Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Σχεδιασμός για ανάδειξη των αρχαίων Φαλασάρνων (video)
Παρουσίαση χθες στην Κίσαμο
βασικη falasarnaΤον σχεδιασμό της, για να καταστεί επισκέψιμη, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, η αρχαία πόλη των Φαλασάρνων και παράλληλα να δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών με επίκεντρο τα βασικά αρχαιολογικά μνημεία της Κισάμου, παρουσίασε η Αρχαιολογία χθες στην Κίσαμο.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τον αρχαιολογικό χώρο, η μελέτη για τον οποίο ολοκληρώνεται μέσα στο φθινόπωρο, τόσο ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Παύλος Πολάκης, που συμμετείχε στην εκδήλωση παρουσίασης, έκανε λόγο για «εξαιρετική πρωτοβουλία που μπορεί να χρηματοδοτηθεί», ενώ και ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας κ. Παναγιώτης Σημαντηράκης σημείωσε πως στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια τέτοιες δράσεις.
Οι εργασίες στον χώρο των Φαλασάρνων εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 800.000 ευρώ περίπου.
xatzhdakhsΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ
Τη μελέτη για τον αρχαιολογικό χώρο παρουσίασε ο κ. Νίκος Χατζηδάκης, αρχιτέκτονας με ειδικότητα την αναστήλωση αρχαίων μνημείων. «Η μελέτη έχει ως στόχο την προστασία των αρχαιοτήτων και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Την προστασία αρχαιοτήτων, λειψάνων, λίθων, που θα γίνουν με τη συντήρησή τους και στερεωτικές επεμβάσεις. Επίσης τη διαμόρφωση των συνθηκών ώστε να είναι επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος», είπε ο κ. Χατζηδάκης. Οι εργασίες προβλέπουν μεταξύ άλλων:
• Χώρο στάθμευσης.
• Διαμόρφωση εισόδου και χώρου πληροφορίας.
• Χώροι υγιεινής.
• Χώροι στάσης, σκίασης και εποπτείας του χώρου.
• Διαδρομές.
• Εξωραϊσμός του χώρου απομάκρυνση λιθοσωρών, αποψίλωση, αντικατάσταση στεγάστρων.
• Ενοποίηση του χώρου.
xatzhdakhΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η κα Ελπίδα Χατζηδάκη, η αρχαιολόγος στην οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η ανάδειξη της αρχαίας Φαλάσαρνας, αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα εφαρμογής εικονικής περιήγησης για smart phone και τάμπλετς. Μέσω αυτών, όπως έδειξε στους παρευρισκόμενους, ο επισκέπτης θα είναι σε θέση, προχωρώντας μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, να εντοπίζει όλα τα μνημεία του, να μαθαίνει την ιστορία τους και να βλέπει βίντεο στο κινητό και στον υπολογιστή του πώς ήταν η περιοχή πριν από 2.300 χρόνια!
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/schediasmos-gia-anadixi-ton-archeon-falasarnon/#ixzz3ioD6BJWY
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου