Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015
ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Λιγοστεύουν τα αλιεύματα
» Προβληματισμένοι οι ψαράδες
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 4 Φεβρουαρίου 2015 9:31 πμ - Σχολιάστε
dixtyaΚαθημερινό αγώνα για το μεροκάματο δίνουν οι ψαράδες παράκτιας αλιείας και στα Χανιά. Η μείωση των αλιευμάτων και η αύξηση των ψαριών που δεν πωλούνται στην αγορά (Γερμανοί, λαγόψαρα) τους έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Πλέον σπάνια η ψαριά είναι καλή και αφήνει κάτι στην τσέπη του επαγγελματία.
katsikandarakhs«Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των ψαριών που πιάνουμε, αλλά δεν πωλούνται γιατί είναι λαγόψαρα, αλλά και Γερμανοί. Τα μεν λαγόψαρα δεν τρώγονται, οι δε Γερμανοί δεν τους πουλάμε ούτε για 2 ευρώ το κιλό», μάς σημειώνει ο κ. Μανώλης Κατσικανδαράκης, για χρόνια αλιέας στην περιοχή της Νέας Χώρας.
Οι Γερμανοί είναι ένα ψάρι που ήρθε στη Μεσόγειο από την Eρυθρά Θάλασσα και πήρε το όνομα αυτό γιατί εντοπίστηκε πρώτη φορά στις θάλασσές μας στην κατοχή. Ενώ στην Κύπρο πωλείται από 20 έως 25 ευρώ το κιλό στην Κρήτη… δίνεται τζάμπα, αφού, παρότι είναι νοστιμότατο, έχει εξωτερικά αγκάθια που παλιά έκαναν τη ζωή των ψαράδων δύσκολη στο καθάρισμα. Το ψάρι… κακοχαρακτηρίστηκε και του έμεινε.
giwrgos«Μας λένε ότι στην Κύπρο τους Γερμανούς τους αγοράζουν σε πολύ καλή τιμή. Πώς θα τους στείλουμε εκεί, πώς θα γίνει αυτή η εμπορική διαδικασία και τι θα μείνει για μας;», αναρωτιέται ο κ. Γιώργος, από τους πιο έμπειρους ψαράδες της περιοχής.
Λίγο πιο πέρα η κα Κατερίνα καθαρίζει τα δίχτυα που χρησιμοποιήθηκαν την προηγούμενη νύχτα στο ψάρεμα. Η δουλειά είναι κουραστική και το αποτέλεσμα όχι πάντα καλό, αφού η ψαριά δεν είναι πάντα επιτυχημένη.
pitsitakhs«Ενας ψαράς πρέπει να δαπανήσει μέχρι και 10.000 ευρώ ετησίως για τα δίχτυα του και για τον εξοπλισμό του για να δουλέψει. Οταν αυτός πιάνει κυρίως Γερμανούς, πώς να δουλέψει; Πώς να ασχοληθούν με το ψάρεμα και τα νέα παιδιά από τη στιγμή που δεν τους αφήνει κάτι στην τσέπη», δηλώνει ο κ. Αντώνης Πιτσιτάκης. Ο κ. Πιτσιτάκης μάς τονίζει και ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες. Τις μεγάλες ζημιές που προκαλούν σε δίχτυα και παραγάδια φώκιες, χελώνες και δελφίνια που τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί και στις δικές μας θάλασσες.
«Τα προβλήματα της παράκτιας αλιείας είναι τόσα πολλά που, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε 5 – 6 χρόνια δεν θα ασχολείται κανείς με αυτή», καταλήγει ο κ. Πιτσιτάκης.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/ligostevoun-ta-alievmata/#ixzz3QnrmqSQu
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου