Κυριακή 9 Αυγούστου 2015
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΑΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΟΡΕΩΝ
Αγροτουρισμός στη Μαδάρα
Αλλιέργειες αρωματικών φυτών, εστιατόρια με πρώτες ύλες από την περιοχή, τουριστικά καταλύματα με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, περιπατητικός τουρισμός… Δραστηριότητες, που αναπτύσσονται στον Ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων, συμβατές με το περιβάλλον, στις οποίες ο “Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς” -στο πλαίσιο μίας πρωτοποριακής δράσης του απένειμε σήμα ποιότητας.
«Η λογική μας είναι ότι υπάρχουν περιοχές στον Εθνικό Δρυμό -λίγες- με απόλυτη προστασία όπου δεν υλοποιείται καμία δραστηριότητα και, άλλες περιοχές στις οποίες έχουν αρχίσει από τους ανθρώπους που ζουν εκεί να υλοποιούνται διάφορες δράσεις που αφενός μπορούν να βοηθήσουν το περιβάλλον και αφετέρου να δώσουν ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» μας εξηγεί ο πρόεδρος του Φορέα κ. Πέτρος Λυμπεράκης.
Οι επιχειρήσεις στις οποίες δόθηκε το σήμα ποιότητας -δέκα αρχικά- καλύπτουν μία σειρά από κριτήρια. Σε αυτές που δόθηκε ως σήμα ποιότητας το “Λευκό Αγρίμι” καλύπτουν ελάχιστα τα βασικά κριτήρια, σε αυτές που δόθηκε το “Κίτρινο Αγρίμι” έχουν επαρκή κάλυψη των κριτηρίων και το “Πράσινο Αγρίμι” μέγιστη κάλυψη κριτηρίων.
Επισκεφθήκαμε και συνομιλήσαμε με τέσσερις επαγγελματίες που καλύπτουν εφτά από τις δέκα δράσεις που έλαβαν το σήμα ποιότητας για τη φιλοσοφία, τους στόχους, τα προϊόντα τους. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και το “Κτήμα Μοναστήρι” στη Μονή Ανατολικού Σελίνου, η Natour Lab Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Οικοτουρισμού και Xλόη Χαβρέ και Σία Ε.Ε. τουριστικές επιχειρήσεις.
PrevNext
Τουριστικές κατοικίες με ενέργεια από τον ήλιο!
Εστιατόριο με τοπικά προϊόντα, αλλά και τουριστικές κατοικίες με πέτρα και ξύλο και με αυτόνομη ενέργεια αποκλειστικά από φωτοβολταϊκά στην περιοχή του Ομαλού από τους αδελφούς Καζαλάκη. Εξ αυτών ο Μανώλης Καζαλάκης μας εξηγεί τι προσφέρει.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Στο κατάστημά μας, εστιατόριο – καφέ, ο πελάτης μπορεί να βρει ντόπια προϊόντα (κρέας, τυριά κ.ά.). Είναι ελάχιστα αυτά που παίρνουμε εκτός περιοχής π.χ. ορισμένες εποχές μόνο θα αγοράσουμε χοιρινό γιατί έχουμε και δικά μας. Τα τοπικά προϊόντα είναι ένας σοβαρός λόγος να έρθει κάποιος εδώ. Οπως και να το κάνουμε στο Οροπέδιο δεν έρχεται ο επισκέπτης για να φάει προϊόντα fast food. Μπορεί αυτό να έχει ένα κόστος παραπάνω για μας, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Επίσης ό,τι κατασκευή έχουμε κάνει είναι συμβατή με το περιβάλλον του Ομαλού.
ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ: Διαθέτουμε και τουριστικές κατοικίες που ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά) χωρίς καμία διασύνδεση με τη ΔΕΗ. Εδώ ο επισκέπτης έχει ησυχία, ξεχνιέται, παίρνει δυνάμεις, ξεφεύγει από την πόλη. Διαθέτουν όλες τις ανέσεις (ζεστό νερό, πλυντήριο πιάτων, ρούχων, αύλειο χώρο περιφραγμένο – κεντρική θέρμανση και τζάκι για τον χειμώνα) και πάρα πολλές επιλογές για δραστηριότητες. Περίπατο στο οροπέδιο, επισκέψεις στα βουνά, αλλά και στη θάλασσα που δεν είναι μακριά.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Ναι, αυτό το είδος της ανάπτυξης ταιριάζει στον Ομαλό, δίνει την ευκαιρία να πάρει ζωή και η ύπαιθρος χωρίς όμως να επηρεάζεται το περιβάλλον. Γι’ αυτό είναι καλό να γίνουν και ανάλογες δράσεις στο Οροπέδιο.
Μαγειρεμένα όπως παλιά…
Λαχανικά, κρέας, ακόμα NTOYNIASκαι στάρι από το χωριό είναι οι βασικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί ο Στέλιος Τριλυράκης στην ταβέρνα του “Ντουνιάς” στη Δρακόνα Κεραμειών. Μάλιστα ένα μεγάλος μέρος αυτών είναι πιστοποιημένα βιολογικά, ενώ μαγειρεύονται σε μεγάλο βαθμό με παραδοσιακές μεθόδους.
ΠΡΟΪΌΝΤΑ: Το σύνολο σχεδόν των προϊόντων που χρησιμοποιούμε είναι δικά μας. Πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα από τον κήπο μας, όπως από το λάδι, μέχρι το πορτοκάλι, το λεμόνι, το κρασί, το στάρι για το ψωμί που φτιάχνουμε εμείς. Eπίσης αρνιά, κοτόπουλα, χοιρινά, ακόμα και βοδινό κρέας έχουμε δικό μας.
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: Η λογική μας είναι ότι η κρητική διατροφή δεν είχε ποτέ… φούρνους μικροκυμάτων και φριτέζες. Γι’ αυτό και μαγειρεύουμε στη γάστρα τα περισσότερα φαγητά μας, τις τηγανητές πατάτες.
ΣΤΟΧΟΣ: Κάποια στιγμή θα θέλαμε σε συνεργασία με άλλους παραγωγούς εδώ στο χωριό να αναπτύξουμε μια κοινή αγροτική επιχείρηση, έναν αγροτουριστικό συνεταιρισμό. Εμείς με την ταβέρνα, άλλος με το μέλι, άλλος με τα αγροτικά προϊόντα, κάποιος τέταρτος με καταλύματα.
Λειτουργούμε επίσης στη λογική του slow food, δηλαδή του να απολαμβάνουμε αργά το φαγητό μας, σε αντίθεση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
PrevNext
Καλλιεργήσιμη μαλλοτήρα από τον Ομαλό
Σε μία έκταση 15 στρεμμάτων ο κ. Καλογριδάκης καλλιεργεί μαλλοτήρα -το φυτό σήμα κατατεθέν των Λευκών Ορέων- καθώς εκτιμά πως είναι κάτι και συμβατό με τις δυνατότητες της περιοχής, αλλά και οικονομικά συμφέρον. Επισκεφθήκαμε την καλλιέργειά του στο Οροπέδιο του Ομαλού και συζητήσαμε για την προσπάθειά του.
Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ: Αποφάσισα πριν από 3 χρόνια να κάνω αυτή την καλλιέργεια. Γιατί; Γιατί έχω μάθει στη ζωή μου να πηγαίνω αντίθετα από εκεί που πάνε οι πολλοί! Αποφάσισα, λοιπόν, να βάλω μαλλοτήρα, βρήκα σπόρο, έκανα πρασιές και τον πρώτο χρόνο έβαλα 30.000 φυτά, τον επόμενο 5.000 και άλλες 5.000 την τελευταία. Συνολικά έχω 15 στρέμματα και το προϊόν το διαθέτω στην τοπική αγορά και στη Γερμανία.
Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Οπως είναι κατανοητό, δεν χρησιμοποιούμε ούτε φυτοφάρμακα, ούτε λιπάσματα. Τα ξερόχορτα και τα ζιζάνια τα βγάζουμε εμείς με τη σκαλίδα. Εχει πολλή δουλειά το ξεβοτάνιασμα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Στα μέσα Ιουλίου συνήθως θερίζουμε. Εχει κόπο, αλλά τι θα ταίριαζε να βάλεις στο Οροπέδιο; Ακούγοντας μαλλοτήρα η πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό είναι ο Ομαλός και τα Λευκά Ορη.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: Προσωπικά θα ήθελα όλος ο Ομαλός να έχει αποκλειστικά μαλλοτήρα. Και στα 18.000 στρέμματά του. Είναι σημαντικό ότι παραδειγματίσθηκαν και άλλοι παραγωγοί της περιοχής και ήδη έβαλαν μαλλοτήρα και του χρόνου πιστεύω ότι θα είναι ακόμα περισσότεροι. Σε αυτή τη ζωή τίποτα δεν είναι εύκολο. Δεν μπορείς να κάθεσαι στην πολυθρόνα και να έχεις εισόδημα. Σκοπός μου είναι, όταν αυξηθεί η ποσότητα που παράγω, να προχωρήσω σε τυποποίηση και περαιτέρω εξαγωγές. Εκτιμώ πως το στρέμμα της μαλλοτήρας στην πλήρη παραγωγή του θα αποφέρει 2.500 ευρώ περίπου. Ενα καλό εισόδημα.
PrevNext
Αγροτουρισμός στο Ξυλόσκαλο
«Δραστηριοποιούμαστε πάνω από 25 χρόνια στην περιοχή με αποκλειστικό στόχο την ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον» μας δηλώνει ο Μιχάλης Σολιδάκης, διευθυντής της Εταιρείας Ανάπτυξης Λάκκων – Ομαλού. Μίας εταιρείας λαϊκής βάσης που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που ήθελαν να φτιάξουν κάτι ελπιδοφόρο στην περιοχή τους. Η εταιρεία διαθέτει στην περιοχή του “Ξυλόσκαλου” στον Ομαλό αναψυκτήριο, εστιατόριο – καφέ και 7 παραδοσιακές κατοικίες – πετρόκτιστα σπίτια. Σε αυτή εργάζονται περίπου 12 άτομα.
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Θέλουμε να αναπτυχθεί περισσότερο η εταιρεία, αλλά πάντα αυτό να γίνει με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Με την προστασία του, αλλά και με το ότι η όποια παρέμβαση κάνουμε να είναι συμβατή. Δηλαδή κάνουμε ανακαίνιση στο εστιατόριο με πρώτη ύλη την πέτρα και το ξύλο. Θέλουμε να κάνουμε και μερικές παρεμβάσεις στα δωμάτιά μας ώστε να τα προσαρμόσουμε περισσότερο στον παραδοσιακό χαρακτήρα.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Ο,τι χρησιμοποιούμε για το εστιατόριό μας είναι τοπικά προϊόντα, ό,τι μπορούμε να αγοράσουμε από την περιοχή είναι από εδώ ανεξάρτητα από το κόστος. Σε καμία περίπτωση δεν διαπραγματευόμαστε την ποιότητα και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται από τους πελάτες μας.
ΣΤΟΧΟΙ: Στα επόμενα βήματά μας είναι να αυτονομηθούμε ενεργειακά με ρεύμα από Α.Π.Ε., αλλά και να δρομολογήσουμε ακόμα περισσότερες αγροτουριστικές δράσεις που να συνάδουν πάντα με τον χώρο. Να μπορούν οι επισκέπτες να βλέπουν την τυροκόμηση, το κούρεμα των προβάτων, να παρακολουθούν και να συμμετέχουν στο μαγείρεμα, να περιηγηθούν την περιοχή (Καλλέργη, μιτάτο στο Δρυ, Γρε Λέσκα, άλλες βουνοκορφές και μονοπάτια), ακόμα και τη θάλασσα (Σούγια) που απέχει περίπου 50 λεπτά. Η περιοχή μας μπορεί να συνδυάσει τα πάντα και τον χειμώνα και το καλοκαίρι.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/agrotourismos-sti-madara/#ixzz3iIjwRG7Z
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου