Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015
ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Ζητούμενο οι αποζημιώσεις
» Μικρές ελπίδες λόγω του νόμου που προϋποθέτει να έχει καταστραφεί το 30% της παραγωγής του Νομού - Αλλαγή θεσμικού πλαισίου ζητούν οι αγρότες
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 16 Φεβρουαρίου 2015 9:54 πμ - Σχολιάστε
05Να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με τις αποζημιώσεις σε δενδρώδεις καλλιέργειες ζητούν αγρότες των Χανίων. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιά από τους τελευταίους τρεις χιονιάδες θα πρέπει να έχει πληγεί το 30% της παραγωγής του Νομού, κάτι που δεν ισχύει π.χ. στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες όπου η αποζημίωση είναι εξατομικευμένη για κάθε παραγωγό ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη στη δική του περιουσία.
Οι τελευταίοι χιονιάδες προκάλεσαν εκτεταμένα σπασίματα σε ελαιώνες τόσο στο Σέλινο όσο και στις ημιορεινές περιοχές του Δήμου Πλατανιά. Ομως οι ελπίδες οι παραγωγοί να πάρουν αποζημιώσεις είναι ελάχιστες.
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ
«Κατ’ αρχάς σε ό,τι αφορά το φυτικό κεφάλαιο για το οποίο είναι υπεύθυνος ο ΕΛ.Γ.Α. δεν αποζημιώνεται γιατί θεωρείται ότι η περίοδος της συγκομιδής έχει περάσει, ενώ για την τσουνάτη, επειδή θεωρούν ότι έχει πέσει από τα δέντρα, λένε ότι δεν έχει ζημιωθεί το φυτικό κεφάλαιο. Σε ό,τι αφορά τα Π.Σ.Ε.Α. και αποζημιώσεις για το σπάσιμο των δέντρων, αυτό που ισχύει είναι ότι για να αποζημιωθείς οι ζημιές θα πρέπει να φτάνουν στο 30% των δέντρων όλου του Νομού. Δυστυχώς οι δενδρώδεις καλλιέργειες δεν υπολογίζονται όπως τα κηπευτικά που, αν έχεις 30% ζημιές στην περιουσία σου, αποζημιώνεσαι», δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καντάνου – Σελίνου κ. Γιάννης Βαρδουλάκης.
Τόσο οι τσουνάτες ελιές όσο και οι “λιανολιές” του Σελίνου επλήγησαν σημαντικά από τα χιόνια και τους ισχυρούς ανέμους, αλλά οι παραγωγοί δεν πιστεύουν ότι θα αποζημιωθούν.
«Πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο. Θα πρέπει και στις δενδρώδεις καλλιέργειες, όταν λέμε καταστροφή, να εννοούμε σε ατομικό επίπεδο της εκμετάλλευσης του κάθε παραγωγού. Λόγω καιρικών συνθηκών μπορεί ένας παραγωγός να έχει σε μια πλαγιά όλη την περιουσία του π.χ. 1.000 ελιές και να καταστράφηκε, ενώ οι παραγωγοί που είναι στην απέναντι πλαγιά να μην έπαθαν καμία ζημιά. Ο παραγωγός αυτός που πληρώνει ασφάλιστρα στον ΕΛ.Γ.Α. δεν θα αποζημιωθεί επειδή δεν καταστράφηκαν και οι άλλοι; Εχει αυτό το πράγμα λογική; Πρέπει να αλλάξει ο νόμος να υπολογίζεται και για τα δέντρα η ζημιά εξατομικευμένα και όχι ό,τι γινόταν μέχρι τώρα που έπιαναν τους βουλευτές και αυτοί τους υπουργούς μήπως και γίνει κάποια εξαίρεση σε κάποια περιοχή και δοθούν κάποια χρήματα», τονίζει ο κ. Βαρδουλάκης.
ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
«Τα δέντρα που έσπασαν θα χρειαστεί να περάσουν πέντε χρόνια για να ξαναβγάλουν καρπό. Αυτό είναι μια μαχαιριά στην πλάτη του παραγωγού που του έβαλαν χαράτσια και τον φορολόγησαν σκληρά όλο αυτό το διάστημα», τονίζει ο κ. Μανώλης Βαρουξάκης, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Πλατανιά.
Σέμπρωνας, Πρασές, Λάκκοι, Καράνου, Παλαιά Ρούματα, το σύνολο σχεδόν της ελαιοκαλλιέργειας στα ορεινά χωριά του Δήμου Πλατανιά επλήγη από τις χιονοπτώσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.
«Δυστυχώς, η νομοθεσία αποκλείει τις δενδρώδεις καλλιέργειες από αποζημίωση, αν δεν έχουν πάθει ζημιά στο σύνολο σχεδόν της γεωγραφικής περιφέρειας του Νομού. Αυτό είναι απαράδεκτο και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να το δει και να διορθώσει αυτή την αδικία», καταλήγει ο κ. Βαρουξάκης.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/zitoumeno-apozimiosis/#ixzz3RwFfxwNw
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου