοί πήγαν πρώτα σε ένα αμπέλι ανάμεσα στις Καλύβες και στον Βάμο. Με τη βοήθεια του Νίκου Φραντζεσκάκη -πρωτοπόρου σε θέματα αγροτουρισμού- και της Μέρια Τουόμινεν – Γιαλυτάκη συγγραφέας, ειδική για θέματα διατροφής, συμμετείχαν στη συλλογή των σταφυλιών της τοπικής ποικιλίας ρωμέικο. Στη συνέχεια και αφού έκαναν ένα διάλειμμα για να δοκιμάσουν τηγανητά καλιτσούνια και να πιουν από μια τσικουδιά μπήκαν στο πατητήρι για να πατήσουν τα σταφύλια. «Το συναίσθημα είναι μοναδικό» μας εξηγεί η Φιόνα Τέλεφορντ απ’ το Τάμπερε της Φινλανδίας. Νοσοκόμα η ίδια έμαθε για το πρόγραμμα 2 εβδομάδες πριν τις διακοπές της και θέλησε να το παρακολουθήσει. «Ηθελα να κάνω κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο δηλαδή θάλασσα, ήλιος και παραλία. Νομίζω ότι οι Σκανδιναβοί πλέον ενδιαφέρονται περισσότερο για τον Κρητικό τρόπο ζωής. Θέλουν να μάθουν περισσότερα για την Κρητική διατροφή και για το πόσο ευεργετικό είναι το ελαιόλαδο» μας εξηγεί. Η κα Τέλεφορντ συμμετείχε με ενθουσιασμό στο πάτημα των σταφυλιών και αργότερα έβαλε όλη της την τέχνη για να τυλίξει τους ντολμάδες, που μια κυρία από τον Βάμο είχε αναλάβει να τους δείξει. «Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα» λέει χαμογελώντας. «Ηρθα στην Κρήτη για μία εβδομάδα και αποφάσισα να παρακολουθήσω αυτό το πρόγραμμα, γιατί ήθελα κάτι διαφορετικό. Είναι ωραίο να εργάζεσαι με τα χέρια. Το πάτημα και το να μαζεύεις τα σταφύλια ήταν πρωτόγνωρα για μένα τον ίδιο» είναι τα λόγια του Τίμο Φόλσεν από το Ελσίνκι. Μάνατζερ σε επιχείρηση βρίσκει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τέτοιες δράσεις.
ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μέσα από τέτοια προγράμματα θέλουμε να δείξουμε τον Κρητικό πολιτισμό, ώστε να καταλάβουν πώς ζει ο κόσμος εδώ, πώς μαγειρεύει και τη σημασία του λαδιού στην κουζίνα. Να μη σκέφτονται ότι η Κρήτη είναι μόνο θάλασσα και ήλιος. Ο,τι έχει πολύ περισσότερα πράγματα», μας επισημαίνει η κα Μέρια Γιαλυτάκη, που έχει γράψει δύο βιβλία στα Φινλανδικά για την Κρητική διατροφή. Η κα Γιαλυτάκη έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στην Κρήτη είναι από τους καλύτερους πρεσβευτές της. Εξηγεί στους συμπατριώτες της τη σημασία του ελαιολάδου στη διατροφή και συμμετέχει μαζί τους στη γευσιγνωσία των τοπικών προϊόντων. Δύο τοπικά ελαιόλαδα και ένα ευρωπαϊκό προκειμένου να αντιληφθούν τις ποιοτικές και γευστικές διαφορές. «Ο κόσμος θέλει να μάθει πράγματα στις διακοπές του. Περνάς καλύτερα, όταν μαζεύεις εμπειρίες, όταν πας σε μία ξένη χώρα θέλεις να βρεις κάτι αυθεντικό, να έχεις επαφή με τους ντόπιους, να έχουν μια φωτογραφία με τον Νίκο Φραντζεσκάκη και τη γυναίκα του την Λόλα. Αυτή είναι η νέα τάση στον τουρισμό στη Φινλανδία και στις άλλες Σκανδιναβικές χώρες», τονίζει.
Ο ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗΣ
Οικοδεσπότης ο Νίκος Φραντζεσκάκης πρωτοπόρος του αγροτουρισμού στην Κρήτη με την “Βάμος Α.Ε.” και όχι μόνο. Απ’ το αμπέλι, τρέχει στο πατητήρι, επιβλέπει το πάτημα, μετά στην κουζίνα για την προετοιμασία του φαγητού, έπειτα στην παρασκευή των καλιτσουνιών και των ντολμάδων. Ενίοτε και με ένα ποτηράκι στο χέρι. Χαίρεται και ο ίδιος. «Περνούν αυτοί καλά και το δείχνουν και περνάμε και εμείς καλά», μας λέει σε ένα διάλειμμα. Για τον ίδιο ο τουρισμός για την ενδοχώρα της Κρήτης έχει ποιοτικότερα χαρακτηριστικά από τον μαζικό τουρισμό. «Οι τουριστες εδώ έρχονται για να “ρουφήξουν” την κουλτούρα του τόπου, να δουν τους ανθρώπους, τις ασχολίες τους, τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, γλεντούν και πίνουν. Εχουν εντελώς διαφορετική νοοτροπία από τη μαζική που νοιάζεται μόνο για τη θάλασσα και τη νυχτερινή διασκέδαση στα μπαρ. Αυτό θέλουμε να τους περάσουμε και εμείς. Να νιώσουν την εμπειρία. Εχουμε ανθρώπους που έχουν έρθει 2 – 3 φορές σε ανάλογα προγράμματα και άλλους που το έχουν επαναλάβει και 5 φορές» καταλήγει. Μετά το τέλος του πατήματος, της παρασκευής καλιτσουνιών και ντολμάδων, έρχεται η ώρα της ανταμοιβής για τους παρευρισκομένους που δεν είναι άλλη από το να καθίσουν και να γευτούν τις εξαιρετικές νοστιμιές στην ετοιμασία των οποίων βοήθησαν και οι ίδιοι.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου