Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
Χωροταξικό με… βήματα χελώνας
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 7 Φεβρουαρίου 2014 10:12 πμ - Σχολιάστε
23Μετρημένα στα δάχτυλα παραμένουν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Γ.Π.Σ. – Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) σε όλη την Κρήτη. Μόλις 3 έχουν εκπονηθεί στα Χανιά σε σύνολο 25 πρώην Καποδιστριακών Δήμων (!) δείγμα του μεγάλου ελλείμματος σ’ αυτόν τον τομέα και τη μεγάλη ευθύνη Δήμων, πρώην Νομαρχιών, Περιφέρειας και κράτους.
Χωρίς τα Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. και τον καθορισμό των χρήσεων γης επικρατεί χάος σε ό,τι αφορά τη δόμηση καθώς ανομοιογενείς δραστηριότητες αναπτύσονται στις ίδιες περιοχές. Βιοτεχνίες, γεωργικές καλλιέργειες, κατοικίες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια βρίσκονται όλα στοιβαγμένα στην ίδια περιοχή δημιουργώντας δεκάδες προβλήματα συνύπαρξης.
ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Χθες αναρτήθηκαν και επίσημα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης http://www.crete .gov.gr/sxooap όλα τα Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. του νησιού. Η διαδικασία αυτή έγινε από τα στελέχη του γραφείου του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Καλογερή σε συνεργασία με τη δ/νση Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης και τη δ/νση Περιβάλλοντος Χωροταξίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην προσπάθεια των Υπηρεσιών να παρέχουν πληρέστερη ενημέρωση στους ενδιαφερομένους (πολίτες, μελετητές, υπηρεσίες) σε θέματα χωροταξικού, πολεοδομικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας.
1ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
«Κάναμε αυτή τη δουλειά για να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος μελετητής, πολίτης, επενδυτής να βλέπει άμεσα τι προβλέπουν τα Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. και οι χρήσεις γης. Δημιουργήσαμε μία βάση δεδομένων έτσι ώστε να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης να πρέπει να αφιερώσει ένα ολόκληρο πρωινό, να απασχολήσει υπαλλήλους, να βγάλει φωτοτυπίες για να δει τι προβλέπουν τα Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. για την περιοχή που τον ενδιαφέρει. Πλέον θα μπαίνει στην ιστοσελίδα μας και εκεί θα μπορεί να κάνει τη δουλειά του», είπε στα “Χ.Ν.” ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής.
Στην ιστοσελίδα έχουν αναρτηθεί οι “Χάρτες Χρήσεων Γης & Προστασίας Περιβάλλοντος” των Δήμων με εγκεκριμένα Γ.Π.Σ. – Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. (χάρτες Π.2), ενώ σύντομα θα αναρτηθεί και το σύνολο των Χαρτών των “Δομικών Σχεδίων Χωρικής Οργάνωσης Δήμων”, (Π1) και των “Χαρτών Πολεοδομικής Οργάνωσης” (Π3).
Η βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί, έχει τη δυνατότητα να συμπληρώνεται και να επικαιροποιείται, όποτε υπάρχουν νέα στοιχεία.
Το επόμενο διάστημα η συγκεκριμένη ιστοσελίδα πρόκειται να εμπλουτιστεί περαιτέρω (π.χ. με πολεοδομικά σχέδια) για την ολοκληρωμένη παροχή πληροφόρησης σε συναφή αντικείμενα.
ΜΟΛΙΣ 3 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΧΟΟΑΠ
Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Κρήτη παρ’ότι τα Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. θεωρούνταν άμεσης προτεραιότητας εδώ και δεκαετίες μόλις 3 περιοχές τα έχουν εκπονήσει. Οι Δήμοι προτίμησαν τα χρήματα που διατίθενταν τότε να τα δαπανήσουν σε άλλες δραστηριότητες, κυρίως οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα τα χωροταξικά να μείνουν πολύ πίσω.
Στο site της Περιφέρειας έχουν αναρτηθεί τα χωροταξικά:
• Της Δημοτικής Ενότητας Πλατανιά. Είχε ολοκληρωθεί επί δημαρχίας Γ. Κοτσιφάκη την περίοδο 2002 – 20006.
• Της Δημοτικής Ενότητας Αρμένων στον Δήμο Αποκορώνου. Παραδόθηκε το 2009 επί δημαρχίας Π. Βλαχάκη.
• Της Δημοτικής Ενότητας Γεωργιούπολης -στον σημερινό Δήμο Αποκορώνου- επί δημαρχίας Φ. Μαρικάκη.
Την ίδια στιγμή τα υπόλοιπα Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. παραμένουν ακόμα στο πρώτο στάδιο εκπόνησής τους στους υπόλοιπους Δήμους των Χανίων.
• Στον Δήμο Κισάμου η εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου βρίσκεται στο πρώτο στάδιο. Εχει ολοκληρωθεί μόνο το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Ιναχωρίου που δεν έχει γίνει νόμος καθώς πολεμήθηκε σκληρά από μεγάλα συμφέροντα.
• Στον Δήμο Αποκορώνου μένουν μεγάλες περιοχές χωρίς Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., όπως ο Βάμος, ο Φρες, η Κρυονερίδα.
• Στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου δουλεύεται το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. της Δημοτικής Ενότητας Πελεκάνου, όχι όμως ο υπόλοιπος Δήμος.
• Στον Δήμο Πλατανιά εκκρεμούν οι Δημοτικές Ενότητες Κολυμπαρίου, Βουκολιών, Μουσούρων.
• Στον Δήμο Χανίων έχει παρουσιαστεί η πρώτη φάση του Γ.Π.Σ. Η εκπόνηση καθυστέρησε σημαντικά την περίοδο 2002 – 2006 εξαιτίας αντιπαράθεσης τότε του Δήμου με τη Νομαρχία!
«Πλέον το κόστος είναι μεγάλο και πρέπει να βάζουμε όλοι -Δήμοι και Περιφέρειες- από κάποιο ποσό προκειμένου να προχωρήσουν. Εστω 50.000 ευρώ ο καθένας κάθε χρόνο, έτσι, ώστε μετά από 4 χρόνια που απαιτείται, η μελέτη να έχει πληρωθεί και ολοκληρωθεί. Υπάρχουν ήδη ολοκληρωμένα τα Περιφερειακά χωροταξικά συν τα ειδικά χωροταξικά επομένως θα έχουν τον μπούσουλα ώστε να μην κάνει ο καθένας ότι θέλει», επεσήμανε ο κ. Καλογερής.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/chorotaxiko-vimata-chelonas/#ixzz2sfPErsNN
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου