Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Εργα σε εκκρεμότητα
» ”Κληρονομιά” για την επόμενη κυβέρνηση
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 23 Ιανουαρίου 2015 10:00 πμ (ενημερώθηκε: 23 Ιαν 10:35 πμ) - Σχολιάστε
TAYRWNITHSPOTAMOSΒασικές υποδομές όπως έργα περιβάλλοντος, σχολική στέγη, υδροάρδευση και το οδικό δίκτυο θα είναι μερικά από τα ανοικτά θέματα που θα “κληρονομήσει” η νέα κυβέρνηση και οι βουλευτές Χανίων, που θα προκύψουν από τις εκλογές της Κυριακής. Τα “Χ.Ν.” προχώρησαν σε μία πρώτη καταγραφή των ανοικτών ζητημάτων για τη Δυτική Κρήτη.
Φράγμα Σεμπρωνιώτη – Ταυρωνίτη
Προεκλογικά ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υποδομών η ένταξη του συγκεκριμένου έργου, οι μελέτες για το οποίο επικαιροποιήθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης. Ωστόσο, το μεγάλο κόστος απαιτεί ανάλογες χρηματοδοτήσεις για ένα έργο που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα λύσει για πολλά χρόνια το πρόβλημα της υδροάρδευσης σε όλο τον Βόρειο Αξονα των Χανίων.
boak2Β.Ο.Α.Κ. χωρίς μελέτες.
Με ρυθμούς… χελώνας υλοποιούνται τα όποια έργα εκσυγχρονισμού του Β.Ο.Α.Κ. εδώ και χρόνια. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν οι αναγκαίες μελέτες, ένα πρόβλημα που έχει να κάνει καθαρά με τη χρηματοδότηση της εκπόνησης μελετών. Και εκεί όμως που ξεκίνησαν να γίνονται μελέτες όπως το Τμήμα σύνδεσης Β.Ο.Α.Κ. – Αεροδρομίου τα προβλήματα είναι πολλά και έχουν να κάνουν με τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις.
LIMNODEXAMENHΛιμνοδεξαμενές σε αναμονή.
Από τις 6 λιμνοδεξαμενές που είχαν σχεδιαστεί για τη Δυτική Κρήτη, μόνο αυτή της Κουντούρας λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Δύο έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων (Χρυσοσκαλίτισσας και Αγίων Θεοδώρων στη φωτο), μία έχει “παγώσει” μετά από προσφυγές στο ΣτΕ (Ομαλού) και μία είναι στη διαδικασία της μελέτης στον Πλάτανο Κισάμου.
Στη φάση της ολοκλήρωσης βρίσκεται η λιμνοδεξαμενή στο Ελος που πιθανώς θα παραδοθεί φέτος.
LIMANISOYDASSΕκσυγχρονισμός στο λιμάνι της Σούδας.
Μπορεί στο λιμάνι της Σούδας να έγινε ένας πρώτος εκσυγχρονισμός για τις ανάγκες της κρουαζιέρας, ωστόσο, απέχει πολύ από το να θεωρείται ένα λιμάνι κατάλληλο για να εξυπηρετήσει τις τουριστικές και εμπορικές ανάγκες της Δυτικής Κρήτης. Η επέκταση του λιμανιού, η δημιουργία τουριστικού λιμένα, χώρου υποδοχής για τους επιβάτες εκκρεμούν ακόμα. Να σημειωθεί ότι από την απερχόμενη κυβέρνηση είχε μπει στα υπό παραχώρηση λιμάνια της χώρας.
XWROTAXIKOΑναθεώρηση χωροταξικού.
Στη φάση της διαβούλευσης βρίσκεται η αναθεώρηση του χωροταξικού της Κρήτης. Οι αντιδράσεις για τις χρήσεις γης και για την πρόβλεψη χώρων για τις οχλούσες δραστηριότητες (δεξαμενές καυσίμων, εργοστάσιο Δ.Ε.Η., βιομηχανική ζώνη) θα “πονοκεφαλιάσει” και τη νέα κυβέρνηση. Tην ίδια στιγμή τα περισσότερα Γ.Π.Σ. και ΣΧΟΟΑΠ σε επίπεδο Δήμων προχωρούν αργά είτε με ευθύνη των Δήμων είτε με καθυστέρηση από τις ίδιες τις κρατικές υπηρεσίες (ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου).
SXOLEIAΣχολική στέγη.
Στην προσχολική αγωγή εντοπίζονται τα πιο σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά τη σχολική στέγη. Και αυτό, γιατί ειδικά στο κέντρο της πόλης τα περισσότερα νηπιαγωγεία φιλοξενούνται σε ακατάλληλα κτήρια. Για τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες η μείωση της επιχορήγησης προς τους Δήμους τα χρόνια του μνημονίου έχει αφήσει πολύ πίσω τη συντήρησή τους.
MARINAPALIOXWRASΣχεδιασμός για μαρίνες.
Μία μαρίνα διαθέτει ο Νομός Χανίων αυτή στο Ενετικό λιμάνι, μικρής δυναμικότητας. Το τουριστικό λιμάνι της Παλαιόχωρας (φωτ.) δεν λειτούργησε ποτέ. Στην Κίσαμο έχει χωροθετηθεί σημείο χωρίς όμως να έχει προχωρήσει κάποια μελέτη ή να έχει δοθεί άδεια σε ιδιώτη, ενώ στον Αποκόρωνα εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για μαρίνα στις Καλύβες και αναζητείται χρηματοδότηση. Παρά τα αιτήματα Φορέων για μαρίνα στα Χανιά στην περιοχή του Κουμ – Καπί δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.
BIOLOGIKOSBOREIOYAXONAΠεριβαλλοντικά έργα – Φορείς διαχείρισης
Με εξαίρεση τον βιολογικό καθαρισμό της Παλαιόχωρας για τον οποίο δεν υπάρχει θετική ακόμα εξέλιξη, με την επέκταση των βιολογικών των Χανίων, του Βορείου Αξονα (φωτογραφία), της Κισάμου και την έναρξη των εργασιών στη Γεωργιούπολη η Δυτική Κρήτη σε μεγάλο βαθμό είναι “καλυμμένη” στη διαχείριση των λυμάτων. Ομως την ίδια στιγμή δεν έχουν προχωρήσει ούτε οι Φορείς Διαχείρισης, ούτε οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις οικολογικά ευαίσθητες περιοχές. Η βόσκηση παραμένει ανεξέλεγκτη όπως επίσης και οι αυθαίρετες κατασκευές και καταπατήσεις σε παραλίες και ορεινό όγκο. Ξεχωριστής σημασίας είναι το θέμα της ανάπτυξης των Α.Π.Ε., κάτι που θεωρείται αναγκαίο αλλά ξεκίνησε “στραβά” στην Κρήτη με τη δέσμευση δεκάδων κορυφών για βιομηχανικές Α.Π.Ε.
PALIAPOLHΜία ματιά στην παλιά πόλη.
Τα τελευταία χρόνια έγιναν μια σειρά από σημαντικά έργα ανάδειξης και προστασίας της παλιάς πόλης των Χανίων με πρωτοβουλία των τοπικών Αρχαιολογιών. Εργα που θα πρέπει να συνεχιστούν για την ανάπλαση των τειχών και την ανάδειξη αρχαιοτήτων (θέατρο Απτέρας, αρχαιολογικοί χώροι σε Κίσαμο και Παλαιόχωρα). Η ολοκλήρωση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου θα αποτελέσει γεγονός μέγιστης σημασίας για τα Χανιά, όπως επίσης και η ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/klironomia-gia-tin-epomeni-kivernisi/#ixzz3PfjzFaRG
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου