Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
AΠΟ ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Εναλλακτικές παραδοσιακές καλλιέργειες
Τυποποιούν χανιώτικα προϊόντα και ανοίγουν νέες αγορές
MPROKOLA
Πέρα από το ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες η Δυτική Κρήτη μπορεί να αναπτύξει και άλλες καλλιέργειες πρωτοποριακές και εναλλακτικές, αλλά και να τυποποιήσει και να παρασκευάσει ιδιαίτερα προϊόντα με βάση την παράδοσή της. Μερικά τέτοια προϊόντα εντοπίσαμε και μιλήσαμε με τους παραγωγούς τους για τις ευκαιρίες, τις δυσκολίες και τους στόχους τους.
FATOYROS
Βιολογικό μάνγκο από τα Νεροκούρου
Οτι η Κρήτη είναι ιδανική για την καλλιέργεια υποτροπικών φυτών είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Κάποιοι παραγωγοί το τόλμησαν παλιότερα και συνεχίζουν και σήμερα. Ο κ. Δημήτρης Φατούρος, ανιψιός του κ. Ησυχάκη και διαχειριστής του κτήματός του που έχει 200 περίπου δέντρα μάνγκο, μάς μιλά για το ξεχωριστό αυτό φρούτο.
ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ: Τα φυτά μάνγκο τα είχε φυτέψει ο θείος μου σε συνεργασία με τον Σπύρο Λιονάκη του Ινστιτούτου Υποτροπικών Ελιάς στη δεκαετία του ’70. Και τα μάνγκο έχουν την εποχικότητά τους όπως οι ελιές. Τη μια χρονιά έχουν προϊόν, την επόμενη όχι.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: To ιδανικό κλίμα για το μάνγκο είναι οι μουσώνες, η υγρασία και η ζέστη. Εδώ στην Κρήτη αναπτύσσονται οριακά. Είναι καλό να μην πέσει η θερμοκρασία κάτω από δέκα βαθμούς Κελσίου και αυτό έχει αντίκτυπο στην παραγωγικότητα. Το ίδιο το δέντρο μπορεί να μην καταστραφεί, αν είναι μεγάλο ειδικά, όμως επηρεάζεται η παραγωγικότητα.
Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Διατίθεται κυρίως στην τοπική αγορά και σε εμπόρους που στέλνουν το προϊόν στην Αθήνα.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ: Αποδίδει, αλλά απαιτούνται ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, ιδανικό χώμα, να μην πιάνει τα δέντρα ο καιρός. Δεν θέλει ιδιαίτερη φροντίδα. Ισως ένα καθάρισμα από τα ζιζάνια και λίγο πριν τις τελευταίες βροχές να εμπλουτιστεί με κοπριά.
ΑΠΟΔΟΣΗ: Στον παραγωγό αφήνει ένα ικανοποιητικό εισόδημα περίπου 3 ευρώ.
MPIROYRAKHS
Οξύμελο όπως παλιά
Το οξύμελο, όπως το έφτιαχναν παλιά στα σπίτια οι νοικοκυρές με ντόπιο μέλι και ξύδι, παράγει, τυποποιεί και διακινεί η “Κρητών Νέκταρ ΕΠΕ” που έχει ως έδρα το Ακρωτήρι. Ο κ. Νίκος Μπιρουράκης μας μιλά γι’ αυτό.
ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ: Το οξύμελο είναι ένα βαλσάμικο ξύδι που έχει τοπικό χαρακτήρα. Και στο παρελθόν στην Κρήτη χρησιμοποιούσαν το μέλι με το ξύδι. Πάνω σε αυτή τη λογική φτιάξαμε το δικό μας προϊόν.
ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Είναι 100% τοπικά. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά και μόνο θυμαρίσιο μέλι, την ακριβότερη κατηγορία μελιού από ντόπιους μελισσοκόμους και κρασί κρητικό. Το ξύδι είναι από σταφύλι την εποχή της συγκομιδής. Δεν χρησιμοποιούμε καμία χημική ουσία.
Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ: Σε συνέργεια με την εταιρεία “Γαία” ξεκινήσαμε να δίνουμε το προϊόν αυτό που έφτασε να είναι από τους πρώτους κωδικούς της εταιρείας. Πλέον έχουν μπει προϊόντα και από άλλους παραγωγούς της χώρας, αλλά τη συνταγή του οξύμελου την ξεκινήσαμε εμείς, την κατοχυρώσαμε και δύσκολα ο καταναλωτής την αλλάζει. Εκτός από την Κρήτη, ο μεγαλύτερος όγκος δίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα σε μεγάλα super market (Α.Β. Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης), αλλά και στο εξωτερικό.
ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Φτιάχνουμε μπαλσάμικα ξύδια, λευκό ξύδι, πετιμέζι, μπαλσάμικη σάλτσα, καυτερό ξύδι με κόκκινη πιπεριά και πολλά άλλα. Με βάση την ποιότητα πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά.
NIKOLAKAKHS
Βιολογικές δεσπολιές
Μια σειρά από πρωτοποριακές -για την Κρήτη- καλλιέργειες δοκιμάζει ο Νίκος Νικολακάκης από τις Βουκολιές του Δήμου Πλατανιά, με πολύ μεγάλη επιτυχία τόσο ποιοτική όσο και εμπορική. Για αυτές μιλά στα “Χ.Ν.”.
ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ: Ολα τα δέντρα θέλουν φροντίδα, αλλά η δεσπολιά δεν θέλει κάτι το ιδιαίτερο. Βιολογικό λίπασμα και χαλκό. Ο καρπός της δεσπολιάς είναι ιδιαίτερος και πολύ εύγευστος.
ΑΛΛΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: Πέρα από τις δέσπολες έχω καλλιέργειες με νεκταρίνια, επιτραπέζια σταφύλια, κεράσια, αχλάδια, μήλα, λωτούς, τρία είδη σύκων, αμυγδαλιές. Ολα βιολογικά. Επέλεξα αυτές τις καλλιέργειες φυσικά για το κέρδος. Το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα πέφτει αρκετά και το κέρδος αυξάνεται σε σύγκριση με το λάδι και τα πορτοκάλια. Στα χωράφια που έχω τις καλλιέργειες που προανέφερα είχα πορτοκαλιές, τις οποίες και έβγαλα -άφησα μόνο ένα χωράφι- γιατί δεν αφήνουν πλέον τίποτα.
Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ: Μπορείς να τα πουλήσεις στην τοπική αγορά χωρίς έξοδα μεταφοράς. π.χ. δίνω σε ξενοδοχεία με τα οποία έχω μια συνεργασία και σε έμπορα που τα διακινεί στην Αθήνα. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει ο πελάτης του ξενοδοχείου ότι το προϊόν είναι ντόπιο και έχει κοπεί από το χωράφι πριν από λίγες ώρες και δεν έχει μείνει για εβδομάδες στα ψυγεία.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ: Ο κόσμος παρακολουθεί και βλέπει αν θα έχω αποτελέσματα για να ακολουθήσει τα βήματά μου. Βέβαια δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Παίζει μεγάλο ρόλο η ύπαρξη νερού κοντά στα χωράφια σου καθώς οι δενδρώδεις καλλιέργειες το έχουν ανάγκη. Η περιοχή μας εδώ στις Βουκολιές βοηθά να αναπτύξεις πολλές καλλιέργειες από υποτροπικά μέχρι και φυτά που συναντιούνται σε βόρειες περιοχές.
ΑΛΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσω την καλλιέργεια μάνγκο και καρυδιάς.
STAMATAKH
Ασκολύμπροι από τη Γραμπούσα
Βιολογικούς ασκολύμπρους καλλιεργεί η κα Κατερίνα Σταματάκη στην Καλυβιανή στη Γραμπούσα Κισάμου. Μια καλλιέργεια που ξεκίνησε φέτος πειραματικά και από την οποία ελπίζει να έχει καλά αποτελέσματα.
ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ: Είχαμε ξεκινήσει με βιολογικό κρεμμύδι. Στην πορεία το σταματήσαμε και πειραματικά ξεκινήσαμε να φυτεύουμε βιολογικούς ασκολύμπρους. Πρώτα για το σπίτι και από φέτος για εμπόριο. Η διαφορά του βιολογικού ασκολύμπρου από τον συμβατικό; Τεράστια! Το βιολογικό είναι σαν το άγριο. Χρησιμοποιείται στη σαλάτα, στο φρικασέ, με κουκιά.
Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ: Μια βιολογική καλλιέργεια κηπευτικών έχει τις δυσκολίες της. Θέλει συνέχεια ξεβοτάνισμα. Ετσι βγαίνουν τα άγρια χόρτα, αφού δεν ψεκάζουμε. Αυτό απαιτεί να βρίσκεσαι συνέχεια από πάνω και να εργάζεσαι με τα χέρια.
Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ: Το δίνουμε σε έμπορο που το διακινεί τοπικά, αλλά και στην Αθήνα. Είναι ένα προϊόν που έχει απήχηση.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ: Εντάξει πολύς κόσμος σου λέει «γιατί δεν ψεκάζετε;», «γιατί ταλαιπωρείστε;». Δεν το μετανιώνω όμως γιατί βάζω τον εαυτό μου στη θέση αυτού που καταναλώνει το προϊόν. Και όπως εγώ θέλω να ευχαριστιέμαι ένα προϊόν που αγοράζω, το ίδιο θέλει να κάνει και ο δικός μου πελάτης. Να πάρει τους ασκολύμπρους μου και να μπορεί να τους δώσει στο παιδί του, γιατί είναι χωρίς φάρμακα και καλοκαθαρισμένοι.
Ο ΣΤΟΧΟΣ: Αν έχει καλά αποτελέσματα, του χρόνου πιθανόν να φυτέψουμε περισσότερα.
Κηπευτικά με οικολογική καλλιέργεια
Δεκαπέντε χρόνια ασχολείται με την καλλιέργεια βιολογικών υπαίθριων κηπευτικών ο κ. Σπύρος Μακράκης από το Βλάτος Κισάμου.
Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Εχω καλλιέργειες σε μια έκταση 25 περίπου στρεμμάτων, όλα στο Βλάτος Κισάμου. Εχω και δεν δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως ελιές, αλλά ασχολούμαι κυρίως με τα κηπευτικά. Φθινόπωρο και χειμώνα καλλιεργώ, λάχανα, μπρόκολα, κρεμμύδια, το καλοκαίρι τομάτες και άλλα.
Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ: Οταν έχεις βιολογικές καλλιέργειες, το ξεβοτάνισμα είναι σχεδόν καθημερινά. Θέλει πολλή δουλειά και πολλά εργατικά. Επέλεξα όμως συνειδητά τη βιολογική καλλιέργεια γιατί η ποιότητα των προϊόντων της δεν συγκρίνεται.
Η ΑΠΗΧΗΣΗ: Ο κόσμος θέλει τα βιολογικά προϊόντα και τα κηπευτικά ιδιαίτερα. Τώρα βέβαια λόγω κρίσης έχουν μειωθεί οι τιμές και η κίνηση γιατί ο κόσμος δεν έχει τόσα χρήματα ώστε να αγοράζει. Δυστυχώς και για μας το κόστος παραγωγής δεν έχει μειωθεί, παραμένει υψηλό. Τα δικά μου τα προϊόντα τα δίνω στην τοπική αγορά, αλλά και μέσω έμπορα στην Αθήνα.
Ο ΣΤΟΧΟΣ: Θα ήθελα να συνεχίσω να καλλιεργώ βιολογικά και αν μπορέσω να αναπτύξω και άλλες καλλιέργειες.
ΣΤΟ ΒΑΡΥΠΕΤΡΟ
Συνέλευση για τη δακοκτονία
Συνέλευση ελαιοπαραγωγών την Πέμπτη και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαρυπέτρου καλεί το τοπικό συμβούλιο της Κοινότητας με σκοπό να αποφασιστεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για το 2015.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε καθώς το τοπικό μας συμβούλιο έκρινε ότι «δεν είναι σωστό ούτε επιθυμεί να λάβει μια τέτοια απόφαση ερήμην των ελαιοπαραγωγών της περιοχής».
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πατρικάκη Κασσιανή και τα μέλη Πούλακας Γιώργος και Μαίρη Σταθοπούλου «η συνέλευση θα καθορίσει τη στάση του τοπικού συμβουλίου στο θέμα, γι’ αυτό και η συμμετοχή των ελαιοπαραγωγών της κοινότητάς μας κρίνεται αναγκαία».
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/enallaktikes-paradosiakes-kalliergies/#ixzz3SfzJs357
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου