Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ=ΧΟΡΤΑ



ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Απαραίτητα τα χόρτα
01.03.2010

Απαραίτητο συστατικό της Κρητικής διατροφής αποτελούν τα χόρτα και δη τα άγρια, τα οποία προσφέρει απλόχερα η φύση σε όλο το νησί. Μια μεγάλη ποικιλία αυτών των χόρτων είχε την ευκαιρία να δει από κοντά ο κόσμος που βρέθηκε χθες το πρωί στο δημαρχείο Ν. Κυδωνίας στο πλαίσιο της εκδήλωσης: "Για ιδές περβόλι όμορφο".
Επιστήμονες όπως ο γεωπόνος κ. Κ. Οικονομάκης αναφέρθηκαν στην διατροφική και θεραπευτική αξία των χόρτων, ενώ σε μια μικρή έκθεση στο "φουαγιέ" του δημαρχείου ο κόσμος μπορούσε να δει από κοντά, να φωτογραφίσει και να πάρει στοιχεία για δεκάδες ποικιλίες άγριων αλλά και καλλιεργήσιμων χόρτων.
"Η Κρητική δίαιτα, αυτή που τουλάχιστον είχαμε μέχρι τη δεκαετία του ΄60, χαρακτηρίζεται από τη λιτότητα και την κατανάλωση πολλών άγριων χόρτων. Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι τα άγρια χόρτα περιέχουν ουσίες που είναι πολύ μεγάλης βιολογικής αξίας για την προστασία της υγείας και με θεραπευτική δράση όταν ήδη έχει εκδηλωθεί η ασθένεια. Η διατροφή που ξεκίνησε ως ανάγκη με την επιλογή των άγριων χόρτων για κατανάλωση, αφού δεν υπήρχε άλλη τροφή για τους κατοίκους του νησιού, φαίνεται πως είχε ευεργετικές ιδιότητες και αποτελέσματα που σήμερα καταξιώνουν την Κρητική διατροφή ως μια από τις καλύτερες στον κόσμο", ανέφερε ο κ. Οικονομάκης.
ΦΑΡΜΑΚΟ - ΟΧΙ ΦΑΡΜΑΚΙ
Ο επιστήμονας διατύπωσε ερωτήματα για το αν έχουμε σήμερα στην Κρήτη Κρητική διατροφή, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού. Στάθηκε ιδιαίτερα στη ανάγκη αύξησης της κατανάλωσης των χόρτων, ακόμα και των καλλιεργήσιμων χωρίς όμως τη χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων. "Όταν εκτιμήσουμε την αξία ενός προϊόντος που η φύση μας δίνει απλόχερα έχει σημασία η αξιοποίηση του να γίνει με τρόπο ορθόδοξο που να μην καταστρέφει τα θετικά. Αν επιχειρήσουμε π.χ. να καλλιεργήσουμε κάποιο αγριόχορτο να το κάνουμε σωστά, να μην χρησιμοποιήσουμε δηλητήρια, ώστε να συνεχίσει να είναι φάρμακο και να μην γίνει φαρμάκι. Ορισμένα φυτά όπως το σταμναγκάθι και ο ασκόλυμπρος έχουν μπει στην καλλιέργεια, αλλά είναι σημαντικό να μιλάμε για καλλιέργεια δηλαδή όμορφο έργο και όχι "κακηέργεια" με τις ανθρώπινες επεμβάσεις με τα χημικά."
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη μελέτη σε 7 χώρες που είχε γίνει το 1956 και σύμφωνα με αυτή η Κρήτη παρουσίαζε τότε τα μικρότερα ποσοστά καρδιακών επεισοδίων και θανάτων από καρκίνο σε σύγκριση με Φιλανδία, Ιαπωνία, Γιουγκοσλαβία, ΗΠΑ λόγω της Κρητικής διατροφής.
Την εκδήλωση που πραγματοποίησε από κοινού η Νομαρχία, ο Δ. Ν. Κυδωνίας και ο πολιτιστικός σύλλογος "Ρόδο", παρακολούθησε πλήθος κόσμου και ανάμεσα τους ο βουλευτής Χ. Μαρκογιαννάκης, ο νομάρχης Γρ. Αρχοντάκης, ο δήμαρχος Ν. Κυδωνίας Μ. Σταματάκης, αντινομάρχες, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου