Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012
Εξαγωγή... πτυχιούχων!
Δημοσιεύθηκε στις: 03-11-2012
» Φοιτητής μου πήγε για διδακτορικό σε σχολείο στη Γαλλία, παίρνει διπλάσιο μισθό από τον δικό μου», μας έλεγε προχθές καθηγητής του Πολυτεχνείου. Στην ίδια συζήτηση μάθαμε ότι άλλος φοιτητής παρέδιδε μαθήματα σε Σκωτσέζικο πανεπιστήμιο στους 4ετείς καθώς αυτά που μαθαίνουν σε αυτό το έτος, αυτός τα είχε διδαχθεί εδώ από την πρώτη του χρονιά! Μερικές από τις χιλιάδες περιπτώσεις Ελλήνων φοιτητών που διαπρέπουν στο εξωτερικό και βρίσκουν εργασία με πολύ καλές προοπτικές. Τελικά τα πανεπιστήμια μας δεν φαίνεται να είναι καθόλου έτσι όπως τα περιγράφουν οι κατά καιρούς 'μεταρυθμιστές' τους, που τα ονειρεύονται ως Α.Ε., παραρτήματα των πολυεθνικών και ξεκομμένα από τις ανάγκες των κοινωνιών. Συνεχίζουν να προσφέρουν γενικές γνώσεις, να έχουν καλά καταρτισμένους φοιτητές και άξιους καθηγητές, παρότι η χρηματοδότησή τους είναι από τις χαμηλότερες. Γιατί αυτό το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό δεν μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε εμείς ως χώρα, είναι ένα αιώνιο ερώτημα, όπως επίσης άξιο διερεύνησης είναι το αίτημα ορισμένων πανεπιστημιακών δασκάλων για μείωση του αριθμού των φοιτητών καθώς εκτιμούν ότι παράγεται μεγάλος αριθμός πτυχιούχων που δεν έχουν τύχη στην αγορά εργασίας(!).
Η ουσία είναι πως τη δεδομένη στιγμή που η παρουσία αυτών των νέων ανθρώπων θα μπορούσε να αλλάξει πολλά στη χώρα, δυστυχώς τους στερούμαστε...
Y.Γ. Στο ερώτημα γιατί τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι στα πρώτα 100 στις κατά καιρούς λίστες που εμφανίζονται για τα καλύτερα, ο ενδιαφερόμενος ας ρίξει μια ματιά στα κριτήρια που βάζουν. Θα πάρει ένα μεγάλο μέρος της απάντησης.
Γ.ΚΩΝ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου