Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014
ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΠΑΚΑΡΙΑ
Ασπίδα προστασίας
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 13 Φεβρουαρίου 2014 9:47 πμ - Σχολιάστε
Ασπίδα προστασίας και ευκαιρία αξιοποίησης για την περιοχή των Ταμπακαριών αποτελεί η απόφαση του Υ.Π.Ε.Κ.Α. να χαρακτηρίσει διατηρητέα 26 κτήρια που χρησιμοποιούνταν ως βυρσοδεψεία στην περιοχή της Χαλέπας.
Πλέον στους ιδιοκτήτες των ιστορικών κτηρίων, που συμπληρώνουν πάνω από 100 χρόνια ζωής, δίνεται η ευκαιρία να διατηρήσουν το εξωτερικό των κτηρίων και εντός να λειτουργήσουν γραφεία, τουριστικά καταλύματα, πολιτιστικούς χώρους για εκδηλώσεις, εστιατόρια και αίθουσες αναψυχής, αλλά και κατοικίες.
Την ανακοίνωση της ένταξης των Ταμπακαριών έκαναν ο δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης και ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Ξυνίδης.
«Είναι διαδικασία που ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό για το οποίο είχαμε επισκεφθεί πολλές φορές και εγώ και ο κ. Ξυνίδης τους υπηρεσιακούς παράγοντες που ασχολούνται με το θέμα και τον αναπληρωτή υπουργό. Χαίρομαι για την εξέλιξη αυτή», σημείωσε ο κ. Σκουλάκης.
Από τη μεριά του ο κ. Ξυνίδης υπογράμμισε πως η κήρυξη των 26 κτηρίων ως διατηρητέα «λύνει τα χέρια των κατοίκων της περιοχής. Είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει γιατί αυτά τα κτήρια ήταν εκτός σχεδίου πόλεως, δεν έχουν όρους δόμησης, δεν έχουν αρτιότητες και βρίσκονται μεταξύ αιγιαλού και παραλίας. Με την κήρυξή τους ως διατηρητέα μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις μετά από τον έλεγχο του Υπουργείου και βέβαια δεν μπορεί να κατεδαφιστεί κανένα από αυτά».
Τα κτήρια είναι ανεπτυγμένα σε γραμμική μορφή, ορθογωνικά, διώροφα και ισόγεια και όπως επεσήμανε ο κ. Ξυνίδης «τα ισόγεια ειδικά, έχουν μεγάλο ύψος ώστε να μπορεί να λειτουργεί το βυρσοδεψείο. Το υλικό κατασκευής ήταν πέτρα με κονίαμα από χώμα και ασβέστη.
Οπως έχουμε διαπιστώσει τα περισσότερα έχουν εγκαταλειφθεί και μόνο 4 βυρσοδεψεία λειτουργούν ακόμα. Τα υπόλοιπα έχουν αλλάξει χρήση χωρίς να αλλάξει εικόνα η εξωτερική όψη των κτηρίων. Είναι η ζωντανή μνήμη του ανθρώπινου μόχθου για προαγωγή οικονομικής και κοινωνικής ανεξαρτησίας εκείνη την εποχή.
Γι’ αυτό και εδώ και αρκετά χρόνια υπήρχε μεγάλη δραστηριότητα από τους μηχανικούς και ειδικά το Τ.Ε.Ε. ώστε η περιοχή πρέπει να κηρυχθεί διατηρητέα».
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ
Η απόφαση του χαρακτηρισμού των Ταμπακαριών ως διατηρητέα προβλέπει:
• Ως διατηρητέα χαρακτηρίζονται τα κελύφη (εξωτερική κατασκευή) 26 κτηρίων. Στα χαρακτηριζόμενα ως διατηρητέα κτήρια και στα παραρτήματα αυτών απαγορεύεται κάθε αφαίρεση, αλλοίωση ή καταστροφή τόσο των επί μέρους αρχιτεκτονικών ή καλλιτεχνικών και διακοσμητικών στοιχείων τους όσο και των κτηρίων συνολικά. Μη εναρμονιζόμενες προσθήκες, προσκτίσματα ή στοιχεία του κτηρίου αφαιρούνται μετά από γνωμοδότηση του αρμοδίου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
• Κατασκευές οι οποίες αποτελούν τμήματα των χαρακτηριζόμενων ως διατηρητέων κτηρίων και οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ως αυθαίρετες, σύμφωνα με τις διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας, δεν είναι διατηρητέες και πρέπει να κατεδαφιστούν καθώς δεν νομιμοποιούνται με τίποτα. Εχουν κηρυχθεί διατηρητέα τα πηγάδια της περιοχής και οι περιβάλλοντες χώροι.
• Επιτρέπεται η επισκευή, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, η ενίσχυση του φέροντος οργανισμού στο εσωτερικό του κτηρίου καθώς και επεμβάσεις για λόγους λειτουργικούς, εφόσον δεν αλλοιώνεται ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του κτηρίου και δεν θίγονται τα διατηρητέα στοιχεία του καθώς και η επισκευή των εξωτερικών όψεων με γνώμονα τη διατήρηση της σημερινής εικόνας εκάστου.
• Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτεινών επιγραφών και διαφημίσεων στα χαρακτηριζόμενα ως διατηρητέα κτήρια και στα παραρτήματά τους. Επιτρέπεται μόνο η τοποθέτηση επιγραφών μικρών διαστάσεων που πληροφορούν για τη χρήση των χώρων του κτηρίου. Οποιαδήποτε επιγραφή θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής αρχιτεκτονικού ελέγχου.
• Στα χαρακτηριζόμενα ως διατηρητέα κτήρια και στα παραρτήματά τους επιτρέπονται οι χρήσεις κατοικίας, γραφείων, τουριστικών καταλυμάτων, πολιτιστικών χώρων – εκδηλώσεων καθώς και εστιατορίων και αναψυχής. Η σχετική μελέτη θα κατατίθεται στην Υπηρεσία Δόμησης που θα στέλνεται στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. που θα δίνει τις απαραίτητες εγκρίσεις.
• Αιτήσεις για προσθήκες ή ανέγερση νέου κτηρίου στα ακίνητα των χαρακτηριζόμενων ως διατηρητέων κτηρίων και των παραρτημάτων τους αποστέλλονται από την Υπηρεσία Δόμησης στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής για τον καθορισμό ειδικών ρυθμίσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 3 του ν. 4067/2012 (Α’ 79) εφόσον δεν παραβλάπτονται τα διατηρητέα κτήρια και ο χώρος που τα περιβάλλει.
• Για οποιαδήποτε οικοδομική εργασία και επέμβαση στο εξωτερικό και εσωτερικό των χαρακτηριζόμενων ως διατηρητέων κτηρίων και των παραρτημάτων τους, όπως και για την τοποθέτηση επιγραφών, απαιτείται έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/aspida-prostasias/#ixzz2tEMACQef
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου