Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Αύξηση πλειστηριασμών
15.03.2010

Τριπλασιάσθηκαν το 2009 οι διαταγές πληρωμής που εξέδωσαν τα δικαστήρια των Χανίων για οφειλές επιχειρήσεων σε εργαζομένους τους, πιστωτές, ακάλυπτες επιταγές. Την ίδια στιγμή, παρότι οι πλειστηριασμοί παρουσιάζουν αριθμητική αύξηση, έχουν “παγώσει” ως προς την εκτέλεσή τους μέχρι τον Ιούνιο του 2010 για ποσά που αφορούν οφειλές σε τράπεζες μέχρι 200.000 ευρώ.
Παρά την κρίση πτωτική τάση παρουσιάζουν και οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων κυρίως επειδή πολλοί πιστωτές δεν προχωρούν τις διαδικασίες για την πτώχευση του οφειλέτη τους με την ελπίδα ότι θα ανακάμψει και θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
“Το ότι υπάρχει πρόβλημα και στην τοπική αγορά είναι δεδομένο. Βέβαια η κατάσταση ακόμα ελέγχεται”, αναφέρει μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Δημήτρης Ποντικάκης. Τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου για διαταγές πληρωμής, πλειστηριασμούς και πτωχεύσεις την τελευταία τριετία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. “Μελετώντας τα στοιχεία βλέπουμε ότι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι διαταγές πληρωμής. Εχουν ανέβει πάνω από 300%. Οι διαταγές εκδίδονται από το Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο. Το 2008 το Ειρηνοδικείο είχε 300 διαταγές πληρωμής και το 2009 περίπου 1.000 και τα ίδια στοιχεία είχαμε και για το Πρωτοδικείο. Πρόκειται για διαταγές που εκδίδουν τα δικαστήρια προκειμένου οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην πληρωμή πιστωτών, εργαζομένων και στην κάλυψη επιταγών τους”.
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ
Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς και την αύξηση που παρουσιάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κ. Ποντικάκης σημειώνει πως “ο αριθμός τους μεγαλώνει. Βέβαια το θετικό είναι ότι με την πρόσφατη ρύθμιση έχουν ανασταλεί μέχρι 30 Ιουνίου οι πλειστηριασμοί που αφορούν απαιτήσεις τραπεζών μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ που είναι και οι περισσότεροι. Από 200.000 ευρώ και πάνω γίνονται πλειστηριασμοί στους οποίους όμως δεν παρουσιάζονται πλειοδότες. Δεν υπάρχει δηλαδή πρόθεση των τραπεζών να αγοράζουν ακίνητα, κυρίως, που πλειστηριάζονται. Αν δεν υπήρχε αυτή η διάταξη σίγουρα θα είχαμε πολύ περισσότερους πλειστηριασμούς και την εκποίηση ακινήτων ιδιωτών και επιχειρήσεων που δεν ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις τους”.
ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ
Στο ζήτημα των πτωχεύσεων παρατηρείται μια μείωση την τελευταία χρονιά. “Οι πτωχεύσεις δεν είναι αυξημένες ούτε το 2008 ούτε το 2009. Ξεκινώντας από το 2007 ως έτος βάσης μπορούμε να πούμε ότι είχαμε συνολικά 26 πτωχεύσεις επιχειρήσεων στα Χανιά, εκ των οποίων οι 20 ήταν με δήλωση των ίδιων των επιχειρηματιών και οι υπόλοιπες έξι ήταν με αντιδικία μετά από αίτημα των πιστωτών τους. Το 2008 είχαμε 12 πτωχεύσεις, 4 με δηλώσεις των επιχειρηματιών και 8 με αντιδικία και το 2009 είχαμε σύνολο 11 πτωχεύσεις. Αυτό δείχνει ότι προς το παρόν οι επιχειρήσεις στα Χανιά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα τόσο μεγάλο ώστε να οδηγηθούν σε πτώχευση”, τονίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, συμπληρώνοντας πως αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η αίτηση πτώχευσης μιας μεγάλης εταιρείας, η οποία ζητάει από το δικαστήριο να τις δοθεί κάποιο περιθώριο ώστε να μπορέσει να πληρώσει τους πιστωτές της. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, αλλά και σήμερα, πολλές πτωχεύσεις είναι εικονικές προκειμένου οι επαγγελματίες να “διαγράψουν” χρέη τους προς τρίτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου