Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ




ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ
Αλλάζει όψη η Παλαιόχωρα
Γιώργος Κώνστας | 30.03.2010

Αλλάζει πρόσωπο η Παλαιόχωρα με την ανάπλαση του εμπορικού της κέντρου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο. Δήμος και κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για έργο "απαραίτητο για την περιοχή, που δίνει προοπτικές στην τουριστική ανάπτυξη", με τους τελευταίους πάντως να επισημαίνουν πως όλοι θα ήθελαν το έργο να είχε ολοκληρωθεί τη χειμερινή σεζόν.
"Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα "Θησέας" της τοπικής αυτοδιοίκησης με το ποσό των 1,2 εκ. ευρώ. Γίνεται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη από τη διακλάδωση του δρόμου που πάει στην Παχιά Αμμο μέχρι την εκκλησία, η δεύτερη αφορά το τμήμα προς την προβλήτα συν τα στενά του κέντρου και το τρίτο τμήμα φτάνει μέχρι και την είσοδο της Παλαιόχωρας", δηλώνει ο δήμαρχος Πελεκάνου κ. Γιώργος Ζουριδάκης. Ο ίδιος δηλώνει ότι παρά τα όποια προβλήματα, όταν το έργο παραδοθεί μέσα στον Μάιο, "η Παλαιόχωρα θα είναι μια άλλη πόλη, δεν θα αναγνωρίζεται. Γιατί το αξίζει είναι από τα πιο όμορφα σημεία στα νότια παράλια της Κρήτης και άξιζε να γίνει αυτή η ανάπλαση".
Ειδικότερα στα πλαίσια των εργασιών έχουν γίνει ή βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης οι παρακάτω παρεμβάσεις:
- Οι δρόμοι που οδηγούν στην παραλία πλακοστρώνονται και φωτίζονται. Τοποθετούνται συντριβάνια σε διάφορα σημεία.
- Γίνεται επέκταση των πεζοδρομίων. Στα σχέδια είναι ακόμα και η πλακόστρωση του κεντρικού δρόμου σε ένα επόμενο στάδιο, όταν προχωρήσει το σχέδιο πόλης.
- Υπογειοποιούνται τα δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ σε μια μεγάλη έκταση εντός του εμπορικού κέντρου.
- Σύγχρονος φωτισμός "στα πλαίσια του ανάλογου έργου που έγινε στην Αθήνα στην Aεροπαγίτου στην Πλάκα" αναφέρει ο δήμαρχος.
- Δεντροφύτευση κατά μήκος του κεντρικού δρόμου.
- Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων.
Το έργο δημοπρατήθηκε το 2008 και ξεκίνησε να υλοποιείται τον Μάρτιο του 2009. Αρκετοί κάτοικοι επισημαίνουν πως θα έπρεπε να είχε παραδοθεί πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν. "Ζητώ συγγνώμη, αλλά για να γίνει ένα έργο θα πρέπει να ταλαιπωρηθούμε όλοι, έστω και λίγο. Ενα έργο δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Και αν δεν είχαμε τα προβλήματα με τις ενστάσεις που έβαλαν διάφοροι, τη μια για τα πεζοδρόμια, την άλλη για τον υποσταθμό, το έργο θα είχε τελειώσει και θα είχε παραδοθεί. Κάθε αρχή και δύσκολη, ωστόσο το αποτέλεσμα θα ανταμείψει τους κατοίκους και θα αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών των επαγγελματιών του τόπου μας" απαντάει ο κ. Ζουριδάκης.
Αυτές τις ημέρες δημοπρατείται και το έργο ανάπλασης της παραλίας της Παλαιόχωρας από το Λιμενικό Ταμείο Χανίων. Τα έργα εξωραϊσμού αναμένεται να ολοκληρωθούν σε χρονικό διάστημα ενός μήνα.
"ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΕΡΓΟ"
" Το έργο είναι καλό το είχε ανάγκη η Παλαιόχωρα" δηλώνει ο κ. Μ. Σαρτζετάκης, συμπληρώνοντας πως "αυτές οι αναπλάσεις θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν χρόνια. Εστω και τώρα, καλώς γίνεται, βέβαια θα ήταν καλύτερο να έχουν ολοκληρωθεί το χειμώνα και να μην συνεχίζονται τώρα την εορταστική περίοδο".
Ενας άλλος κάτοικος, ο κ. Καλογρίδης επισημαίνει πως η ανάπλαση του εμπορικού κέντρου "είναι ένα έργο που το έχει ανάγκη η περιοχή γιατί έχει μείνει πίσω σε αυτόν τον τομέα. Ο κόσμος γενικά δυσανασχετεί γιατί δεν βλέπει σε βάθος χρόνου. Οταν τελειώσει θα έχει αλλάξει πρόσωπο η Παλαιόχωρα. Η περιοχή μας είναι αδικημένη από την άποψη έργων." Στο ίδιο μήκος κύματος και οι κ. Κώστας Τοπολιανάκης και Πέτρος Κωνσταντουδάκης. Υπάρχει μια καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, αλλά ίσως να αξίζει αν πρόκειται να γίνει ένα τέτοιο έργο που θα κάνει πολύ καλό και στον τουρισμό και θα κάνει καλύτερη τη ζωή των μόνιμων κατοίκων", λέει ο κ. Τοπολιανάκης, ενώ ο κ. Κωνσταντουδάκης συμπληρώνει πως "η ανάπλαση του εμπορικού κέντρου ήταν επιβεβλημένη. Τώρα θα πρέπει οι φορείς να δουν τι μπορεί να γίνει με τον βιολογικό καθαρισμό" . Αντίθετος ως προς το συγκεκριμένο έργο δηλώνει ο κ. Νίκος Βιτσιλάκης: "δεν νομίζω ότι το έχει ανάγκη η Παλιόχωρα. Ελάτε βράδυ για να δείτε τα αυτοκίνητα να είναι παρκαρισμένα πάνω στα πεζοδρόμια. Το ιδανικό για μένα θα ήταν η Παλιόχωρα να είναι όπως στο παρελθόν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου