Τρίτη 5 Αυγούστου 2014
ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ
Χάνονται οι βοσκότοποι της Κρήτης
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 5 Αυγούστου 2014 10:32 πμ (ενημερώθηκε: 5 Αυγ 11:42 πμ) - Σχολιάστε
Πρωτοβουλία για νομοθετικές βελτιώσεις στο θέμα του χαρακτηρισμού των βοσκοτόπων αναλαμβάνουν οι φορείς των Χανίων όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αντιπεριφέρεια με πρωτοβουλία των κτηνοτρόφων, παρουσία των βουλευτών του Νομού Χρήστου Μαρκογιαννάκη και Μανούσου Βολουδάκη και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κοινός στόχος είναι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των ιδιωτικών ιδιοκτησιών σε ορεινές περιοχές και δάση της Κρήτης (και που δεν ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα) και στις οποίες δεκαετίες τώρα ασκείται η κτηνοτροφία.
Αναφορικά με τις αλλαγές στην επιδότηση των κτηνοτρόφων για τη νέα Κ.Α.Π. αυτό που τονίσθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και ειδικά τον πρόεδρο του παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Στεφανάκη είναι ότι δεν αλλάζει κάτι. Για τα διαχειριστικά σχέδια που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να βοηθήσουν οι Δήμοι.
Για τους βοσκότοπους -ορεινούς στην πλειοψηφία τους- από τη μεριά των κτηνοτρόφων εκφράστηκε έντονη ανησυχία πως θα χαρακτηριστούν δημόσιοι και όπως έγινε στο Αποπηγάδι θα παραχωρηθούν για ανεμογεννήτριες και υβριδικά. Για το ζήτημα της ιδιοκτησίας συμφωνήθηκε να γίνει μια προσπάθεια να υπάρχει από κοινού κίνηση όλων των βουλευτών της Κρήτης για να υπάρξει νομοθετική βελτίωση.
Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ
ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
«Ξεκίνησε μια συζήτηση γύρω από το ιδιοκτησιακό της Κρήτης. Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, διότι στην Κρήτη δεν υπήρξε η διαδοχή του Δημοσίου στις ιδιοκτησίες του τουρκικού κράτους όπως έγινε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συμφωνήσαμε ότι μπορεί να κάνουμε μια κουβέντα ώστε να υπάρξει μια διαφορετική νομοθετική ρύθμιση σε ό,τι έχει να κάνει με το βάρος της απόδειξης της ιδιοκτησίας, τις χρησικτησίες που υπάρχουν και όλα αυτά τα ζητήματα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι ιδιοκτησίες οι τουρκικές μεταφέρθηκαν στο Δημόσιο. Στην Κρήτη δεν έγινε αυτό το πράγμα. Υπάρχει μια διαφορετική κατάσταση, απαιτείται μια διαφορετική ρύθμιση», ανέφερε ο γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Χανίων της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
Από τη μεριά του ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε την ανάγκη ο νόμος του 1979, που ορίζει την ιδιοκτησία των δασικών και των ορεινών περιοχών, να γίνει πιο λειτουργικός και να αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα της Κρήτης. «Υπάρχουν ορισμένες στρεβλώσεις πολλών δεκαετιών στη νομοθεσία που δημιουργούν σύγχυση κάθε φορά που υπάρχει ένα καινούργιο δεδομένο όπως η νέα Κ.Α.Π. Από τη σύσκεψη προέκυψε πως δεν έχει δημιουργηθεί κάποιοι θέμα σε ό,τι αφορά την Κ.Α.Π. και τις επιδοτήσεις. Αυτό είναι λυμένο. Από εκεί και πέρα υπάρχει όντως ένα θέμα με τη νομοθεσία και την ιδιοκτησία που πρέπει να λυθεί νομοθετικά με τρόπο που να αναγνωρίζει ξεκάθαρα και απλά ότι στην Κρήτη υπάρχει ιδιωτική ιδιοκτησία στις Μαδάρες», είπε ο βουλευτής.
Ο αντιπεφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης πρότεινε να αναλάβει ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων τη διερεύνηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των βοσκοτόπων της Κρήτης (ξεκινώντας από την εποχή της Τουρκοκρατίας – Κρητικής Πολιτείας – Ελληνικού Κράτους μέχρι και σήμερα) ώστε να προταθούν λύσεις για τη νομική διευθέτηση του συγκεκριμένου θέματος.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο δήμαρχος Σφακίων κ. Π. Πολάκης, οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Κισάμου Θ. Σταθάκης και Αποκορώνου Χ. Κουκιανάκης, η δ/ντρια Δασών Χανίων Π. Σκλαβάκη, ο κ. Μ. Μεσσαριτάκης από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, εκπρόσωπος του βουλευτή Γ. Σταθάκη κ.ά.
OI ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
«Ο νόμος αυτός έχει ψηφιστεί από το 1979 και μέχρι τώρα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα που έχει να κάνει με το ιδιοκτησιακό στους βοσκοτόπους στα βουνά και στις χαμηλότερες περιοχές. Πρόκειται για ιδιωτικές εκτάσεις και το κράτος θεωρεί ότι ανήκουν στο Δημόσιο επειδή το 1945 δεν ήταν καλλιεργήσιμα. Εμείς λέμε ότι δεν είναι μόνο η καλλιέργεια που κατοχυρώνει μια έκταση γιατί εμείς έχουμε μια τεράστια κτηνοτροφία που δεν έχει να κάνει με καλλιέργειες», τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων κ. Γ. Βενετάκης.
Ο κ. Βενετάκης αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Αποπηγαδιού λέγοντας πως «με το να είναι η ιδιοκτησία του Δημοσίου παραχωρείται εύκολα σε εταιρείες για να βάλουν ανεμογεννήτριες, να εκμεταλλευτούν νερά ή να κάνουν ό,τι άλλο επιθυμούν».Ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Μ. Σταυριανουδάκης δήλωσε την αγωνία των κτηνοτρόφων για τους βοσκοτόπους επισημαίνοντας πως «το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό. Η τρόικα από ό,τι φαίνεται θέλει τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως δημόσιες χωρίς να είναι».Σε υπόμνημα που κατέθεσε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Χανίων ζητά μεταξύ άλλων:
• «Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα.
• Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του Φ.Π.Α. σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Στήριξη και ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις Ε.Ε. και Π.Ο.Ε.
• Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή. Καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις και για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ, δωρεάν η ηλεκτρονική σήμανση.
• Κανένας πλειστηριασμός μικρομεσαίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και διαγραφή των χρεών. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
• ΕΛ.Γ.Α. αποκλειστικά κρατικός φορέας για την πλήρη ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/chanonte-voskotopi-tis-kritis/#ixzz39alZrsJZ
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου