Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013
Εκατομμύρια τουρίστες
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 30 Δεκεμβρίου 2013 10:43 πμ - Σχολιάστε
touristes
«ΜΑ ΜΕ 17 εκατομμύρια τουρίστες που ήρθαν φέτος στην Ελλάδα είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουμε τόσο σοβαρά οικονομικά προβλήματα;» ήταν το καθόλου ρητορικό ερώτημα συναδέλφου στο πλαίσιο μιας ολιγόλεπτης συζήτησης. Και γιατί να μην είναι; Ας συνυπολογίσουμε μερικά πραγματικά στοιχεία:
• Η ΧΡΗΣΗ των μέσων μεταφοράς για να έρθει στη χώρα μας (αεροπλάνα, πλοία), των οχημάτων, μηχανών που ενοικιάζει κατά την παραμονή του εδώ δεν είναι προϊόντα εισαγωγής δικής μας; Δεν είναι προϊόντα εισαγωγής τα λογισμικά που χρησιμοποιούν στους υπολογιστές για την εξυπηρέτησή τους, των συστημάτων επικοινωνίας κ.λπ. Ετσι ένα μεγάλος μέρος της υπεραξίας που λαμβάνουμε από το τουριστικό προϊόν δεν φεύγει για να εισαχθούν τα παραπάνω;
• ΠΟΣΑ από τα προϊόντα που καταναλώνει στις διακοπές του ένας τουρίστας είναι πραγματικά τοπικά; Από τα πεντάστερα ξενοδοχεία και τα πρωινά τους μέχρι την ταβέρνα της γειτονιάς… πόσα χρησιμοποιούν αποκλειστικά ελαιόλαδο, το κατ’ εξοχήν τοπικό προϊόν; Τόσα λίγα που έχουν φτιάξει και Δίκτυο για την προώθηση του ελαιολάδου… για την προώθηση του ελαιολάδου πού; Στην Κρήτη! Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις, αλλά αυτές απλά υπάρχουν για να επιβεβαιώσουν τον κανόνα. Ας μην πούμε τι συμβαίνει με την κατανάλωση χυμών ή άλλων ειδών διατροφής.
• ΓΙΑ ΤΗ βιοτεχνική παραγωγή δερμάτινα, είδη δώρων, σουβενίρ, κάντε μια βόλτα στα Στιβανάδικα, στην παλιά πόλη, στον Πλατανιά, στην Αγ. Μαρίνα, στην αγορά του Ρεθύμνου, στο Ηράκλειο. Η συντριπτική πλειοψηφία τελικά μήπως είναι παραγωγής Made in China σε βάρος της τοπικής βιοτεχνίας;
ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ δίνουν μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα για το πώς παραμένει η οικονομία ελλειμματική με 17 εκατ. τουρίστες ετησίως. Οσο και αν η υπουργός Τουρισμού αρέσκεται να παραθέτει αριθμούς από κάθε σημείο της Ελλάδας που να μιλάνε για αύξηση του τουρισμού, αν δεν αλλάξουν τα παραπάνω ελλειμματικά στοιχεία -όχι απόλυτα, άλλα έστω σε κάποιο βαθμό- δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αξιοποιήσουμε το μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας που παράγεται από τον τομέα του τουρισμού. Αυτά για τις διαπιστώσεις γιατί αν αναζητήσουμε τις αιτίες αυτής της πραγματικότητας, θα πρέπει να πάμε αρκετές δεκαετίες πίσω, όταν μπαίναμε στην Ε.Ο.Κ. διαλύοντας στην ουσία τον δευτερογενή τομέα μας και προσαρμόζοντας την οικονομία μας μέσα από τις κοινοτικές συγχρηματοδοτήσεις στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/ekatommiria-touristes/#ixzz2oyH8VZun
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου